Любители на кучета - 114

• 25 688
  • 715
  •   1
Отговори
# 510
Пак добре, че Швепса не е препикал мадамата. Grinning Имаме един съседки кокер, винаги му се радваме като минаваме покрай оградата, а той радостно ни препикава, няколко пъти е опикавал Ерос, докато се усети да го залае. Grinning
В нашия парк, пак кокер, препикава стопанката си само да е решила да се порадва на чуждо куче 🤣🤣

# 511
  • София
Елислава, то за общината си е отделно, заради данъка е (кастрирани кучета са освбодени от такъв!). Идеята е дали има портал (освен БАБХ), в който да може да се проследи чип на куче до стопанина му? Че това пък с БАБХ не знам от кога е в сила, май от 2016-та, а на Буба чипа е слаган преди това (май трябва да си разпитам ветовете къде е и къде не е регистриран нашия чип).

# 512
  • Пловдив
Саско е регистриран в общината. Другаде-не.
Аз капя спот он форми за външни буби. С Вектра 3Д - миналата година - никакъв пропуск. Но при последното поставяне се чешеше 1 час. Сега сложих Адвантикс.
За вътрешни паразити + дирофилариоза - Диронет/Милпразон. През зимния период на 45 дни. През периода на комарите - на  28-30 дни.

# 513
  • Bарна, морето, сините вълни
Стария ни вет, който е поставял чипа нищо не е казвал и не знам. Ако някой знае нещо повече, нека сподели.
Ние вече платихме данъците, за Ерос плащаме 24 лева, цената според габаритите на добичето ли определят или за всички е еднакво?

# 514
  • Варна
Деспи и аз плащам толкова за моя французин. 😉

# 515
  • о`майна лунна нощ е
Нексгард Спектра, колкото и да е широкообхватен препарат, не включва защита от тении, както е отбелязала AmnesiaC, и се налага да се добавят препарати и за тях.

Швепса го чирипах и регистрирах два месеца, след като го взехме. Плащала съм дължимата такса към общината само една година и като го кастрирахме отново отидох, за да го отбележат в регистъра като куче освободено от такси занапред. Ми то всичко добре звучи само където всяка година до 31.03 съм длъжна пак да ходя в общината и да си вадя поредното удостоверение, което да нося в мен, щом съм с кучето навън.
Тъпотия до шия. Има някакъв проблясък, че веднъж, въведено в системата като освободено от такси, вече няма да се налага това ежегодно трамбоване до кметството. Да отиваш само ако настъпят нови обстоятелства. Не е минало през общинския съвет обаче, а 31 март си наближава. Ако не отида, подлежа на глоба, нищо че топки няма да му поникнат, нито те ще получат пари за това, че имам куче и то ака по по паркове и градинки.
Към настоящия момент ситуацията е точно, както при инвалидите с липсващ крайник, който ТЕЛК комисиите чакат през няколко години да порасне и за това ги привикват на ново освидетелстване.

# 516
И ние сме на Некстгард спектра. Събота ще ходим на преглед и го започваме. То данъка затова е определен в сума 24лв за всички. Няма значение порода, килограми и т.н.. Някак са изчислили тази сума 😄  Тайра я чипирахме още с 3тата ваксина,и на следващата седмица я регистрирах в общината.Данъка плащам направо като плащам и на апартамента.
Ето ви един данък за тука от ранна студена сутрин-Пак странни пози 😁

# 517
Понеже имам прясна информация от нашите ветове за обезпаразитяването и да ви споделя какво казаха те.
Всички пипети и таблетки за външни паразити, които са на бг пазара действат за не повече от 30дни, да не съм разчитала на по-дълъг период, според тях - рекламен трик било на някои производители да пишат повече дни...
за вътрешни - цестал, дронтал, милпразон били с действие до 3 месеца. Според тях 4-5 пъти в годината е достатъчно за животинката да се даде някое от хапечтата, съобразено с кг, разбира се. Обясних им, че с предния ми булдог съм давала всеки месец и за вътрешни по препоръка от други техни колеги. Според тях нямало смисъл и много се товарел черния дроб..
Нашата схема за момента с Маги е цестал/милпразон на всеки 2 месеца и почнах от този месец капките/пипета/ Адвантикс за външни гадинки.
И да ви се оплача пак нов здравословен проблем има милото диване... Почнаха се булдоческите кожни драми. Пипнах я миналата вечер отстрани по муцуната/бузата и цял сноп козина ми остана в ръката. Показа се една люспеста, удебелена гола кожа, още няколко такива по-малко петна има по главата й и по крачетата (за там съм споделяла). Звъннах вчера на ветеринарите и настоях за по-сериозен преглед и изследвания някакви, щото това не е нормално и от мазилото (тридерм) никакъв ефект няма, ама я мажа вече месец. Приеха ни на деня още поне, взеха косми от мястото за изследване - съмняват се за бактериална или гъбична инфекция... трябва да звънна днес след 17ч да ми кажат изследването какво е показало. Стискайте ни палци да сложат коректна диагноза и адекватно лечение, че милото Маги е като наядена от молци по главата.
Иначе ето я вчера бяхме 3 часа навън с нея - голям кеф. Като се прибрахме яде и спа като пън чак до тая сутрин 😄

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 13:00 от Stella D

# 518
  • София
А кастрираните кучета са освободени от данък.
Не са релевантни порода, килограми и т.н. при определянето на размера на данъка, защото идеята е да се поощри кастрацията с цел намаляване неконтролираното развъждане на кучета (както и нежеланото поведение, което по-често се среща при некастрираните кучовци). Реално независимо от порода и килограми, продуктът на некрастрация е бройка нови кученца.
Според мен данъкът трябва да е над 200лв годишно и да се следи за това яко.
Държавата ни е потънала в изхвърлени торби кученца навсякъде, защото бай хуй от долно нанагорнище си е пуснал кучака по кучки. Нали и той е човек и той си има нужди.

ПП. Акселче, който го оперираха неделя нощ от усукан корем, вече е много по-добре. Странното е обаче, че  много хлътна.. смисъл виждат му се кокалите на таза, ребрата повече от обичайното за визла, гръбнакът щрънка и даже черепът му малко хлътна. Мерим го с мъжа ми: 26кг си е както винаги. Много странно.
Тазу гледка със изпъкналите кокали направо ни е дежавю и ни плаши много. Така беше като беше болен от ерхилиоза, чернодробна недостатъчност, автоимунна анемия и какво ли не.. като беше изхвърлен и със над 60 кърлежа у себе си.
Бях чела някъде, че ерлихиозата не се убива напълно и може да ''възкръсне'' след години. Някой да знае нещо по-въпроса ? Кучо почва да се оправя откъм настроение, но физически не ми изглежда на себе си. Ще го снимам малко по-късно.

# 519
  • Бургас
Като сложихме чипа на Елза, ветеринарят ни каза да отидем да го регистрираме в БАБХ. Те нямали достъп до тяхната система и ако кучето се изгуби и го проверят за чип, ще видят номера на чипа, но не и на кого е.
Ходих в БАБХ, в една допотопна стаичка с двама чичковци. Единият въведе данните в някакъв  компютър, другият удари печат в паспорта. Казаха ми, че така ветеринари, които имат връзка с тяхната система (не всички имали), вече можели да видят пълните данни на кучето. От кой зависи свързването на всички в една система, не можах да разбера.
В общината отидох с паспорта, в който беше вписано, че е кастрирана и чипирана. Няма данък за нея, не е нужно и декларации всяка година да се подават.

# 520
  • София
От 2019 ветеринарите ги регистрират към БАХБ. При нас водещите ветове са в Добро Хрумване - Борово и те така направиха. Увериха ме, че е регнат и няма какво да правя повече. Мхмм

# 521
И нашите ветеринари ми казаха, че те се занимават с регистъра на чиповете. Попълних само един формуляр с моите данни и им го оставих на тях.
Обаче се чудя как да регистрирам паспорта на Маги в общината, като аз нямам адресна регистрация в населеното място, в което живеем в момента. Тя е кастрирана и съответно не дължа данък, ама все пак... Дали има смисъл да я регистрирам към общината, в която се водя аз по лична карта или как да процедирам? Някакви идеи да ви хрумват?

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 14:02 от Stella D

# 522
  • тук-там
Аз им давам на 30 дни нексгард спектра и на 90 дни дронтал. Отделно са и с каишка на Форесто. Лазят ги кърлежи и дори се забиват, но все мъртви ги вадя.

# 523
  • о`майна лунна нощ е
БАБХ ми е точно под носа в работата. Буквално една ограда ни дели. И от мързел и вътрешно съпротивление, ей го ще стане почти три години, не мога да се надскоча и да влезна вътре, за да подпечатат паспорта. Нещо са ми много противна институция. Що добитък изтребаха ... Сигурно вършат много полезна работа и са добри хора, ама нещо не мога да си обърна представата за тях. Докато не опре ножът до кокъла, ще ги обикалям като объл камък.
Иначе една позната провери чипа на Швепса в някаква система и излизал. Регистрацията му е през 2018 г.

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 14:22 от `ТуиГ

# 524
Благодаря на mtz за предоставените снимки и информация ❤

Ето и линк:
https://www.instagram.com/p/CLtPw6cjt73/?igshid=1tcptcnyou76c

Общи условия

Активация на акаунт