Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 500
  • 647
  •   1
Отговори
# 195
  • Велики Преслав
Фаталина наистина от части е права. За шума, не съм съгласен, но термопомпата, върви на къща, както каза тя, повечето имат буфери, изискват много периферни устройства. Те наистина са по-шумни, но не е драстично. Та, за апартамент, климатика е по-добър вариант.

# 196
При мен проблемът с отоплението на коридор и кухня+баня си стои.
С климатици няма да стане,няма къде да се сложат.
За момента имаме два в спалнята и детската на детето.
Мисля да сменя вратата-входната,да направим изолация на външните стени,да се смени и дограмата в спалнята и да взема пелетна камина.
Имаме парно,но си е играчка като го запалим,после се слиза да се затвори един клапан,че да не вдигне много градуси,цепене на дърва и т.н.
Парното е направено и на ток,но най-слабото е 6 киловата и сметките ще са уау.

# 197
  • Велики Преслав
А защо не си сложите един климатик в коридора, не си правя майтап, аз имам един в хола, един в спалнята и един в коридора. Той отговаря за банята, пералното и разбира, се коридора. В нята винаги е 24⁰ ако е отворена.

Инак, ако вложите пари, с васокотемпературна машина, може да използвате парната инсталация.

# 198
Мисля да заложа на камината,топлината от нея спрямо тази от климатиците,е много по-различна.

# 199
  • София
За тази квадратура на апратамента, сметката за ток с климатици в най-студените месеци ми звучи отлично.
Не мисля, че ще е значително по-ниска каквито и нови климатици да сложите.
Нашият блок също не е вързан към централно парно, имаше локална станция на ток за радиаторите, но тъй като услоявахме тераси и тн, накрая остана само един радиатор, който също махнахме. Не е имало проблем, тъй като инсталацията си беше локална за апартамента, а и целият блок не е вързат към топлофикация. В хола сме на климатик, а в детската и спалнята на конвектор Адакс. Определено в детската стая топлината е по-приятна ,но и определено харчи повече ток.
За къщата в момента съм се насочила към отопление на пелети. Някой може ли да ме насочи към фирма в София, която да изработи проект и ако е възможно за момента само тръбите да прекара, а в даден етап по-нататък да се монтират радиатори и горелка и тн.

# 200
  • SF
За двустаен апартамент кое отопление излиза най-изгодно финансово? ТЕЦ няма и не е предвидено да има.
За топлата вода бойлер или проточен бойлер - и двете на ток.

# 201
  • СИ
За двустаен апартамент кое отопление излиза най-изгодно финансово? ТЕЦ няма и не е предвидено да има.
За топлата вода бойлер или проточен бойлер - и двете на ток.

Няма точен отговор. Зависи от апартамента. Положение, изложение, какво има отдолу и отгоре, дограми, изолация. И не на последно място какви пари имаш да вложиш в уреди и инсталации. Хич не е евтино и зависи доколко ти се занимава с ремонти, майстори и фирми. Колкото повече пари вложиш, толкова по-ниски сметки после. Проблемът е да ги имаш. Първо влагаш, после чакаш да се изплатят и след хикс години да усетиш икономията. Ако въобще я усетиш, защото си подхванал нов ремонт или си в друго жилище.

# 202
  • SF
Нов апартамент, за който сега трябва да се вземе решението ток или газ. Изложение изток.

# 203
  • Велики Преслав
Мисля да заложа на камината,топлината от нея спрямо тази от климатиците,е много по-различна.
Лични предпочитания, аз разлика не усещам. Само дето става 30⁰ ако се поддържа 26⁰ усещането ми е еднакво.

# 204
  • СИ

Нов апартамент, за който сега трябва да се вземе решението ток или газ. Изложение изток.

Щом е нов апартамент, първото което трябва да огледаш е дограмата. И да не жалиш пари. Не слушай строителя какво се мъчи да ти набута и колко го хвали. Дай някой лев отгоре и сложи най-доброто, като си отваряш очите за монтажа. Стъклопакети, первази, дъски... Всичко трябва да е пипнато. Независимо, че може да са сложили външна изолация, поне външните стени им слагай по 2-3 сантиметра пресован стиропор с картон върху него отвътре. На таваните 4-5 сантиметра поне. Играчка е, но ще ти се отплати с много. Подовете ги нивелирайте много добре на целия апартамент. Накрая с разливка. После с дебелата подложка поне 10 милиметра. И ламината да не е евтин боклук от 8 милиметра на промоция. Скъпо е... Ама после не се занимаваш.
Ако питаш мене, газ. На ток винаги може да сложиш радиаторче или добър конвектор. Газта иска повечко пари, но е голям живот после.

# 205
Лични предпочитания, аз разлика не усещам. Само дето става 30⁰ ако се поддържа 26⁰ усещането ми е еднакво.
Аз по носа си усещам,от климатиците ми се запушва по някое време нощем.

# 206
  • Велики Преслав
Мене носа ми се запушва от всичко. Но знам, че от климатиците може да се случи.

# 207
Има възможност и за пелетен котел,но трябва да е в мазето,т.е. пак слизане,качване ,или горе в някоя от стаите.
Кое е за предпочитане ?

# 208
  • СИ
Има възможност и за пелетен котел,но трябва да е в мазето,т.е. пак слизане,качване ,или горе в някоя от стаите.
Кое е за предпочитане ?

Много не разбрах за какво жилище става въпрос. Предполага се, че е къща.
Ако отоплителната инсталация се направи както трябва, пелетния котел е много хубаво нещо. Имам приятел с котле на пелети и съм впечатлен от това, как е направено. Нищо общо с цапаницата и прахоляка от дърва и въглища. Напълно автоматизирано. Бункерът събира пелети за една седмица или колкото му сипеш. Пепелта е много малки количества. Настройва се както искаш. Вярно е, че пелетите поскъпнаха, но за отопление какво не поскъпна? Вързано е към 300 литров бойлер. Излишно е да казвам, че има добра изолация, дограма и каквото се полага. Не е голяма къщата, обаче е толкова функционално и удобно измислено всичко, че е удоволствие да си там.

# 209
Да,за къща става въпрос.
Разликата в цената между котлето долу и камината горе е 1000 лв.

Общи условия

Активация на акаунт