Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 538
  • 647
  •   1
Отговори
# 375
  • Велики Преслав
Нелина, абсолютно съм съгласен с тебе. Тука се изчислява машина на база ЕДНО НИЩО , което е не голяма ами огромна глупост. Никога не бих позволил, да изчисли някой термопомпата ми, без да има съответното образование. Изчислява се точно както ти го пишеш, и зависи от изключително много фактори. Не виждам защо продължаваш дискусията. Няма смисъл. Мога да кажа само, че имам приятели, които в 220 квадрата къща, при -18⁰ поддържаха 28⁰  с термопомпа 12  kW

Обаче машината е страхотна  и при -15 запазва 80% от капацитета си. Да не забравяме, че къщата е точно като твоята. Така, че слепите изчисления са най-излишното нещо, което може да се направи.

# 376
Направо казвайте марката на машината или ми я драснете на лично ако е удобно.
А също и системата по която е направена къщата и особено изолацията на основите и каква е дограмата.
Аз наех инженери завършили съответната специалност и работили в топлофикация и им казах да ми сметнат по стандарт и при под - 20. Понеже беше преди 10 години помня само голямото число, беше 26 киловата за най-ниската температура в софийското поле.
При пробите в 04 часът сутринта при - 22, мисля 2013-та, постигнах 27°С измерено с 12 термометъра вътре и 2 отвън.

Умните инверторни машини нямат проблем с включване и изключване, нито пък вдигат температура над зададената.

И това не са сметки на база на нищо, а на база на опит.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 08:52 от Тифи19

# 377
Нелина, коментър ми не беше към теб. За мен е ясно,че трябват изчисления от специалисти, а не просто да отида в магазина и да купя нещо си! Коментарът ми е  към хора, които идея си нямат, обаче дават акъл колко мощни термопомпи и климатици трябват.

# 378
Не че някой не попита дали да си вземе 8 или 12 kW без спецификация на помпата или жилището.

# 379
  • Пловдив
jalapeno пита защо различните фирми препоръчват различни мощности. Къщата и  не е нова ,а е ремонтирана, затова няма подробен ОВК  проект като всички нас с новопостроени къщи .
  Тифи ,много хубаво ,че са ви го изчислили специалисти ,но въпреки ,че те са пресметнали нещо ,вие сте взели по-мощни уреди .След като сте с отделни климатици защо има обща мощност ? Изчислява се топлинния товар стая по стая и я няма аритметиката W/m2 .Изобщо не съм съгласна ,че 200м2  къща със зид 40 см (тухла +изолация ) 30 см изолация на тавана и 10см изолация на под ,без термомостове ,с подходящо изложение и стъклопакет усвояващ слънцето ,ще мръзне с 12 kW термопомпа .

# 380
От време като миналата седмица и по-студено просто ги оставям всичките на една и съща температура. Нямаме и много врати, а колкото имаме не ги затваряме.

Естествено, че ще взема по-мощни за да имам реално нужната мощност, когато ми трябва.

Зависи и кой какво разбира под мръзнене. Едни живеят на 18-19 градуса, други от 23 нагоре.

Научното правило е денем температура 23-24, нощем 22-23, защото биоритмите не се успокояват достатъчно за пълноценен сън над 24. - отново от същите инженери го знам.

Не обичам да газя в студ по земята, нито да ми мравучка като се отвия или изляза в коридора.

Сложете им 12 киловата номинална мощност и им отидете на гости като стане - 20. Спор може да има между 20, 30 и 40 киловата, 12 е бялата смърт.
Тухлата не се брои, каквато и да е тя. Нищо, че има ламбда и дебелина. Тя пренася точно толкова, колкото е емисията на изолацията при даденото делта t° но като по-добър проводник на топлина не изолира нищо.
12 см за пасивна къща не е достатъчно. Ако има конструкция, вата и картон отвътре може да се получи нещо та 20 номинална да стигнат. И то ако е обърнато внимание на изолация на конструкцията, прозорците са в ниши с первази и има завеси до земята.
Трябва да има и рекуператор на вентилацията. Това пък е абсолютно задължително. И то двоен с общо над 80% ефективност.
Отделно,входна врата, прозорци, капандури, подпокривно пространство и всичко от което може да духа.

# 381
  • Пловдив
Първо ,не навсякъде температурата пада често до  -20° ,за да си взимаме уреди подходящи за тази температура ,затова няколко пъти ви написах за климатичните зони .И ако се случи 5 пъти през един зимен сезон ,дали ще си взема двойно по-мощни климатици ?  Simple Smile  Ако при вас поне 1/4 от времето е такава ,чудесно ,взели сте правилното решение за Вас .
Никой от нас не  е конкретизирал каква е вътрешната  температура .У нас никога не пада под 23° и ви казах, че при -13° , канален климатик 18 000 BTU с максимална мощност от 5,5 kW топли цялата къща ,която е с чист обем 600м3 .През повечето време,особено Декември и Януари ,  дори топлото е на границата да е некомфортно с температура 27-28° ,а децата ме молят да пусна неработещият през деня климатик на студено.
Просто не може да сравните добре проектирана и изолирана къща с нещо ,което е просто изолирано .При минималните температури от 2° миналата седмица ,ние все още се охлаждаме с отворени прозорци(поне по 4 часа вечер ) ,за да свалим  температурата от 29° -30° ,на 25° ,а вие се отоплявате .Затова изводите за вашият апартамент ,не кореспондират с останалите нискоенергийни къщи за които се пише тук .
 И нашата къща е с рекуператор с КПД над 90% и тази на nellytan ,също ще е с принудителна вентилация ,затова смея да твърдя ,че тези 12 kW термопомпа ще са и напълно достатъчни .

И още нещо. Дайте пример на ПК в БГ с вътрешна изолация с ГК .Ще ви помогна като ви кажа ,че има списък на сертифицираните къщи във всяка държава в сайта на Passive House и  подробности за изолацията ,коефициентите ,вентилацията шм и т.н. .Ще се изненадате, но всички са само с външна изолация ,защото тухлата е акумулатор на топлина и за нашия климат е нужна ,за да се запази  температурата по-дълго ,дори без отопление .

Много се отклонихме от темата ,а именно ,че се взима уреда ,който ви е изчислен ,а не почти двойно оразмерен .

# 382
И каналния климатик и каналния  рекуператор в повечето случаи имат банални нагреватели.

В крайна сметка определяща е сметката за ток.

# 383
  • Пловдив
Какъв е този канален рекуператор ? Уж говорехте за рекуператори и си помислих ,че познавате материята .Рекуператорът ни има топлообменник - не нагревател .И когато температурата падне под -5° избира режим  ,в който вади въздух и подава въздух през интервал ,за да не замръзне топлообменника ,т.е.стопля го пасивно .Говоря за модел Zehnder Comfoair Q350 .
 Вярно ,че сметката е важна ,но тя е в следствие от положените мерки  за проектиране и топлоизолация .Щом държите ,ще ви запозная с цифрите ни  за отоплението  за  целият изминал сезон -1000 KWh . Неочаквам да повярвате ,но съм ги публикувала и на ФБ страницата на архитекта ни .Цялостна електроенергия за 1 г. за къщата - отопление ,охлаждане ,БГВ (200л.на ток ), поливане на 1 дка двор , рекуперация и активно готвене 5441 kWh .

# 384
Зимата по около 200-250 лева на месец. Съвсем нормално. Факт, че нашите са малко, но съществено по-високи, но май и квадратурата и обема са повече.

Да не се заяждам, кой колко знае. Видях какво съм написал, но ме домързя да го оправям.
Тухлените сгради (а и всички сгради, нали ще издребняваме) имат температурна времеконстанта, която даже се смята и е задължителна в някои държави.
Само че по мнение на проектанти това е отживелица. Има начини да се добави точно каквато искате температурна времеконстанта, но със системи малко по-сложни от Вашата.

Крайният резултат е важен и той е за 600 м3 обем сметка януари 200-300 лева, което не е кой знае колко забележителен резултат. Къщата Ви на м2 харчи колкото просто изолираното ми жилище.

Преоразмерените машини имат един голям плюс и той, е че COP-а им се вдига много, когато работят на ниска мощност по простата причина, че е пропорционален на пренасяната енергия и площите на топлообменниците.

# 385
  • Пловдив
Май не ме разбрахте -1000 kWh за цялата зима за всички месеци с отопление  общо ,не за месец ,трябваше да прочетете по-внимателно. За Януари бе 300 kWh   или 60 лв .Останалите три месеца бяха по 150-250 kWh .Отоплението е само от Декември до Март ,защото през останалото време температурата не пада под 24° .
Сравнила съм резултатите ни с две от сертифицираните ПК в Бг и нашите   са с 1/3та по - добри  на м2 ,чиста площ по TFA (РЗП за Пасивни къщи) .Щом и вашите са такива ,значи живеете в ПК,благодарение на високия COP   Joy

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 22:19 от nelina_london

# 386
Нелина, невероятна си, че продължаваш да обясняваш!

Човека вече се отоплява, а ти казваш, че още се охлаждаш. Но пък  имате почти еднакви коловати разход...

ПП и ние в апартамента все още се охлаждаме. Цял ден врата към терасата е отворена и единият прозорец на спалнята...

# 387
  • Пловдив
Е ,nellytan ,щото си седя и размишлявам ако бях преоразмерила двойно климатика ,дали щеше да ми падне наполовина сметката за отопление ,че нашият бил с обикновен нагревател  Simple Smile

ПП и ние в апартамента все още се охлаждаме. Цял ден врата към терасата е отворена и единият прозорец на спалнята...

Октомври  ми е един от най-неприятните месеци ,защото около нас има 2 къщи на твърдо гориво и от 20 до 22 часа трябва да затварям прозорците ,защото миризмата на дим е ужасна .Отварям ги пак към 22 часа . Рекуператорът още е на охлаждащ режим (байпас) ,но не може да свали и 1° от вътрешната температура .

# 388
Нали 5.400kWh на година?
Ако имате големи солари с които си помагате е друг въпрос.

Всичко останало, което пишете е просто абсурдно. Особено 200 л. Бойлер на ток, който само той харчи 59-60 лева на месец на нощна тарифа.

С цялото въртене и сучене, накрая на м2 имате малко по малка консумация.

Добре, браво, честито, със здраве и успех!

Останалите, които не живеете в пасивни къщи - 20 до 40 киловата. Wink и всички видове солари и панели + бойлери с термо помпа.

# 389
  • Пловдив
5441 КWh на година показва електромерът на енергото и ви написах ,че това е цялата ни ел.енергия за година ,не тази за отопление . Пак не ви излизат сметките с бойлера . Разходът на ток на месец за цялото домакинство ,  без отопление и охлаждане е 300-350 kWh .Само бойлерът е около 200 kWh (има добра изолация  )  и не се спира ,не се ползва нощна тарифа ,както отново предположихте  . Нямаме колектори , фотоволтаици или каквото още добавите .Чиста , реална сметка на ток . Колко очаквате да изразходи един климатик с мощност 5,5 kW и среден зимен COP 2,5 -3 ,след като не работи поне 1/2 от денонощието  ?
12 месеца x 300-350 kWh =4000 KWh +1000 kWh отопление +400 kWh охлаждане и хоп излизат 5440 kWh .
Досега твърдяхте, че с изолацията ,която няколко човека описахме (не сме сертифицирана ПК)  ,не може да се поддържа нормална температура с 12 kW термопомпа .
Не разбрах колко е вашата сметка за отопление  на м2 , чисто РЗП (без стени ,без тераси  ) за целия отоплителен сезон .
Например 1000 kWh го разделям на 200 м2 и получавам 5 kWh/m2 .
 Вие държахте на числа ,защото бяхте убеден в тезата си ,че преоразмереното е по-добро .Така и не споделите  вашите конкретни цифри на месец  ,вашата квадратура ,която бе 200м2 ,но обемът е 900м3 .Не съм имала намерение да се сравнявам с вас  ,вие го направихте сравнявайки други къщи и мощности ,изцяло спрямо вашето жилище и изказване на категорично мнение .

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 23:24 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт