Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 9

• 55 568
  • 744
  •   1
Отговори
# 390
Баш на местните е безветната мода, различавам тийн и по-възрастен. И си я харесват от малки, чак на по-зряла възраст бабите се впускат в ярки цветове. Разбира се, има и изключения, но масовата гама е бежовко, зелено, пудра и вариации деним. Чак се радвам на ярките дрехи на по-възрастни индийки и пакистанки.

# 391
Обаче е редно да си призная, че и аз съм на моменти, не съм най-добрия пример. Или всичко ми е подредено под конец, или ми е разхвърляно в спалнята. Гледам да правя забележките като съм в моята подредена фаза Grinning
Когато живеех при родителите си /имам двама братя един по-малък и е един по-голям/ и тримата спазвахме правилото "Който се прибере пръв от училище - той бърше прах и пуска прахосмукачка!" Нямаше тън-мън. Събота и неделя вече мама чистеше по основно. А като имахме и куче, тогава по три пъти на ден се чистеше, за да няма косми. Като заживях сама и аз чистих всекидвно с прахосмукачката и така чааак до навършване на  5 -6 годинки на детето. Разбрах, че не ми се робува всеки ден на чистотата. Сега през 3 дни прах и прахосмукачка, и пак е чисто! Но вече си признавам, че на моменти доста си поразхвърлям после в кратко време вкарвам всичко в релсите.
Но и аз мрънкам за чорапи и дрехи оставени по столове или метнати на леглото. И моята е мързи за всичко. На 10 и половина е почти и от два дни я пускам сама да отиде до игрището под училище, след занимания от 17 до 19 часа. И двата дни закъсня с по 15 минути с предтекст, че пресича едно кръстовище 5 минути / извинявай! / или пък приятелките й не я пускат. Татко й каза, че спираме излизанията навън докато не се научи да спазва определения час за прибиране. То рев, то сръдни. Решихме да й дадем още един шанс и да видим дали се е усетила, че ще трябва да подчини пробуждащия се в нея инат и твърдоглавие на това което й се налага да спазва.

Последна редакция: пт, 07 май 2021, 22:34 от Pink Dress

# 392
  • София
Колко различни са децата, също както и възрастните.

Ако заплаша моята, че ще я спра от тренировки, ако нещоситам, тя даже ще се зарадва. Ако заплахата е, че няма да излиза, ще се поцупи, но няма да излиза, само и само да е нейното. Обаче, ако я заплаша, че е ѝ сменя смартфона с телефон с бутони, настава драма.

Разхвърляна е. Оправя си стаята само под натиск. Отскоро въведох домашни задължения, които тя да поеме. Щом живеем заедно и вече е голяма, ще споделяме домакинстването. Това е дом, не хотел. В понеделник бърше гърба и плота в кухнята, вторник всички огледала вкъщи (доста са, а основно тя ги ползва:)), сряда мие "детската" баня, четвъртък фурната. Отделно вече има забрана да яде в стаята си, защото ми омръзна да събирам чинии и чаши от там. Зарежда и обслужва миялната, но не всеки път, само когато я помоля, сама се сеща, само ако ще иска нещо.
Обратното на ученолюбива е, няма никаква амбиция и никакъв интерес към училището.
Но не мога да се оплача от събуждането. От малка нямам никаква грижа в това отношение, сама става, оправя се, отива, няма нито едно закъснение. Без домашно (примерно) може, но навреме.
Същото важи и за прибирането. Казваме 20:30, в 20:29 е на вратата. Понякога се обажда да помоли за допълнително време, но предварително. Случвало ми се е да се обади да предупреди, че ще закъснее с 5 минути, защото изтървала някакъв транспорт, а те се оказаха и по-малко от 5. Това много ме успокоява, поне за това е отговорна.
Но училището... Няква досада там. Rolling Eyes

# 393
  • Велико Търново
Илит, все едно за моята дъщеря пишеш 😉 на 14 год. е, и не знам къде остана онова малко, подредено и прилежно момиченце... Откакто навлезе в пубертета, около 12 год. - коренна промяна, разхвърляна е, по столовете в стаята й се помещава половиния й гардероб, кърпички, салфетки и какво ли не по бюрото... Прибира, когато я заплаша, че няма да мръдне от вкъщи ако не почисти, но прибраното е от ден до пладне. Аз съм пълна противоположност - всичко ми е прибрано, изчистено, подредено и уж вижда как поддържам, и ефект - 0.
Миналата година беше модата с черните дрехи, метъл тениските, развлечените дрехи... Тази година поне започна по - цветни дрехи да избира, усъвършенствала е очната линия 😉, винаги в последния момент става за училище и ориентация за време - никаква. Няма амбиции някакви в училище, учи, но не се презорва, непостоянна е, и това ме вбесява. Откакто започна пандемията, заряза тренировките по карате, не наддаде на килограми, но се отпусна, появи се целулит, стряска се от време на време и започва някакви упражнения вкъщи, но нередовни. Казвам й, че трябва да намали боклучките, сладкото, защото се отразява на кожа, коса... Ама вече ми писна да дудна и й казах, че аз съвети мога да давам, но не мога да й наложа, да прави каквото реши, нейното тяло си е.. Надявам се да й дойде ума по някое време.. Като излиза, винаги се пазари в колко часа да се прибере и винаги в последната минута е вкъщи, а преди това ми пише дали може още 15-20 мин. да се забави... Абе, тийнеджърска работа.. 😉

# 394
  • Mediterraneo
Аз имах вечерен час, докато не навърших 18. В 22 часа трябваше да съм си вкъщи, нито минута по- късно. Никога не съм си позволявала да закъснявам, татко беше много стриктен. В същото време ме пускаше на купони и дискотеки в петък или събота, но с предварителна уговорка. И в 4 съм се прибирала, но винаги в определения час.
Моите не излизат. Голямата ходи на плаж или в парка в съседното село, но гледа да хване влак не по- късно от 21( че и вечерен час имаме от октомври насам, сега уж ще отпада). Нямам проблеми с излизането им. Малката из квартала се мотае понякога, но рядко и за кратко.

# 395
  • FRANCE
Във Френско вечерния час е 19ч (зимата беше 18). Та щат нещат са се прибрали. През седмицата не излизат. Докато се приберат от училище, видят домашните и оппа вечерен час.

# 396
Давате ли обезболяващи по време на цикъл? Моята дъщеря на 11 години се сдоби с тази екстра преди месец. Боли я главата, кръвното е ниско. Давам й течности, повече шоколад и витамин Ц, но ми се иска и нещо по- силно. Аз имах много болезнен цикъл и съм пила разни прахчета, но май бях по- голяма.

# 397
На мен много добре ми действаше движението по време на цикъл. Иначе изпивах по една опаковка спазмалгон, но това беше вече като бях на 14-15.

# 398
Но-шпа ѝ давам.

# 399
  • София
Бисквитке, едно към едно. И дрехите, и нездравословното хранене, и нередовните и непостоянни проблясъци, последвани с все същата апатия, раздразнение и отегчение към задълженията.

Особено храненето много ни притеснява, но е така от малка и ужасен инат. Ще гладува, но няма да се опита да се храни по-здравословно. 🙄

Понякога има болезнен цикъл. Но шпа разреши предиатърката. И аз го пиех едно време. Не прекалява, по едно или най-много две хапчета на цикъл, и то не всеки цикъл.

# 400
И моята щерка се отпусна да се храни нездравословно последните месеци. В комбинация с липсата на тренировки, резултатът е на лице. Не е дебела, но видимо наедря, а беше доста слаба. Поговорихме, започна да идва да тича с мен. По принцип има много добра двигателна култура - кара колело, плува, гмурка се, кара ски по черни писти (тази година пропусна и това), кара всякакви дъски. От Коледа е с лонгборд и още не му се е нарадвала, та се надявам сега лятото да влезе обратно във форма. Надявам се и по преходите в планината да я запалим и да се присъедини и към нас. Зимата ние доста обикаляхме, но тя в събота е на урок. Отделно решихме да изчакаме да видим дали ще се запали през лятото преди да инвестираме в скъпа зимна екипировка.

# 401
  • Пловдив
Ох, успокоявам се като ви чета. Аз си мислих, че само нашето е "кривак" Simple Smile Опитва се да яде разни боклуци (вафли, чипс), макар всячески да се старая да ги избягваме. Като е сама вкъщи яде каквото намери, макар да й оставям сготвено. На тренировки и моята не ходи, само в събота на езда, но не са някакви интензивни натоварвания.
Има доста пъпки по лицето -  и черни, и бели, но не дава да ги пипам, а мен черните ме дразнят, защото са много видими и големи. Купила съм й серия крем и пяна против акне, но с много разправии най-много веднъж седмично почиства кожата с пяна. Опитах се да си го причиня всяка вечер да се караме за почистването, но видях, че не става и реших да си спестя част от нервите (и без това за абсолютно всичко се разправяме и повтарям по 100пъти).
За къпането да не говорим - ако аз не се скарам с нея да влезе да си вземе душ, тя ще стои 10  дни вмирисана. Това ми е най-голямата болка и ми е много мъчно, че от мързел ще си докара някоя беля. Но и вече 14 години ми дойде не знам докъде всяка вечер повтарям "влизай да се къпеш, влизай да се къпеш, влизай да се къпеш, влизай да се къпеш,......"
Ученето също е кошмар. Не пипа нищо. 7-ми клас е, ходи на уроци 5 дни в седмицата по БЕЛ и Математика, но дотам - останалите учебници не се отварят. Едва си пише домашните за уроците и то познайте как - с кавги в последния момент преди да тръгне за урока, естествено. Никаква амбиция поне прилични оценки да изкара. Не че в училище не им ги пишат ей така, но поне малко усилие да положи. Има желание да влезе в елитните гимназии, но само на приказки.
Единствената ми надежда, е че все някога ще свърши този безкраен пубертет.

# 402
  • Велико Търново
Моето диване е Стрелец - огън и жупел хвърля, и постоянно търси начин да стане на нейното, но аз съм пък съм Коза 😉 и не съм рекла, не съм запънала крак... Ама що така да става.. Аз съм спокойна натура и единствено щерката е в състояние да ме изкара извън релси. Преди малко пак имахме,, късо по фланга,, защото аз й говоря, тя ми дудне мантрата,, все ми е едно, какво от това, все тая, не ми се води такъв разговор,,.... Направо избеснявам. Казвам й, дай да се разбираме и ти ще си доволна, и аз, защото правенето на инат само ще доведе до неприятни за теб последици - не съм рекла, не съм забранила де каквото има, и защо трябва да става по този начин?! То мълчи и сумти...
За цикъла давам Спазмалгон, помага й.
Препоръчвам една книга на Хорхе Букай и сина му Демиан Букай -,, Родители и деца. Трудните отношения,,

# 403
По повод на доста болезненен цикъл, може ли да се дава Нурофен Фемина Форте( за възраст 12 г.; в листовката тази възраст е дадена като долна граница)?

# 404
Отдавна не бях ви чела....но покрай тръгването на истинско училище нещата по ми харесват. Поне аз виждам положителен ефект. И не един. Но основния - движение и социална среда. Сред природа.

Старите, и аз я гледам моята доста има около бюста, но и според мен е от бързия растеж. Но и нея не я вълнува, и е разбираемо. Аз все я мисля за голяма /на 12 е /и искам май много от нея... тя поне си учи, облича се премерено, и дори съобразно И моя вкус.
Не е подредена особено, но не е страшно. Ако не влизам 2,3 дни, ще стане купчина може би и ще закъса да някой любима дреха, че колкото и да има се носят 2,3 определени основно Simple Smile
Акне имаме, и черни пъпки също, и цикъл който на моменти я тормози, а преди да й дойде хормоните много й бошуват !!! Мисля само веднъж и дадох хапче. Иначе ментов чай примерно й правя. Гледам да ограничавам сладкото, или поне времето за консумация !
Каква интимна пяна ползват вашите ?

Общи условия

Активация на акаунт