Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 584
  • 647
  •   1
Отговори
# 210
  • Велики Преслав
Вижте, ще съм честен, не мога да ви разбера. Значи ви е по лесно, да качвате дърва/пелети до горе, но ви е по-трудно да си слизате до мазето. Аз твърдо съм за втория вариант, нито ще ми опушва, нито праши горе.

# 211
Явно не уточних като хората , в къщата имам стая,която е килер,пелетите могат да стоят там , могат да са в мазето,могат да са в задния гараж или предният.
Просто се чудя кой е по-удачният вариант - камина горе или котлето долу в мазето.

# 212
  • СИ
Да,за къща става въпрос.
Разликата в цената между котлето долу и камината горе е 1000 лв.

Остави ги тия 1000 лева... Камина горе означава някакво разнасяне. Ако има удобно приземие, там може да складират пелетите, да се сложи по-голям бойлер и бункер към котела. Горе ще е само чисто и топло. Пак казвам, много зависи как ще се измисли и как ще се направи. Няколко хиляди лева не бива да са фактор, когато се замисля и изпълнява отоплението.

# 213
Естествено е, че ако има мазе, е най-добре цялата инсталация да се направи в него, както и там да се доставят и складират купищата с пелети. Защо трябва да се слага камина в някоя стая, да цапа, да се пренасят чувалчета с пелети през помещенията.
Относно цени, вече никой не може да каже кое ще излиза най-изгодно, защото в момента газта е много скъпа, пелетите също, но не се знае като падне мораториумът на тока, какви ще са новите му цени. Който търси изплащане на инвестиция в отопление да забрави! Я се изплати, я не.  Гледайте кое ви създава най-голям конфорт, удобства,  лесна поддръжка и не ви натоварва психически да мислите всеки отоплителен сезон, какво, колко и от къде да си доставите и как да го стоварите, мъкнете и складирате. В случай, че  имате осигурено централно подаване на газ, може да се ползва такава отоплителна система, иначе ако трябва да се върви през разрешителни, съгласие на съседи и т.н. за прокарване на тръби до блока или къщата ви, то ще ви се скъсат нервичките. Да не говорим, че в много от случаите самите доставчици на газ правят отказ от свързване, ако в района няма достатъчно абонати за включване към тръбопровода на газ. За къщите има и други видове възможности за отопление на газ с цистерна или с бутилки или пък с метан с бутилки. Обаче при тези инсталации следва да имате предвид, че има разни изисвания за отстояния от вашата къща, от съдедни имоти, както и за достъп от улицата и ред други.
Поставянето на климатици е най-лесното осигуряване на отопление. Когато същите са качествени/т.е. икономични и безшумни/, често това е и най-изгодното като първоначална инвестиция и респективно като месечени сметки, но при положение, че цената на потребителския ток не скочи сериозно.

# 214
Към темата с термопомпа и подово. Колко би излязла първоначалната инвестиция? Живеем в къща 2 стаи и хол с кухненски бокс. Площта е около 55кв с коридора. Трябва ли да се поставят радиатори ако има подово? Тази година сложихме климатици, та те ще останат за охлаждане. Лятото ще направим и изолация на къщата.  А подово може ли да се направи и с котел на пелети

# 215
  • Велики Преслав
Подово със всичко може да се прави. Ще ви излезе около 20000 лв.

# 216
Подово със всичко може да се прави. Ще ви излезе около 20000 лв.

😳 Не очаквах такава сума. Значи минаваме на радиатори и котел или камина. И двете имаме налични и ще ни трябват само тръби и радиатори. Кое ще е по-добро за къща, като след 2-3 години ще правим втори етаж и ще е със същото отопление.

# 217
Никой в момента няма как да каже колко ще струва, защото цените са скочили сериозно и на материали, и на услуги. Може и много повече от 20 000 лв. да излезе. За да стане ясно се прави проект по част ОВК, с който да се изчисли каква мощност трябва да бъде термопомпата, какъв буфер, какъв бойлер, колко дълги тръби, колко броя термосати. Ако състемата се пълни с пропилен гликол, а не с вода, то тук влиза и разходът за течноста. Също така разходи за система за отдалечено пускане и спиране, рутери и Wi-Fi  и т.н. Отделно има разходи за фибран за изолация, за замазка, за подово покритие/обичайно е гранитогрес или теракота, а от скоро има и специален вид ламинат, подходящ за подово, който обаче е доста скъп/.  Gogo, в този смисъл в 20 000 и нагоре лева не влиза само подовото! В нашият случай през 2020 г. за около 110 кв. отопляема площ в две къщи на 1 етаж, цялата система ни излезе около 20 000 лв., а с добавени и два слънчеви панела, медни тръби и други джаджи, които да се вържат към термопомпата и бойлерът - общо 30 000 лв.

zwezdi4ka14, след като имате климатици, няма нужда да монтирате и конвектори. Подово отопление може да се направи с всякакъв вид източник на енергия/газ, ток, пелети и дърва/.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 15:29 от Не се сърди, човече

# 218
  • Велики Преслав
Аз дадох много груба цена за подовото и термопомпата. Всъщност, може и повече да излезе, може и по-малко.

Искам и да помоля, неприлични думи да НЕ се използват.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 13:26 от Васил Василев

# 219
Нов апартамент, за който сега трябва да се вземе решението ток или газ. Изложение изток.
Газ сега, ама цените вървят нагоре, а и сега както политиката се усложни, може дори да се затичат нагоре, докато токът има шанс да задържи по-нормални нива. Между обикновен и проточен бойлер мисля че с обикновен ще излезе по-евтино, но пък зависи от мястото и чувството ви за естетика.

# 220
Не е логично да се взима дългосрочно решение на база моментна икономическа/политическа/военна криза. Исторически цената на газа винаги е била ниска и достъпна, счита се че се води зелено гориво. След като се разберат държавите и се разминат тези напрежения, газа от Русия ще потече отново и цената му ще падне. Докато положението с тока не е баш така. Сложете си газ задължително, пък ако ви е по-скъп в момента се отоплявайте временно на ток.

# 221
  • Пловдив
малката лисичка,ако камината ще е без водна риза,а само от типа духалка става само за една стая.
Свекърва ми има такава,инсталирана в хола.Там е добре,но я е взела по-мощна,за да топли и съседната стая.В другата стая е поне 5°по-ниска температурата.За мен,това не е комфортно.

# 222
Във всяка стая имаме радиатори,ще се върже към тях.

# 223
  • Пловдив
Пригответе се да зареждате доста често пелети.Камините са с малък обем за тях ,а и настройките не са толкова прецизни като при котела.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 23:30 от nelina_london

# 224
  • sofia
Явно не уточних като хората , в къщата имам стая,която е килер,пелетите могат да стоят там , могат да са в мазето,могат да са в задния гараж или предният.
Просто се чудя кой е по-удачният вариант - камина горе или котлето долу в мазето.
При положение, че има мазе, за нищо на света не бих набила основното отопление в помещение, което обитавам ежедневно.
И изолиране на тавана, кеф ви отвътре, кеф ви отгоре....от там се губи най-много топлина.

Общи условия

Активация на акаунт