Най-доброто отопление според нашия дом

• 43 198
  • 616
  •   1
Отговори
# 540
Lady April, на Ваше място бих направила поне консултация с проектант. Тези системи никак не са евтини и не е икономическо обосновано да се впускате в изграждане без поне да се консултирате с хора, които проектират такива системи. Не знам защо така се неглижира проектирането из нашите геогравски ширини.

За пръв път чувам някой да си слага и ТП и климатици. На мен поне ми е странно. Те реално и двете работят на един и същи принцип само, че едното е въздух/въздух, другото е въздух/вода.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 15:24 от nellytan1

# 541
Благодаря на всички за поясненията. Бяхте ясни и изчерпателни. Поне няма да се излагам съвсем пред проектанта. Вкл. за соларните джаджи. 😀 Вероятно ще прочета още и в мрежата, сега с ед о по-добро разбиране.
При нас всичко ще се проектира (естествено) и ще работят всички екипи заедно до избистряне на пълната концепция.
Но е добре човек да е информиран, за да знае какво да изисква.
Някой с опит с т.н тунелни климатици да има, да сподели предимства/недостатъци.

# 542
  • Пловдив
Ако под "тунелни" се  крие " канални " ,то ние сме такива от 4г. и мога да дам мнение .

# 543
Ако под "тунелни" се  крие " канални " ,то ние сме такива от 4г. и мога да дам мнение .
Баш това съм скрила 🤣 Нова съм в материята и паметта ми леко изневерява. Ако имате време и желание споделете плюсове и минуси. Благодаря.

# 544
"Поне няма да се излагам съвсем пред проектанта." - Няма как всеки да знае всичко! Поне според мен работата на проектанта е да обясни на възложителя различните варианти и плюсовете и минусите за тях. За да може възложителя да вземе информирано решение.
Доста често и ние като възложители не изискваме от проектантите да дават достатъчно разяснения относно различните варианти, а това е важно. Изграждането на отоплителна инсталация не е нещо просто, а и струва доста пари и поне за мен е задължително проектанта по тази част да си разбира от работата, за да може да предложи различни адекватни решения. А ние информирано да изберем, кое решение предпочитаме.

# 545
Здравейте, купихме си тристаен мезонет 134 кв.м  на последен етаж. Сградата е тухла на 20 години, има изолация. В момента ще правим ремонт, вкл. Ще подменим дограмата с енергоефективна, но се чудим за отоплението. До сградата няма газ и ТЕЦ и вариантът остава само на ток. На практика имаме 2 възможности - термопомпа с подово отопление и конвектори за охлаждане или висок клас климатици.
Разликата между двете е приблизително 15-20 хил лв първоначална инвестиция.
Наясно сме, че отоплението с подово е по-комфортно от това с климатици, но въпросът е дали този допълнителен комфорт си струва 20 хил лв. Някои търговци обясняват че с термопома ще е по-евтино като месечни сметки, но нека сме честни- 20 хил разлика нямат избиване от месечните сметки.
Ако някой има опит с подово отопление и особено ако има опит и с климатици, и може да сравни, ще се радвам да сподели мнение.

# 546
Здравейте, купихме си тристаен мезонет 134 кв.м  на последен етаж. Сградата е тухла на 20 години, има изолация. В момента ще правим ремонт, вкл. Ще подменим дограмата с енергоефективна, но се чудим за отоплението. До сградата няма газ и ТЕЦ и вариантът остава само на ток. На практика имаме 2 възможности - термопомпа с подово отопление и конвектори за охлаждане или висок клас климатици.
Разликата между двете е приблизително 15-20 хил лв първоначална инвестиция.
Наясно сме, че отоплението с подово е по-комфортно от това с климатици, но въпросът е дали този допълнителен комфорт си струва 20 хил лв. Някои търговци обясняват че с термопома ще е по-евтино като месечни сметки, но нека сме честни- 20 хил разлика нямат избиване от месечните сметки.
Ако някой има опит с подово отопление и особено ако има опит и с климатици, и може да сравни, ще се радвам да сподели мнение.
Подовото отопление хаби 30% от енергията си, за да преодолее термо преградата каквато представлява подовото покритие - паркет, ламинат. (други 30% стоплят тавана на съседа под вас). Не е полезно за здравето, защото влияе на циркулацията на кръвта. Обикновено пода е най-студеното място и температурна разлика между краката и главата е важна.
Същото е като да навре те радиатор в дъното на гардероба, да го затрупате с дрехи и да очаквате да ви стопли. (знам, че замазките са тънки, но са преграда пред бързия топлообмен)
Много по-ефективен вариант е термо помпа с подпрозоречни тела, които топлоотдават в пъти по-бързо и се ползват както за отопление, така и за охлаждане.
Много зависи в коя част на БГ сте, колко етажа има под мезонета, какво му е изложението, вие на колко топло обичате да стоите през зимата.

# 547
  • София
dariVale, всичко това са ваши разсъждения, или някой проектант ви е обяснил подобни неща? Последно писахте, че ви предстои проектиране на къща и ще ползвате услугите на проектант за отоплението.
Моля ви не плашете хората с подобни измислици - 30% загуби, радиатор в гардероба и топлене на комшията през тавана....

# 548
dariVale, всичко това са ваши разсъждения, или някой проектант ви е обяснил подобни неща? Последно писахте, че ви предстои проектиране на къща и ще ползвате услугите на проектант за отоплението.
Моля ви не плашете хората с подобни измислици - 30% загуби, радиатор в гардероба и топлене на комшията през тавана....
Да, вкл.  и проектант се съгласи, че подпрозоречни конвектори топлият по-бързо и по-ефективно от тръби вградени в пода.
Вкл. съм ходила през зимата в такова жилище и за мен не е топло. Но аз не обичам нито зиме, нито лете температура 20гр. Обичам зимата да хода боса и по къс ръкав.
Не плаша никого. Всеки има глава на раменете си, да чете мнения и да решава според своите разбирания.
Лично имам опит с електрическо плодово отопление в къща. Е познайте - най щастливи бяха хлебарките в мазата.
Тая работа с тръбите в пода е модерна, ще й мине времето и на нея.

В нашата къща системата ще бъде каквато я описвам - термо помпа, конвектори под прозорците, буферен съд за загряване на водата, към който ще се включи конвенционален газов котел за периодите, в които температурата навън е под 0 гр.
Жилището е къща, 130 кв.м на 3 м.височина в дневния тракт. В СИ България. При нас вече ги няма едновремешнитр зими, но миналата имаше 5 последователни дни средна температура - 10гр.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 17:19 от dariVale

# 549
  • София
Съгласна съм само с частта, че конвектори топлят по-бързо. При първоначално пускане на системата може да се настроят и подово, и конвектори да затоплят. Разбира се подовото е инертно, трябва му поне денонощие, за да затопли. След това обаче осигурява много по-комфортна и равномерна топлина. При спиране на тока примерно ще отдава топлина още две денонощия.
Не, няма как да топли комшията отдолу, защото задължително се поставя изолация.

А за дублирането на системата с газ нямам коментар. Това е цялостна, скъпа система за изпълнение с вкопаване на цистерна, документация, надзор и т.н. Само самият газов котел е евтин. Ако имате централна газ, като изпълнение ще бъде по-евтино, но след това като потребление - не. Много по-логично е изграждане на отоплителна система с газов котел, с локална газ, и поставянето на климатици за охлаждане и за преходните сезони.
Щом сте взели решението, успех!

# 550
... и конвекторите при работа шумят, с времето - все повече ...

# 551
  • София
Така е, но има и почти безшумни. Естествено цената е висока, колкото цял климатик. Който желае, може и такива да си сложи. Тогава пък съвсем се обезмисля така натоварена скъпа система, печели се само едно БГВ.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 10:34 от sofyia

# 552
Отдавна не бях чувала за толкова нелепици за подовото. Мислех, че хората, които ги разпространяват отдавна са са пенсионирали, а то даже и инсталатори имало, които са големи "разбирачи".  Аз бих бягала с 200 от такива разбирачи, но ето че има хора, които им се доверяват.  Предполагам и проект не им трябва на тези разбирачи - не е нужно да им е сметнато.

При нас тази зима имаше и температури около -15, ама не съм забелязала ТП и подовото да не са работели ефективно. Сигурно, защото нашият майстор, не разпрострянва легеди за неефективността на подовото, а го е направил като трябва.

ПП. За апрартамент все си мисля, че е необосновано скъпо да се слага ТП с подово. Но зависи какви са целите на възложителите.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 11:21 от nellytan1

# 553
  • София
Аз лично изобщо не вярвам който и да е проектант или човек в бранша на ОВиК да има подобни убеждения и разсъждения. Това са си вярвания на потребителката.

# 554
Отдавна не бях чувала за толкова нелепици за подовото. Мислех, че хората, които ги разпространяват отдавна са са пенсионирали, а то даже и инсталатори имало, които са големи "разбирачи".  Аз бих бягала с 200 от такива разбирачи, но ето че има хора, които им се доверяват.  Предполагам и проект не им трябва на тези разбирачи - не е нужно да им е сметнато.

При нас тази зима имаше и температури около -15, ама не съм забелязала ТП и подовото да не са работели ефективно. Сигурно, защото нашият майстор, не разпрострянва легеди за неефективността на подовото, а го е направил като трябва.

ПП. За апрартамент все си мисля, че е необосновано скъпо да се слага ТП с подово. Но зависи какви са целите на възложителите.
Може ли точно да оборите нелепиците с аргументи, а не с общи приказки. 
- Начина на ползване и температурните режими не са ли определящи за това - каква да е системата?
Ако на вас 18 гр. ви стигат да си стоплите чорапите и шапката, аз желая 24 гр. в помещението и да мога да си платя сметката със средностатистическа заплата.
- Преграда ли е пред топлоотдаването циментовата замазка, меката подложка и ламината, в сравнение с ламелния алуминиев радиатор и вентилатора на конвекторите?
- Какво ще се случи в жилището, ако съм единствения карък в световната история на когото се спука тръба в пода, примерно след 3 години?
- Какво ще се случи с тия тръби след 25 години?
- Колко ефективна е термопомпата при външни температури под 0 гр.? Информацията е напоително многобройна на един клик разстояние.
- С какво ще охлаждам през лятото или е по-евтино да дублирам с класически климатици за лятото

И ако вие сте се доверили на вашия "майстор" (дано да сте наясно как е придобил квалифицираността си - по метода "проба-грешка" или защото е учил), препоръките които споделих за моя случай и моя начин на живот са от водеща фирма в бранша за комплексна климатизация, проектират със съответните изчисления на бъдещи разходи, произвеждат, официални вносители на съответната техника, монтират и дават гаранция.
Когато ми бъде готов проекта може и да публикувам някои изчисления.

ПП Не видях някой да предложи на потребителката работещ вариант вместо да се нахвърли да критикува моите "остарели" разсъждения.

Общи условия

Активация на акаунт