Градинарство - моето хоби 27

• 39 357
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Много малко цветя са ми останали, но им се радвам. Почти всичко затрих заради алергия на сина. Имам си помощници обаче.Joy

# 496
Много красиви Флокс, Валерия,
И аз се убедих, че по-добре да не се вадят...

А тези патенца Simple Smile

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 21:43 от MarietaYo

# 497
  • Бургас
През есента се вадят луковиците и се преместват по необходимост. Правилото е : пролетно-цъфтящите се разсаждат есента. Лятно-цъфтящите се садят напролет.
По повод  израждането на луковиците: Една позната в Габрово преди години получаваше есенно време пратки от Холандия, луковици на гладиоли, които трябваше да посади в градината си и на следващата есен да върне обратно в Холандия. Ако си изкараше някой лев от продажба на рязан цвят- това си е за нея. Целта беше луковиците да сменят почва, климат /а може би и политическа система/ , защото на едно и също място, те се израждат. Тогава ми беше интересно да го науча.

# 498
Вече не вадя и не презимувам нищо. Извинявам се, ако се повтарям, но имах огромна далия / гергина, от която не се виждаше половината двор. Изрових я, половината преместих на желаното място, другата зазимих по всички указания от нета (щото четох, че мръзнели в земята). Тази последната си погина, а заровената в земята миналата година сериозно се разрастна, чакам с нетърпение да видя тази година как ще се развива.
Лалетата папагали са 50/50 - 3 са си същите, 3 са само на листа (очевидно като цяло не са много Simple Smile). Тип божур обаче всички са на нисък старт да цъфнат.
Ако съдя по формата на пъпките, нямам щети от към видове и бройки (освен трите папагалчета).
В предпланински район съм с много камънаци - не ни потъват луковиците, явно не сме и атрактивни за слепи кучета и подобни. Но е по-студено по всяко време на годината.
Стана ми интересно за гладиолите, имам доста, посочените месеци ме озадачават.
Между другото познати цветари, които продават гладиоли за рязан цвят, всяка година си изхвърлят луковиците и купуват нови. Толкова за красивите букети от мен Simple Smile...

# 499
  • Бургас
Здравейте Simple Smile От около година и половина градинарствам и все още много неща имам да науча. Чета доста, но най-вече го карам на проба -грешка. Та в този ред на мисли искам да попитам тези от вас, които не вадят луковиците на лалетата, засаждате ли нещо над тях, за да не е просто пръст, когато не цъфтят? Имам няколко засадени под райграс, но виждам, че тази година са излезли на половина.. предполагам, че ги задушава тревата. Благодаря Simple Smile

# 500
Много са красиви всички цветя, които показвате. Крада си идеи за саксиите.

# 501
  • София
Как  се гледат лалета,зюмбюли и нарциси в саксии/сандъчета?
Луковиците кога ги садите?Като прецъфтят вадят ли се?

# 502
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
засадих нарциси и мускари миналата година в кофа от сирене. Simple Smile нагъстичко бяха, но цъфнаха много добре и нарцисите и мускарите.
не съм ги вадила, оставих кофичките на село, навън, валя ги дъжд, покрива ги сняг...
в събота ги видях, живи са, изкарали са листа и май пак ще цъфтят.

# 503
Та в този ред на мисли искам да попитам тези от вас, които не вадят луковиците на лалетата, засаждате ли нещо над тях, за да не е просто пръст, когато не цъфтят? Имам няколко засадени под райграс, но виждам, че тази година са излезли на половина.. предполагам, че ги задушава тревата.
У нас растат лалета и нарциси насред поляна с трева, тревата не им пречи. С лалета никакъв проблем, но модерните видове стават все по-малки всяка година и в един момент ги заменям. От време на време добавям някой по-интересен вид нарциси, но някои не се връщат на следващата година. Преди две-три години слагах едни многоглави ароматни, тази година от тях са останали един-два само. Възможно е да не са устойчиви самите луковици защото е нов сорт, възможно е също да ги ядат разни гадове в почвата, забелязах че има ларви на колорадски бръмбар, те ядат луковици. Освен това мисля че аз не ги засаждам достатъчно надълбоко и това им се отразява като падне голям студ зимата. Има доста неща които могат да са причина за непорастване на луковици. Имам също много мускари в лехи, на същото място лятото понякога слагам едногодишни цветя отгоре, ръся семенца, те не пускат дълбоки корени. Много харесвам калифорнийски мак, латинки, тази година ще слагаме и космос, мини петунии вече бучнах от разсад защото тука показаха много в темата и така ми хрумна за тях. Flowers Cherry Blossom

# 504
Понеже сме на темата с лалетата да попитам и аз. Имам две (да 2😅) лалета, които не знам от къде се появиха, но са много красиви и ми се иска да ги размножа по някакъв начин, тук чета, че ако се извадят луковиците не им се отразява добре. Възможно ли е да се размножат сами или това няма как да стане? За трета или четвърта година се появяват и са си все двечки.

# 505
  • Карлово
Понеже сме на темата с лалетата да попитам и аз. Имам две (да 2😅) лалета, които не знам от къде се появиха, но са много красиви и ми се иска да ги размножа по някакъв начин, тук чета, че ако се извадят луковиците не им се отразява добре. Възможно ли е да се размножат сами или това няма как да стане? За трета или четвърта година се появяват и са си все двечки.
По принцип, луковичките на лалетата образуват детки. Това са едни по-мънички луковички, захванати за главната. Следващата година те нарастват и по-следващата цъфтят. Ако не ги вадиш, за да разсаждаш стават на туфи.
Защо твоите си седят само двете не знам.

# 506
Здравейте,
Имам нужда от съвет. Купих си зокум от Бриколаж (стръкче в торф) и съм в дилема къде да го посадя. Имам два балкона - източен открит (и мнооого ветровит) и западен остъклен. Не съм сигурна кои условия ще му понасят по-добре Thinking

# 507
  • Карлово
Зокума бих го сложила като начало на закритата тераса да се климтизира и заякне. Пък после може да го пробваш и на откритата.

# 508
  • Бургас
Eфибуш, благодаря много за идеите! Може и това да е проблемът, че са хибридни. И аз съм чувала, че не са от най-издръжливите.  В цветната леха ще пробвам да си засадя някакви едногодишни, както посъветва Simple Smile Flowers Tulip

# 509
Миналата година разделих един лилиум на "скилидки" и го насадих в редица. Чак след това писах тук и ми беше отговорено, че не е трябвало да деля "скилидките". Тогава, главната си пусна листове, без цвят, а другите нищо и си помислих, че може би една година ще си починат и тази година да очаквам да избухнат. Обаче гледам на съседката листата на лилиумите са поне педя, а от моите нищо. Има ли надежда за тях?

Общи условия

Активация на акаунт