Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 442
  • 911
  •   1
Отговори
# 600
  • София
А общините нямат пари, защото...? Не е като да позволяват да се строи без такси и да се живее без облагане Sad Ето, ние тук дори и да искаме да си платим, за да стигне до нас водопроводът от долната улица, ще минат поне 2 години. 21-ви век, здравей!

Иначе си посадихме трева най-накрая! Отели ни се вола, но положихме семенца Simple Smile Стискайте палци да поникне нещо, че беше ужасно много работа за някакви си 200-250 квадрата. Много съм щастлива, най-накрая имаме нормална почва и нещо сме посадили; поне да пробваме, и ние като хората...

# 601
  • Sofia
diamondlady и на мен ми звучи, като да се решава проблема, дарявайки едната улица. Но, нямам опит с тези изменения, ние целенасочено търсихме парцел с изрядна улична регулация. Което е супер, но се оказа, че пак имаме проблем, при нас е точно всичко, но съседа срещу нас има неуредени сметки, та хич не ми се мисли като почнем оградата. Улицата ще стане супер тясна ако той не отстъпи. Нямам думи...
Тони, ще поникне, търпение само. Аз вчера минах през любимия ми разсадник за един подарък, олеле, бяха получили доставка от Италия, засърбяха ме ръцете Satisfied Един ацер, оформен като бонзай, красота и едно иглолистно си харесах. Обясниха ми кога и как става заявяването, за следващата пролет се надявам да се класирам и аз с поръчка. Много обичам и дейностите по двора, сами си ги измислям нещата, въпреки че много не разбирам.
Ние сме на финалната права със зидарията, забавихме се естествено, но вече съм дзен, то кое ли става по план.

# 602
Честно казано и общините не знаят как да тълкуват закона.  В какъв обхват трябва да е отчуждена улицата.Четох някъде за София , че в момента общината иска да е общинска само улицата пред парцела, на който се строи. Ако е така супер ,  защото  улицата, която  безпроблемно ще дарим - лицето на парцела е именно към нея, но за да се стигне до тази улица се минава през друга частна , която ни е съсобственост със съседа и той  не желае да дари. Питах ги има ли вариант  общината да стане  съсобственик на този път със съседа ,ние ще дарим дефакто 1/2 от него , но не могат да ми отговорят.Зарових се в закона за пътищата Чл. 9. (1) (Доп. – ДВ, бр. 11 от 2017 г., в сила от 31.01.2017 г.) Пътищата са отворени
за обществено ползване при спазване на реда и правилата, установени с този закон и със
Закона за движението по пътищата.
(2) Частните пътища могат да бъдат отворени за обществено ползване, когато това се
налага от обществени интереси, по инициатива на съответния общински съвет и със
съгласието на собственика при договаряне на взаимоотношенията. В договора
задължително се включват клаузи, определящи вида и размера на дължимото обезщетение
и задълженията на страните по поддържането и ремонта на пътя.
Струва ми се , че има някакъв шанс , но пак тълкуванията ги оставяме на юристите в общината.
Много ме  е яд, защото сме заровили една торба с пари и накрая  с този недообмислен закон (да съм зависима от съседа , да му се моля ) , оставам без разрешително за строеж. Остава варианта да садя картофи Sad

# 603
fani34, няма пари или имаме много калинки? Има си лостове това да се направи, но поради една или друга причина не се прави.

Да не давам пак примера с канализацията. Как София можеше да кандидатства за 400 милиона, но в крайна сметка ако не оплескат нещата могат да получат едва 120 милиона.
Таксата за разрешение за строеж е безумно малка! Искат ми надзор, който нищо не надзирава. Предпочитам парите, които давам за измисления надзор да ги дам на общината да направят поне някаква инфраструктура, ама мен никой не ме пита!
Много неща могат да се направят, но нямат желание.

# 604
fani34, няма пари или имаме много калинки? Има си лостове това да се направи, но поради една или друга причина не се прави.

Да не давам пак примера с канализацията. Как София можеше да кандидатства за 400 милиона, но в крайна сметка ако не оплескат нещата могат да получат едва 120 милиона.
Таксата за разрешение за строеж е безумно малка! Искат ми надзор, който нищо не надзирава. Предпочитам парите, които давам за измисления надзор да ги дам на общината да направят поне някаква инфраструктура, ама мен никой не ме пита!
Много неща могат да се направят, но нямат желание.
Да, може, но само със сериозно вдигане на данъци и такси. Обаче това не е популярна мряка и никой кмет дори не си го и помисля. Не случайно още преди време споменах за безумията в измененията на ЗУТ и че това ще блокира сериозен сегмент от инвестиционният проецес. Не само, че в такава ситуация като на diamondlady, НЕ се издават РС, но и при вече изградени обекти НЕ се издава АКТ 16 - разрешение за ползване! Трябваше един от първите законопроекти в новото/вече минало НС да бъде този за ново изменение и допълнение на ЗУТ, за да се отправят тези недомислици, но така и не се стигна до този момент. За ВиК - мрежата на София нещата съвсем увяхнаха и едва ли ще има проект в рамките на този програмен период. Това значи чакаме одобрение на новите оперативни програми от ЕК - пролетта на 2022г. най-рано. Нови процедури за кандидатстване лятото или есента на 2022г. и едва тогава подаване на проект на СО. След това оценка на проекта в ЕК поне 1 година, а може и повече. От опита, който имам не очаквам да има реално изпълнение на проекта преди края на 24 година. Ако има някаква промяна ще ви информирам. За сега Министерство на финансите не издава становище по проекта, т.к. има проблем с това, че проектът на практика ще предствалява държавната помощ на Веолия. Видиш ли сега през март 2021 г. се сетили при положение, че проекта се изготвя от 2017г.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 14:51 от fatalina

# 605
fatalina, много благодаря за разясненията!
Таксата за разрешение за строеж не е променяна до колкото знам от 2006. Г-жата наистина не обича да пипа данъците и таксите, за сметка на това пък в новите квартали стана голямо мазало!
Според мен ако от 2010 бяха започнали плавно да вдигат таксата за разрешение за строеж и да инвестират в инфраструктура, сега нещата щахя да са коренно различни.
Знам, че на много места не може да се изгради канализация именно, защото пътя, по който трябва да мине все още не е отчужден.
В Манастирски ливади едва 20% от пътната мрежа е общиска, останалата част е частна и това създава страшно много проблеми.
Липсата на канализация, водопровод няма нужда да споменавам, че създава проблеми.
В Панчарево и Бистрица цяла зима имаха проблеми с ел.захранването, защото има страшно много нови сгради, но няма нови захранвания. В Ман. Ливади тази пролет положението с ел. захранването също не е добре на места. Та общо взето нещата не върват на добре, когато не се инвестира в обществена инфраструктура.

Какво имаш предвид с "За ВиК - мрежата на София нещата съвсем увяхнаха"?  Имаше скоро статии, че почват изграждането на канализация с тези 120 милиона предвидени по европейски средства за програмния преиод до 2020. И тези 120 милиона ли сме загубили?
 Ето статията, че започват изграждането на канализация:
https://www.sofia.bg/en/news-investment/-/asset_publisher/p4kBjp … p_p_col_count%3D1

# 606
nellytan1, тази статия е  некоректна новина, според мен пусната предизборно! Не сме ги загубили,защото просто още дори не са кандидатствали. Дори покана към СО не е отправена, поради причините които изтъкнах със становището на Министерство на финансите. На 31.03.2021г. Оперативна програма "Околна среда 2014 -2020г." трябваше да покани СО като директен бенефициент да кандидатства с проект до 100 мл. лева, за част от големият иначе проект на общината, който по предварителна информация достига 900 млн. лв. За сега няма движение по този въпрос, предвид промяната в МС.
Обаче има нещо друго, че по принцип общината може да си обявява обществените поръчки и да си възлага изпълнение със собствени средства и когато и ако този проект се финансира от ОПОС, тези средста ще и бъдат признати и възстановени от парите по програмата. Сега ще погледна дали наистина има обявени поръчки по някои от тези обекти.
p.s.: Да, има обявени поръчки от СО за част от тези квартали. Ако обаче не им бъде одобрен проект, то СО трябва да си осигури средствата. Като се влезе в АОП ето така се прави проверката: https://app.eop.bg/today/reporting/search
https://app.eop.bg/today/reporting/search  https://app.eop.bg/today/reporting/search

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 15:17 от fatalina

# 607
fatalina, много полезна информация. Благодаря много!

Направо съм изумена, че могат да загубят и тези средства. Дано да не се случи.

# 608
  • Пловдив
Отдавна не съм писала Simple Smile
 Нанесохме се иеййй  ! Stuck Out Tongue Winking Eye
Стана инцидентно,защото античната кола,която ползвахме за превоз и най-вече за товарене с ремарке ,се счупи и така нямаше как да отлагаме повече.Вече сме официално  новодомци ,с бонус  нова кола Simple Smile
 Мислех си,че нещата ще започнат да се случват по-бързо,но сега има чистене,готвене и нареждане на гардероби и всякакви джаджи,тоест все още нямам нито една готова стая Simple Smile
 Обаче ще ви покажа най-любимата си лампа!

Още нямам кухненски остров.Има един икейски черен с дървен плот,който би ми паснал чудесно,но нещо скъпичък ми идва..Ще се ослушам още малко,пък може и да го поръчам,че нещо не ми се занимава с DIY вариант.

# 609
  • Отвъд алеята зад шкафа
Честито, Нелина! Много хубави моменти!

# 610
Честито, nelina!! Simple Smile

# 611
  • София
Еееее, ЧЕСТИТО, Нелина! Много смях, уют и заслужено спокойствие у дома!
Стълбището изглежда много готино, поне доколкото виждам Simple Smile

# 612
  • Бургас
Nelina, честито!
Сподели за лампата, моля !

# 613
  • Пловдив
Благодаря момичета!Вие вече ми честихте веднъж,та аз смятах само да го анонсирам.
 Да,оказа се,че след като парапетите се боядисаха бели,не ме дразнят. Не и колкото очаквах Simple Smile
 Още е много празно,но ще позапълня липите по стени и кухня.
 radinna,лампата е от   H&M,които за съжаление нямат мебели и  лампи в родните магазини.Купих я с превозвач от Англия ,малко над 100лв беше.

# 614
  • Бургас
Нели, благодаря! Ще стои ли добре ако се махне шнура и остане само на металната тръба, допряна на горната розетка?

Общи условия

Активация на акаунт