Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 13

• 45 092
  • 770
  •   1
Отговори
# 690
Ад рък за първи път се сблъсквам със значително закъснение - вече 9дни, каквото до сега не ми се е случвало, освен при двете ми бременности. Сега причината бременност е изключена. Утре ще звъня на доктор, но усещам сериозен вътрешен стрес от ситуацията. То е ясно, че предстоят такива моменти, но.... дали трябва нещо да се предприеме рри първите такива?!

Миналото лято ми прескочи един месец, август. Отдадох го на преумора и горещината. Правих три теста междувременно, че се бях поболяла от притеснение.
Сега обаче е напът отново да прескочи месец, вече 12 дни ми закъснява, на 7-я правих тест. Чудя се накъде да поемам и аз и се надявам на съвети. На 43 ще стана след 2 месеца.

Ми рано ти е още. В БГ поне до 50 биха те поддържали с някаква лека терапия, за да продължи нормален цикъл. Моята гинеколожка поне би правила така. Но пък и зависи майка ти кога е приключила с това, доколкото знам има наследствен принцип.  Аз съм на 52, от февруари не съм имала цикъл,но сестра ми е 57 и все oще има цикъл, макар и не  съвсем  редовен. И майка ни беше така, сега е на 79 и все още има топли и студени вълни.

# 691
  • Mediterraneo
Майка ми премина през това изключително леко и лесно, някъде към 55. Знам за наследствения фактор. И именно затова смятам, че на 43 е рано. Ама каквото, такова. Лека терапия какво ще рече, хормони някакви?

# 692
Майка ми премина през това изключително леко и лесно, някъде към 55. Знам за наследствения фактор. И именно затова смятам, че на 43 е рано. Ама каквото, такова. Лека терапия какво ще рече, хормони някакви?
Вероятно да. Аз на тази възраст излязох от ритъм, и гинеколожката ме оправи с дуфастон. След няколко години направих едно две зацапвания между два цикъла, и тя ме възстанови с прималут нор. Но сега вече не ми предлага подобни терапии. Казва - спокойно, всичко е нормално, това което  ти се случва си е част от жизнения цикъл.  И аз съм ок с това, не искам терапии. Пия червена мака, между другото. Ако някой му е интересно, може да пробва. Аз съм изключително доволна. Но аз по принцип съм си доволна , така че може и да не е от маката...Simple Smile

# 693
  • София
Хормоналната терапия е с доста странични ефекти. В пре мено пауза може да се влезе и на 35. Индивидуални са нещата и да, има наследственост. И ранната и късната са рядки. За ранна се смята под 40, а за късна над 50. Всичко останало се третира като нормално.

# 694
  • тук и там
По мои наблюдения,не стават изведнъж нещата. Протакат се с години.И на мен на 42-43 започнаха ралични оплаквания.Първо беше зацапване извън цикъл,после скъсяване ,сега ми прескача от време  на време .Като гледам към 50 вече ще съм в менопауза. За сега нямам горещи вълни ,но очаквам  следващите години и това да  стане. Мисълта ми е ,че не влизаш директно в менопауза на 43..Отнема към 7- 10 години този период на промени до настъпването на същинската менопауза.

# 695
  • София
Разбира се, че е постепенно. Организмът се нагажда някак. Аз не виждам полза от хормонална терапия просто. Повишава риска от рак и само измества неизбежното.

# 696
  • София
Kaisia, със зацапванията как се справяше? С Дуфастон ли?

# 697
  • тук и там
Да. Моят АГ в Бг ми изписваше всяка година за три месеца примолут нор(пак е прогестерон),по две на ден -10 дни преди цикъл. Оправих се .На следващата година -пак. Две години са ми изписвали така-само за по три месеца в годината . Но аз и една-две години преди това -пробвах да оправя нещата  с растителен прогестерон на крем, див ямс и подобни . Не подействаха добавките де,само примолут нора си действаше .
Последната година,година и половина - не съм пила, но то и зацапвания нямам.Цикълът ми направо взе да си прескача от време на време.

# 698
Кортизол, естроген и инсулин: Как да балансираме хормоните си чрез храна?

https://activesitting.bg/kortizol-estrogen-insulin/?fbclid=IwAR0 … iPCmfOR-HRL9XHPjg

# 699
  • Mediterraneo
Добре, аз тепърва навлизам в темата. Докъде е наложителна хормонална терапия за забавяне на нещо, което е неминуемо да настъпи? И не е ли нож с две остриета приемането на хормони само за да се удължи "агонията"? Понеже, погледнато само от тази страна, сигурно не бих приела никаква терапия. Вероятно има положителни страни.

# 700
  • София
Добре, аз тепърва навлизам в темата. Докъде е наложителна хормонална терапия за забавяне на нещо, което е неминуемо да настъпи? И не е ли нож с две остриета приемането на хормони само за да се удължи "агонията"? Понеже, погледнато само от тази страна, сигурно не бих приела никаква терапия. Вероятно има положителни страни.
Определено е "нож с две остриета,
"

# 701
Понеже ви чета непрекъснато, писала съм даже във форума  ....
Чета, че пременопаузата се мотаела 10 години и т.н. Ами на 43 съм, с потвърдена менопауза от днес за утре, без симптоми, без генетичен фактор. Нямам никакви заболявания. Тръгнах по лекари, оказа се, че това се случва много често, но жени с такива проблеми не пишат по форуми, а и като питат и пишат, просто биват подминавани ....

# 702
Тарти, хормонална терапия според мен се предписва при някои състояние извън нормите. Примерно обилен цикъл, години, които не предполагат все още предмено, болки  в гърдите(известни като хормонални болки), да се стабилизира определено състояние, което само по себе си не е ок.... То, че нещата са тръгнали е ясно.

svinkata, при теб как е положението? Ще ни разкажеш ли? Защо се наложи да тръгнеш по доктори? След поставената диагноза чувстваш ли облекчение?

# 703
  • Mediterraneo
Така съм склонна да приема, Мари, да. Но ако години наред ще ми прескача цикълът, да прескача, няма да се моря с хормони. Сигурно ще си направя изследвания на хормони за собствена информация, но след като мина през гинеколог и отхвърля други проблеми.

# 704
  • тук и там
Аз лично съм приемала примолут нор заради зацапване извън цикъла. Имах зацапване,което запчваше на 19-ти ден  от цикъла,продължава седмица.После два дни пауза и ми идва след това пък  менструация. Така се оказва че половин месец нещо не ти е наред-я зацапване,я направо си в менструация-все си със някакво кървене. Иначе прескачането не ме притеснява толкова,но дълъг цикъл,обилен цикъл,или зацапвания извън цикъл си създават дискомфорт .

Общи условия

Активация на акаунт