Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 492
  • 647
  •   1
Отговори
# 180
Много благодаря за подробния отговор.
А,имате ли наблюдение колко kWh средно произвеждат фотоволтаиците на месец?
Отговора е зависи! 20 панела са по 260 вата, като реално са 5 киловата на час при максимално греене лятото. Понеже аз не съм сложил слънчогледи, свалям 20%. Което е 4 киловата на час за 10 часа лятото (съвсем условно). Зимата обаче го смятам максимум 6 часа , и то на 60-70% ефективност. Но аз съм потребител, не съм специалист. Мен ми беше важно да си осигуря автономия при евентуални режими, проблеми с тока и т.н. А първоначалната ми мотивация беше 205 волтовото захранване в контакта, зимата слизащо до 195. И след сменения 4-ти телевизор вече се изнервих. От тогава проблеми нямам, соларната система ми се явява и UPS.

Да допълня - преди всичко това да го направя , под 250 лева ток нямах месечно. Единствено като сме ходили на море , тогава. Незнам доколко всичко това като информация е полезно, защото цените на енергията се очаква да растат сериозно и всичко възобновяемо ще е на сметка. Общо иначе целия ми ремонт, който направих като въведох помпата, соларите и т.н. ми излезна 80 000 лева. Но говорим за почти основен ремонт. И както казах - всичко започна от един изгорял телевизор.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 23:11 от Георги Дяков 641885

# 181
  • София
Значи термопомпата ми е на Мицубиши 16 киловата, соларния бойлер е на Аристон. Соларната система ми дойде 16000 лева. Според калкулацията , която правихме, за 7 години ще се изплати.

Панелите са Victron, заедно с електроника от Сименс и датчици на Sick и Omron. Акумулаторите са Sanyo. Гаранция на акумулаторите е 15 години със спад максимално 20%. Да добавя само, че и аз съм с безвъзмездно финансирани 30%! Не е само до големи бизнеси.
16 000 лв, личен разход или включва и безвъзмездното финансиране?

# 182
Значи термопомпата ми е на Мицубиши 16 киловата, соларния бойлер е на Аристон. Соларната система ми дойде 16000 лева. Според калкулацията , която правихме, за 7 години ще се изплати.

Панелите са Victron, заедно с електроника от Сименс и датчици на Sick и Omron. Акумулаторите са Sanyo. Гаранция на акумулаторите е 15 години със спад максимално 20%. Да добавя само, че и аз съм с безвъзмездно финансирани 30%! Не е само до големи бизнеси.
16 000 лв, личен разход или включва и безвъзмездното финансиране?
Е личен разход, то после след одобрението ми възстановиха 4800 лева.

# 183
  • Пловдив
Благодаря за подробния отговор!Разбира се,във вашия случай на нестабилно напрежение има смисъл,дори и да не се изплати.
 Зимният доход,за съжаление, е оскъден  -3 kW x 6h ×30 дни =540kWh,което по средна цена от 20 ст(дневна и нощна) възлиза на 108лв и ако приемем,че всичките 30 дни са слънчеви, а те са макс 50% от времето.
Естествено,че всички сметки са условни,защото няма как да се прогнозира цената на енергията в близките години.
Според мен,най-големият ви приход идва от соларния бойлер.Термопомпата ви също е доста мощна за 100м2 саниран апартамент,ако не се ползва и за топла вода.
И така стигам пак до същия извод,че соларите произвеждат много енергия лятото,когато не ни е необходима толкова енергия,и недостатъчно зимата.

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 00:01 от nelina_london

# 184
Благодаря за подробния отговор!Разбира се,във вашия случай на нестабилно напрежение има смисъл,дори и да не се изплати.
 Зимният доход,за съжаление, е оскъден  -3 kW x 6h ×30 дни =540kWh,което по средна цена от 20 ст(дневна и нощна) възлиза на 108лв и ако приемем,че всичките 30 дни са слънчеви, а те са макс 50% от времето.
Естествено,че всички сметки са условни,защото няма как да се прогнозира цената на енергията в близките години.
Според мен,най-големият ви приход идва от соларния бойлер.Термопомпата ви също е доста мощна за 100м2 саниран апартамент,ако не се ползва и за топла вода.
И така стигам пак до същия извод,че соларите произвеждат много енергия лятото,когато не ни е необходима толкова енергия,и недостатъчно зимата.
Напротив, целогодишно имам немалка консумация, дори до скоро криптовалута копах Simple Smile Лятото имам и 2 климатика отгоре за охлаждане използвам , които са на тавана ми, който ползвам за фитнес.

# 185
  • Пловдив
Напълно разбирам,защо сте си инсталирани системата.Имате си по-големи от средностатистическите разходи целогодишно,а и използвате летния излишък на ел.енергия за бизнес цели.
  За масовият българин ,подобна инвестиция ще се изплати след поне 15г,а вече споменах акумулаторът,който се  надявам да ви служи,както сте опоменали.
 В тази тема,летните сметки  на 90 % от потребителите не превишават 100лв.
 Ако пък се избере другия вид схема,без батерия и се мине по цялата процедура на  ЕРПто (проект и одобрение)да ни изкупува излишъка от ток,то цената на която ще продаваме останалите ни kW   e 9ст,а същевременно с това ще продължим да консумираме ток на 20ст,защото произведения  от фотоволтаиците ток ,може да се използва само в рамките на деня(докато има слънце).
Ще се подписват всеки месец фактури за продажба на ток,ще се плаща данък печалба и т.н.
Всеки може да реши за себе си ,дали някой от вариантите за производство на ток го устройва,като капиталовложение и добив.

# 186
  • Велики Преслав
Георги Дяков, аз какво съм чел, ама помислих, че живеете в блок.

За съжаление, аз ако си инсталирам тази система, трябва да е 12 киловата, защото с 5 съм до никъде. На моменти консумацията ми на час е стигала 18 киловата.

# 187
Георги Дяков, аз какво съм чел, ама помислих, че живеете в блок.

За съжаление, аз ако си инсталирам тази система, трябва да е 12 киловата, защото с 5 съм до никъде. На моменти консумацията ми на час е стигала 18 киловата.
То е блок. Ама кооперация. На братовчед ми е собственост. Малко е объркано, но най грубо е голяма къща за 4 семейства. От едната страна сме малките апартаменти, от другата мезонети.

# 188
  • Велики Преслав
Най-хубаво от всичко е че все пак, използвате тази система и тя ще ви се изплати. Аз вярвам на леля си и щом според нея се изплаща, сляпо вярвам в това.
Но както казах, на мен не ми върши работа.

Ама и друго има. Тези системи не издържат много пусков ток. Трябва да измислят такива системи които да го могат. Решението за сега е пускане на трифазните мотори през инвертор. Ама това не ми върши работа. Инак до сега да си я направя.
По темата.
Има си комплекти термопомпи, които идват с панели, които успешно ги захранват цял ден (в светлата част) скъпичко, ама пък разхода е 45% от тази без панели.

# 189
Най-хубаво от всичко е че все пак, използвате тази система и тя ще ви се изплати. Аз вярвам на леля си и щом според нея се изплаща, сляпо вярвам в това.
Но както казах, на мен не ми върши работа.

Ама и друго има. Тези системи не издържат много пусков ток. Трябва да измислят такива системи които да го могат. Решението за сега е пускане на трифазните мотори през инвертор. Ама това не ми върши работа. Инак до сега да си я направя.
По темата.
Има си комплекти термопомпи, които идват с панели, които успешно ги захранват цял ден (в светлата част) скъпичко, ама пък разхода е 45% от тази без панели.
На братовчед ми е такава. Gree като марка, обаче много ядове има, самите панели са някакви монокристални с неясен произход и не се справят добре.

# 190
  • Велики Преслав
Аз говоря за Самсунг, Панасоник, МЕ, ЛГ, Chofu и други. Грее не ги обичам много.

# 191
Здравейте, скоро си закупихме апартамент и възникнаха няколко въпроса. Старо строителство, тухла, саниран, сменена дограма преди няколко години, около 110кв чиста площ, изложение основно югоизток и една стая северозапад.
Предстои ни цялостен ремонт и изникнаха няколко въпроса:
Трябва да направим избор за отопление и охлаждане като възможностите са:
1. Термопомпа с подово и конвектори
2. Газ - подово или радиатори
3. Климатици
Кое бихте избрали при тези опции?
Струва ли си инвестицията в термопомпа за апартамент?
В момента отоплението е с климатици, които са доста стари и сметките според старите собственици са около 250лв в най-студените месеци.
При термопомпата в комбинация с подово ме блазни по- приятната топлина, липсата на шум и обещанията за ниски сметки за ток. Притеснява ме по-високата първоначална инвестиция и дали разликата спрямо климатици би се избила във времето.
Има ли някой преки впечатления от термопомпа в апартамент? Модел, мощност, цени на отопление на месец?
Колко струва един такъв проект?
Някой може ли да препоръча фирма за изготвяне на проект и монтаж на термопомпа за София?

При газта отново по- приятната топлина, липсата на шум, но ме притеснява моментния скок на цената на газта и дали ще е рентабилна за отопление в бъдеще. Отново бих се радвал, ако някой сподели преки впечатления и фирма, която може да изготви проект?

Климатиците ми изглеждат като най-евтиния вариант като първоначална инвестиция. Като минуси отчитам наличието на шум и усещането за въздушна струя, както и това, че топлият въздух се издига нагоре и дефакто голяма част топли тавана.

Сградата е стара и искаме да сменим вертикалния щранг и всички метални тръби по ВиК. Може ли да се смени само частта от щранга в нашия апартамент или трябва да се смени целия наведнъж?

Има инсталация за ТЕЦ, но сградата не е била свързана. Инсталацията е ползвана временно с локално парно, но от години не се ползва. Има ли проблем да се изрежат вертикалните щрангове и старите чугунени радиатори от стаите и баните при това положение?

Благодаря, ако сте стигнали до тук и се надявам някой да сподели опит Satisfied

# 192
Трябва да направим избор за отопление и охлаждане като възможностите са:
1. Термопомпа с подово и конвектори
2. Газ - подово или радиатори
3. Климатици
Кое бихте избрали при тези опции?
Газът ще поскъпва, токът за климатици също, термопомпите само ще поевтиняват, но пък има голям шанс да се сдобиеш с източник на постоянен шум и съседско недоволство.

# 193
  • Велики Преслав
Термопомпите и климатиците все са термопомпи. Различни конфигурации просто 🙂

С 250 лв, 110 квадрата, трудна работа. Освен ако не ви топлят отдолу, отгоре и от всички други страни.
Ако мислите, че ще ви е студено на краката, купети подови климатици.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 13:23 от Васил Василев

# 194
Термопомпата е дори по-шумна от криматиците. Освен това тя включва доста уреди и тръби на които трябва да им осигурите място и достъп до вода и канал. За да работи ефективно и икономично е необходимо да се върже към голям 300 л бойлер. Ако решите да я ползвате само за отопление, а бойлерът да е отделно на ток, сметката ще Ви бъде много висока. Ако термопомпата ще се ползва и за охлаждане, е необходимо освен подовото да се поставят и специални конвектори. Не считим, че термопомпата е подходяща за апартамент. Която и система за отопление да изберете, за да ефективна, следва да Ви се направи технически проект от експерт по отопление, вентилация и климатизация. Отидете във фирма, което предлага термопомпи, където обичайно имат ОВК инженери и се консултирайте с тях.Първоначалната инвестиция за газ/ако изобщо блокът е захранен с централна газ/ и за термопомпа вероятно ще е почти една и съща. Погрешно Ви е виждането, че топлината на климатиците отива към тавана! Има си водачи за въздушната струя и си я насочвате на където искате. С климатици максималните месечни сметки за ток при сегашните цени и в случай, че апартамента е добре изолиран ще са Ви около 250 лв. С термопомпа и 300л бойлер около 300 лв., с отделен бойлер на ток може и до 500 лв. да го докарате.

Общи условия

Активация на акаунт