Градинарство - моето хоби 27

• 39 313
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Останаха ми очите Heart Eyes Голям мерак ми е магнолия... Има ли значение сорта за начина на отглеждане? Все се притеснявам, че ще я уморя Sad
Зависи в кой район на България се намираш. Пловдив, южна БГ няма особени проблеми. Аз съм на без малко 800 м. надморска височина в планина и както пише Phloxx й трябва защитено южно място. Моите са под южната стена на стара къща , в нещо като П образно място. На изток защитена от постройка на съседите, на запад от стълбите на къщата. Смятам, че Nigrata е една от най-устойчивите сортове. Стар и изпитан. Има много нови, но нямам място за тях за да ги пробвам на устойчивост. И тези ми стигат Simple Smile Пробвай с една Nigra, няма да съжаляваш, а и лесно се намира на пазара с достъпни цени. Нищо особено при отглеждането им не искат. Сега след цъфтеж ще ги наторя с бавно действащ тор за иглолистни. По принцип обичат кисела почва, но при мен са засадени без такава.
Изобщо действай смело и не я мисли много. Тя се покаже дали й харесва мястото дори по листата. Зелени , едри и хубави листа ще я доведат и до цъфтеж в зависимост от размера на растението, което купиш.
Една елхичка Daisy White и люляците зацъфтяха.

# 631
Gradina Roza, много интересна елхичка, търсих в гугъл да го видя що е то, пухкаво Hug

И у нас се заформи шарен ъгъл

# 632
ЗдрВейте,
Помогнете ми какви са тези гадове по хризантемите и по Ружата ...
С какво да ги обработя?

Имам

# 633
  • София
Това са черни листни въшки. Пръскам ги със смес от 1сл олио + 1сл течен сапун (разбъркани добре) и смесени добре с 4л вода. До следващия ден са измрели.

# 634
Утре ще пробвам!

А белокрилки по чимшири? Някаква алтернатива на Фюри?

# 635
  • Бургас
Последните годни са някакъв тотален мор по чимширите. Цяло чудо е, ако някой храст се е отървал и е още  жив. Виждала съм цели чимширени , големи дървета, изядени от гъсеници. И това е в цялата страна.

# 636
  • гр. София
Аз миналата година успях да отърва два големи чимшира на вилата. Пръсках с би58 и Нуреле,  по-силен разтвор през няколко дни. Преди това изрязах до дъно всички засегнати клони. Плаках и рязах!!! Бяха на доста години! В последствие избиха нови листенца...

# 637
Фюри е за чимширите!!!
Привнесена е белокрилката преди известен брой години с вносни растения с развитието на вноса. Познати с градински центрове са ми разказвали как дори РЗИ и РИОСВ са се чудили в първите години какво да правят. По принцип при опасност, има органи които следят за движението на мигриращи насекоми, алармират градинарите, планират обработки и т.н.
Пръскам редовно с Фюри. Важното е да се следва пръскане първия път поне пролетта през 2 седм, за да се убият живи и в последствие новоизлюпени.
Миналото лято сякаш нямаше толкова.
И аз съм спасявала така чимшири с рязане. Имах една част на градината - наричах я реанимация Simple Smile всякакви такива измъчени имах там.

# 638
  • София
Това ли е белокрилка:

Може ли да се спаси този храст?Целите му клони са покрити с това чудо.Само Пикадор имам.Дали ще свърши работа?

# 639
Мисля не.
Белокрилката е пеперуда с бели крилца, дребничка. С гадни зелени гъсеници.

Това бих го на пръскала с Нуреле или нещо друго силно. Прилича на тези по Зокумите. НО НЕ СЪМ РАЗБИРАЧ. Ако имам проблем късам листо и нося в АГРО аптеката

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 07:33 от MarietaYo

# 640
  • София
Напълнихте ми очите ❤

Като заговорихте за водни ириси, аз пък искам да питам за цвете, на което забравих името и не мога да открия по снимка. Някаква лилия се води - азиатска, тайска или изобщо нещо източно, обича влага и слънце и няма нищо общо с листата на водните лилии. Изглеждат по-скоро като пресен лук с неголеми луковички. Цветовете не били едри, много цветове имали....и друго не знам. Някой идея?
Тити, да не е зефирантес?

# 641
Може би точно това е, Methy, благодаря! По листа е същото. Аз намерих снимки от моите

# 642
ЗдрВейте,
Помогнете ми какви са тези гадове по хризантемите и по Ружата ...
С какво да ги обработя?

Мариета, това на първата снимка ми прилича на ларва на калинка. Ако имаш такива е много добре, те се хранят с въшките. Виж в гугъл как изглежда, грозничко е и може да се сбърка с вредител. Аз първия път като ги видях между въшките, много се стреснах Grinning

Иначе, въшките лесно се изтребват,  мрат и от прост сапунен разтвор с олио.

# 643
Мерси Флокс,
Ще видя сега. Но много тези ларви... то почерняват хризантемите от тях. Това са от тези есенните високи хризантеми, с големи рошави цветове, като иглички и розови. Бабешките.
М ого рано почват да растат нагоре и аз все ги прищипвам.

# 644
  • София
Можете ли да ми кажете магнолията ми от кой вид е да попрочета за нея:

Това ли е белокрилка:

Може ли да се спаси този храст?Целите му клони са покрити с това чудо.Само Пикадор имам.Дали ще свърши работа?
ОВ:Ходих до Младост до агроаптеката с клонче от храстчето.Дадоха ми Сиванто Прайм+прилепител за пръскане.Дано да помогне!

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 13:14 от Магика

Общи условия

Активация на акаунт