Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 572
  • 647
  •   2
Отговори
# 315
  • Велики Преслав
Значи, некоректно е да говорите за всички възрастни хора под общ знаменател. Аз имам роднини на 70 и 86 години, които са доволни от климатиците

# 316
То зависи и от климатиците, и от настройките...
Майка ми, на 79, е доволна. Най-вече че не трябва да робува на печка на дърва.

# 317
Това щях да пиша и аз, майка ми е на 70 години и от 15 години се топли и охлажда с климатик и е супер доволна! То зависи и какъв е климатика Simple Smile! Наши приятели в последните 2-3 години накупиха на родителите си климатици, ми доволни са хората. Казват натискаме едно копче и хем топло, хем чисто. А в апартамент да се топлиш с печка на дърва е живо мъчение за съседите!

# 318
  • София
Здравейте! Според вас удачен вариант за отопление ли е камина на пелети без водна риза за етаж от стара къща с дървена дограма и без изолация. Говоря за първи етаж (под него има приземен етаж). Квадратурата е около 60 кв.м. - три стаи са и антре с големи прозорци. Ползваме къщата като вила и ни интересува дали камината ще затопля добре през преходните сезони - есен и пролет, не толкова през дълбока зима. Предполагам, че вратите на стаите трябва да са отворени постоянно, за да се разпредели топлината навсякъде? Може би задавам лаишки въпрос, но нямам опит с такъв вид отопление.

# 319
Според вас удачен вариант за отопление ли е камина на пелети без водна риза за етаж от стара къща с дървена дограма и без изолация. Говоря за първи етаж (под него има приземен етаж). Квадратурата е около 60 кв.м. - три стаи са и антре с големи прозорци.
Може, но ще отнеме ден докато затопли. В страничните стаи просто ще убие острия студ, не мисля че ще може да направи приятно топло ако самата стая не запазва топлото достатъчно добре. Естествено вратите трябва да са оторени, нощем ще ви е студено.

# 320
  • София
Да, и аз така си мислех... Вярно, че го мислим само за преходните сезони, но дори и тогава в къщата си е доста по-студено спрямо апартамент, особено топъл като нашия. Досега, като се е налагало, в къщата сме палили печка на дърва без водна риза, но единственото, което постигаме, както знаете, е непоносима топлина в стаята, където е запалена, и почти нищо в другите 2. С камината поне ще елиминираме миризмата и ще е по-чисто.

Просто не ни се занимава на този етап с водна риза, инсталация, после ще трябва и ремонт да се прави, а тази година ни дойде до козирката от майстори и ремонти. Но за в бъдеще го обмисляме за двата етажа.

А самата камина шумна ли е, защото ще е в една от стаите, където спим и има ли значение марката за шума?

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 11:50 от Mini Rebel

# 321
  • Велики Преслав
Първо, камината на пелети е шумна. Първо, че докато шнека сипва пелети в камерата, дрънка ужасно. Второ че има вентилатори. Единия е да обдухва другия е смукателен за изгорелите газове.

Ако ходите там рядко, защо ще давате сумати пари? Купете си по една ел печка за стая и толкова.

# 322
Да, и аз така си мислех... Вярно, че го мислим само за преходните сезони, но дори и тогава в къщата си е доста по-студено спрямо апартамент, особено топъл като нашия. Досега, като се е налагало, в къщата сме палили печка на дърва без водна риза, но единственото, което постигаме, както знаете, е непоносима топлина в стаята, където е запалена, и почти нищо в другите 2. С камината поне ще елиминираме миризмата и ще е по-чисто.

Просто не ни се занимава на този етап с водна риза, инсталация, после ще трябва и ремонт да се прави, а тази година ни дойде до козирката от майстори и ремонти. Но за в бъдеще го обмисляме за двата етажа.

А самата камина шумна ли е, защото ще е в една от стаите, където спим и има ли значение марката за шума?
Първо си преценете дали цената на пелетите, която вече е космическа, а и ги няма ще Ви устрои! Второ камината ще грее силно в стята, в която е, а в другите едва ще променя температурата. След като ще е временно решение за 1 - 2 сезона, то по-добре си сложете ел. печки или пък климатици, стига обаче токът да е сравнително постоянен и да не го спират при най-малката буря. Друг вариант е две печки с дърва за една - две зими, въпреки че и дървата вече много поскъпнаха и те също са кът, и после си правете инсталация, която ще Ви осигури цялостно отопление на къщата.

# 323
Ние имаме камина на пелети и не е толкова шумна, имаме и на дърва . Но пелетите не са толкова евтини . С климатиците излиза най - евтино . Нашите са на ариели и ви ги препоръчвам няма да съжалявате . Топлят много добре все едно сте запалили печка в стаята и са безшумни .

# 324
  • Пловдив
Свекърва ми има такава камина и отопля хол с кухненски бокс (27м2) ,коридор (10м2) и спалня (14м2) През седмицата пуска камината като се прибере от работа и тогава топли само хола .В петък отваря вратите към другите помещения и ги топли събота и неделя .Първи етаж е от неизолирана къща .Зимата ,в петък вечер в спалнята е 14° .Ужасно некомфортно .Да не говорим, че самата камина не може да се изключва и включва сама като котел .Когато достигне зададената температура преминава в икономичен режим и продължава да грее .Така при зададени 23° ,в хола ,където се намира става 26 ° ,а в спалнята макс 19° .От 12 вечерта до 7 сутринта не работи ,аз не бих я изтърпява нощем -доста е шумна .Обобщавам  че работи по 2 часа вечер + събота и неделя по цял ден и изразходва 1т.пелети на година .Докато пелетите бяха по 450 лв ,бе нормално ,но сега на двойната цена -не .

# 325
  • София
Ще попрочета още по темата. Както казах, говоря за преходните сезони, не за истинска зима.

Варианта ел.печка/конвектор изобщо не го възприемам, няма как да стопли пода добре. Плюс това инсталацията е стара, при бури гасят тока и няма как да се получи. Същото важи и за климатиците, от една страна заради проблемите с тока, от друга, колкото и да са добри климатиците, няма как да сгреят пода адекватно. Ако ходехме с обувки като в офис, сигурно щеше да ни устройва ... А и сме свикнали на доста топло.

# 326
  • Велики Преслав
Ами ако са подови климатици, пода се стопля, така че, не съм съгласен. Да не говорим, че тая пелетна камина, също иска ток за да гори.

# 327
  • Пловдив
И аз това щях да кажа .Пелетната камина не може да запали горелката без ток .

# 328
С две камини с по-голяма мощност,с тръбите от едната,минаващи през неотопляваната стая,и два кубика дърва,ще можете и по тениски да се разкарвате.

# 329
  • София
Ами ако са подови климатици, пода се стопля, така че, не съм съгласен. Да не говорим, че тая пелетна камина, също иска ток за да гори.
Препоръчайте марка за подовите климатици.
Някой друг с лични наблюдения за такива климатици? Всяко мнение ще е полезно.

Общи условия

Активация на акаунт