Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 485
  • 911
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Вятър,извинявай,пропуснала съм.Вътрешните лепенки не са задължителни,ако външните са хубави,но се слагат преди да се монтира дограмата.Единият и край се залепя за дограмата ,монтира се,запенва се и по-късно се залепя за тухлата.
Предлагам компромисно решение.Да сложите АПО лайстна на свръзката между дограмата и стената когато измазвате ,и после да запълните с полиуретан.Малко прашасва в последствие,защото е гладък,но предпазва от проникване на вода и подкопаване на мазилката в тази област.

# 541
Не само,че ни трябваше проект,но и го върнаха за промяна преди да издадат РС,защото в нотариалното съгласие със съседа бях писала 250см височина ,а гаражът се получи 3 м.И вместо да изменяме проекта направихме ново съгласие за 3м. височина.
Промените са от месец февруари 2021г. не трябват инвестиционни проекти, а само виза и конструктивно становище от инженер-конструктор. Вече не се издава РС за такива обекти и респективно не се налага изготвяне и одобряване на проекти. Заварените случаи си вървят по старият ЗУТ.
Издава се РС за гаражи! Гаражите са в чл.147 на ЗУТ, където се изброяват обектите, за които не се изискват проекти за да им се издаде РС-то. Преди изменението гаражите си вървяха с пълната проектна документация и бяха 5-а категория. Сега минават само със становище и са 6-а категория. Разрешение за строеж се иска за гаражи - и преди, и сега...

# 542
  • София
В някои общини липсата на основна сграда не е пречка да се разрешава допълващо застрояване. Казвам го от личен опит. Трябва да се попита в съответната община. Липсата на актуализирана или нова наредба не би трябвало да спира прилагането на закона. И пак опираме до това кой и по какъв начин тълкува текстовете...
Но все пак трябва да е изготвен инвестиционен проект за жилищната сграда, за да може да се включат предварителни договори с експлоатационните дружества? И после без откриване на строителна площадка може да се изпълни първо допълващи застрояване? Или не го разбирам правилно Simple Smile

# 543
  • Горна Оряховица
Казаха ни на нас, че не може.
Ако искаме "лятна кухня" можем единствено да ползваме "вратичката" да си направим 1во гараж. Не разбрах защо - нали и той е от 6та категория. Но после с документите си става една каша...май ще се върнем на варианта преместваема къща/фургон.

# 544
В някои общини липсата на основна сграда не е пречка да се разрешава допълващо застрояване. Казвам го от личен опит. Трябва да се попита в съответната община. Липсата на актуализирана или нова наредба не би трябвало да спира прилагането на закона. И пак опираме до това кой и по какъв начин тълкува текстовете...
Но все пак трябва да е изготвен инвестиционен проект за жилищната сграда, за да може да се включат предварителни договори с експлоатационните дружества? И после без откриване на строителна площадка може да се изпълни първо допълващи застрояване? Или не го разбирам правилно Simple Smile
Не се изисква да е проектирана, построена или разрешена. Подчертавам обаче, че това не важи за всички общини. Просто трябва да проверите как стоят нещата във вашата община.

# 545
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте! Искаме  да построим плътна(с тухли) ограда на имота си. Прочетох изискваниятата, при които не е необходимо съгласието на съседа ни (не по-висока от 2,2 м. и отстояние повече от височината на оградата). Ако има възможност да ми помогнете на следните въпроси:
1. Необходимо ли е разрешително от общината за построяване на ограда?
2. Мога ли на стената да си направя мивка и да и сложа дървен или алуминиев навес, не по-висок от височината  на оградата, наклонен към моята страна?
3. Необходимо ли е разрешително евентуално за мивката и навеса?
Благодаря предварително!

# 546
  • София/Варна
Трябва ти разрешение за строеж и за оградата и за навеса. И двете неща са по чл.147 от ЗУТ и ти трябва виза и конструктивно становище с указания за изпълнение и на базата на тях ще ти издадат разрешение за строеж. Така пише в ЗУТ, но някой общини искат и архитектура и геодезия, дамо вашата не е от тях.
Мивка според мен можеш да си сложиш където ти е кеф.

# 547
  • Сред мелниците
Вятър,извинявай,пропуснала съм.Вътрешните лепенки не са задължителни,ако външните са хубави,но се слагат преди да се монтира дограмата.Единият и край се залепя за дограмата ,монтира се,запенва се и по-късно се залепя за тухлата.
Предлагам компромисно решение.Да сложите АПО лайстна на свръзката между дограмата и стената когато измазвате ,и после да запълните с полиуретан.Малко прашасва в последствие,защото е гладък,но предпазва от проникване на вода и подкопаване на мазилката в тази област.
Нелина, ние сме измазали отвътре без да сложим мембрана преди дограмата и с някакви лайсни отвътре.  Шпакловано е и е боядисано донякъде.
Сега предстои външна топлоизолация. Дограмата ни отвън има луфт, запълнен с монтажна пяна.
Какво предлагаш да сложим отвън под изолацията?
Изобщо всякакви съвети за външната топлоизолация приемам от всички с благодарност. Предполагам майсторите ще налепят изолацията ни ще я дюбелират и т.н.
Ако има грешки, които можем да избегнем поне на този етап.

# 548
Вятър, това, което ти е казала Нелина е препоръчителният вариант за поставяне, оптимална гаранция, че няма да филтрира. Мога да ти споделя, че аз виках представител на Siga, за да ни консултира директно, понеже фирмата за дограма не беше обучена и не пожела да ги сложи лепенките, сложихме ги ние по време на монтажа. Siga тогава ни каза, че можем и директно отвън да залепим и да остане под топлоизолацията, има няколко вида лепенки, с ръбче и без ръбче, различна ширина, т.н. Лепенките на тази марка като се залепят, нямат отлепяне...в смисъл, ако се подават под топлоизолацията няма изджъгъртване нова нещо....По същия начин ще сложим и вътрешните, но преди да оправим стените, т.е имаме възможност да залепим с ръбче. Качеството на Siga мога да определя като страхотно, цената е висока обаче.

# 549
Трябва ти разрешение за строеж и за оградата и за навеса. И двете неща са по чл.147 от ЗУТ и ти трябва виза и конструктивно становище с указания за изпълнение и на базата на тях ще ти издадат разрешение за строеж. Така пише в ЗУТ, но някой общини искат и архитектура и геодезия, дамо вашата не е от тях.
Мивка според мен можеш да си сложиш където ти е кеф.
Аз мисля, че съгласно чл. 151 не трябва да се издава РС, но не съм архитект или инженер, така че може и да греша. Много е важно съответната община как ще тълкува и прилага измененията в ЗУТ.

# 550
Гелика, за оградата трябва РС, за мивката - не. Навесът, доколкото представлява лека постройка за отоплителни материали и инвентар, също би следвало да мине без РС съгласно новите изменение на ЗУТ.

# 551
  • София
Здравейте, пак с въпрос -как определихте точното местоположение на къщата спрямо спецификите на терена? От кой да търся консултация - геодезист или архитект с екипът от конструктори?
Ще съм благодарна, ако споделите и контакт на архитектите ви, от които сте доволни.

# 552
Това с разположението на къщата спрямо терена, чак при даването на строителна линия, разбрах, че е толкова важно. Спрямо посоките я бяхме определили след дълго мислене, но спрямо терена беше като 6-то чувство☺️Дамата, която ми беше свръзка между архитекта и конструктора ме пита един път в движение "на какво разстояние ще отстои от границите" Казах чисто наизуст на 4 метра от улицата и на 4 метра от северния съсед, като тя ми каза, че след това дори в движение можело да се промени. За съжаление като отидохме на първа строителна линия с геодезиста и строителя те набиха колчетата, без въобще да им пука, че не искаме там. В крайна сметка и вече изградена къща се оказа, че е било добро решение, защото не е цапната на средата на парцела, както искахме при строителната линия и можем спокойно да оползотворяваме останалия терен и е на място, което е с най-добра гледка и поглед наоколо.  Чисто 6 чувство......

# 553
Мили строителки:))), моля дайте координати на майстор за София за облицоване на стъпала/бук или дъб/. Благодаря.

# 554
  • Бургас
.
.     Тези са от ламинат с 2 варианта на чела. Харесват ли ти, не са от дърво.

Общи условия

Активация на акаунт