Нашите кухни - тема 86

• 57 624
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
И аз, като се замисля, само за фурна и котлони колко ли жици трябва да има, за да може да работят 2 котлона едновременно, или един котлон и фурната на макс. Не е ли по-добре да са към отделни кабели? А миялната на отделен кабел? И контактите на гърба за нещо допълнително също на отделен кабел? Съответно да се вържат към отделни предпазители, знам ли? Много сложно взе да ми се вижда.

Ако фурната и миялната са една над друга няма нужда от друг кабел, а от достатъчно дебел кабел. Но от там нататък този кабел си е само за тях чак до таблото и си има свой бушон. Миялната и другите контакти може да са на един кабел с разклонения. Това там кафеварки, тостери, миксери и прочее не са сериозни консуматори. Хубаво е за хладилника да има отделен кабел с отделен бушон, за да можете да спирате тока на останалите неща като заминавате някъде, но да остава хладилникът да работи.

# 166
Добре, но фурна и котлони един над друг - голям котлон 1,8-2 киловата, да речем, и един малък - примерно 0,8-1 киловат, работят заедно. Отделно фурната - не знам точно, ама предполагам поне 2,5 киловата. Ако фурната поне 2,5 киловата работи заедно с големия котлон, става сериозна консумация. Дали не е по-добре котлоните да се разделят от фурната на отделни кабели, защото съвременните плотове намаляват автоматично мощността.

# 167
Добре, но фурна и котлони един над друг - голям котлон 1,8-2 киловата, да речем, и един малък - примерно 0,8-1 киловат, работят заедно. Отделно фурната - не знам точно, ама предполагам поне 2,5 киловата. Ако фурната поне 2,5 киловата работи заедно с големия котлон, става сериозна консумация. Дали не е по-добре котлоните да се разделят от фурната на отделни кабели, защото съвременните плотове намаляват автоматично мощността.

Няма значение един или два кабела, важно е сечението на кабела. В края на краищата в таблото влиза само един кабел, нали? И плотът няма как да знае какъв ти е кабелът, че да намалява мощността. Това с намаляването на мощността става при свързването на плота според силата на инсталацията, но ако се остави на макс нищо не намалява. Като цяло 4 квадрата мостови кабел е съвсем достатъчен.

https://berlingerhaus.bg/wp-content/uploads/2018/05/BH-1272N-3-bg.jpg

Иначе номиналните мощности на котлони и фурна може да са каквито пишеш, но на практика уредите работят на макс много малко време - докато загрее фурната или докато заври тенджерата. После вече си намаляваш.

Но ако искаш два кабела не е проблем, лошото е, че става много широка лента от кабели близо до тавана и не остава къде да дупчиш за шкафовете.

# 168
  • София
Аз не разбирам, но по бегли спомени от физиката, 5,5 киловата са 25 ампера, така че би трябвало спокойно да могат да се вържат на един отделен подсилен кръг 32А.

# 169
По спомен, защото в момента не я ползвам аз, свободностояща печка АЕГ с индукционни котлони ми правеше проблем с включени 2 котлона - софтуерно намалява мощността (пишеше го някъде в упътването). Затова на практика на 2 котлона не работех никога, също така избягвах и да включвам едновременно фурна и котлон.
При единия ремонт, който ме чака, е с вкопани тръби (гофре) в стената, не със залепени с гипс в мазилката. Ще обсъдя въпроса със специалиста в къщи, ама е много вероятно да ми се накара - не че не разбира, ама е от старата "школа", ще ми зададе въпроса - а трябва ли ти да работят едновременно 2 котлона или 1 котлон и фурна. Laughing

# 170
Моят плот нищо не намалява, но и никога не съм ползвала повече от 2 едновременно.  Че и това е рядко. Може би свободно стоящата печка намалява, защото е с щепсел и се води за включване къде да е? Или при първоначалното свързване сте я свързали за по-ниска мощност. Помня, че имаше там едни мостчета и според как се сложат се ограничаваше или не мощността.

# 171
  • София
Ще обсъдя въпроса със специалиста в къщи, ама е много вероятно да ми се накара - не че не разбира, ама е от старата "школа", ще ми зададе въпроса - а трябва ли ти да работят едновременно 2 котлона или 1 котлон и фурна. Laughing

Аз бих започнала въпроса с това "Намислила съм нещо мноооого специално, то ще е изненада за тебе, но за да го направя, ми трябват едновременно работещи двата котлона и фурната. Аз нищо не разбирам, но ти, скъпи, ми кажи като специалист, няма ли да гръмна инсталацията?!" Innocent

# 172
  • Варна
При мен основните уреди са на отделни кабели, съответно с отделни предпазители. Веднъж за да се избегне претоварване и второ, за да мога при повреда да ги изключвам независимо един от друг.

# 173

Аз бих започнала въпроса с това "Намислила съм нещо мноооого специално, то ще е изненада за тебе, но за да го направя, ми трябват едновременно работещи двата котлона и фурната. Аз нищо не разбирам, но ти, скъпи, ми кажи като специалист, няма ли да гръмна инсталацията?!" Innocent

Хахах, Майбах, добър съвет, ама едва ли при мен ще сработи - той е от мнооооогоооооо старата "школа". Няма искам, няма така се прави вече.  Обичам си го, ама няма "сработване" - особено по отношение на красотата. Поне инсталацията е направена от него лично, с вкопани кабелни канали, разпределителни кутии, и, най-важното, чертеж. Голяма борба ще падне.  Ще докладвам един ден - то сигурно ще бъде новела, минимум, дано да не го докарам до роман. Laughing

ЧС, на печката й сменихме кабела с по-дълъг и по-як, силиконов отвън.  Но наистина в инструкцията имаше предупреждение за софтуерно ограничаване на мощността. Това в тази инструкция, която намерих в нет-а, защото уредът се води с транспортен дефект и няма документация към него. Инструкциите - на немски, ориентиране - по картинки, тук-там помолих един колега да ми преведе 2-3 изречения.
А и въобще не сме знаели да търсим евентуално схема за свързване. И да - свободностоящ уред е, с кабел към щепсел, може би това има значение. На този кръг няма включени други големи потребители - един хладилник само и 2 лампи.

# 174
Защо никой не пита електротехник по въпроси за кабели и връзване?

ще ми зададе въпроса - а трябва ли ти да работят едновременно 2 котлона или 1 котлон и фурна. Laughing
За новогодишните празници не готвите ли у вас? Щото у нас две фурни работят и котлон... Open Mouth И за ежедневни манджи два котлона са нужни често, едни спагети да направиш дори пак трябват две неща.

# 175
  • Пловдив
Не знам дали е до стара школа,но при нас ,по проект отново фурна и котлони бяха вързани на един кабел,с един предпазител.
Става въпрос за нова къща ,със захранване над 15kw.
Добре,че бях неотлъчно до майсторите,изпълняващи ел. мрежата.
Бях закупила уредите и само задавах въпроси от типа"Мощността на уреда е еди колко си,кабелът ще издържи ли?".
И те ме увещаваха,че бил стандартен проекта,кога съм щяла да ползвам над 2 котлона и фурна...Ами често ми се случва,точно за ястие с няколко гарнитури.
И накрая се смяха,че и детска кухня да отворя у нас,мощностите ще издържат.Смешно е да сме платили над 2 хил.лв на енерго за голяма мощност и да се съобразявам какво съм включила.

# 176
Той специалистът не готви, той само консумира.

Аз не виждам защо да не обсъждаме в темата за кухните и въпроса с ел.инсталацията. Не е казано, че темата е само за подреждане на шкафове и какви дръжки да изберем. Според мен би трябвало да можем всичко за ремонта на кухнята да обсъдим - и цвета на плота/гръбчето, и дръжките, и ВиК и ел.инсталацията.

Нелина, баш така си е с майстори. И проектантите сигурно си имат си едни стандартни проекти, покриващи минималните стандарти, и само ги напасват към размерите.
А как лошо гледат майсторите, когато жена им задава въпроси или има претенции. Направоо не е за описване.

# 177
Не знам дали е до стара школа,но при нас ,по проект отново фурна и котлони бяха вързани на един кабел,с един предпазител.
Става въпрос за нова къща ,със захранване над 15kw.
Добре,че бях неотлъчно до майсторите,изпълняващи ел. мрежата.
Бях закупила уредите и само задавах въпроси от типа"Мощността на уреда е еди колко си,кабелът ще издържи ли?".

4 квадрата няма никакъв проблем да издържи даже и 10 киловата. Но няма лошо и отделни кабели да се пускат, щом ти е мерак.  Освен това изключването от претоварване не е като изключване от късо съединение - моментално, а е с времезависима характеристика в зависимост от претоварването. И е така, защото и с кабелите е така. Ако кабел за 10 киловата се натовари с 11 киловата той може би ще прегрее след час работа. А час всичко да е на макс не се случва.

# 178
  • Пловдив
Черна станция,със сигурност си права.Сумарно котлон (7.4 кw) и фурна(3,4 kw) ,правят под 11kw.
Страхлива съм по отношение на тока и си представих вариант фурната на пиролиза и два котлона с манджа и да ми пада бушона.
Лошото е,че този на ЕВН  на външното табло е с по-изпреварващо действие от нашия и ако нещо даде на късо,трябва да тичам на улицата.
Да не оспамвам темата с тези тоци.

# 179
Черна станция,със сигурност си права.Сумарно котлон (7.4 кw) и фурна(3,4 kw) ,правят под 11kw.
Страхлива съм по отношение на тока и си представих вариант фурната на пиролиза и два котлона с манджа и да ми пада бушона.
Лошото е,че този на ЕВН  на външното табло е с по-изпреварващо действие от нашия и ако нещо даде на късо,трябва да тичам на улицата.
Да не оспамвам темата с тези тоци.

Това съвсем не е оспамване, а подценявана и необсъждана тема, която иначе е важна според мен. Както се видя, много хора не са мислили по въпроса.

Не знам кой идиот ще пусне пиролиза докато готви, че и с два котлона Grinning 

А предпазител и кабели не бива да се смесват - едното ще ти изключва, но другото ще направи пожар, ако не са избрани добре, като предпазителят няма да знае, че са тънки кабели и няма да изключи. Та с оглед на това дебели кабели + по-слаб предпазител е добро, а тънки кабели + як предпазител е лошо.

Това с главния предпазител и при мен е така, пълна идиотщина е, че не са направени главният в таблото да изключва малко преди главния вън. Не знам защо го правят, това е нещо като "АБВ" на защитата.

Общи условия

Активация на акаунт