Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 538
  • 647
  •   1
Отговори
# 360
  • София
При нас инжинера беше изчислил 13кв отоплителна мощност (но не помня при каква температура - и това е важно).

Каква квадратура е вашата къща?

Ние сме само подово + 300л бойлер. сменена дограма, 25см изолация на покрива. Все още нямаме външна изолация, но залагаме със, защото ще я правим пролетта. Иначе къщата е стара с дебели стени и като цяло и без да се отоплява не е много студено вътре, та това ме обнадеждава честно казано. Все пак прозорци почти няма тази къща и няма много загуби, но ще видим какво ще изчисли ОВК.

# 361
На колко м2? За 100 квадрата с трислойна дограма, 40 сантиметрови стени, покрив с еквивалент на 30 см EPS, изолирани основи, без термо мостове и с изолирана и плътна входна врата може и да става при условие, че не се увличате с топлата вода.

Първо, никой или почти никой не живее в къща 100 м2.
Второ, повечето къщи 100 м2 не са изпълнени на цената на малко по-неефективна 250 м2.

На мен на западен апартамент ми сметнаха минимум 100-120 вата на м2 при -20 по Целзий, аз монтирах инсталирана мощност 180 вата м2 номинална, която при голям студ пада на около 100.

тоест, като Ви сметнат да кажем 15 киловата, това винаги е при -20.
когато е -20 термо помпата Ви 16 киловата е около 8. като си измиете ръцете и едва ли не се изкъпете, понеже БГВ е с голямо делта t термо помпата Ви става 0 за известно време.

Как да Ви стигне 16 киловата термо помпа? По кой начин? Като тя трябва да е 16 киловата при -20. Тоест, тя трябва да бъде 32 всъщност.

И за да не се повтарям и да не се репликираме, параметри на термо помпа, които са стандартни за пазара и между марките:
Цитат
Сплит-термопомпа въздух/вода на атрактивна цена, с максимални мощности от 3,2 до 14,7 kW (въздух 7 °C/вода 35 °C) респ. 2,3 до 12 kW (въздух -7 °C/вода 35 °C)
Ниски експлоатационни разходи благодарение на високa COP-стойност (COP = Coefficient of Performance = коефициент на перобразуване) съгласно EN 14511: до 5,0 (въздух 7 °C/вода 35 °C) и до 4,1 (въздух 2 °C/вода 35 °C)
Виско качество и модерен дизайн - Made in Germany
Инверторен компресор за висока ефективност и оптимално напасване на мощността при отопление и охлаждане
Изключително тиха работа благодарение на Advanced Acoustic Design (AAD), идеални за монтаж в гъсто населени региони
Максимална температура на подаване: до 60°С

Всеки разумен ще си направи сметката каква работа ще му свърши при 35 градуса, какво делта t ще има между 35 градуса радиатор/конвектор и температурата в помещението, която колко трябва да бъде за да се отдадат 12 киловата. И това е при -7. А като стане -15?

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 15:53 от Тифи19

# 362
Къщата е 110 м2 на етаж.
На пода има 10см изолация. Тухлите са 38см дебели. На тях има около 12см изолация. На тавана в момента има 20см вата, ще сложим още 10см. Има и 3 соларни панела за топлата вода.

В  апартамента, който също е добре изолиран включваме много рядко парното (само когато няколко дена е сумрачно). Изложение Изток - Юг (повече изток).

# 363
12.000/220 (а сигурно има и изба/мазе) е около 50 вата на м2... без избата... Светнете лампата в килера и вижте дали ще се стоплите...

Това изчисление за около 12 киловата не може да бъде реалистично или меродавно.

# 364
  • Пловдив
В Софийския район изчисляват топлозагуби при -16° .Частта с топлата вода е под въпрос ,защото често при такива обемни бойлери се слагат и колектори .Нека ОВК изчисли и тогава ще е най-точно .Не става дума само за изолация , а и за термомостове от основи ,тераси и т.н. Сметките с някакви ватове на квадрат са възможно най-простите бакалски сметки ,които често нямат нищо общо с реалността .При добра изолация  ,на тази квадратура ,само за отопление би трябвало да ви стигне мощност до 10 kW ,но по прецизно ще е с проекта .
На нас ни бяха изчислени 10 kW загуби за 600м3 обем ,при -15 ° .Предходната зима ,при  -13°(не съм сигурна  дали е имало по-ниска температура ) ,климатик с максимална мощност 5,5 kW на отопление бе достатъчен .
Тифи ,къщата на nellytan е много добре проектирана и изолирана. Хайде генералните изводи да ги правят ОВК специалистите !

# 365
Те много хора не вярват, че вкъщи почти не пускаме парното, ама си е тяхна грижа.

# 366
И при нас средните месечни загуби за януари са до 7.5-10 киловата от 900 м3 обем .
Ирсталираната мощност обаче е 35 киловата.
Само че средните стойности по никакъв начин няма да ме стоплят между 20.12 и 07.01 като стане - 22.

Мощността при ниски температури пада  повече от два пъти, а същевременно се губи повече топлина. И термо помпата е нискотемпературна. И то станаха много неща.

# 367
  • Пловдив
Тук не успях да схвана .При чиста  квадратура над 350 м2 (предполагам ,че обема е чист ,без стени ) ,тези киловати какви са ?Консумирани ли ?На ден ли ,на час ли , защото има и COP все пак ?
Любопитно ми е за кой край на БГ става дума ?

# 368
Киловата средна отдавана топлинна мощност през цялото време.
Средната консумирана е около 2-3kW или ток 9 до 14А.
Само че това е средна, пиковата е повече от двойна.

# 369
  • Пловдив
За средна питах .Значи ,около 50-60 kWh на ден  и това включва топла вода .За тази квадратура в описаните минусови температури ,тази къща (защото апартамент 300+м2 отопляема площ не съм срещала ) трябва да е доста изолирана .

Ох...малко се пообърках  , след като се върнах да прочета всичко подробно .За климатици ставало дума ,не термопомпа .За един и същи имот ли се говори във всички постове  , защото 35kW мощност розделено на 180 W ,прави малко под 200м2 ,а обема се оказа 900м3 .Таваните явно са на 450 см височина .
 Разбирам принципът ви ,но минимумът на климатиците не се ли вдига много ?

Казах ви ,че при нас са изчислени 10 kW загуби при -15° (проектът е абсолютно точен -направо Пасивна къща ) .По тази логика ,трябва да взема климатик ,който отдава 10 kW ,при -15 или направо 17-18 kW номинал .На практика ,обаче ,18 000 BTU (5,5kW) е достатъчен , а отдава под 3 kW пли -15 ° .Вторият (21 000 BTU) не се ползва изобщо. Няма да мисля за  - 20 °,защото това е рядко явление в региона . И ако бях взела по-голям климатик ,май щеше да действа на принципа он оф ,а не като инвертор .

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 23:03 от nelina_london

# 370
Топлата вода е отделно от това.
Апартамент е, последни два етажа, граничи с околната среда от четири страни и с доста неотопляеми общи части. Но е много старателно изолиран и със завеси и пердета до земята. - първо така ми ги ушиха, но после разбрах, че има значение. И е със западно изложение и добро ослънчаване.

Ами точно това казвам и аз, че при моите изгодни параметри средното е 10kW. Само че трябва да има откъде да се вземат.

Дилемата 8 или 12kW термо помпа за къща ми звучи като въпросът от +4 надолу ли ще мръзнем или от 0.

При положение, че между - 1 и +5 за климатиците и термо помпите е най-трудно заради точката на оросяване и аномалиите на водата. Тогава се обледеняват най-много. Така че не добре оразмерена машина може въобще да откаже още тогава.

# 371
Ох, термопомпата е съвсем друк тип отопление и с малко енергия топли много. Нищо общо с топлината от климатик.

# 372
  • Пловдив
Fatalina ,въпросът е принципен ,за топлозагубите по изчисления и мощността на отоплителното тяло, каквото и да е то,дори и котел  ,за да достигне дадена вътрешна температура .
 Просто ,често чувам логиката ,че при изчислени X термозагуби при -20° ,трябва да вземеш уред ,който отдава същите X киловати при -20° .Когато вътрешната температура се поддържа постоянно ,няма нужда от такова презапасяване .Е ,ако вътрешната  температура е 18° и искаме при -20° външна да достигнем 23° вътрешна разбирам ,че ще ни трябва по-мощен уред  ,но невярвам някой с климатик или термопомпа да не поддържа една и съща температура през цялата зима .За моите разбирания,  е грешка да се намалява температурата ,когато не сме вкъщи .

# 373
Зависи, при меко време се прави седмична програма кога и къде да тръгват и спират и е по-икономичност при същия комфорт.
При студ постоянна работа.

Нямате ли 20+ киловата отдавана мощност при сметната 10 средно смятайте, че над 16-17°С няма да постигнете.

# 374
  • Пловдив
В ОВК проект никой не изчислява средни температури .Има си климатични зони и минимални температури , при които се прави изчислението .Вече казах ,че за София са - 16° .
Къщите ,на съфорумките ,които са включиха ще са много добре изолирани (погледнете споменатата изолация на тавана ),т.е.вътрешната температура се запазва много дълго време .

Зависи, при меко време се прави седмична програма кога и къде да тръгват и спират и е по-икономичност при същия комфорт.
При студ постоянна работа.

Лично за мен ,една добре оразмерена машина ,при 10°външна температура трябва да си работи и да поддържа вътрешната температура без да я вдига .Нали в това е смисъла на икономията ? Преоразмерените машини имат много висок минимум и не е изгодно в топло време да работят постоянно .

Общи условия

Активация на акаунт