Не ми харесва да кърмя

• 11 832
  • 175
  •   1
Отговори
# 75
Ужасно досадно ми беше кърменето. Кърмиш от едната, тече от другата. Ходих с петна по дрехите, колкото зле се чувствах физически и на външен вид го докарвах 😆
Моето дете се оказа с алергия, но докато да разбрем такова гърчене се гърчи и такова чувство за вина изпитвах.. какво съм яла, защо сега така му е на това бебе. Накрая ме сложиха на диета без млечни, без меса, без подправки и то от диети и неядене кърмата ми спря. След 6 месеца мъки направо си ми олекна.
Не е за всеки и разбирам тези, които не искат да кърмят и/или не им е приятно.
При мен се получи много лесно.. на 3ти ден ми “слезна” кърмата, бебето засука веднага, качваше килограми всеки месец.. само заради това продължих и се борех със себе си.
Има едно насаждане напоследък колко естествено е кърменето, а реално си е зор и иска подготовка, дори ментална.
На авторката пожелавам вътрешен мир и perky гърди, независимо какво реши Simple Smile

# 76
Аз най-накрая спрях и сигурно много жени биха се зачудили защо- не ми се разрани нищо, леко ме наболяваха каналите вътре и при засукване не беше супер усещането и дотам. Даже след 10-15 минути кърмене ми  ставаше приятно. Но ми беше неприятно емоционално кърменето, защото нямах достатъчно кърма и бебето седеше гладно и така и така дохранвахме, та защо да се мъча с месеци? И си губех много време- айде 20 минтути на тая гърда, айде 20 на другата, ама айде още 10 на тая... а с АМ за 10 минути се е наял, че и заспал. Финансово, слава Богу, няма да ни гътне баш това, а и с тази пандемия за какво ли друго харчим?

Абсолютна илюзия е тая работа с шишетата и как било отнемало много време... отнема секунди да го разбъркаш и 4 мин да се стопли. През това време отида до тоалетна, нещо свърша. Храня го и му се радвам и връзката ни си е супер. А ако ви се харчат пари- има машини за АМ и там просто натискаш едно копче и готово. И не на последно място “кърмата била най-доброто за имунитета и здравето”: анти-тела има само в коластрата, която моя бебок получи. Оттам-насетне дали кърмата към днешна дата е най-добрата и балансирана храна, можем само да гадаем. През нея влизат и всички гадости, които е яла или... не е яла жената. От нея се очаква перфектна диета, да не пие, да не яде 8275690 неща, да не седи на течение, по възможност да приема определени витамини и хранителни добавки... ай сиктир.

Иначе има го моментът с физическото удоволствие от кърменето- сваля се напрежението. Знам, че за хора които не се интересуват от психология идват шокиращи подобни сравнения, но свалянето на физическо напрежение през ерогенните зони носи еротична, физическа наслада. Да, да, не замеряйте мен, а Фройд.

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 02:51 от Alichka_Balichka

# 77
Да не седи на течение 😆😆😆😆😆😆😆😆 Не, не не мога, не 😆

# 78
  • Пловдив
Две твърдения не спират да ме учудват - че е съмнително дали зеленчуците са полезни (в сравнение с останалото), понеже въздух, почва и  т.н. замърсени, и че е съмнително дали кърмата е полезна в сравнение с адаптираното мляко, щото майката кой знае какво яде. Ами кравата какво яде - адаптираното мляко се прави от преработено краве; ами месото, млякото, пшеницата от друга Земя ли идват, не от същата, от която са зеленчуците?
Антитела, мисля, има не само в коластрата.

Иначе съм съгласна, че ако кърменето е непрекъсната досада или мъчение, вероятно не си струва да бъде продължавано, доводите са комплекс, не е само един, спокойствието на майката има значение и решението далеч не е свързано само с това, кое е по-полезно. Но все пак - по-полезно е.

# 79
Цитат
анти-тела има само в коластрата, която моя бебок получи. Оттам-насетне дали кърмата към днешна дата е най-добрата и балансирана храна, можем само да гадаем. През нея влизат и всички гадости, които е яла или... не е яла жената. От нея се очаква перфектна диета, да не пие, да не яде 8275690 неща, да не седи на течение, по възможност да приема определени витамини и хранителни добавки... ай сиктир.

# 80
  • София
Нестле, Хипп и поне още няколко компании харесват това. Колко му е, каквото има в кърмата, го има и в Аптамила - така казват по телевизията.

# 81
  • София
Няма никакво значение какво харесват компаниите, важното е майката какво харесва.

# 82
Не е проблем майката да не харесва да кърми и да спре да го прави ако реши. Тялото си е нейно.
Проблем е когато се опитват да се вадят от 100 кладенеца вода и да се приравнява кърмата на адаптираното мляко. От здравословна гледна точка няма алтернатива на кърмата. Не съществува. Точка.
Няма какво "да гадаем" дали кърмата е най-добрата храна за бебето, научни данни по въпроса колкото искаш, никой не открива топлата вода и няма нужда от мислене и спор за научно доказани неща.
Както писах, аз също не съм кърмила. Ами признах си, че ми е било трудно, нямах опит и информация, спрях набързо, не бях упорита. Ама да тръгна да пиша глупости сега как кърмата не е важна и не е кой знае какво...защо да го правя? Да си успокоявам съвестта? Да, не съм хранила детето си с най-добрата храна. Факт. Така се е получило, нито го отричам нито се обвинявам. Приела съм го, това съм го могла, това съм направила. Някои от нещата, които се пишат са доста смешни...

# 83
Близка приятелка, майка на 4 деца! ни едното не е кърмила, здрави са си. Примери много. Щом няма доказателство да е по-вредно за детето АМ, тогава факт- само личен избор си е. Когато кърмачка обясни защо кърми- факти били, когато друга жена обясни защо не кърми- оправдания били. Еми не.

# 84
https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/bg/bg-12-ways/bg-br … astfeeding/5308-4

Да не забравяме и майките, все пак.

Който иска - да кърми, който не иска - да не кърми. Но разпространяването на непроверена и грешна информация не ок, дори за форум.

# 85
За това как и колко ще свалиш след раждането има много други по-важни фактори от кърменето. Simple Smile
Основно е колко си качил през бременността, каква е физическата ти активност след нея, спазва ли се някакъв режим на хранене.
Много е важно и какъв тип тяло имаш (мезоморф, ендоморф или ектоморф), защото те имат различен метаболизъм, а от там качват и свалят килограмите различно. Simple Smile

# 86
  • София
Е, то и за рака на гърдата има много по-съществени фактори от кърменето, но карай Smiley

# 87
Не е проблем майката да не харесва да кърми и да спре да го прави ако реши. Тялото си е нейно.
Проблем е когато се опитват да се вадят от 100 кладенеца вода...
Точно. Кърмиш, не кърмиш, приеми го това решение, което си взел със собствената си глава, и се дръж достойно. Децата са доста родителоустойчиви и все ще оцелеят някак. Ама да се отхвърлят десетилетия наука, щото хем сърби, хем боли...

Ако трябва да споделя моя личен, ограничен опит - той подкрепя напълно научния консенсус по въпроса. Но ако не го подкрепяше - нямаше да го направи невалиден. Фактите са налични, има рецензирани клинични проучвания, не едно и две, лалането по форуми няма нищо общо.

# 88
2 + 2 = 4, а иначе “ Most women who breastfeed experience hormonal changes during lactation that delay their menstrual periods. This reduces a woman’s lifetime exposure to hormones like estrogen, which can promote breast cancer cell growth.”

По същата логика бремеността е достатъчна. За жалост всички, които познавах с рак са кърмили...
Доказателства има повече за бремеността и положителните ефекти върху матката, отколкото за кърменето само по себе си. Познавам жени с цикъл и кърмили през това време.

https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/bg/bg-12-ways/bg-br … astfeeding/5308-4

Да не забравяме и майките, все пак.

Който иска - да кърми, който не иска - да не кърми. Но разпространяването на непроверена и грешна информация не ок, дори за форум.

# 89
  • Варна
Никой на никого не дължи обяснения дали кърми или не, както и защо.

Общи условия

Активация на акаунт