Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 482
  • 911
  •   1
Отговори
# 570
Nelina, не съжалявай за парапетите - важното е, че имате такива и си намерила решение с белия цвят! Нашите парапети все още не са поръчани, но имам 6-о чувство, че и при нас изпълнението ще се размине с идеята ми и търсеният ефект ще избяга... 

# 571
Нели, веднъж да свършите с ремонта, да починете, пък след време може да ги преработите! Аз така направих с парапетите на една тераса. Викнах ги железарите, нарязаха ги, заваряваха и т.н. и после ми монтираха това, което ми беше на сърце Hug
Супер е спалнята. Като видя спалня със столче и се сещам как на времето леля ми ме учеше: "Във всяка спалня трябва да има по един стол!" Сега не пропускам и твоето е прекрасно допълнение!

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 20:15 от drago_2008

# 572
  • Пловдив
drago,много хитро ме съветваш Hug
Перилата  ще ги преглътна,защото са малко като дължина,освен това са хванати странично,не върху стълбите,но ръкохватката,която обикаля всички стени,бе належаща за децата.Дано,след 3-4 години да  не я ползват изобщо и направо да я демонтираме.
Столчета ще имаме във всички стаи.По принцип,много мразя да се ползват за трупане на дрехи(ММ има такъв навик),но навсякъде имаме декоративни възглавници,които вечер немога да захвърля на земята.

# 573
  • София
По повод мазетата да вметна, че не е лошо да се види дали съседите имат. При нас например масово няма, защото се наводняват, въпреки дренажите. Не при всеки дъжд, но при някой екстремен еднократно и стават големи поразии. Съседи се наложи да изхвърлят складирани в мазето мебели след наводнение, на друг електрически машини се бяха повредили, трети имаше цял склад резервни части, на които се отлепили етикетите и не може да ги идентифицира... Всички стари къщи в района са без мазета.

# 574
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нелина, много хубава спалня. Имаш усет за дизайн.

И аз много харесвам да има кресло в спалнята. ММ също има ужасния навик да затрупва с дрехи я някой стол, я велоергометъра 😁

# 575
  • София
Gerundiq, съседните къщи нямат мазета, защото има високи подпочвени води. Доста поразпитахме, нямат проблеми с влага на първите етажи, но нямат и мазета. Предвидили сме допълващо застрояване -гараж + място за съхранение/работилница.
Nelina, прекрасни са показаните детска и спалня Nature Stars А относно пречиствателната станция, да, ще проучваме още как може да стане лятото да използваме водата за поливане, а зимата да я отведем. Точно с това и с обратният наклон на терена са свързани всички терзания за разположение на къщата и всичко останало.

# 576
  • Sofia
sofyia, според мен сте взели правилното решение за разположението на къщата. Мисля, че в тази канализация можете да се включите и с водите след пречиствателната станция, ако е "истинска". Дано не те подведа, чела съм за заустване на тези води по дерета и в рекички, не знам дали официално го има формулирано в закон/разпоредба.

Нелина, не се ядосвай, винаги има нещо, но пък и ти си намерила правилното решение. И ние навремето слагахме на емпорето допълнително ръкохватка на стъкления парапет, който ни беше обещан от фирмата да е стабилен и без нея, но на практика не се оказа така. Колко се ядосвах тогава, че уж така, а накрая иначе, в крайна сметка това са дреболии. Комплимент за играта с цветове и материи, много уютно И красиво се получава всичко при теб.

Ние вчера установихме леки разминавания между конструкция и архитектура и един безумен казус за щурц над прозорец, който май няма как да бъде изпълнен по обичайния начин. Според архитектурата има зидария покрай прозореца, а всъщност е колона и шайба от двете му старни. Стандартен щурц няма как да бъде използван, а прозорецът е широк 6м. Много ме хвана яд, за пореден път, че не предадох конструкцията на независим конструктор за оценка и мнение преди да съгласуваме с общината, но с вечното бързане, реших да спестя тогава и това размотаване. Еми грешка е това, така че съвет към започващите, проверявайте си нещата. Конструктивната част не всеки може да разчете и там обикновенно се крият изненади.

Иначе нещо започваме да се колебаем за дървената дограма, много добре звучи като технически показатели, но леко ме плаши поддръжката. И тези външни щори ме тормозят, не знам дали няма да омажем нещата с комбинация ролетни и ламелни, само ламелни не искам в никакъв случай, колкото и да ме убеждават, че са красиви, пректични, модерни и т.н. Голямо чудене и двоумене с тази къща на всяка стъпка...

Пак роман написах, ще прощавате!

# 577
Di.Gi, по принцип архитектът трябва да нанесе конструкциите на неговите чертежи и да се виждат колоните и шайбите. Малко обаче го правят.  Не знам дали това те успокоява, но има къде-къде по тежки случаи Simple Smile  И веднага давам пример /личен при това/ - апартаментът, в който живеем в момента, го купувахме на зелено по архитектурни чертежи. Когато го изпълниха се оказа, че в средата на дневната има голяма /не 25х25/ колона! Голям шок беше...

# 578
  • София/Варна
Di.Gi стана ми интересно с този 6м. щурц. Толкова дълги има ли?
Не може ли да се долее бетонна греда на мястото на този щурц?

Queen L това с колоната е тотално безотговорно от страна на архитекта и конструктора. Аз съм виждала невероятни изпълнения на колеги конструктори и много се дразня. Ако архитектурата е недомислена и няма как да се направи читава конструкция, ами говорете си де. С диалог винаги може да се достигне до чист и добър вариант за всички страни.

# 579
  • София
Тъкмо в неделя бяхме на гости при едни познати, които са на издаден вече Акт 14 тук, през няколко улици. Е, рекичката на квартала минава близо до тях и след пречиствателната им станция, водата е заустена в нея. Така им е по проект, така са им го одобрили от общината и така е изпълнено. Съседите им били по същия начин. То все пак нали това е идеята на пречиствателната станция (истинската) - да е безвредна. Не че ми се замисля как и кой контролира изпълнението на одобрените проекти, но теоретично би следвало да не е проблем пречистената вода да се излива в реката.

Нелина, ако те знаех по-навреме, сигурно щях да те крънкам да ти платя за интериорния дизайн у нас. Ама в момента вече ММ си сглобява някакъв интериорен негов си пъзел, пък аз го карам само на Да и Не Simple Smile Страхптно изглежда, почти нереално, че са снимки "на живо", а не от списание!

Di.Gi, според мен ламелните щори могат да стоят много добре, но на много специфичен дизайн, според мен не са толкова универсални. Виждам ги добре на модерна/минималистична къща, но примерно на нашата няма да ми харесат със сигурност. Всъщност може би зависи и от цветове и някакви други спецификации.
Ето това не ми харесва: https://italsystem-bg.com/images/shutters/LUPAK-METAL_LM-80-STD_intro.jpg
Но ето това си е супер: https://velcdn.azureedge.net/-/media/marketing/bg/velux%20houses … 023164&sw=960
Въпрос на вкус, според мен Simple Smile

# 580
  • Варна
Di Gi външни ламелни щори видях преди години в Германия в общежитието на дъщеря ми. Бяха електрически, с датчик за вятър, целите се прибираха под изолацията . Т.е. като бяха вдигнати не се виждаха.  Тогава доста ме впечатлиха и проверих тук цените, нещо не ми харесаха.  А едно от първите неща , които напрвих в къщата, беше да сложа външни ролетни щори на спалнята.

# 581
  • Бургас
Като ви чета и така се успокоявам, че не съм единствената с ядосване за съществени и несъществени неща.

Скрит текст:
  Чета ви по-често, но от телефона. Там ми е по- трудно да пиша и затова като съм на компютъра се отпускам в повече приказки. Свирила съм на пиано и от там имам техника на пръстите и бързо научих 10 пръстната система. Малко отклонение не по темата, ама иначе съм инженер.

Като, че ли към края вече малко ми писва и на мен. Заинатила съм се всичко да е от ИКЕА и в момента се чувствам като борсов играч. Има го за он лайн пазаруване - поръчвай, има го в магазина в София или във Варна. Айде измисляш си път до там. Добре, че съм в Бургас и съм по средата. Други ги няма в българската , айде от Германия или Англия с фирма превозвач. Някое го има в румънската - тогава асистирано пазаруване с ЕКОНТ. Книга ще напиша. Цял рафт с каталози съм домъкнала от Германия и Англия. Такива няма тук. Особено ми стана смешно или тъжно може би, като поръчвахме кухнята и аз извадих книжката - каталог и момичето така ми се примоли да й я дам, че веднъж е виждала само в една рускиня.

Нелина всичко, което показваш много ми харесва. Не се ядосвай за дребните неща , после като че ли свикваме, а пък като поживееш може и да ти харесва повече.

По отношение на мазето. Ние направихме и не съжалявам. На съседите там където свършват техните къщи, нашата там започва. Направихме хубава хидроизолация и при изкопа може и да променихме подводните жили и сега е пред къщата. Никой няма около нас мазета заради водата. Не се знае какво що се получи. Успех.

# 582
  • София
Здравейте! Можете ли да препоръчате някой, който да ни изгради сондажа в района на София? Има много обяви, но е друго някой доволен да сподели Simple Smile
Викнахме известния във форума Иво да ни намери най-добрата позиция за сондажа, обаче той не изгражда...

# 583
  • София
При нас Иво даже не можеше да сондира с неговата машина (уви), та наехме друг сондьор. После шахтата я направиха ММ и строителя ни, от бетон (за един ден работа беше). Самата инсталация на сондажа я направи един друг типаж (май пак Иво се казваше, но не съм сигурна);  телефонът му е 0887097080 - ние бяхме доволни. Даде ни съвсем приемлива цена и достави всички елементи за инсталацията (ММ беше получил някакви космически оферти от други изпълнители); за един ден свърши работа човекът, а после веднъж ММ му звъня, за да му обясни пак как се прави точно обезвъздушаването и пичът откликна.

# 584
  • Sofia
Queen L, това последното оплакване е само черешката. Започна се с основите, които по време на проектирането ни беше казано, че са 1,60м. Всъщност копахме малко повече от 2м, следваше едно като широка стъпка, нямам идея как да го обясня, ето три снимки:

Скрит текст:

и в процес на "запълване"

Тогава се изредиха всички да ни обясняват, че сме луди, да закопаваме толкова пари. Ние наистина сутерен не искахме, но ако знаех, какво е релано по проект под земята, щяхме със сигурност да го обмислим още веднъж. Все пак са 150 кв.м., най-вероятно поне частично щяхме да го оставим използваемо при такава дълбочина на основите. Просто трябваше да ни бъде дадена коректна информация за реалното изпълнение и от там ние да си вземам решението.

6 метра щурц няма, доколкото знам са до около 3метра. Бетонна греда може естествено, всъщност при проектирането говорихме, че има заложена по всички външни зидове такава бетонна греда 20см по чисто конструкивни причини и с нея съобразявахме и размерите на прозорците. Реално я има на първия етаж на три от фасадите, другаде не. Спирам, че стана досадно, идеята ми беше да се обръща повече внимание на конструктивната част по време на проектиране. При първата къща и при нас беше "изникнала" една колона неотразена в архитектурата на много тегаво място, така че уж имам опит, но...

fani34, така ще ги изпълняваме щорите, каквито и да са, ще ги крием. И Тони е права, не на всяка архитектура пасват и според мен. При нас ще са ок, просто и аз в спалните друго затъмнение освен ролетните не признавам и проблемът ни е, колко ще е ок в комбинация - един етаж ламелни, другия ролетни в цвета на дограмата и двата вида. Струва ми се, че няма да е ок, въпреки че намерих някакви снимки на такова изпълнение

mona77, чак препоръка не се наемам да давам, но при нас със сондажа нещата бяха ок. Малко се поразболяха по едно време и не бяха супер бързи, но човекът, който поставя след това помпи и обурудване каза, че са си свършили добре работата. Дълбочината отговаряше Simple Smile бяха използвали правилните тръби, и това имало значение. Ако решиш пиши ми за телефона им.

Общи условия

Активация на акаунт