Не ми харесва да кърмя

• 11 809
  • 175
  •   1
Отговори
# 105
В повечето теми има определени жени ,които навлизат в агресивно -защитателен режим за АМ и срещу кърмещите . Не знам комплекси ли избиват . Чак досадно става да се повтаря едно и също , от едни и същи .

# 106
  • France
В момента пиша и кърмя, но не мога да се съглася, че кърменето е панацея за всичко. Особено в нашите развити страни с висока хигиена и болнична грижа, разликата между кърмене и некърмени деца е близка до нула.

# 107
Особено в нашите развити страни с висока хигиена и болнична грижа, разликата между кърмене и некърмени деца е близка до нула.
Всъщност науката е натрупала десетилетни доказателства в подкрепа на противното, и продължава да го прави (пример за изследване, проведено в последните месеци - ваксинирани срещу ковид майки предават на бебетата специфични антитела чрез кърмата. Правено е в САЩ, не в Африка).

Че не е панацея - съгласна съм. Има аспекти от здравето и качеството на живот, в които има големи ползи, и други, в които са минимални.

# 108
  • France
Антителата получени чрез кърмата имат срок на годност. Иначе никой от нас нямаше за кара варицела, например. А и вирусите мутират всеки сезон и старите антитела не помагат. Освен ако не кърмиш до 18г на детето, но явно природата не е отредила това.

# 109
Моето дете пък като тръгна на ясла и след 3 седмици стигна до начална пневмония. Беше на венозен и антибиотик през устата, едновременно. В края на същата година след тежък грип беше още няколко пъти на антибиотици. Това прави ли кърмата ми дефектна? Иначе кърмена като по учебник, 6 месеца само на кърма, постепенно захранване само с пюрета, които аз приготвях, с продукти, които знам какви са, чисти и скъпи. И накрая...събратята й дето бяха на АМ и ръбаха зрънчо от 6 месечни се оказаха доста по-корави.

# 110
  • France
Радева, колежке по скапана кърма, и при нас е така положението. Общо взето, слагам кърмата до хомеопатията, въпреки че пак кърмя.

# 111
Радвам се, че има жени, които кърмят и признават, че кърмата не е панацея.

# 112
  • MI
Аз едно не разбирам, защо когато се говори за статистика, за вероятности, веднага всички се изреждат да кажат личния си опит за да докажат че не е вярно?! Това че детето на Пенка е кърмено и се разболява често, а на Ганка е на АМ и не боледува, не значи че научните изследвания не сочат, че е по-вероятно ПРИ РАВНИ ДРУГИ УСЛОВИЯ некърменото дете в последствие (като голямо) да има алергии, диабет или наднормено тегло. За респираторни заболявания честно казано никъде нищо не съм чела.  Което НЕ значи че никое кърмено дете няма да има наднормено тегло или че всички на АМ ще са с алергии. Уточнявам за да не се изреди пак сума народ да каже как на моето нищо му няма или моето колко антибиотици изпи.

# 113
Кърмено или не, ако на едно дете не му се създаде добра култура на хранене и спорт, шансовете от диабет, наднормено тегло и тнт са значително по-по-най-големи.
Neli, може ли линк към изследванията и да се уточни за къде е статистиката?
Има огромно значение дали са използвани данни за САЩ, Европа, Азия и тнт.

# 114
Аз едно не разбирам, защо когато се говори за статистика, за вероятности, веднага всички се изреждат да кажат личния си опит за да докажат че не е вярно?! Това че детето на Пенка е кърмено и се разболява често, а на Ганка е на АМ и не боледува, не значи че научните изследвания не сочат, че е по-вероятно ПРИ РАВНИ ДРУГИ УСЛОВИЯ некърменото дете в последствие (като голямо) да има алергии, диабет или наднормено тегло. За респираторни заболявания честно казано никъде нищо не съм чела.  Което НЕ значи че никое кърмено дете няма да има наднормено тегло или че всички на АМ ще са с алергии. Уточнявам за да не се изреди пак сума народ да каже как на моето нищо му няма или моето колко антибиотици изпи.

Тази статистика е съмнителна и далеч не толкова категорична. Зная за няколко проучвания, които са били отхвърлени защото извадката от хора не е била представителна. Връзката не означава причина. Възможно ли е жени, които не са могли да кърмят да имат здравословни проблеми и те да са предадени на децата? Според мен да. Събирането на данни е трудно, интерпретацията - също, а и зависи от това, което интерпретиращият иска да постигне. Мнението ми за това е такова от преди да разбера, че моята кърма ще е много малко. Ако мислех, че тя ще е толкова важна в дългосрочен план, сега щях да я купувам от приятелки, въпреки че и от мен има нещо, което, за здраве, би трябвало да е достатъчно. Иначе е ясно, че тя е най-оптималният вариант.

# 115
  • MI
Честно казано не съм си правила труда да търся представителни ли са извадките на изследванията, на база на които са направени препоръките на СЗО и министерствата на здравеопазването на всички развити страни. Не ми е хрумвало че може да работят за могъщото лоби на майките кърмачки срещу горките неоправдани корпорации, произвеждащи АМ и пюрета за ранно захранване. Абсурдно става, когато търсим заговор поне винаги да търсим заинтересованите, корумпирали учЕните. В случая не виждам кои биха били, всички по веригата губят пари ако кърмим децата поне до година и не захранваме рано.
И да, повечето деца хранени и с АМ ще са здрави. Просто процентът с проблем при тях ще е по-висок от при кърмените, но ако говорим за например 7 срещу 4 %, може до утре да изброяваме как, слава Богу, са ни здрав и децата.

# 116
Не съм се интересувала толкова много, че да мисля за лобита, просто хората си имат идеологии. Погледнах сайта на СЗО и наистина не мислех, че ще пишат и за глупостта за IQ, но на фона на глупостите им за Ковид това не е изненадващо. След като е направено сравнение спрямо IQ и на майките нещата са почнали да изглеждат малко по-различно - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1633786/. Причината да прегледам тези неща преди да вярвам сляпо е, че не звучат безкрайно правдоподобно.

Още нещо за интерпретацията на проучванията. Едно е да се каже, че не са намерени осезаеми разлики, съвсем друго е да се каже, че хранените на АМ са по-тъпи.

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 00:11 от ala.bala

# 117
Честно казано, изобщо не са ме вълнували някакви изследвания и тн. За мен кърменето просто беше най-естествения, лесен и приятен начин да си храня бебето. Добре е, че живеем в свят, в който ако майката не иска/не може да кърми, има достатъчно заместители. Но те все пак са заместители на майчиното мляко и следва да се използват само при невъзможност за кърмене. Природата си знае работата и ако е трябвалото да храним от шише, нямаше да имаме гърди и кърма. Това е достатъчен довод за мен, за да подкрепям и насърчавам кърменето. Изключвам единствено случаи на здравословен проблем при майката или бебето, заради което й е невъзможно и непрепоръчително да кърми. Във всички останали случаи, най-доброто, което можеш да дадеш на бебето, е кърменето.

# 118
“Природата си знае работата”, през 21век не е аргумент.
Тя природата постоянно сътворява нови и нови начини да ни умори, ама пусто ние все нови лекарства измисляме.
Съгласна съм с рокет, че статистиката е важно да се проследява. Едно е кърмено бебе в Мозамбик, едно е кърмено бебе в Монтана, друго е кърмено бебе в Цюрих.
Аз, като цял живот съм ръфала вафли и филии с кетчуп, пушила по 1 кутия на ден и пробвала де що има наркотик, живяла на 50км от тец и мина за уран -  дали ще предам невероятни антитела и чудотворна имунна система чрез кърмата си?

Честно казано, изобщо не са ме вълнували някакви изследвания и тн. За мен кърменето просто беше най-естествения, лесен и приятен начин да си храня бебето. Добре е, че живеем в свят, в който ако майката не иска/не може да кърми, има достатъчно заместители. Но те все пак са заместители на майчиното мляко и следва да се използват само при невъзможност за кърмене. Природата си знае работата и ако е трябвалото да храним от шише, нямаше да имаме гърди и кърма. Това е достатъчен довод за мен, за да подкрепям и насърчавам кърменето. Изключвам единствено случаи на здравословен проблем при майката или бебето, заради което й е невъзможно и непрепоръчително да кърми. Във всички останали случаи, най-доброто, което можеш да дадеш на бебето, е кърменето.

# 119
Всеки сам си решава. За мен кърменето е по-естествено и евтино. Нека не се опитваме да го изкараме другояче. И между другото, на сайта на Хип има едно pop up съобщение за това какви са ползите от кърменето, защо трябва да се кърми и т.н. Ако кърмене и АМ бяха взаимозаменяеми, силно ме съмнява, че точно Хип ще го сложат това на сайта си. Нека всяка майка сама си прецени, затова е хубаво в днешно време колко избор имаме Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт