МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 16

• 61 067
  • 771
  •   1
Отговори
# 420

Здравейте,
Имах някога регистрация тук, но вече я няма/ дълго време не бях влизала тук/, затова си направих нова. 🙂
какво мислите за тази спермограма?
Какви са ни шансовете …?
Незнам дали тази спермогарама не е с по лоши резултати, защото се наложи/по медицински причини/  да се въздържаме около 2 седмици преди ММ да направи спермогарамата.
Знам, че по дългото въздържание влошава качеството на спермотозоидите.
Ние живеем в Германия и изследванията са ни от тук. Но термините са познати и са по подобен начин като на българки надявам се да я разберете.
Желая на всички положителни резултата, след дълго извървян път и възможно най скоро да видите заветните 2 чертички.

# 421
Шансовете за естествено са минимални.Направете 2ра спермограма след 1 месец поне и ако резултата е същия отидете при репродуктивен специалист.

Здравейте,
Имах някога регистрация тук, но вече я няма/ дълго време не бях влизала тук/, затова си направих нова. 🙂
Какви са ни шансовете …?
Незнам дали тази спермогарама не е с по лоши резултати, защото се наложи/по медицински причини/  да се въздържаме около 2 седмици преди ММ да направи спермогарамата.
Ние живеем в Германия и изследванията са ни от тук. Но термините са познати и са по подобен начин като на българки надявам се да я разберете.
Желая на всички положителни резултата, след дълго извървян път и възможно най скоро да видите заветните 2 чертички.

# 422
Здравейте! Имам нужда да си изясня цялостната картинка.
Диагнозата е тератозооспермия с 2% нормални форми по крюгер, но всички други показатели са повече от добри(обем,количество, подвижност). Тези 98% абнормни сперматозоиди могат да оплождат, нали? И ако такъв сперматозоид оплоди яйцеклетката, ще се стигне до аборт? В такъв случай естествено забременяване не е добра опция и трябва да се насочим към ICSI, нали така?
Също така искам да попитам ако не е спазен срокът за въздържание преди спермограма (ако е по-къс или по-дълъг от указания), това би ли се отразило на резултатите и как?
Благодаря ви предварително! В момента в главата ми е пълна каша Expressionless

# 423
  • София
направете спермограма с нормално въздържание.
тази с две седмици не върши работа.
а и ако са били при мъжа медицинските причини може да влияят и на цифрите.

Здравейте! Имам нужда да си изясня цялостната картинка.
Диагнозата е тератозооспермия с 2% нормални форми по крюгер, но всички други показатели са повече от добри(обем,количество, подвижност). Тези 98% абнормни сперматозоиди могат да оплождат, нали? И ако такъв сперматозоид оплоди яйцеклетката, ще се стигне до аборт? В такъв случай естествено забременяване не е добра опция и трябва да се насочим към ICSI, нали така?
Също така искам да попитам ако не е спазен срокът за въздържание преди спермограма (ако е по-къс или по-дълъг от указания), това би ли се отразило на резултатите и как?
Благодаря ви предварително! В момента в главата ми е пълна каша Expressionless
гледат ги на външен вид и така определят морфологията.
той може да си е съвсем наред, но да не изглежда добре.
не е задължително да се стига до аборт.
много родени бебета има с 2%морфология и без процедури.
по-малкото въздържание в повечето случаи е по-добре.

# 424
Здравейте, на моят мъж са му казали, за операция на веничка, захранваща с кръв и прекалено много стопляща клетките от спермата.  Била елементарна и т.н. Дали има някоя дама, чиито мъж да е преминал през операцията? Знам подробностите и целта на операцията. Притеснява ме, това което му казаха, че няма 100 % гаранция че ще се подобри положението... и да си имаме дете....
Здравей Вики, мъжа имаше Варикоцеле трета степен. Оперира го при Кацаров. За щостие при него имаше резултат и то в морфологията главно. Подобрението се видя чак слид 1 година. Морфология  от 1 / 2 % на 8 / 10 % . Другите показатели варират.  Много ме беше страх защото бях чела, дори че при някой се влошавало.  Успех!

# 425
Шансовете за естествено са минимални.Направете 2ра спермограма след 1 месец поне и ако резултата е същия отидете при репродуктивен специалист.

Здравейте,
Какви са ни шансовете …?

Вашият мъж е с класическа Олигоастенотератозооспермия , която в 99% от случаите бива класифицирана с необясним/идиопатичен характер от андролозите и ви казват най-често ,че няма много надежда, както беше при мен. Ще ви кажа от опит, освен ако не е Азооспермия, която се дължи най често на генетични фактори, като Y-хромозом микроделеция ,Клайнфелтер синдром, киститна фиброза, кариотип изменение в гените,  всички други състояния са обратими.При мен спермограмата преди 3 години беше по-зле от на вашия съпруг, но се преборих, на удивлението на андролозите .Ако искате съвет, пишете ми на лично.

# 426
Аз тази спермограма бих я сложила в шкафа и бих забравила за нея. Разбира се, че няма да е хубава с това въздържание. Направете нова спермограма, спазвайки условията и тогава ще го мислите.

# 427
Здравейте,
Моля за вашето мнение.

Преди месец моят приятел направи първа разширена спермограма, 1 месец след Ковид.

Резултатите бяха доста лоши - 2.5% морфология по Крюгер, 9.5% прогресивно подвижни сперматозоиди.

Днес, 1 месец и 2 дни по-късно, ето и резултатите от новата спермограма. По-добра подвижност, но морфологията е все така зле. Има и левкоцити.

Ще запазя час за уролог/андролог, за да види спермограмите и да го прегледа.

Какво мислите? Какво да изследваме? Тези левкоцити от какво може да бъдат? Дали те са причина за морфологията? А ако има анти-спермални тела, как може да се установи това...Отново ли е нужно да се тества еякулат?

# 428
Левкоцитите обикновено са признак на инфекция...Аз бих направила микробиология на еякулата,а антиспермалните тела също се правят от него може заедно да ги пуснете,щом го има и като коментар в спермограмата. Имайте предвид че някои момичета бяха писали че след прекаран ковид има отклонения в спермограмата поне 3 месеца,а именно това е и периода за обновяване на спермогенезата.... Аз бих напрявила контролно изследване 3 месеца след 1 изследване.
Здравейте,
Моля за вашето мнение.

Преди месец моят приятел направи първа разширена спермограма, 1 месец след Ковид.

Резултатите бяха доста лоши - 2.5% морфология по Крюгер, 9.5% прогресивно подвижни сперматозоиди.

Днес, 1 месец и 2 дни по-късно, ето и резултатите от новата спермограма. По-добра подвижност, но морфологията е все така зле. Има и левкоцити.

Ще запазя час за уролог/андролог, за да види спермограмите и да го прегледа.

Какво мислите? Какво да изследваме? Тези левкоцити от какво може да бъдат? Дали те са причина за морфологията? А ако има анти-спермални тела, как може да се установи това...Отново ли е нужно да се тества еякулат?

# 429
So close , ММ 3м след Ковид се опита да пусне контролна СП и му казаха концентрация по-малко от 1 %. Дори и пари не му взеха.
Точно дни след като почна добавките за подобряване на СП го удари вируса и сега сме направо занулени. Било доказано че Ковида се отразява на СП. Възстановяване поне 6м му казаха. И ние сме в чуденка какво да правим.

# 430
Александър Арабаджиев, ако нямате против споделете повече, в тази тема им доста партньори със същата диагноза и би ни било полезно допълнително инфо

Здравейте,
Какви са ни шансовете …?

Вашият мъж е с класическа Олигоастенотератозооспермия , която в 99% от случаите бива класифицирана с необясним/идиопатичен характер от андролозите и ви казват най-често ,че няма много надежда, както беше при мен. Ще ви кажа от опит, освен ако не е Азооспермия, която се дължи най често на генетични фактори, като Y-хромозом микроделеция ,Клайнфелтер синдром, киститна фиброза, кариотип изменение в гените,  всички други състояния са обратими.При мен спермограмата преди 3 години беше по-зле от на вашия съпруг, но се преборих, на удивлението на андролозите .Ако искате съвет, пишете ми на лично.

# 431
Александър Арабаджиев, ако нямате против споделете повече, в тази тема им доста партньори със същата диагноза и би ни било полезно допълнително инфо

Здравейте,
Какви са ни шансовете …?

Трябва да изключите първо генетичните причини, за ваше спокойствие.Всичко останало се коригира във времето.Пуснете изследвания за Y-хромозома микроделеции и ДНК Кариотип.
Изследвайте обстойно важните хормони засягащи мъжкото здраве, които са ЛХ, ФСХ , DHEA, SHBG, Албумин, Тестостерон (общ и свободен), Инхибин Б. Също много важно е метаболитен профил - глюкозотолерантен тест за инсулинова резистентност и HOMA index.
При мъжете в 99% от случаите , лошата спермограма е показател за лошо здраве на организма и скрити здравословни проблеми.
Но най - често в изброените изследвания по-горе ще откриете някаква причина.
Имайте на предвид ,че ако показателите са в норма , но на ниска граница, пак е проблем. Лабораторните референтни стойности за хормоните са на база различни възрастови групи и са в широк диапазон.
Примерно вашият мъж е на 30г ,с общ тестостерон от порядъка на 300ng/dl ,като референтните стойности на лабораторията са от 250ng/dl до 900ng/dl, в такъв случай мъжа ви ще е с нивата нормални за 70годишен мъж ,но не и за неговата възраст. От опит мога да ви кажа,че специално за тестостерона, всичко под 400ng / dl или под 15nmol/L е ниско ниво за млади мъже и води до нарушения в спермогенезата , въпреки че повечето андролози ще твърдят обратното.
Ако имате нужда с разчитане на изследвания, ще ви помогна с каквото мога ,защото съм минал по тоя път и знам какво е усещането.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 22:00 от Александър Арабаджиев 697282

# 432
Александър Арабаджиев, благодаря Ви за отговора по моето запитване.
Писах Ви лично съобщение!

# 433
Здравейте, някой правил ли е спермограма по Крюгер в Майчин дом София? Натам ни насочи за контролна след операция на варикоцеле сестрата (или акушерката) на Кацаров. В нета бълва от мнения, че е по-добре да е другаде... Първата беше в Надежда. Моля за съвет Simple Smile

# 434
Съпруга ми прави там спермограма преди 2 години, като резултат горе долу излезе същия с този от друга репрудоктивна клиника, така че предполагам, че е достоверна.

Общи условия

Активация на акаунт