Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 464
  • 647
  •   1
Отговори
# 120
  • Велики Преслав
Ами например, в една селска къща, направихме термопомпата, да взима вода от кладенеца и да я връща там. Има смисъл от това. Доста добре си работи вече доста години.

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 08:27 от Васил Василев

# 121
Ако не си на пелети а на газ?
На газ има смисъл да си прави инсталация ако пред имота Ви има прекарана централна газ. Иначе е много трудно и е свързано с разход на доста средства да Ви свържат имота с газ. Дори може да Ви откажат ако на улицата само Вие искате газ. Има друг вид инсталации с газ в едни огромни бутилки, но там пък има изискване за отстояния от сгради. Термопомпа със сондаж също е доста скъп вариант за изграждане и е свързано с доста нерви за получаване на разрешителни от Басейнова дирекция. Освен това, както и Нелина е писала, ще плащате и такси за сондажна вода. Ние сме с въздух/чешмяна вода и пропилен гликол, т.е. системата като се напълни ползва една и съща вода. Само при необходимост от време на време, може да се наложи по малко допълване на системата.

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 21:11 от fatalina

# 122
  • Велики Преслав
Ама и почва/вода също е хубава машина. Е за къщи де......

# 123
Още по-ужасни са с такива машини преправени от климатик.

Защо? Имам близки приятели, които се отопляват на газ и се охлаждат с преправен климатик, като използват комбинирани конвекторни радиатори и са супер доволни към момента.

# 124
  • Велики Преслав
Климатика не е направен за да става на термопомпа въздух/вода.  Айде охлаждането е лесен процес, но отоплението е друго. Хладилната инсталация е различна при видовете машини. Управлението също. Това, че някой е решил да скопи климатик, за да го направи на изчанчена термопомпа, не значи, че се е получило супер.  От климатик може да стане нискотемпературна машина. Ако бичи постоянно на 50⁰ като термопомпа, компресора му ще роди.

# 125
Да, доколкото знам става въпрос за нискотемпературна инсталация, но така или иначе го ползват само за охлаждане, отполението е на газ.

# 126
В крайна сметка, ако има опция за газ, кой от всичките тези вариянти и видове термопомги е най-удачен/ефективен и икономичен за отопление и охлаждане? И с каква отоплителна мрежа - подово + климатици или радиатори + климатици? Има ли възможност чрез подовото да се охлажда или не става?

# 127
Не съм компетентна,но разгледайте хибридните термопомпи ток-газ.Стават за отопление и охлаждане, доколкото схванах са приложими и при апартаменти.
Само с подово ми се струва,че охлаждане не е удачно,представете си колко ще ви е студено на долната част от тялото,а и колко ли ще е ефективно.

# 128
  • Велики Преслав
Зависи. Ако имате газ, и включването е евтино, е добра алтернатива.
Иначе за апартамент, най-лесно евтино и икономично е с климатици.
За къща, пак климатици но термопомпата е с предимство. Там за охлаждане или се ползват конвектори или тела с директво изпарение. С подово не става. Най-много да се разболеете ако пробвате.
Отоплението с радиатори с термопомпа става по 2 начина.
Или с нискотемпературна термопомпа с преоразмерени радиатори или с високотемпературна термопомпа с нормално оразмерени радиатори. Най ефективно, комфортно и икономично е подово. Така хем е комфортно, хем машината работи много олекотено
Най-обичаната система сега е термопомпа въздух-вода със подово и конвектори. Лятото хем се охлаждате хем имате топла вода.

# 129
  • Стара Загора
След предното ми запитване не ми стана ясно препоръчвате ли подово отопление с термопомпа за апартамент 95кв. или не? Тъй като няма кой знае какво място за всички атрибути в апартамента, се чудихме не е ли възможно да ги поставим в мазето, което е с доста големи размери, но сме на втори етаж и тръбите ще са на външната фасада на сградата. Ясно е, че ще имаме някакви загуби, но все пак  тръбите ще са изолирани. А какво ще кажете за подово отопление на газ? Това скачане на цените на газа ме притесняват.

# 130
  • Велики Преслав
Пак част от апаратурата ще е в апартамента. Най-хубаво, една малка термопомпа сплит система или газов котел. В крайна сметка климатица.

# 131
  • Пловдив
Подовото е хубаво нещо,когато е направено както трябва.Не знам какъв ви е апартамента,но под тръбите на пода трябва да има изолация,а над тях трябва да има достатъчно сантиметри замазка.За,да не топлите и съседите отгоре,трябва да направите и изолация на тавана ви,така че в най-добрия случай ще изгубите поне 16-17 см от височината ви.Изобщо не става ясно,това ново строителство ли е?Има ли готова замазка и т.н.

# 132
  • Стара Загора
Подовото (ако направим) ще бъде поставено от фирма, занимаваща се с това, т.е. ще бъде поставено както трябва. Естествено ще се направи всичко необходимо. Няма да го правим сами. Става въпрос за апартамент старо строителство, на който ще се прави цялостен ремонт.

# 133
  • Пловдив
Затова трябва първо да проучите дали ще ви изкъртят замазката,или ще вдигнете нивото на пода,ако ще правите подово.Ако пък, ще се полага отгоре,вече съм писала за височините.Отделно ,апартаментът ви ще стане с по-висок под от входната площадка,а вратите ви ,ще станат с по-малка височина.Затова когато проучвате видовете отопления,проучете дали могат да се приложат във вашия случай и дали резултата ще ви хареса.
За мен,подовото се прави на изолирано жилище,защото е нискотемпературно.В противен случай ,ще вложите доста средства,но няма да видите икономични сметки.

# 134
  • Стара Загора
Въпросът ми въобще не е как се прави подово, какви замазки се правят, дали се вдига ниво и т.н. Отоплението, за което питам, е приложимо в нашия случай и нашия апартамент. Въпросът ми беше дали има някой, който се отплява с подово с термопомпа в апартамент и да сподели дали е доволен, дали са приемливи сметките му, плюсове и минуси. Не съм питала за технологията на полагане на такъв вид отопление.

Общи условия

Активация на акаунт