Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 502
  • 647
  •   1
Отговори
# 165
Ние сме в къща 100кв., ПВЦ дограма и вътрешна изолация. В началото на отоплителния сезон сложихме парно на пелети и се родихме. До момента сме изхарчили тон. Има датчик за температура, то си пали, гасне, според зададените за часовете - нощем по-ниски, денем по-високи. Котлето е в мазето, чисти се с прахосмукачка и пепелта е една шепа. До този момент бяхме с парно на дърва и въглища и хамалогията си я биваше...
Сега ММ взе солари за ток, с акумулатори и всички други джаджи. При хубаво време, може би напролет Simple Smile ги слагаме и ЧЕЗ го минимизираме Simple Smile

# 166
Това не изисква ли проект и разрешение. Ме може просто така да се монтират и включат.

# 167
  • Велики Преслав
Проект се иска над определини мощности.
За това няма нужда. Друг е въпроса, как съседите са разрешили.

# 168
  • Пловдив
На мен ми е интересно изплащането на слънчевата система,защото колкото такива калкулации съм гледала,на десетата година акумулаторът е за смяна,а до тогава инвестицията не е успяла да де изплати по сегашните цени на битов ток.

# 169
  • Велики Преслав
Нелина, бързо се изплаща. Аз не съм се занимавал толкова навътре в тези изчисления, просто леля ми е ел инженерка и тя ми е обяснявала.

# 170
От няколко човека чувам, че цената на пелетите е 1000лв за тон, което е безумно скъпо.

# 171
  • Пловдив
Нелина, бързо се изплаща. Аз не съм се занимавал толкова навътре в тези изчисления, просто леля ми е ел инженерка и тя ми е обяснявала.
С акумулатори?
Без тях ,каквото и да се изкара е бонус,но акумулаторът е по-скъпата част от инвестицията и както казах на 10тата година е за смяна.Иначе самите панели може да си изкарат 20г.

Nat,мисля че,около 650 -700лв.се намират.

# 172
  • Пловдив
Скрит текст:
Ние сме в къща 100кв., ПВЦ дограма и вътрешна изолация. В началото на отоплителния сезон сложихме парно на пелети и се родихме. До момента сме изхарчили тон. Има датчик за температура, то си пали, гасне, според зададените за часовете - нощем по-ниски, денем по-високи. Котлето е в мазето, чисти се с прахосмукачка и пепелта е една шепа. До този момент бяхме с парно на дърва и въглища и хамалогията си я биваше...
Сега ММ взе солари за ток, с акумулатори и всички други джаджи. При хубаво време, може би напролет Simple Smile ги слагаме и ЧЕЗ го минимизираме Simple Smile
[/spoiler]

Здравейте, какъв е котела? И ние сме в къща, но не уцелихме хубав котел.

# 173
Neli, при нас явно цените са по високи. Нямам лични впечатления, така чувам от хора, които се топлят на пелети.

# 174
Скрит текст:
[/spoiler]

Здравейте, какъв е котела? И ние сме в къща, но не уцелихме хубав котел.
Марели
Васил Василев, съседи нямаме Simple Smile

# 175
  • Пловдив
Neli, при нас явно цените са по високи. Нямам лични впечатления, така чувам от хора, които се топлят на пелети.
Може,Natt.Моите данни са от съседа,който се зареди с пелети миналия месец.Миналата година котелът му е консумирал по 1т.месец за 200м2 къща,тази се надява да е по-малко заради  направената външна изолация.На мен и 500лв.ми се виждат много на месец,та това си е една минимална заплата с удръжките..

По въпроса за фотоволтаиците с батерия-средните цени,за които знам за 5 kW инсталация са около 12 хил.лв,от които половината са за акумулатори.Ако към 8та година не се смени батерията,ще се изплати след поне 10г,но тогава ще се вложат още 6 хил.лв в акумулатора.В най-добрият случай излиза,че си предплащаш тока за тези години .За тока на свободния пазар има смисъл,но за битовия-не.
От всички данни,които съм проучила, фотоволтаичната система докарва едва 25%   от проектираната мощност,а колекторите за топла вода -70%

# 176
Т.е няма смисъл?

# 177
  • Пловдив
Няма смисъл,ако има акумулатор,тоест токът за лично потребление е по-евтин  ако идва от енергото.
Сега,при онези инсталации,които виждате със стотици панели,нещата стоят по друг начин.Те са директно вързани и Енергийното дружество им изкупува тока,нямат батерии.Имаше и някакви програми за зелена енергия по които им приспадаха част от инвестицията.

Но,аз чакам г-н Дяков,да сподели цифри.Може да си е купил панелите втора употреба и да им е останал повече 5 г.живот, колкото твърдят,че е  живота на вносните ,вече използвани панели.

# 178
Значи термопомпата ми е на Мицубиши 16 киловата, соларния бойлер е на Аристон. Соларната система ми дойде 16000 лева. Според калкулацията , която правихме, за 7 години ще се изплати.

Панелите са Victron, заедно с електроника от Сименс и датчици на Sick и Omron. Акумулаторите са Sanyo. Гаранция на акумулаторите е 15 години със спад максимално 20%. Да добавя само, че и аз съм с безвъзмездно финансирани 30%! Не е само до големи бизнеси.

# 179
  • Пловдив
Много благодаря за подробния отговор.
А,имате ли наблюдение колко kWh средно произвеждат фотоволтаиците на месец?

При 16 хил.лв,за да се изплатят за 7 г,трябва да произвеждат ток за 200лв на месец.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 22:43 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт