Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 554
  • 647
  •   1
Отговори
# 255
Бил съм на всичко. Най-доброто си е газта, както и да го гледаме

# 256
  • Велики Преслав
Както и да го гледаме, газта не е приложима навсякъде и не е най-доброто.

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 10:51 от Васил Василев

# 257
  • Пловдив
Супер си е на газ и топлата вода е като при ТЕЦ -без ограничения.
Когато сградата е нова,изолирана,обитаема изцяло и всеки отопля ,трябва минимално количество топлина и това може да се случи комфортно и с климатици.

# 258
  • Велики Преслав
Защо хората, все по-често виждам, че мислят, че на ток, водата е ограничена.
Съмнявам се някой да седи 2 часа под душа прав. Един нормален душ за мен трае 40 минути. Ако бойлепа е правилно подбран, водата стига. А и има проточни на монофазен ток. 12 киловата да достатъчни в повечето случаи.

# 259
Защото в апартамент обикновено нямаш неограничено място и рядко живееш сам. Ние сме 4ма в момента, ще бъдем скоро 5. Няма бойлер, който да осигури достатъчно гореща вода за 5 душа по 40 минути.

# 260
  • София
За бойлера подкрепям. Ние сме пет човека с три момичета тинейджъри. Няма никакъв шанс след като две от тях са се къпали веднага да вляза и аз да се изкъпя, а бойлера е 150 литра. Апартамента не е включен към топлофикация и сме изцяло на ток. Поради тази причина имаме и трифазен ток, но мъжът ми така и не се съгласи на проточен бойлер.

# 261
  • Пловдив
Точно казано,Amelie.По стандарт,мисля че немски,за всеки от семейството е нужна 50л.вода.Е,колко хора в апартамент си слагат 200л.бойлер? Сега ,в къщата сме  с такъв ,непрекъснато включен,и водата никога не е свършвала,но при 80литровия,който ползвахме преди,ако аз и ММ си вземем нормален,не експресен душ,следващият трябва да почака за водата.
Вероятно и това,че винаги преди това съм била на ТЕЦ и Газ, оказва влияние за времетраенето на душовете ми.

# 262
  • София
Точно казано,Amelie.По стандарт,мисля че немски,за всеки от семейството е нужна 50л.вода.
Нашият е 150 литра в апартамента и пак третият човек рискува накрая да се изкъпе със хладко-студена вода.
Особено ако преди това са се къпали една след друга 15 годишни момичета Simple Smile
След няколко такива слачая, изчаквам след последният изкъпал се и поглеждам до колко е спаднала температурата на бойлера и ако е нужно изчаквам да загрее. Хубавото е че бързо загрява, но все пак си трябва следене и съобразяване, не е като на топлофикация.

# 263
В.Василев, може ли да посочите модели проточни бойлери, които са монофазни! Благодаря!

# 264
  • Велики Преслав
В.Василев, може ли да посочите модели проточни бойлери, които са монофазни! Благодаря!
Заповядай
https://baniastil.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD … -clage-20860.html
Този е идеален ако външния предпазител е 63 Ампера. В случай, че е 50 и изключва, имате опция да ограничите мощността.

Ехо го слабия вариант
https://baniastil.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD … ps-(10)-2921.html

https://balmax.com/produkt/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%84%D0%B0% … 80-dhc-x-premium/ този също става за 50 ампера предпазител.

# 265
  • Пловдив
Не съм специалист,но в други специализирани форуми съм чела,че с тези киловати ,може да се затопли само вода в топлите месеци,когато входящата в бойлера вода е по-топла,и при икономична струя на душа.
Да не коментирам,че докато ползвате душа,не може да работи друг уред.

# 266
  • Велики Преслав
10 киловата са достатъчни да вдигнат Т⁰ от 15 входна до 45⁰

10 киловата за 43 ампера  с пада на напрежение, спокойно може да продължи да си ползва климатиците при външен прекъсват 50А. Сега допълнителни математически изчисления за предпазителите е излишно да правя.

# 267
  • Пловдив
Споменах,че нямам опит,единствено проучвах,когато имахме намерение да слагаме проточен бойлер.Но,всички,до които де допитах,ми казаха,че и 15 kW трифазна партида не стига,затова пуснахме по-голяма.

От прочетеното на другите места,струята затоплена вода с въпросните монофазни е много слаба.

# 268
Ние имахме проточен, 10 киловата, който ни служеше като бекъп при аварии и профилактики. Пълна скръб беше, зимата водата е хладка, ако искаш топла, едва тече. Изобщо не можем да говорим за нормален, комфортен душ. За 1-2-3 дни може да се изтрае, но това да ми е основен бойлер, абсурд!

# 269
  • София
Здравейте, не съм сигурна, че тази тема е правилна за въпроса ми, но все пак ще го задам. Мислим да правим камина в дневната, която да вържем към спалните с въздуховоди, за да затопля и тях. Тъй като основното ни отопление ще бъде подово (а както знаем то не е за преходните периоди, а и затопля по-бавно), искаме да имаме и втори вариант. Та въпросът ми е по-скоро молба за препръка кой би могъл да изпълни тази силно казано инсталация?

Общи условия

Активация на акаунт