Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 9

• 55 571
  • 744
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Нищо не събирам. Дори със седмици не влизам в стаята й. Веднъж седмично отварям вратата да хвърля едно око и ако видя въргалящи се дрехи и боклуци по пода, както и други разхвърляни неща, й казвам веднага да си оправи стаята, в противен случай  на всяка една нейна молба ще последва отговор "Не". За мое щастие тя е доста бърза и ефективна, когато се мобилизира, и за нула време си почиства стаята. Гардеробът й винаги е отлично подреден.

Не си спомням дали съм ви питала за мазила против стрии. Моля, ако сте наясно с такива, помагайте! Не знам какво се случва, но след стриите по бюста и ханша, сега започнаха да й се появяват по краката и аз съм в ступор. Тя никога не е имала колебания в теглото, към слаба върви и не мога да си обясня защо й се появяват стрии на такива невъзможни места, като вътрешната страна на бедрата примерно. Абе как на 12 години ще има стрии по краката?! Disappointed Relieved

# 376
Скрит текст:
В такива моменти винаги се чудя къде е границата. При нас вечерта също се приготвят дрехите, но това пък води до закъснение с лягането и въобще моите девойки само се мотаят. Ако ги оставя без надзор, това означава нищо да не са свършили. Постоянно повтарям, заболява ме устата, ако не им стоя над главата да настоявам, не правят нищо. Само казват "добре" и дотам. Не знам вече. Нерви не ми останаха. Ако ги накажа с отнемане на телефон, почва едно мрънкане и киселеене.
Отделно само се купуват нови дрехи и съответно се носят старите 10 броя удобни. Другите си стоят в шкафа и омаляват. Да не казвам каква топка става и нищо не може да се намери при търсене. Избира се, избира и накрая пак удобният клин и блуза. Постоянно заплашвам, че спираме с покупките. И се почва "ама това нямам, от онова имам нужда".

Аз други исках да ви питам. Понеже се опитвам да вкарам някакъв ред вкъщи, съответно трудна работа с тези запушени уши и с тоя мързел. Вие събирате ли разхвърляни и оставени боклуци от децата или ги оставяте така да стоят и карате тях?
Пример хвърлени чорапи до леглото, оставена хартийка от бонбона, използвано тампонче за почистване с мицеларна, мицеларната също оставена до огледалото, оставени четки за зъби в кухнята на плота и други разни такива.
1. Започвам от дрехите: Не хвърлени в коша за пране дрехи, не пера, ако ще на колене да ми се молят. Чорапи от земята не прибирам.
2. Дрехи имат толкова, колкото смятам за необходимо. Просто така дрехи не се купуват. Като изкарват сами парите, тогава да си купуват, каквото им е на сърце.
3. За боклуците основно правя забележка на сина, дъщерята не прави. Той си ги разхвърля в стаята, като вляза, казвам да ги изхвърли, прави го.
4. Зъби при нас се мият само в банята, мръсни чинии изискавам да се сложат в миялната.
Скандали вдигам само при зарязана по стаите храна. Хлебарки в къщи не искам. Който много го мързи, получава забрана да яде извън кухнята. Действа дисциплиниращо.

# 377
Много благодаря за всички мнения. Hug

Не е съвсем да се случва за пръв път, но досега бяха по-скоро намеци накъде отиват нещата. Най-големият ми проблем, е че става въпрос за училище. А девойката не показа особено притеснение от това, че закъснява. Ще видим след малко като я взема дали е имало някакъв ефект.

Иначе и двете нямат никакво намерение да си нарушават комфорта заради някакви си занимания. Редовно ги юркам, за да се облекат и излязат за каквото и да било, дори да е нещо, което им харесва по принцип. Винаги съм реагирала доста бурно на такива изпълнения, но подхода ми не е правилен и трябва да го сменям. Не са научени на самостоятелна отговорност и това си отчитам за грешка. Ако не съм наоколо да ръчкам - нищо не се случва. Действам да се коригираме в тази насока.

Но за конкретната ситуация искам да измисля нещо по-драстично, което да остави следа.

Иначе и ние ги караме да си приготвят дрехи от предния ден, но вече не следя дали са го направили.
Нямам проблем с дрехите за пране, всичко си слагат по кошовете. Хартийки и други боклучета намирам зарязани понякога, но не е прекалено. Не разрешавам да се яде в другите стаи, освен в дневната (където е и кухнята).

Последна редакция: пт, 07 май 2021, 15:00 от Jillian

# 378
Jillian, вероятно и аз бих реагирала по-остро, ако се мотаят за училище или друго важно нещо, но ако се касае за нещо, важно за тях и пак се мотаят, бих ги оставила да пропуснат, закъснеят и т.н. (освен ако не съм вложила енергия или финанси в това). Нашата щерка също е подредена и прибрана - сама си пренарежда гардероба всеки месец, за да се разнообразява и както ѝ е удобно на нея. Сутрин тя винаги е бързащата, за да не закъснее за училище. Виж батко ѝ е "друга бира", но сега съм в девойченска тема...
aDream, не прибирам след тях - нито дрехи, нито опаковки...Ако са пропуснали да изхвърлят нещо им обръщам внимание, но го правят те. Тя сама си слага дрехите за пране, брат ѝ - след насочване, но поне се сеща да пита.

# 379

Не си спомням дали съм ви питала за мазила против стрии. Моля, ако сте наясно с такива, помагайте! Не знам какво се случва, но след стриите по бюста и ханша, сега започнаха да й се появяват по краката и аз съм в ступор. Тя никога не е имала колебания в теглото, към слаба върви и не мога да си обясня защо й се появяват стрии на такива невъзможни места, като вътрешната страна на бедрата примерно. Абе как на 12 години ще има стрии по краката?! Disappointed Relieved
[/quote
Докато бях бременна се мажех с какаовото масло на палмърс и въпреки многото качени килограми нямам стрии.
Има специално такова за стрии, може да пробваш с него.
Предполагам са от растежа тия стрии.

# 380
  • София
Благодаря, Весела, ще го купя. Много ми е скапано заради тия стрии. Аз дето съм близо 100 кила и ми се броят на пръсти, а дъщеря ми е с толкова хубава фигура, пък откъде ни дойде това чудо на главата.

# 381
  • София
Тонка, и при моята се появиха от вътрешната страна на бедрата и в горната част на дупето. Също няма колебания в теглото, не е едра. Сега съм ѝ взела мазило за белези, ще видим дали ще има ефект. Поне малко да се заличат, ясно, че няма да изчезнат.

У нас редовно подканвам някого да се сложи дрехите за пране, да си изхвърли боклуците, да си прибере чиниите. Много рядко го правя вместо тях, макар да ме сърбят ръцете, и то обикновено, когато видя след като са заспали.

# 382
  • София
Моето девойче (14) също се сдоби със стрии, от миналата година покрай локдауна, когато качи 3-4 кг за месец-два и спря спорта и разходките. Уж не са много, за ръста си 164, изглежда добре, под 50 кг е. Но хормони ли са, какво е...
Първо по прасците, тази година и по бедрата, отстрани, високо горе на ханша.
Не мога да препоръчам мазило, макар че тя уж маже 1-2 неща по мое настояване. Обаче дали и колко редовно го прави, не знам. Хич не я вълнува, само аз се тюхкам. Аз нямам, нито от пубертета, нито от бременносттите.
За съжаление, май не са много податливи на третиране. Тези на прасците избледняха и са много по-малко видими от преди.
Също има сериозно увеличаване на черните точки с тенденция към акне. Там пък баща ѝ се тюхка, мъкне я по дерматолози, процедури. Тя нехае и всячески се пазари да не ходи, добре си била.
Не е като да не е суетна, едни очни линии върти, спирала, лакира се, кипри се, сменя "аутфити". Но суетата ѝ се изразява в това, а не в желание да се справи с по-сериозните проблеми с кожата ѝ. Много ми е странно.

# 383
Помня, че на мен като ученичка (11-12-годишна) ми излязоха стрии на кръста и по цялото дупе. Не беше от смяна в килограмите, а от рязко дръпване във височината. Явно кожата ми не е било достатъчно еластична, че да смогне на рядката промяна.

Дъщеря ми е разхвърляна, но някак не е много честно да й се карам, защото и аз съм рахвърляна, т.е. личен пример от мен не може много да види.
Но съм й казала, че в общите помещения, които делим всички няма никой да ходи след нея и да й раздига чаши, чинии, обелки и т.н. В нейната си стая да прави каквото иска (с изключение на хранене).
И това действа. Като яде или прави нещо в кухнята/хола, си разтребва. Стаята й е ужас, дрехи се въргалят навсякъде, тетрадки, листове, етикети от дрехи, козметика...Обаче като й кажа, че е крайно време да сложи ред, го прави. Помрънква малко, но се мобилизира и всичко заблестява. Та не е като да не може, или да не знае как. Но пак казвам, аз не съм й най-добрият пример за подражание, защото макар да пазя чисто и да чистя редовно, подредено не мога да пазя и е някакъв хаос винаги.
Та намираме някакъв баланс, общо взето.

За суетата исках и аз да кажа: и моята дъщеря гледа с какво се облича, трябва да е определен стил, тренира как да се гримира (не излиза с грим навън), обаче дотам. Въобще не я интересуват пъпките, или черните точки. Ако не съм аз непрекъснато да й напомням да си мие лицето със специалните пяни и после да се маже с кремчета, въобще няма да се сети. Просто някак не я интересува. Та почнах аз даже да се замислям, дали няма да й създам комплекс с постоянното ми натякване...
Странна възраст, с други думи 😉😆

# 384
  • Mediterraneo
Много са разхвърляни моите, много. Голямата може да събере целия си гардероб в единия край на леглото, ужасна работа. Облича, съблича и мята там. Но аз много отдавна не събирам дрехи и изобщо нищо не бутам в стаята им. Малката в това отношение е ок- съблича се винаги в банята и всичко отива директно в коша.
Ставането на голямата е голям проблем, но не е моя грижа. Става 7 без нещо, баща й я буди, защото аларми не я ловят. Малката става след час, аз я будя, става без проблеми. За половин час е закусила, измита и облечена и даже има време да рови в телефона десетина минути пред да излезе за автобуса.
Дрехи никога нямат, ако ги питаш, а всъщност носят най- удобните и любими неща. Малката е много трудна с обувките- хареса си нещо и не го събува, докато не умалее! Кара с един чифт по половин година( не прилича хич на мен, горката).

# 385
  • Пловдив
И моята е страшно разхвърляна. В стаята й се подмятат постоянно чорапи, дрехи. Когато видя обелки от бонбони или други неприбрани боклуци я карам да ги изхвърля или да си изнесе чиниите, в които е яла, иначе тя няма да се сети - наяжда се и става от масата. Само че аз не си стоя постоянно вкъщи да домакинствам, че да вървя постоянно след нея. Ще се научи, че всеки има някакви задължения и отговорности.

Относно ставането сутрин - става точно 2 минути преди започване на училище и нито минута по-рано. Има 4 аларми, докато стане. Оправя се през междучасията. Когато е на присъствено обучение се оправя и излиза навреме.

# 386
Аз много се ядосвам на разхвърляните стаи и на двамата, понякога обирам боклуци, понякога не, случва се с дни в техните стаи да не може да пуснем работа да изчисти. Сега сме в подготовка за бебето и ми се ще да изхвърля много неща, че после няма да има време да вляза съвсем. Обаче е редно да си призная, че и аз съм на моменти, не съм най-добрия пример. Или всичко ми е подредено под конец, или ми е разхвърляно в спалнята. Гледам да правя забележките като съм в моята подредена фаза Grinning

Тонка, моята щерка също е много фина обаче бързо дръпна на височина и се появиха стрии по бедрата. Мен супер много ме ядосват, а нея не чак толкова засега. Купих и това по препоръка от дерматолог, на него си пише, че е за тийнейджъри и бременни, сега и двете се можем, тя много нередовно https://aptekamedea.bg/eucerin-olio-protiv-strii-125ml

# 387
  • Русе
Здравейте,
да кажа относно стриите. Моята дребосъчка (която наближава 13) има от 5 месеца цикъл и за тия 5 месеца ѝ порасна много бюста и съответно има грозни стрии. Купих ѝ маслото против стрии на Икаров, което ползвах и през двете бременности. Една стрия нямам. Не знам дали е от него.

# 388
Храна на горния етаж, където е и стаята на детето, се носи само в кабинета на ММ. Но и дъщеря ми все още няма навика да се затваря там. Дневната е голяма, става за бягане и подскачане, телевизора е там и тя предпочита там да разхвърля. Но у нас и тримата сме си разхвърляни. Все пак рядко има дрехи по земята и то са основно тениски в кабинета на ММ. Детето си знае коша - между нейната стая и банята е и няма оправдание да го подмине.
За дрехите - много се радвам, че училищата са с униформи. Така отпада тежкото решение "какво да облека за училище". Ограничава и нуждата от много дрехи. Многото дрехи ме затрудняват в избора. Иначе дъщеря ми си има някакви усещания за мода и съчетания на дрехи, което ми харесва. Радвам се, че все още не е повлияна от безцветната мода на местните.

# 389
  • Mediterraneo
Тя може да не е на местните безцветната мода, а на възрастта. Рядко има тийн, който да не се бухне в черното в даден период. Малката до миналата година носеше доста цветни дрехи, сега ги ограничава до тениски, надолу черно, сиво и тъмносиньо. Голямата е само и твърдо черно и бяло.

Общи условия

Активация на акаунт