Не ми харесва да кърмя

• 11 830
  • 175
  •   1
Отговори
# 90
  • MI
Не хранете трола Rolling Eyes

# 91
Не мисля, че доказателствата за предимствата на кърмата са чак толкова категорични https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2009/04/the-case-ag … t-feeding/307311/. Въпреки това тя е направена специално за нашите бебета и се усвоява много по-добре. В момента сме на смесено хранене, защото кърмата ми е много малко, въпреки усилията, които положих. Това не означава почивка от хранене, а двойна работа на всяко хранене. Ако бяхме само на кърма (стига да не са разни клъстерни хранения и подобни) щеше да ни е по-лесно. В моето положение продължавам с кърменето, така че бих продължила и иначе и без това като почне захранването кърменията драстично се намаляват и могат да се спрат, така че може да не продължава много дълго.

# 92
  • Пловдив
Щом няма доказателство да е по-вредно за детето АМ, тогава факт- само личен избор си е. Когато кърмачка обясни защо кърми- факти били, когато друга жена обясни защо не кърми- оправдания били. Еми не.
Има доказателства, не е да няма, само че ти ги отричаш и после - нямало. Поставяйки при това за ефект думата "вредно", щото звучи по-зле. Ако кажем "кърмата е по-полезна", е същото, но звучи иначе. А от две взаимно изключващи се твърдения за факти (повтарям: факти, не избори, които могат да бъдат различни и в това няма нищо лощо, не два или двайсет аргумента, степенувани за мен или за теб по важност, като степенуването също може да е различно) все единият не е толкова "факт", няма как. Wink

Е, то и за рака на гърдата има много по-съществени фактори от кърменето, но карай Smiley
Разбира се, че има, има си хас. Както и за здравето на детето има. Но това все пак не е равносилно на "значението е нулево".

Цитат на: Параход
Децата са доста родителоустойчиви и все ще оцелеят някак.
В интерес на истината, всички признаваме, че днешните наистина доста добре адаптирани за бебета млека правят децата несравнимо по-устойчиви на некърмене, отколкото когато алтернативата е била козе мляко или каквото там са давали, и пак са оцелявали много деца и така. Въпросът е да се прави разлика между "за мен тези причини тежат повече" и "няма здравни аргументи в полза на другото мнение". Wink

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 10:38 от Магдена

# 93
  • София
...
Е, то и за рака на гърдата има много по-съществени фактори от кърменето, но карай Smiley
Разбира се, че има, има си хас. Както и за здравето на детето има. Но това все пак не е равносилно на "значението е нулево".
...
О, не, не твърдя, че е нулево. Но има фактори с много по-голямо значение за здравето на детето, отколкото кърменето, като фамилна обремененост, среда, начин на живот... На фона на тях, за мен кърменето като неприятен процес, може да бъде пропуснато. Още повече, че АМ е съвсем приемлива алтернатива. Затова и го пропуснах, всъщност.

# 94
  • Пловдив
Е, съгласна съм с това, нали и аз го казвам през цялото време.

# 95
На който не му харесва, да не кърми. Просто е. Не знам защо трябва да се обяснява личен избор дали ще се кърми и до кога или няма да се кърми или ще се кърми и дохранва. На мен лично ми харесваше много да кърмя. За мен няма по-лесен и приятен начин да си нахраниш бебето. За предимствата пред АМ и предимствата за възстановяването на майката, няма какво да се коментира, те са факт. Захранването ми беше в пъти по-трудоемко и ангажиращо. Кърмих до 1,3г, детето самО се отказа. Ако не беше, щях до продължа още, крайния срок в главата ми беше околл 2г, заради връщането на работа. Имаше доста хора покрай мен, които ме натискаха да спирам още след 10м като започна да хапва повече храна. Ами не съм се обяснявала за избора си. На никой не дължите обяснения, стига и майката и бебето да са здрави, спокойни и щастливи.

# 96
На мен ми е странно защо във форум, в който хората са влезли да обсъждат теми се задава постоянно въпроси: защо обясняваш, защо споделяш, защо еди-си-какво? Хората са тук да споделят опит, мнение, да поговорят. Иначе какъв е смисълът? Иначе без да кърмя, тъй като при мен така и не тръгнаха нещата, за месец и малко вече съм свалила 13 кг от общо 19 кг качени. Бебето качи 1 кг, а вече сигурно гони 5 кг. Реве си стабилно и го разнасям по цял ден напред-назад. Не ще вляза във форма, ами ще стана и по-слаба май с 5 кг закачени за мен 😁 За мен с АМ е много удобно вече. Който е най-близо до храната- прави я и сме готови. Евала ако някой може да кърми спейки, ама аз така или иначе ставах и за 1-то и за другото. За мен смесеното хранене също е безсмислено- мое си мнение. Или едното или другото.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 21:22 от Alichka_Balichka

# 97
Аз много се мъчех в началото с кърменето. Близо 3 месеца ми трябваха да се научи малката, но когато почнах да кърмя легнала всичко се случи много бързо и бях много доволна. Кърмих година и 6 м.  и за мен беше приятно, найстина усещах една топла връзка с бебето. Знам колко е трудно, и аз съм имала възпалени зърна и много е боляло, но тогава цедях и дават , разбира се и АМ съм давала. Аз пробвах всичко възможно , също съм искала да се откажа, но знам че кърмата е най-доброто. Хубаво е че има АМ за извънредни ситуации, но аз исках да дам най-доброто и пълноцено мляко на бебо, и това си е моето. Каквито и технологии да има те са много далеч от възможностите ни. Пробвайте различни пози на кърмене, при мен това помогна. Успех на всеки който иска да кърми, а му е трудно.

# 98
В крайна сметка кърмата ми спря от само себе си.Беба беше наддала супер малко, започнах да я дохранвам ,въпреки че максимално я държах на гърда.Сега вече е изцяло на АМ.Честно да си кажа супер спокойна съм и аз и тя.Яде си на 3,4 часа, буди се веднъж вечер.Цялата работа с шишетата е за 10 мин с миенето и стерилизирането.Вечер слагам само вода в готово шише с мляко, пие го за 10 мин и съня спокойно продължава.Безспорен факт,че кърмата е най-добрата храна за бебето, но наистина кърменето не беше моето, колкото и усилия да положих да го захаресам.

# 99
Хахаха,добре дошла!Спокойна майка,спокойно дете,най-важното е да сте щастливи и здрави.

# 100
Кърмих детето си три години до момента, в който настъпи естественото отбиване. Никога не съм се замисляла дали ми харесва.
Винаги обаче съм отчитала плюсовете на кърменето - през цялото време ми беше много удобно да не нося със себе си шишета, термоси и т.н. и да не съм зависима от часовете за хранене.
И най-големият плюс - детето изпи първия си антибиотик едва след отбиването си на 3 години и нещо.

# 101
  • София
И синът ми (на АМ) изпи първият си и единствен досега антибиотик горе-долу на тази възраст.

# 102
  • France
Моят син беше само на няколко месеца. Изцяло на кърма! Ако не ми харесваше, нямаше да кърмя.

# 103
  • София
А моят голям син, кърмен 10 или 11 м. изпи първия си антибиотик на 8 години, заради хирургична интервенция. Какво доказва това за кърменето-нищо. И на ам и на кърма, особено ако ходят на градина, децата се разболяват.

# 104
Не знам какъв е смисълът "да си ги мерим". Опитът с моето лично дете потвърждава каквото пише в учебниците. Кърмено е 3 г., ходило на градина от 1 г. 9 месеца, после на училище. Сега е на 13. Не е пило антибиотик, нито други медикаменти с рецепта (веднъж по-сериозни сиропи за кашлица само, посред лято) - и дано така да си остане. Аз на нейните години бях изпила една аптека, въпреки че не съм боледувала тежко или повече от средното - просто през 70-те се изписваше антибиотик за зачервено гърло.
Най-голяма полза от кърменето в първите години на живота намирам в защитата от стомашно-чревни (не чак толкова респираторни, там действат и други фактори) инфекции, които по принцип сериозно мъчат и обезводняват дребосъците. Направо чудодеен ефект има в това отношение.
Пожелавам на всички да намерят добър баланс между грижата за децата, ползите за здравето и личното си удобство.

Общи условия

Активация на акаунт