Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 557
  • 647
  •   1
Отговори
# 330
Ще попрочета още по темата. Както казах, говоря за преходните сезони, не за истинска зима.

За преходни сезони няма нищо по-добро от климатика. Кеф ти топло, кеф ти студено.
Отоплявахме се с камина с водна риза, когато купихме първия климатик. Защото с камината положението е: ако не палиш, студено. Ако палиш, става горещо и отваряш врати и прозорци да топлиш Дядо Господ. При сегашните цени на дървата... Мерси.
Затова си сложи един климатик, за да ти е мирна главата.

ПП Говоря за апартамент и семейство, което отоплява постоянно една и съща площ. За случаите, когато някой цяла седмица спи в хола или кухнята и отоплява спалня и детска само в почивните дни, когато деца и внуци идват на гости, съм пас.

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 19:37 от Как' Сийка

# 331
Ама то хем боли хем сърби. И да прекъсва тока, с ел.печка поне ще позагреете докато го има. За колко време прекъсва? Като спира в буря ще гледате прогнозите за времето и няма да ходите като се предвижда да е бурно. Инсталацията може да си я смените, токоснабдяването все някога ще го подобрят. Печка-кюмбе някаква може да си вземете за когато няма ток, но ще ви трябва чист комин. Като сложите само една цепеница вътре няма да се потите, ще е тамън, то не е казано че трябва да се набумка до козирката. И си носете вълнени чорапи, пуловери и юргани ¯\_(ツ)_/¯

# 332
Как' Сийке,говоря от опит точно за къща,обитавана само в почивните дни. Особено ако е каменна,и/или със стара дограма.Чак като стане време да си тръгваме,успяват да се постоплят стените (не каменните),до толкова,че да не ти замръзне гърба.

# 333
  • София
Моля за препоръка за марка термопомпа въздух-вода. Ще я използваме само за затопляне, тъй като сме с водно подово отопление. Много харесваме Мицубиши, но сякаш на по-бюджетен вариант ще трябва да се спрем... Все пак търсим най-доброто съотношение цена-качество. Ще сме благодарни не само да споменете марката и модела, но и защо. Предполагам всички с термопомпи вече сте минали през този период на търсене и сравняване. Ако все пак има някакви специфики дали термопомпата ще се използва с подово, с конвектори, с радиатори и спрямо това съответно и различни марки са по-добри също ще се радвам да разбера повече.

# 334
Моля за препоръка за марка термопомпа въздух-вода. Ще я използваме само за затопляне, тъй като сме с водно подово отопление. Много харесваме Мицубиши, но сякаш на по-бюджетен вариант ще трябва да се спрем... Все пак търсим най-доброто съотношение цена-качество. Ще сме благодарни не само да споменете марката и модела, но и защо. Предполагам всички с термопомпи вече сте минали през този период на търсене и сравняване. Ако все пак има някакви специфики дали термопомпата ще се използва с подово, с конвектори, с радиатори и спрямо това съответно и различни марки са по-добри също ще се радвам да разбера повече.
Изборът на термопомпа от към мощност и климатични особености, следва да е съобразен с проект по част ОВК, ако такъв е изготвен. Ако сте в населено място със сериозни минусови зимни температури, то е добре да се избере марка и модел, който има високо КПД и при - 20 градуса. Много от марките работат ефективно до - 5 градуса, което при планински райони води до риск от спиране на помпата/ако няма функция за размръзване на външното тяло/ или до отдаване на малко топлина, недостатъчна да загрее помещенията, а същеременно да работи нон-стоп, за да се опитва да достигне зададената температура и така да консумира много ел. енергия = на високи сметки за ток. Иначе принципно Мицубиши, Дайкин и Вайсман се считат за по-качествените марки. Със сигурност и други марки биха свършили работа, стига като технически характеристики да отговорят на проекта ви. В случай, че нямате такъв, може да се консултирате с фирма за ОВК, като за целта да им занесете архитектурният проект на къщата. Гледа се кубатура, изолация, климат, разпределение на помещенията, етажност, дали ще работи с подово и/или с конвекторни или обикновени радиатори и т.н. Преди 3 години проектът ни по част ОВК ни излезе около 250 лв. Сега вероятно ще е повече, но си заслужава да се плати за такъв, за да се закупи и изгради енергийно ефективна система. Проверете марка Хюндай, която от скоро се внася дали ще ви отговаря на проета. По-евтини са.

Последна редакция: пт, 07 окт 2022, 12:21 от fatalina

# 335
  • СИ

Мой познат в момента строи къща и монтира подовото отопление. Скоро обсъждахме инсталацията и монтажа. Спрял се е на Висман (на немски звучи разлчино). Японските били по-скъпи и не предлагали нещо кой знае какво в повече. Безсмислено е да се уточнява модел, защото във всяка къща или обект е различно. Нибе се води, че е върхът на сладоледа, но нямам познати които да имат такова монтирано отопление.
Може да хвърлите едно око на Висман Витокал 200С. Но всичко е много условно и трябва да съберете няколко мнения. Не се хвърляйте на първото предложение и не се предоверявайте на проектанти и търговци.

# 336
  • София
fatalina, аз питам за конкретни марки, които хора с термопомпа са сравнили вече и са взели някакво решение за себе си, а не за технически характеристики. Тепърва започвам да чета за видовете термопомпа въздух-вода и виждам, че има моноблок, сплит системи, с/без нагревател, с/без вграден бойлер и т.н. Тези неща ме интересуват освен самата марка.

# 337
  • СИ
fatalina, аз питам за конкретни марки, които хора с термопомпа са сравнили вече и са взели някакво решение за себе си, а не за технически характеристики. Тепърва започвам да чета за видовете термопомпа въздух-вода и виждам, че има моноблок, сплит системи, с/без нагревател, с/без вграден бойлер и т.н. Тези неща ме интересуват освен самата марка.

Първо трябва да знаете какво искате. Дали ще е само за отопление и ако да, какъв тип. Дали подово, дали с конвектори или радиатори? Дали ще искате и топла вода и какъв точно да бъде самия бойлер. Дали да има възможност за свързване на допълнителни източници, като слънчеви панели и така нататък.
Най-общо казано марките се подреждат така: 1. Нибе, 2. Митсубиши, 3. Висман, 4. Тошиба, 5. Хитачи. За японските не съм много сигурен коя е по-напред или по-назад. Може би зависи и от конкретния модел. Следват корейските и китайските, но те са вече по-скоро към бюджетните решения.
Търсете познати и хора, които имат монтирана и действаща такава инсталация.

# 338
  • Велики Преслав
Не знам кой от къде взима информация, най-слаганите термопомпи, са Панасоник и Самсунг, Висман, Грии и Тошиба. Тогава вече са Даикин, Митсубиши и тук там Даикин. От всичките има много добри отзиви

# 339
Какво точно очакваш да са сравнили и по какъв показател? Мисля, че доста подробно обясних, че има много условности. Нашата е Митцубиши 11 Kw с 300 л бойлер, с подово отопление, без радиатори за охлаждане, с още N на брой джаджи, тъй като имаме и вързани към системата слънчеви панели за подгряване на бойлера. Знам ли за твоята къща каква точно мощност е необходима, за да препоръчам нещо конкретно, а и все пак не съм специалист по термопомпи. Фирмата, която ни прави проекта работи с Висман/Вайсман все тая/ и ни предложи техен вариант, ние обаче решихме да сложим Митцубиши по препоръка на майсторите, които ни изградиха системата. Няма най-добра термопомпа. Има подходящо изчислена мощност и ред други неща, които по-назад описах. Ако искаш нещо евтинжос и щом не ти дреме за характеристиките си вземи някае китайче и готово. После само да не четем как ти е шумна, как не топли и как плащаш яки сметки за ток.

# 340
За моноблока знам, че нещата за техническото помещение заемат много по-малко място.
Ако имате солар, бойлера трябва да може да поддържа и него.

Небе-то стана необосновано скъпо.

Аз гледам параметрите на различните ТП в https://keymark.eu/en/products/heatpumps/certified-products  .

За съжаление обаче, когато и битовите потребители минем на свободен пазар, не знам колко ще е добре да се отопляваме/охлаждаме на ток....
Като гледам цената на борсата в БГ винаги е една от най-високите. По традиция сигурно ще плащаме и едни от най-скъпия ток в Европа.

# 341
  • София
Ще я използваме само за затопляне, тъй като сме с водно подово отопление.

За бойлера не съм наясно какви са възможностите освен дали да е вграден в самата термопомпа или отделен. Не мислим да слагаме соларен панел. По-скоро фотоволтаик след време, ако стигнем до него въобще.
Иначе кой показател е най-важен при сравнение на различните термопомпи, тоест как да преценя колко ефективна/икономична е термопомпата?
Вкараха ни онзиден мухата за газова цистерна и започваме и това да проучваме и да сравняваме с инвестицията в термопомпа.

Последна редакция: сб, 08 окт 2022, 23:31 от jalapeno

# 342
Гледа се показател Коефициент за енергийна ефективност(COP). Ето тук доста достъпно е обяснено какво представляват термопомпите, видовете термопомпи, как работят и какво се гледа при изборът  им. https://vimax.bg/blog/kak-raboti-termopompata
Принципно, за да работи ефективно термопомпата и да имаш достатъчно топла вода за домакинството се монтира бойлер с голяма вместимост. В зависимост от мощността -  300 - 400 л може  и нагоре - изчислява се с проекта. Ние сме с отделен бойлер, който работи с термопомпата, може да работи самостоятелно само на ток и само на слънчевите панели или комбинация от ток и панели, или термопомпа и панели. Нямам представа какво представляват системите с вградени бойлери, но от чисто практична гледна точка бих се въздържала да закупя такава, защото ако едната част от системата се повреди, то няма да имам нито топла вода, нето отопление. Вероятно обаче тези системи си имат и предимства.
Относно газови системи с газова цистерна или бутилки, то имай предвид, че се спазват редица изисквания за отстояние от сгради, противопожарни изисквания и т.н  Изисква се проект, който се одобрява от различни институции и се издават разрешителни. Може да погледнеш Наредбата за устройството, безопасната експлоатация и технически надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове, в която са описани процедурите. Като инвестиция газовата система едва ли ще ти излезе по-малки от такава с термопомпа. Независимо какъв е източникът на отопление, тръбите, радиаторите и/или подовото са все едни и същи. Разлика ще има само в оборудването на системата. При газова инсталация с подземен или надземен резервоар или с бутилки следва да се сключи договор за абонаментна доставка на газ, т.е. имаш текуща такса абонамент + цена на газта. Може да си  провериш цената на пропан-бутана за отопление каква е и да ти изчислят за месец при еди какъв си разход, каква месечна сума ще плащаш. Да не се окаже, че месечните ти сметки ще са доста сериозни. Също така с проекта се определя къде точно да се монтира източникът, за да е достъпен за зареждане, обслужване и осъществяване на контрол.

# 343
  • София
Някой има ли впечатления от термопомпа Атлантик като по-бюджетен вариант? Дали работи икономично на минусови температури и като цяло мнение за тази марка.

# 344
Здравейте, имаме дилема какво отопление да изберем за къща на 2 етажа с външна и вътрешна изолация около 60 кв на етаж.
Първо мислехме термопомпа, но ни идва скъпичка инвестицията, сега сме се спряли на електрически котел или сплит система, също така ми казаха че за Ел. Котел ще трябва трифазен ток...до какъв обем работа няма да е необходим?
Може ли вашите мнения и опит, кое бихте препоръчали, кое е по добрия вариант, как са сметките за ток? Също приемам мнения за фирми, които се занимават с това, става въпрос за София.

Общи условия

Активация на акаунт