Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 548
  • 647
  •   2
Отговори
# 345
  • Велики Преслав
Ами с ел котел е възможно да стане, ама хич няма да е приятна сметката. Иначе, ако тази къща е на 2 електромера, може да се свърже да работи и на двата. Най-плагоприятни сметки ще имате с климатици или термопомпа......ако не е газ.

# 346
Електрически котел е немислимо.
В днешно време е абсолютно задължително всеки с къща да инсталира поне 5 киловата соларни панели. И то модерни с високо КПД и работа при дифузна светлина. Внимавайте и при избора на инвертор и батерия.

Произвеждате ток, купувате си термо помпа, която за 5 часа да може да произведе нужната мощност за 24 часа отопление.
Слагате няколко големи бойлера с капацитет колкото за 24 часа.

Водата има топлоемност от малко над 4.000J на градус на килограм.

Определете обема/теглото така че между 40 и 60°С да имате нужния капацитет. Тоест, ако Ви трябват 160kJ, то сметката изглежда така:
160.000/(20х4.000)=2 кг вода ще отдададат 160kJ като се охладят от 60 до 40°С.

Термопомпата през повечето дни работи с КОП 3.5-4. Казвам дни, а не нощи.
5kWp x 4 са 20kWh топлина на час.
Януари е най-лошият месец с 4-5% от годишното производство от 1.340 часа.
Това ще рече, че през всеки ден от януари можете да разчитате на еквивалента на работа на пълна мощност от 2.2 часа, което прави 44 kWh производство на топлина от 20kW помпа и 5kWp соларна инсталация. - на границата да не Ви стигне за 120 м2 къща. Но това е януари. През всички останали месеци ще Ви стига.

... Пардон, през някои дни няма да има слънце, а през други ще има двойно и тройно на средното.

Обръщаме сметката по производството през януари...
Имаме 44кВтч да складираме.
1 кВтч е 3.6MJ
158.4MJ/80kJ= 1980 кг вода ще отдадат тази енергия, когато се охладят от 60 до 40 градуса.

Не си купувайте 16 киловатова термо помпа. Няма селска вечеринка на която да не се разказват кошмарни истории за някой умрял от студ с такава.

Оразмерете си системата по правилата на топлотехниката, давам само примери.

П. П. Вземете си климатици и ги оразмерете с поне 30% нагоре и не се занимавайте ако нямате излишни пари. Климатик с пик на отоплението 4-5 киловата има пик на консумацията 800 вата, а средно черпи 100 до 300.
При равни други условия вземете по-големият климатик.
Освен да е тих и голям нищо друго не Ви интересува. Всички екстри пречат. Активното пречистване на въздуха понякога пука. Следящият сензор е нетърпим в спалня, защото му се чува стъпковият мотор и т.н. и т.н.
Качествени големи климатици, пускате ги сега, спирате ги май месец. На 120 м2 изолирана къща ще плащате по 250 лева общо за ток.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 10:00 от Тифи19

# 347
Не знам колко е икономично с климатици, но последната ми сметка е 90 лв за периода август - септември, като през това време е имало само един климатик, който сме пускали да охлажда, един бойлер, работещ постоянно и хладилник. Не готвя твърде често, че да включвам печки. Представям си какви сметки ще са с втори климатик тази зима. От фактурите нищо не става ясно... Има две дневни тарифи и нощна, изразходената енергия е за 36, 29 лв, но са добавени такси за достъп, пренос и прочие групости и ДДС и хоп- 90 лв. Чудя се вече кое отопление е най-икономично...

# 348
В какво жилище живеете?
90 лева са нищо. Тук влизат и пералня, миялна, готвене, осветление, телевизор.
Още един климатик добавя между 20 и 60 лева. Обаче ходите вкъщи голи по къси гащи от октомври до май.

# 349
115 кв. е жилището, но не го охлаждаме цялото, а само дневната и то не винаги, когато е крайно непоносимо. Там е работата, че не ходим "...голи по къси гащи от октомври до май", защото няма изолация и само в едната част на жилището са сменени прозорците. Не ни е топло зимата, защото сме последен етаж и няма изолация на тавана, но въпреки това ми се вижда много за лятото. Нямам миялна, писах, че рядко готвя. Бяхме и на море. Надявам се, тази зима да са по-малки сметките, тъй като заменихме едната конвекторна печка с климатик, иначе се отопляваме и с камина с водна риза, но не ежедневно, понеже няма кой да се занимава да и слугува.
Отчитам всеки фактор, който ни е в ущърб... В крайна сметка не сме изразходили много ток, колкото плащаме някакви други неща, за които нищо не можем да направим, то си ги включва дружеството.  Това ме дразни, че ни товарят сметките с неясни за повечето клиенти дейности.
 Да не разводняваме темата. Ще видя тази зима как ще е.

# 350
В случай, че имате възможност си изолирайте жилището и сменете навсякъде дограмата. Така ще икономисвате доста разходи за отопление. Ние сме с подобна квадратура, от която на практика се отопляват около 60 кв. м. с 3 бр. /1 за холо-кухня-трапезария и 2 за спалните/ инверторни климатици Фуджицу вече 14 години. За миналата зима най-високите сметки ни бяха 250 - 260 лв. Апартаментът е изолиран и с PVC дограма на Ролпласт. Доста години преди това ползвахме камина с водна риза, но от както сложихме климатиците, камината се ползва само в много краен случай или просто за кеф по време на Коледа и Нова Година. Важно е климатиците да са икономични. 90 лв. е нормална сметка за лятото.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 14:37 от fatalina

# 351
В случай, че имате възможност си изолирайте жилището и сменете навсякъде дограмата. Така ще икономисвате доста разходи за отопление. Ние сме с подобна квадратура, от която на практика се отопляват около 60 кв. м. с 3 бр. /1 за холо-кухня-трапезария и 2 за спалните/ инверторни климатици Фуджицу вече 14 години. За миналата зима най-високите сметки ни бяха 250 - 260 лв. Апартаментът е изолиран и с PVC дограма на Ролпласт. Доста години преди това ползвахме камина с водна риза, но от както сложихме климатиците, камината се ползва само в много краен случай или просто за кеф по време на Коледа и Нова Година. Важно е климатиците да са икономични. 90 лв. е нормална сметка за лятото.
Те и нашите сметки бяха толкова и малко по нагоре до 300 с един климатик, който топли дневна, хол, че и спалнята. В нея вечер пускахме и конвекторна печка + още една конвекторана в стаята на дъщеря ни, която е доста малка, като квадратура. Зимата пускам и сушилня, която хич не е икономична. Тази година направихме другата спалня за нея, която е доста по-голяма и сме сложили климатик, та ще видим как ще със сметките.

# 352
Точно конвекторните печки са причина да плащате яки сметки. Вероятно също и сушилнята. Ползвайте само климатиците и сметката ви драстично ще намалее.

# 353
  • София
Здравейте, имам следната дилема. Предварително моля да не ме насочвате към ОВК проектант за съвет - вече съм го организирала, но искам да чуя и вашето мнение. Колебаем се между 8kW и 11kW и две фирми ни дават две противоположни мнения за подходящата за нашата квадратура (100кв) термопомпа. Едните казват, че има риск с по-голяма мощност термопомпата да не се включи при по-висока външна температура, тъй като си има минимални мощности на работа. Другите казват, че минималните мощности и на двете ТП са еднакви и има риск при минусови температури по-малката да не работи и да излезе от икономичния си режим. Съвсем се обърках на кого да вярвам.

# 354
И двете са на границата да не стигнат освен ако не сте в пасивна къща.
КОП-а е всъщност отношението на площтта и капацитета на външния и вътрешния топлообменник при оптимален товар на помпата. При меко време може да стигне и до 8-10, номинално е примерно 3-4, при студ по-малко.
Категорично по-голямата или даже още по-голяма.
Ще разчитате ли на топла вода?

11 киловата е съмнително дали няма да Ви изостави между Рождество и нова година.

За да не се притеснявайте си вземете инверторна термо помпа, тоест такава с плавно регулиране на оборотите.

# 355
ОВК проектанта каква отоплителна мощност ви е изчислил?

Ако тук някой от формума успее да ви даде съвет само на база квадратурата на къщата, то му свалям шапка!
Нещата са много комплексни, защото голямо значение има изложението, прозорците, изолацията и т.н. Вижте си първо какво ви е изчислил инжинера и тогава по неговите изчисления преценете какво да купите.

# 356
  • София
Да, днес мисля, че ще имам мнението му и ще пиша. Просто съм озадачена как от две места чувам две противоположни мнения при равни други условия. Очевидно от едното място не са много компетентни. Та ми беше интересно да чуя мнението ви относно тези изказвания.

# 357
  • Велики Преслав
Аз пък съм учуден как тука  че препоръчват мощности на термопомпи без да се знае никаква подробност за помещението, отричат се всякакви 16 киловатови машини, независимо от каквото и да е било.

# 358
При мен на м2 се падат по 180 вата само за отопление на изолиран апартамент с висок клас климатици. Зимата при под -20 постигнах 27 градуса по Целзий и прекратих експеримента. - това е с чисто нови машини.
В къща, каквато и да е тя, 16 киловата стигат да умреш от студ, в продължение на 10 години можех да съм събрал един тефтер разкази на потърпевши. Може и да е възможно, но в къща на такава цена, че собствениците нито ще питат, нито ще сложат само 16 киловата.
Ако ще да е западно изложение 8 киловата не се връзват с нищо. 80 вата на м2 при - 20 ще са 40 максимум и никого няма да стоплят.

Има окомерни изчисления.

п.п. не отричам 16 киловатовите машини при условие, че се използват поне 2.

# 359
При нас инжинера беше изчислил 13кв отоплителна мощност (но не помня при каква температура - и това е важно).

Този който ни прави подовото ни предложи два варианта 12киловата и 15 киловата ТП. Едната е малко под това, което ни е нужно, а другата е по-голяма от това което ни трябва.

Да разбирам ли, че според специалистите тук , ако ТП е под 16кв то тогава за нищо не става тази ТП. Не се интересуваме от заложената изолация, изложение и т.н.?

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 15:12 от nellytan1

Общи условия

Активация на акаунт