МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 16

• 59 755
  • 771
  •   1
Отговори
# 165
Каква община, какви 3г? Отваряш сайта на ЦАР и четеш условията. Ами с всички допълнителни изследвания, прегледи, лекарства, добавки е толкова. ЦАР покриват 5 хиляди, ако ви одобрят, но си има още доста разходи, които сами си плащаме.

# 166
Скрит текст:
Здравейте, момичета!
Мъжа ми е с олигоастенотератозооспермия и само 8-9% живи и слабо подвижни и 1% нормална морфология по Крюгер. Преди икси процедура сме. Настояват за биобсия на тестисите, но все си мисля, че е прекалено крайно. Днес попитах лекарката, която ми прави преглед дали преди това не е редно да пусне една спермограма с днк фрагментация, тя ясно ми заяви, че било голяма глупост с този 1% морфология да правим днк фрагментация. Въпроса ми е дали наистина е така и няма смисъл да я правим? Не съм много наясно с тази днк фрагментация в каква степен с увреждания може да се прави.

Разбира се, че има смисъл, много странно, че е отговорила така. Морфолофия и ДНК фрагментации са две напълно различни неща и е важно при ICSI да се знаят и двата параметъра, за да се приложат подходящи медоти за подбор на сперматозоидите. Например, ако имате и лоша морфология, но и висок процент ДНК фрагментация, най-доброто е да направите подбор с IMSI + MACS . С IMSI подбират сперматозоиди с добра морфология, a с MACS, тези от тях, които нямат ДНК фрагментации. Но ако е зле само морфологията, тогава можете да направите само IMSI. Егати и лекарите...

nefertiti3
Цитат
Скрит текст:
Здравейте имам нужда от съвет-насока.Ситуацията е следната с приятеля ми от известно време правим опити за бебе,но безуспех.Вмомента той не си е в БГ и планираме да тръгнем по доктори като се прибере.Тук трябва да вметна,че приятелят ми преди няколко години си е правил спермограма и са му установили минимален брой сперматозоиди,каза ли са му,че шанса да има дете е нищожен.Моля тези,сблъзкали се с подобна ситуация да дадът насоки от къде трябва да тръгнем,какви са ни вариантите ако той в действителност не може да има деца.Колко излиза една инвитро процедура?Някой пробвал ли е с донор на сперма?Насоки за лекари-Варна,Русе?

Първо, спермограмата не е константна, тоест всяка следваща е различна от предишната, тоест може преди години да е водел по-нездравословен начин на живот и затова да е излязла зле, а сега да се е оправил. Така че ви трябва нова спермограма и то разширена и с морфология по Крюгер.
Второ, важно е да се направи само и единствено в репродуктивна клиника, а не в обикновена лаборатория. В репродуктивните клиники разполагат както с необходимата апаратура, така и с ембриолози.
Трето, дори и да е с лоша спермограма, има начини тя да се подобри. След като си направи новата спермограма да отиде с нея при добър андролог, който да го прегледа за варикоцеле. Ако има варикоцеле и се оперира, показателите ще се  подобрят значително. Ако все пак няма варикоцеле и има лоши показатели, тогава е ред на ендокринолог, който да изследва половите му хормони, щитовидна жлеза и много важно - за инсулинова резистентнот и диабет. Ще му изпишат също добавки, които да пие. И промяна в начина на живот. Има много какво да се направи преди да се мисли за донор.
Центъра за асистирана репродукция не е по общини и няма никакво значение кой къде живее, за да кандидатства. Ето линк към сайта с информация как се кандидатства и по какви критерии, доста елементарна и максимално улеснена процедура: https://www.car-bg.org/

Lili222, в спермата на мъжа ти има желатинови конгломерати, аглутинати, агрегати, детрит...Не трябва да има нито едно от тези неща. Препоръчвам ви да си пусне микробиология и ДНК тест за полово предавани болести. Ако пуши, ще трябва да спре (не да ги намали, а да ги спре напълно, както и пасивно пушене). Тези 4 неща в спермата показват фактори от средата или инфекции.

# 167
благодаря ти много.Не пуши,пуснахме микробиология чиста е..Хламидии кръвен и pcr..защо така не знам.

# 168
А с хламидията пусна ли си и уреаплазми и микоплазми? Това са много коварни малки гадове, които се крият и нямат никакви симптоми, само ДНК тест ги лови и причиняват същите поражения по репродуктивните органи и при жените, и при мъжете както хламидията. Общо са 4 вида (2 вида микоплазма и 2 вида уреаплазма) и трябва да се пуснат и 4-те, най-добре в Геника (разширения пакет).
При бременност причиняват спонтанни аборти и преждевременно раждане, така че ако не сте си ги пускали е добре да го направите (само единия от двамата е достатъчно).

пп. спомних си, че си бяхме писали с теб миналата година за предстоящата спермограма на ТМ и други изследвания, много лошо, че и двете още сме в борбата за големите кореми и няма резултат Disappointed

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 21:43 от Kris_ti

# 169
Ох ми уж имахме уреаплазма,но сега уж няма.Даа Confused Ние се готвихме за Турция и за капак се разболяхме точно,когато трябва да тръгваме.За жалост си е вярно,бъзикам се с моя приятел,че за толкова време хората се женят, развеждат и т.н. Grinning Даже със спермограмата уж знаех,че бива но от Турция ни искаха още една.А тази не ми се струва много добре.

# 170
Lili222, пускали ли сте антиспермални тела?

# 171
Да, антиспермални антитела е добре да се направят. А и казваш, че сте се разболяли - ако е било Ковид си очаквайте силно влошаване на спермомграмата за поне 3 месеца. Имаше изследвания, че Ковид скапва супер много материала и на напълно здрави мъже и трябва да се рестартира сперматогенезата ( около 70-80 дни), за да се пооправи.

# 172
чудно!ужас...ама каквото такова Confused антиспермални не сме пускали ,те кръвни ли са? Крис,ти къде си в момента?на какъв етап стигнахте

# 173
При мъжа се изследва.пак спермата доколкото разбирам, а при жената кръв...

чудно!ужас...ама каквото такова Confused антиспермални не сме пускали ,те кръвни ли са? Крис,ти къде си в момента?на какъв етап стигнахте

# 174
Момичета, имаме следния проблем...С мъжки фактор сме, назначиха на мъжа ми да си направи ДНК фрагментация и вчера ходи, като докторката като му е видяла предишните спермограми му е казала че й трябват поне 3000 сперматозоида за изследването, днес му се е обадила и казала че имало само 1000 и ще се наложи да повтори опита за изследване след няколко дни, като ММ отиде да даде нов материал. Диагнозата му е иначе олигоастенозоотератоспермия. Въпроса ми е все пак има шанс да се.получат нещата и да забременея при инвитро?Някой с подобен случай на нашия?Аз все си мисля че ни трябва 1 читав само от тези 1000, но знам ли...

# 175
jinchen , ние сме със същия фактор.
В четвъртък мм ще пуска днк фрагментация и ще видим. И аз все си мисля, че трябва само няколко да намерят, за да се получат нещата. На нас ни препоръча лекаря докато ми правят пункция на мъжа ми да му направят биобсия и така да вземат материал за икси.
Иначе да ти вдъхна малко надежда, пишем си с едно момиче тук във форума, мъжа ѝ е със същия проблем. И те са правили икси, тя миналия месец роди. 🙂

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 11:26 от Nirvana08

# 176
Nirvana, да и аз.я четох тази биопсия, ако се наложи ще е направим, ако смятат че там са повече и с по-добро качество. Реално според адролога проблема на ММ бил от.това че са му по-малки тестисите отколкото било.нормално, каквото и да значи това. Все пак имам една бременност по естествен път приключила с мисед в 6гс края на 2019 г и се надявам с инвитро да стане, колкото и малко да са сперматозоидите. Само ме притеснява че показателите вървят надолу при всяка следваща спермограма... 😐

# 177
момичета малко по-напред бях писала..да попитам,как изглежда днк фрагментация тест?може ли някой да качи,защото уж в тази на моя приятел са записали,че е включено Flushed а вие ми препоръчахте да пуснем

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 11:49 от Lili222

# 178
DFI < 15% – Отлична оплодителна способност
15% > DFI < 30% – Добра оплодителна способност
DFI > 30% – Ниска оплодителна способност
Това са референтните и пише какъв е неговият процент и съответно какъв му е оплодителният потенциал.

# 179
да определено,това никой не му го е пускал!благодаря ви,това ще е мн полезно.защото тук го водят добре,но според мен смермограмата не е добра,нищо че нормозооспермия.

Общи условия

Активация на акаунт