Най-доброто отопление според нашия дом

• 43 543
  • 618
  •   1
Отговори
# 525
sofyia, благодаря!
По проект не. Но навреме се включихме в строежа, строителят е предупреден какво ще правим и няма да полага замазка на пода. Ето това е сегашното положение.
Скрит текст:
И двамата ни препоръчват охлаждането с климатици. Пак, за да имаме алтернатива и за преходните сезони.
Затова освен подово към ТП се слагат и конвектори, които се използват за охлаждане. Т.е. ще ползвате една и съща система за отопление и за охлаждане. Проучете все пак кое ви излиза по икономично като първоначални средства(дали да поставите конвектори или климатици и колко на брой) и къде, и как трябва да дупчите, и да отвеждате конденза от конвекторите. ТП работи значително по-ефективно с включен към нея и то голям бойлер.
https://www.eldominvest.com/bg/product/65.html  Какво значи повечето време ТП щяла да работи само за подгряване на бойлера?! Първо студените месеци, в които се ползва отопление са доста повече от топлите. Второ ТП с програма сама си прехвърля топлината към отоплението и към бойлерът. Винаги  може бойлерът да се подгрява и само на ток без ТП да работи.

# 526
  • София
И двамата препоръчват климатици?!?! Наистина за пръв път чувам такъв съвет от хора, за които се предполага, че професионално се занимават с отопление.
nellytan е обяснила. Потърсете намерете някоя компетентна фирма с проектанти. Или слагайте няколко подови климатика, отделно бойлер.
Да, недостатъкът на ТП е, че при евентуална повреда се остава без отопление/охлаждане в цялото жилище. Бойлерът може да се превключи.
Ако желаете, направете една консултация с Термо- клима ЕООД -  Варна.

# 527
При положение, че баните са две, не е ли по-икономично бойлера вместо 1 бр-200 л да бъдат - 2 бр по 100 л
Така ще се подгрява по-малко вода само за банята, която се ползва.
Разсъждавам и питам вие как мислите? При услови, че има къде да бъдат разположени.

# 528
  • София
dariVale, не. Системата се изпълнява с един бойлер, който в общия случай е минимум 200 л. Когато се прави на къща, е много желателно да се комбинира и със соларни панели.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 20:49 от sofyia

# 529
И двамата препоръчват климатици?!?! Наистина за пръв път чувам такъв съвет от хора, за които се предполага, че професионално се занимават с отопление.
nellytan е обяснила. Потърсете намерете някоя компетентна фирма с проектанти. Или слагайте няколко подови климатика, отделно бойлер.
Да, недостатъкът на ТП е, че при евентуална повреда се остава без отопление/охлаждане в цялото жилище. Бойлерът може да се превключи.
Ако желаете, направете една консултация с Термо- клима ЕООД -  Варна.
Те от фирмите може би затова им препоръчват климатици, за да имат резервен вариант за отопление, защото в апартамент с друто няма как да се топлят. Ние например в голямата къща имаме затворена камина на дърва и ей сега при тези яки студове (планинско място сме) си я палим хем и за кеф.

Напротив - бойлерът колкото е по-голям  харчи по-малко енергия, защото загрява наведнъж голяма количество вода и е голям интервалът за следващото подгряване. Няма никакво значение колко броя са баните. Те се захранват с топла вода от едно и също място. Ние сме с 3 бани в две отделни къщи, които се захранват от един общ бойлер от 300 л. За де не се гадае и да се допуснат фатални грешки се изготвя проект по част ОВК и проектанти си изчисляват каква точно мощност да е ТП и какви части към нея, и къде трябва да са предвидени. Това не е като някой от магазина да дойде да ви монтира един климатик.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 12:46 от Fatalina

# 530
  • София
Fatalina, по тази логика бих се съгласила, но дотам. Абсурдно ми звучи двойна сходна система - веднъж минимум 30 хил.лв за инсталация с ТП и още веднъж четири климатика по 3 хил. примерно. Наистина е абсурден съветът за такова дублиране.
Не може да се предполага, че все развалена ще стои ТП. Ако има проблем, се включват аварийно два-три други уреда и готово.
Ние също си купихме свободно стояща камина 10 кВ, за тежки зими и за кеф, но също сме в студен район.

# 531
Защо ТП и климатици?
ТП може също така да охлажда. В темата за строителството мисля, че има хора, които са с конвектори. Те могат и да охлаждат и да топлят.
Има системи, които са с вграден бойлер. Аз лично не виждам смисъл от ТП + климатици + отделен бойлер. Ако фирмата разбира от тези неща, би трябвало да може да Ви препроръчат цялостна система, която ще топли, охлажда и подгрява топлата вода.
Ако нямате проект, намерете и добър проектант. Мисля, че в групата във Фейсбук (за отопление и охлаждане), доста от инсталаторите работят с проектант от Варна. Неподценявайте проектирането. То е едно от най-важните неща и спестява пари и главоболия.
Михаил Парушев се казва проектантът (дано не нарушавам правилата). И аз бих Ви посъветвал да не пестите от проекта, защото инсталаторите често пъти се презастраховат с мощностите (а те струват пари).

# 532
ТП и климатици е наистина странен съвет. Първо, че има страхотни конвектори, които охлаждат и топлят. Има подови, има за вграждане в стените. Вие сте на груб строеж и имате варианти. Второ, че от финансова гледна точка е още един ненужен разход.

# 533
Fatalina,  какво имаш предвид "Те от фирмите може би затова им препоръчват климатици, за да имат резервен вариант за отопление, защото в апартамент с друто няма как да се топлят."?

По принцип в апартаменти не е винаги удачно да се слага ТП. Понякога е неоправдано скъпо.  Но предполагам, че добър проектант би дал добри насоки.

# 534
Може да вържат системата за отопление с газово котле, ако сградата е газифицирана. Така ще имат бекъп.

# 535
dariVale, не. Системата се изпълнява с един бойлер, който в общия случай е минимум 200 л. Когато се прави на къща, е много желателно да се компинира и със соларни панели.
Ние сме на етап проектиране на нова къща. За това се радвам, че открих тази тема. Климатизацията ще я прави пректант, но искам за себе си да акумулирам повече информация и мнения. Ще продължа още малко по темата за бойлерите.
1. Защо ТП се прави с един бойлер - технически не е възможно да са два или просто така се прави?
2. Какви са ми разсъжденията относно 2х100 л
- Когато едната баня не се ползва нейния бойлер само ще подгрява 100 л до зададената температура или може напълно да бъде изключен
- Ако бойлера е един 200 л и се ползва само едната баня:
първо ползващите ще се отпускат и ще харчат цялото количество,
второ като се източат 100 л и се заредят със студена вода това ще снижи температурата на останалите 100 л и (само си мисля) ще отива повече енергия за затоплянето на всичките 200 л.
Нагревателя ще е с по-голяма мощност (най-малкото електрическия)
- При нас има възможност да се постави всеки бойлер под помещението на банята, което ще скъси тръбния път на горещата вода
- Два по-малки уреда се ремонтират по-лесно, отколкото един голям
- При авария с единия остава втория като резервен вариант
3. Соларни панели не харесвам, не смятам че си заслужават инвестицията и определено няма да си натоварим покрива и с това.

Вариантите за климатизация, които обсъждаме са:
- ТП с конвектори. Но определено тръбите в замазката ме стресираха и почти са на път да ме откажат.
Не е ли възможно да се монтират в канали по стените (подобно на едно-времешното парно) с възможност да се отвори капак и да се ремонтира, ако се наложи). Не мисля, че с годините напред не е възможна авария. Улягат основи, остарява материала, може да има дефекти в структруата на тръбите или при снаждане.
- Четох тук в темата за тунелни климатици. Сигурно ще поставя въпроса пред проектанта.
Интересуват ме сравнения между двата вида климатизация.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 14:00 от dariVale

# 536
dariVale, според мен добър проектантски екип би отговорил най-добре на твоите въпроси!
Когато се проектира от начало архитекта, ВиК проектанта, ОВК проектанта би трябвало да работят заедно, за да дадат най-доброто решение за архитектурата на сградата и тръбните пътища.

Най-добрия вариант е кухни и бани да са максимално близо до техническото помещение, където ще е бойлера.  При нас не е така. За това имаме рециркулация на топлата вода. Имаме само един бойлер и аз поне не изпитвам никаква необходимост от още един. Когато температурата навън е над 5 градуса, ТП много бързо загрява топлата вода. Не засичам, кой за колко време се къпе.
Ако държите на икономията, може би е добре да заложите на душове, които са икономични от към потребелението на вода. Нашият към душ питата има 2 подавания на водата. Ако ползвам само единия е доста икономичен.

# 537
  • Варна
Направо ме уплашихте. Simple Smile
Обърнахме се към фирми, които са правили на наши познати къщите. Надявам се, че всичко са проектирали / изчислили както трябва.
Нашите познати също са с ТП и климатици. Thinking Ще го обсъдим пак.
dariVale, вкъщи бойлерът работи целогодишно и не се спира. Свикнали сме да имаме топла вода по всяко време и така искаме да остане. Бани, кухня, техническо помещение са разпръснати из апартамента и също ще бъдем със система за рециркулация.
Не е газиэицирано. Само на ток. Имаме и подготовка за слънчеви панели за бойлер, но това зависи от съседите и инвестицията. Засега не разчитаме на това.

# 538
  • София
dariVale, разсъжденията ти са основани вероятно на начинът на работа на обикновен ел.бойлер, но при тази система нещата не стоят така.
1. Системата не може да работи с повече от един бойлер. Самата ТП  има три двойки вход/изход - една за връзка с външното тяло, втора за отопление/охлаждане и трета за БГВ(битова гореща вода). Няма машини с повече вход/изход за БГВ, защото е безмислено.
2. Температурата на водата се задава доста по-ниска (38-42 градуса) от тази при обикновените бойлери (обикновено над 50). В този режим ТП работи най-ефикасно и икономично и изразходва по-малко енергия да затопли примерно тези  200 л на 38-40 градуса. ТП е машина, която взема единица енергия и я преобразува в 4-4,5 единици.  Докато един обикновен бойлер ще вземе четири единици и ще изразходи също четири, за да затопли водата с аналогичен обем до същата Т.
3. При авария, както писах и горе, бойлерът се превключва да работи на втората серпентина, т.е като обикновен, с нагревател.
4. Цената на панелите падна в пъти. Системата вече се изплаща за няколко месеца. Груба сметка - през летните месеци сумата за подгряване на водата ще клони към нула, с два бойлера обикновени бойлера - минимум 100 лв, с вода от ТП - вероятно около 30-40 лв.
Освен това два панела с тегло по 30 кг плюс още 50 кг метална стойка не могат да натоварят покрива.  Върху вашият покрив ще има тонове, като завали сняг.
Надявам се го обясних разбираемо. Simple Smile

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 14:16 от sofyia

# 539
Fatalina,  какво имаш предвид "Те от фирмите може би затова им препоръчват климатици, за да имат резервен вариант за отопление, защото в апартамент с друто няма как да се топлят."?

По принцип в апартаменти не е винаги удачно да се слага ТП. Понякога е неоправдано скъпо.  Но предполагам, че добър проектант би дал добри насоки.
Ами Лейди пише за отопление с ТП и климатици в апартамент. Кое къде ще монтира не е ясно.

dariVale, към ТП с БВГ не се монтират слънчеви панели, а слънчеви батерии, които е нещо съвсем различно. По назад написах за БВГ каква е причината за поставяне на 1, но голям бойлер. Това не е са познатите бойлери на ток. Слънчевите батерии загряват водата в бойлера, а слънчевите панели прават ток. Различни системи са.
И да, и за мен ТП система в апартамент не е удачен вариант по много причини, но колкото пъти съм коментирала все някой се опитва да ме убеди в противното, така че кой каквото си е решил да си проучи нещата, да се консултира с проектанти по част ОВК и да си избере най-ефективното и ефикасно отопление.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 14:58 от Fatalina

Общи условия

Активация на акаунт