Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 476
  • 911
  •   1
Отговори
# 585
Di.Gi , според мен ако единият тип щори са на единият етаж, а другият тип на другия ще е добре, защото все пак ще има някакво разделение.
Ако архитекта Ви е направил визоализация, може да го помолиш да направи визуализация с различните щори.

Аз пък съм в дилема какъв цвят да са щорите. Мислим къщата да е в бяло. Покрива е бордо  и се чудя бели ли да направя щорите или да се пробваме с някакъв цвят. Хич ме няма в тези неща Sad.

# 586
Здравейте!
Имам въпрос ..Интересува ме дали е разрешено да поставя готова  бетонова плоча -панел в парцела ми? УПИ е
Дали има някаква забрана?
Благодаря предварително

# 587
  • София/Варна
Ако е хоризонтално, един вид като настилка си е разрешено. Обясни малко повече, че поне аз не разбрах какво искате да сложите.

# 588
Готова бетонова плоча..панел
Голяма е .8 на 4 м.
И отгоре малката ми каравана ..
Така или иначе искам караваната да не е на трева..гние

# 589
Преносима бетонна плоча 8 х 4 м се транспортира и разполага не особено лесно...  Ако е преносима и има сертификат, че е такава, не пречи да си я пляснете в имота, стига да намерите подходящ транспорт и подходящ кран. Доста по-лесно ще е да си наредите малки панели, ако целта е само да имате подложка за каравана. Но ако смятате да излеете плочата на място, е много вероятно от общината да изтълкуват начинанието като незаконно строителство.

# 590
Мой познат има такива плочи..И реших че е ако е законно е много лесно и бързо..
Стига да намеря подходящите хора с кран и камион. А колкото до сертификата-изключено е да има такъв.
Споделям за да разбера дали нарушавам някоя наредба ,закон..

# 591
Мой познат има такива плочи..И реших че е ако е законно е много лесно и бързо..
Стига да намеря подходящите хора с кран и камион. А колкото до сертификата-изключено е да има такъв.
Споделям за да разбера дали нарушавам някоя наредба ,закон..
Да, при всички положения нарушаваш Наредбата на дадената община за поставяне на преместваеми обекти с всичките изисквания за разрешения от операторите на ток, вода и канал и/или на Басейновата дирекция, отговаряща за вашият район. Виж чл. 56 и чл. 57 от ЗУТ и потърси наредбата на общината, на територията на която се намира парцелът ти. Преместването на такива големи плочи струва сериозни суми и организация на движението около имотът ти. Провери дали въобще такъв голям камион с кран могат да влязат в улицата, от която ще се поставя плочата. Преди това обаче си виж документално как стоят нещата. Дори е добре да посетиш техническата служба на общината, за да ти разяснят всички стъпки по процедурата.

# 592
  • Sofiа
Здравейте,
Моля ви за малко информация относно издаването на разрешение за строеж. Предполагам, че за всяка община е различно, но все пак ще ми полезно да знам как е била при вас.
Проекта ни вече е разгледан и одобрен. Очакваме в четвъртък главният архитект на Г.Малина да подпише РС и въпроса ми е какво следва после и кога влиза в сила?
Според строителния надзор, когато се издаде се изпраща до ДНСК с обратна разписка. От датата на получаването му в ДНСК тече 14 дневен срок. Когато изтече ДНСК го връщат в общината подписано, след което общината ни кани и нас да го подпишем и вече е в сила. След това се подава заявление за откриване на строителна площадка и строителна линия.

# 593
Здравейте,
Моля ви за малко информация относно издаването на разрешение за строеж. Предполагам, че за всяка община е различно, но все пак ще ми полезно да знам как е била при вас.
Проекта ни вече е разгледан и одобрен. Очакваме в четвъртък главният архитект на Г.Малина да подпише РС и въпроса ми е какво следва после и кога влиза в сила?
Според строителния надзор, когато се издаде се изпраща до ДНСК с обратна разписка. От датата на получаването му в ДНСК тече 14 дневен срок. Когато изтече ДНСК го връщат в общината подписано, след което общината ни кани и нас да го подпишем и вече е в сила. След това се подава заявление за откриване на строителна площадка и строителна линия.
Общо-взето е така. По принцип РС се обявява на заинтересованите лица. Вие като възложители сте такива и от датата на вашите подписи също трябва да текат 14 дена. Има вероятност, макар и малка, РДНСК при проверката да установи нередност и да върне РС-то, вкл. може да наложи глоби... Рядко се случва обаче. След като влезе в сила РС-то, одобрявате ПБЗ и евентуално ПУСО. Останалото е работа на надзора...

# 594
Valery, би трябвало да получите уведомление по пощата, което да подпишете. От датата на подписа текат 14 дена. След този срок ще може да си вземете РС.
При нас ПБЗ-то беше внесено още с проекта. ПУСО-то ако си спомням правилно се прави ако обекта е над 500м2 (ако не се е променило нещо).

След това следва откриване на строителна площадка. Трябва ви заснемане на геодезист, договори за авторски надзор, договор с фирма строител регистрирана в камарата, договор с надзор и т.н. След като от общината подпишат акт 2 може да започнете строитеството.

# 595
  • Пловдив
Нас ПБЗ ни накараха да внесем за одобрение, след получаване на РС.
Всичко е описано в Н А Р Е Д Б А  № 7  от 22 май 2001 г. 
ЗА СЪСТАВЯНЕ НА АКТОВЕ И ПРОТОКОЛИ ПО
ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО  , ама всяка община е отделна вселена Mask Нашите обичат да се заяждат и трябва да знам всичко, че да не ме подхлъзнат с мазна усмивчица. Rage
При нас (до 100 кв.м.) първоначално внесените документи, а после се движат от техническия ръководител : СТЪПКИ ДОКУМЕНТИ СМР
1.ИСКАНЕ /повечето общини имат образци, качени на сайта им/за присъствие и заверка на протокол при определяне на строителна линия и ниво на строеж и откриване на строителна площадка.
Попадна ми и някакво изменение, че ако не се яви служител на обекта-може и без него.
§ 1. В чл.4, ал.2 думите „чл. 157, ал. 2 ЗУТ“ се заменят с „чл. 157, ал. 4 ЗУТ“.
§ 2. В чл.5 се правят следните изменения и допълнения:
1.Създава се нова ал.4 със следния текст:
„(4) За съставяне на протокола по чл. 157, ал. 4 ЗУТ лицето, упражняващо строителен надзор, или техническият ръководител - за строежите от пета категория, подава искане по чл.157, ал.5 ЗУТ в общинската администрация в 7-дневен срок преди датата за съставянето му. Служителят по чл. 223, ал. 2 ЗУТ е длъжен да се яви на определената в искането дата, като неявяването му не препятства съставянето на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа.“

Документи, които ни поискаха при внасянето в общината:
2.Квитанция за платена такса 20лв./според Наредба 4 в съответната община/
3.Разрешително за строеж - копие
4.П.Б.З. челен лист – копие
5.Договор за техническо ръководство на строеж / 5-та категория/ – копие
6.Договор за упражняване на авторски контрол / задължително от архитекта на проекта/ – копие
7.Договор за изпълнение на СМР / ако се строи по стопански начин, този договор се подписва от името на Техническия ръководител/ – копие
8.Ксерокопие на дипломата на Техническия ръководител.

*За големи обекти Разрешително за ползване на общинско депо за депониране и обработка на строителни отпадъци № ……………от 20…..г.

*След подписване на Протокол 2, до 3 дена се заверява в общината Заповедна книга на обекта.

# 596
  • Sofiа
Благодаря за информацията!
Надявах се в края на май да успеем да започнем, но май ще се проточи малко повече с тези срокове:pensive:

# 597
Здравейте,

Здравейте,
и ние си взехме одобрен проект , но за да се издаде  разрешение за строеж  имаме предписание  да дарим двата пътя до парцела.Това гласеше текста в писмото "Разрешение за строеж в урегулиран поземлен имот се издава само при приложен подробен устройствен план по отношение на регулацията, в т.ч. уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътна мрежа и осигуряваща достъп до съответния поземлен имот. При урегулиран поземлен имот с лице на повече от една улица е достатъчно уличната регулация да е приложена по улицата, по която се осъществява достъпа до строежа“.
Добре , единият път е съсобственост с майка ми и  няма проблем ще го дарим, но другият е съсобственост и със съседа , който  няма да го дари.Ние ще си дарим нашите идеални части , но  не знам  дали изобщо ще бъде издадено разрешение за строеж в този случай.Изобщо новия закон за даряването на пътищата е  ужас.
При Вас не искаха ли даряване на пътя? Самата процедура по даряване  е около 2 месеца.

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 15:12 от diamondlady

# 598
Аз не знам друга страна  в Европа, където е възможно да ти дадат разрешение за строеж без да има изградена обществена инфраструктура. А да имаш разрешение за строеж и да нямаш официален път до имота си е още по-абсурдно!

За мен лично последното изменение на закона относно липсата на приложена регулация не е абсурдно. По скоро трябва да се борим общините да започнат да отчуждават и да правят обществена инфраструктура. Иначе става пълно мазало.

# 599
  • Варна
Като нямат пари общините как да го направят? И остават на хората да се борят, което е безумие.  Такава каша е и вече според мен не може да се оправи.
А защо трябва да дарите двата пътя, нали един е достатъчен според закона?

Общи условия

Активация на акаунт