Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 483
  • 911
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, пак с въпрос -как определихте точното местоположение на къщата спрямо спецификите на терена? От кой да търся консултация - геодезист или архитект с екипът от конструктори?
Ще съм благодарна, ако споделите и контакт на архитектите ви, от които сте доволни.

Във въпроса се съдържа отговорът - как определих точното местоположение на къщата - ами спрямо спецификите на терена. Simple Smile   
Но на първо място - спрямо задължителните отстояния. И всякакви други задължителни неща, ако има такива. Simple Smile

Консултацията с архитект се подразбира. С геодезист също - той ще ви каже с точност границите и параметрите, в които може да се вмести сградата.

# 556
  • София
Здравейте, пак с въпрос -как определихте точното местоположение на къщата спрямо спецификите на терена? От кой да търся консултация - геодезист или архитект с екипът от конструктори?
Ще съм благодарна, ако споделите и контакт на архитектите ви, от които сте доволни.

Във въпроса се съдържа отговорът - как определих точното местоположение на къщата - ами спрямо спецификите на терена. Simple Smile   
Но на първо място - спрямо задължителните отстояния. И всякакви други задължителни неща, ако има такива. Simple Smile

Консултацията с архитект се подразбира. С геодезист също - той ще ви каже с точност границите и параметрите, в които може да се вмести сградата.

Да, геодезията е направена, границите са определени. На първа среща архитектът не беше навлязъл в детайлите.
 Парцелът е ъглов, 23х35 м, късата част е посока югоизток и по тази улица къщите са в предната част. Но може би преди 35-40 год. е имало строителна линия и повечето са разположени в югоизточната част, а дворът остава малко в сянка. Другата подробност е, че има лека денивелация, общо 50 см по цялата дължина, посока задната част. Тази неделя нарочно отидохме в дъжда, действително се беше събрала малко вода. Но и това е нормално, след като съседните парцели са обитаеми и застроени, са ги повдигнали малко и водата е дошла в този празния.
Нашата чуденка е дали да разположим къщата към задната част, като ще изградим и дренаж, а дворчето да остане слънчево Blush  Но пък пречиствателната станция и попивното поле ще бъдат закопани малко по-дълбоко, защото ще са насочени обратно на наклона.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 10:36 от sofyia

# 557
Около нас няма канализация и всички препоръчват да няма дренаж, защото няма къде да се заусти.
При проливен дъжд и също тъка при продължителен нямало къде да се оттича водата.
Нашата къща е разположена в дъното на парцела. Ние така решихме, за да може двора да е слънчев.
Според мен ако архитекта ви е добър може да ви даде съвет къде да разположите къщата.

# 558
  • Sofia
sofyia, ние също сме с ъглов парцел, малко по-голям от вашия. Едната улица е пълен юг, другата по-къса част е изток. Денивелацията ни е около метър, в посока юг е най-ниската част, което в нашия случай означава, че къщата е една идея по-високо. Сега виждам, че Нелитан е писала, ние също сме без канализация, но ще правим дренаж. Къщата разположихме в североизточния край, малко над задължителните три метра отстояние от границите. Влизането в имота оставихме от източната улица, самия вход на къщата е северен. Съобразявахме се най-вече с южното изложение и за къщата и за двора. За мен това е най-правилния начин, тези 50 см денивелация не мисля че трябва да са ви фактор.

Похвалвам се Simple Smile , че вече имаме някакви стени. Все пак се спряхме на тухли Младост, получават се нещата, режат са добре, нямаме натрошени по палетата, с други думи не съжалявам(за сега) за това решение.
И с офертите за дограмата започнаха да се случват нещата, леко изненадващо за мен клоним към дървена с алуминиева капачка и четворен стъклопакет. Звучи ми обещаващо, предстои да се разходим да видим вариантите на живо и да решим окончателно.
Заформям отново бекрайно дълъг пост, но възникна и друга въпросителна. ММ от самото начало заглежда ламелните външни щори. Аз съм леко скептична и уж го бях убедила за нормалните ролетни щори. Сега се чудим дали все пак да не миксираме двата вида, дневната зона и изобщо ет 1 с ламелни, 2 етаж с ролетни, всички в един цвят, за да не е някакво фрапиращо разминаване. Някой има ли опит или мнение по този въпрос?

# 559
Di.Gi, страхотни новини.
А дренажа къде ще го зауствате? На нас това ни обясняват като проблем - че няма къде да го заустим. Ако го включим в пречиствателната, щяло да напълни резервоара много бързо при проливен дъжд. В попивно поле също не било добре, защото ако има продължителни дъждове както сега нямало да може да "поеме".

Относно дървената дограма с алуминиева капачка - поздравление за избора Simple Smile. Ние в холокухнята също ще сме с такава Simple Smile - не стигнаха парите в цялата къща да я направим дървена.
Относно щорите ние мислим насякъде да са само ламелни.
За ролетните сигурно знаеш, но да си искаш кутиите да са термоизолирани Simple Smile. Трябва кутиите да ги сложите преди изолацията на къщата, ако искате да са скрити Simple Smile.

Bar B Q , както винаги големи красоти показваш! Много добре са се получили стълбите ви.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 11:43 от nellytan1

# 560
.
.     Тези са от ламинат с 2 варианта на чела. Харесват ли ти, не са от дърво.

Искаме да има вградено осветление, което при стъпала от ламинат няма как да стане.Sad

# 561
  • Бургас
nellytan благодаря за оценката. Стила на къщата към, който се стремя иска определени детайли, форми и цветове. Много чета и гледам. Синия цвят, квадратчетата на прозорците и вратите, белите первази и още неща. Даже четох, че е характерно да има 2 дивана, а не ъгъл. Естествено такива поръчахме с 2 нюанса на един цвят, а 3 нюанс ще е релакс фотьойл. С този дух и мивката в кухнята ще е двойна керамична с чело. И т.н.

Стъпалата могат да имат и осветление, просто трябва да има и така нареченото водобранно настърчане.

# 562
  • Бургас
Bar B Q, много ми харесват стъпалата ти! Сподели малко подробности и също и координати на майстора.

# 563
  • Sofia
Nellytan, нямаме ясен вариант за "края'' на дренажа. Ще тормозя в един момент ВиК проектанта ни за детайлни решения. Ясно е, че безкрайно много варианти нямаме, като цяло почвата след първия метър е някаква скалисто-песъчлива и се надявам да попива достатъчно. Допълнителен резервоар след пречиствателната където да заустим дренажа и попивно поле след него, това сме коментирали за сега с ММ. Все се надявам, че така ще сме по-наясно какво и как се случва с това попивно поле и при нужда ще изпомпваме водите от този допълнителен резервоар...
За щорите, всички кутии ще са скрити под изолацията, задължително. Мъжът ми не може да ги понася, ако са видими. И водачите го дразнят, ако зависи от него можем да останем и без щори. Което с този юг просто няма как да стане естествено. Аз съм голям фен на ролетните щори, да ,вече не са толкова "модерни", но за спалните ми е много важно. Имам огромен проблем като пътуваме например Neutral Face и не ми е пълна тъмнина в стаята сутрин. Не е за пренебрегване и това че изолират допълнително в студените месеци, но се надявам този четворен стъклопакет да върши добра работа и с ламелните.
Bar B Q, звучи като да имаш доста за показване Simple Smile  Харесват ми стъпалата.

# 564
nellytan, на сегашната ни къща има изкопана т.нар чиста яма. Водата от всички улуци влиза там и не се е случвало за 25 г тази яма да прелее. Ползва се само за дъждовната вода и е попивна, вода за поливане не ни трябва, защото имаме кладенец и дори водата от кладенеца се складира в цистерна над земята за да се отопли, да не се стресират доматите Simple Smile
Наши приятели направиха друго нещо - закопаха цистерна за поливане и ако тя прелее отива в попивна яма. Къщата им е на един баир предимно пясък, до сега не се е случвало и двете да прелеят.

# 565
На мен проблемът ми е, че там където ще е пречиствателната санци и резервоара е доста не поповно. В този край на имота в момента е водомерната шахта и тя е на половината пълна с вода. Та не знам ако сложим едно попивно поле то колко ще е ефективно Sad.

За щастие там където е къщата е доста каменисто (направо все още се чудя как на разлика от няколко метра може да имаме коренно различна ситуация относно почвата).

# 566

Да, геодезията е направена, границите са определени. На първа среща архитектът не беше навлязъл в детайлите.
 Парцелът е ъглов, 23х35 м, късата част е посока югоизток и по тази улица къщите са в предната част. Но може би преди 35-40 год. е имало строителна линия и повечето са разположени в югоизточната част, а дворът остава малко в сянка. Другата подробност е, че има лека денивелация, общо 50 см по цялата дължина, посока задната част. Тази неделя нарочно отидохме в дъжда, действително се беше събрала малко вода. Но и това е нормално, след като съседните парцели са обитаеми и застроени, са ги повдигнали малко и водата е дошла в този празния.
Нашата чуденка е дали да разположим къщата към задната част, като ще изградим и дренаж, а дворчето да остане слънчево Blush  Но пък пречиствателната станция и попивното поле ще бъдат закопани малко по-дълбоко, защото ще са насочени обратно на наклона.

Е, в такъв случай, според описаното, няма пречки да си разположите къщата точно където на вас ви харесва, според степента на важност на вашите изисквания, според архитектурата и т.н. Ако геодезията показва само 50 см., това е малка денивелация на тази площ. Ако ослънчаването ви е най-важно, разположете я максимално близо към североизточната или северозападната граница според отстоянията, или по към ъгъла между тези две граници, зависи и към коя е дъното на парцела, където отстоянието от съседи ще е 5 м., а не 3.

А ако искате да нямате никакви проблеми с водата от валежите, може да зададете кота нула на сградата да е 20-30 см. над най-високата кота на терена (стига денивелацията наистина да е общо 50 см.) и с подходяща вертикална планировка и дренажна система може да ориентирате повърхностните води обратно към улицата/улиците, като съответно оградите към улицитез аедно с в. планировка трябва да позволяват оттичане на водата от имота и да препятстват навлизане на вода от улиците в имота. Не е никак сложно да се направи, но ще оскъпи проекта ви за допълнително чакъл, пръст и дренаж и 50 см. по-високи основи. Е, може да се направи и без дренаж. А и когато се сметне спрямо останалите варианти, може да се окаже, че това е по-евтиното решение. Каквото и да е решението, хубава цялостна хидроизолация под и около основите е задължителна.

# 567
  • София
Благодаря на всички за включването!
Да, най-удачният вариянт спрямо слънчевото греене е да разположим къщата в дъното, т.е в североизточно. Съседните парцели дори видимо с просто око са окоро 15-20 см по-високи, така че със сигурност ще позасипем тази част на парцела. Задължително ще изградим дренаж. Имаме огромният късмет с налична канализация, изградена (незаконно) от кметството, която е само за отводняване и дъждовни води и се излива в близка рекичка. Освен това не харесваме и къща на кота 0, така че въпреки оскъпяването, ще има едни 2-3 стъпала или  това ще дойде около 80-100 см над сегашното ниво. Сложно Simple Smile
Ще остане само проблемът с пречиствателна станция и попивното поле, което няма как да следва наклона на терена и вероятно ще се вкопае по-дълбоко. Дано обаче не попаднем на плитки подпочвени води. Хмм може би е хубаво да разкопаем парцела на няколко места и да видим какво е положението.

# 568
  • София/Варна
Ако задигате 100см. над сегашното ниво и копаете надолу до здраво, но минимум 80 см.,по-добре се закопайте още малко и си направете мазе, макар и ниско. В една къща винаги има нужда от складова площ.

# 569
  • Пловдив
sofia,възможно е да изрека нещо ужасяващо,понеже изобщо не разбирам от пречиствателни станции,но ако водата е годна за поливане неможе ли и тя да се включи в канализацията?Все пак е пречистена..  Thinking
  Мисля,малко да ви се оплача.Дано ме изнърпите  Stuck Out Tongue Winking Eye Най-накрая изработиха металните парапети и съм силно разочарована.Качеството е идеално,но понеже показах 100 снимки на ММ на финни неща,които да акцентират,отново имаше сблъсък между моят дизайн и неговата прекомерна практичност.
Дизайнът ми бе разбит и го оставих да прави каквото си иска.И сега ще имаме ужасни парапети с дебели ръкохватки.Вместо да ги боядисаме в графит,за да изпъкнат,сега ще са бели,за да не ги виждам Simple Smile Ядосвах се един ден,но ми мина..какво да се прави.
  Много ми се иска да покажа нещо,затова отново ще видите "работен вариант на спалнята,където нито съм принтирала подходящи неща за рамки,нито рамките са окачени.Дано поне ,накрая ,когато наредя всичко и се сдобия с читави лампи и пердета да ви направя цялостен клип.

Общи условия

Активация на акаунт