Най-доброто отопление според нашия дом

• 43 557
  • 618
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Петенце ,не споменавате на какъв етап от строежа сте  .Това какъв вид да е отоплението и колко да е изолацията е хубаво да се реши още на ниво проект .Масово започва една чуденка след завършване на грубия строеж .А, защо се плаща на редица специалисти  проектанти ? Тяхната работа не е само да направят разпределението и конструкцията ,а  да ви дадат насоки ,да ви изчислят енергийната ефективност и да ви помогнат в избора на отопление . И когато всичко това е още на етап проект ,може да си погледнете в таблицата за ЕЕ  и да видите колко ви е ориентировъчно отоплението в kW по месеци  за вашата къща .
 Колко струва месечната консумация на подово отопление с ТП изобщо не може да се сравнява с други потребители ,независимо дали квадратурата и изолацията са еднакви .
И като засегнах изолацията  ,само да вметна ,че вътрешната изолация има много по-различно представяне от външната  ,при монолитна къща .Много често се подценява акумулиращия ефект на тухлата ,но  когато вложите в двойна външна топлоизолация ,вместо във вътрешна (вата с предстенна обшивка) ще разберете ,че къщата ви изстива по-бавно зимата и се нагрява по-трудно лятото .Разбира се , отнема повече време докато се загрее първоначално (независимо от топлоизточника ) ,но впоследствие комфорта е различен .
Относно пода - просто си сложете 12 -15 см XPS  под замазката и ,независимо от вида отопление ,  ще имате топъл под

В момента сме с канални климатици на супер изолирана къща .В Англия сме имали и водно  подово (на газ) и разлика в усещането при стъпване по пода няма .При стандартно изолирана къща има разлика между подово и климатик .

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 21:40 от nelina_london

# 511
Планирането още на ниво идеен проект е много важно. Защото ако не се планира навреме правилно, по време на строителството излиза доста скъпо. Това ние го разбрахме по трудния начин, макар да имахме желание да планираме доста неща още в началото.

Дали ще е за нова сграда или реконструкция на съществуващата, според мен е важно да се намери добър проектански екип, който да даде насоки, какво може да се направи и да кажат плюсовете и минусите.

Със сигурност добрата външна изолация ще допринесат много за комфорта в къщата, независимо от вида отопление. Изолирането на под и основи също е много важно.
При заложена изолация специалистите могат да изчислят топлозагубите и така да се тръси решение за отоплението.
Ние сме с подово и ТП. За декември месец потребеленито на ток за цялото домакинство беше около 900kW. Не мога да преценя дали е много или малко! Знам само, че ми е много комфортно.
Тази сутринт температурата навън беше -10. Ние в къщи не сме го усетили. Не сме увеличавали градусите на водата, която циркулира в подовото, но и през деня е слънчево и става жега в къщи.

# 512
Здравейте. Решили сме да слагаме подово отопление и термопомпа. Къщата ни е на един етаж 140кв. Какво значи хубава изолация? 10см стиропор достатъчно ли е? Една част от къщата е дървена сглобяема конструкция. Там ще е 15см каменна вата отвътре и 5 см стиропор отвън. Дограмата ще сменим с нова и качествена. Изолация на пода необходима ли е и каква? Нямаме мазе отдолу. Други съвети за намаляване на топлозагубите

# 513
Здравейте. Решили сме да слагаме подово отопление и термопомпа. Къщата ни е на един етаж 140кв. Какво значи хубава изолация? 10см стиропор достатъчно ли е? Една част от къщата е дървена сглобяема конструкция. Там ще е 15см каменна вата отвътре и 5 см стиропор отвън. Дограмата ще сменим с нова и качествена. Изолация на пода необходима ли е и каква? Нямаме мазе отдолу. Други съвети за намаляване на топлозагубите

Изолация на тавани и покрива.

# 514
На тавана на новата част ще има също каменна вата. На останалата част от къщата има от преди сложен фибран, но не знам колко см. Каква изолация се слага отгоре върху плочата(7-8см е) на тавана? Защото отдолу не става нещо да сложим. Сега височината ни е 250см, с подовото ще стане към 240см, не ми се иска повече да намаляваме височината.

# 515
  • София
zwezdi4ka14, доколкото разбирам, това е стара къща, щом височината в момента ви е 250 см?
Под тръбите за подовото задължително се слага изолация XPS или т.нар. фибран, поне 5 см, редят се тръбите и тогава се слага замазка. Това вдига нивото с минимум 15 см и повече, защото не се знае дали подът е нивелиран. Съответно тези см трябва да са предвидени при височината и на вратите. Но ако изходната ви височина е 250 см, не може да направите подово.
Остава ви ТП само с конвектори, в което няма нищо лошо. Задължително към системата и бойлер с двойна серпентина, силно желателно и е соларни панели за топла вода.

# 516
Щом е направена замазка, вече и конвекторите не са опция. Техните тръби са 50-55 мм с изолацията и се залагат задължително преди замазката, като даже се намират в изолацията под замазката.
Ето нагледно

Върху фибрана следва подложката и върху нея тръбите за подовото. И пак тогава замазка.

Има и други подложки, по които лесно и бързо се монтират тръбите на подовото, но това не е темата.
С две думи, отоплението с ТП се залага задължително още на ниво проект, независимо дали апартамент, къща, офис или производствена сграда. После може да се примени или да не се изпълни, но обратното е свързано с много неудобства и допълнителна работа.
Да попитам като пълен лаик - когато цялата тази система от тръби се положи в замазката как се ремонтира при авария? (за системата с външни конвектори питам конкретно)

# 517
  • Велики Преслав
Ами как според вас? С къртене. Всяко такова отопление крие рискове. Но пък то всяко има рискове. Аз съм виждал изключително рядко такива проблеми.

# 518
  • София
Авария по тръбите няма как да стане, освен да се пробият. Но няма какво да се пробива в пода след полагане на замазката. Лепят се плочки, слага се ламинат.
Ако има проблеми по конвектори или термопомпата, това няма общо с тръбите.

# 519
  • Велики Преслав
Аз за който мисли, че е невъзможно да има теч при подово, мога да го заведа да види лично такова. Ако не вярва, ще му го докажа с термокамера, но то си и избива до 1 час върху плочките.

Да дефектите са изключително редки. Практически тръбата е защитена, но е възможно да се получи дефект. И то в повечето случаи най-вероятно е проблем при направата на самата тръба и се пука на отслабеното място.
Не го изкарвайте невъзможно, само заблуждавате потребителите.

Вариантите за пробиване ги изключваме напълно, проблемното подово се намира на първи етаж в офис на къща!

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 19:54 от Васил Василев

# 520
  • София
Разбира се, че винаги нещо може да се случи. И най-лесно това може да стане при полагане на замазката. Затова и тръбите на подовото се пълнят с вода, вдига се налягането и се поставя манометър.
При тръбите за конвекторите не стои този проблем, не са с много изолация. Наистина за да се спукат, много зор ще трябва да са видели.

# 521
  • Варна
Здравейте,
Решили сме да бъдем с подово отопление с термопомпа в 150 кв. м апартамент и климатици за охлаждане. Взехме 2 оферти. 4-членно семейство сме с 2 бани.
Единият човек ни препоръчва да сложим 150 литра бойлер, който да не е свързан към термопомпата, за да не се налага тя да работи само за бойлера през повечето месеци на годината. В смисъл - да не се амортизира само за един бойлер.
Вторият човек ни препоръчва обратното. Да си сложим 200 литра бойлер и да си полваме термопомпата без да се притесняваме. Бойлерът можело да преминава и на ток, но аз не се сещам за ситуация, в който да го правим. Вероятно, ако имаме проблем с термопомпата, да имаме алтернатива.

При вас как е? Имате ли препоръки?

# 522
  • София
Лейди, здравей! Flowers Hibiscus
Категорично вторият е правият. Може да се върнеш няколко страници по-назад в темата.
Ако залагате ТП, правилото е да се използва максимално - с подово за отопление, конвектори за охлаждане, бойлер с двойна серпентина - т.е едната затопля от ТП, а другата може да се превключи на ток и да си работи като обикновен такъв.
Тп плюс климатици не се прави, това е двойно изпълнение на почти една и съща машина. Самата ТП е един голям климатик, с подобрения и допълнения.
А заложено ли е по проект ТП, има ли възможност за вдигане на нивото на пода?

# 523
  • Варна
sofyia, благодаря!
По проект не. Но навреме се включихме в строежа, строителят е предупреден какво ще правим и няма да полага замазка на пода. Ето това е сегашното положение.
Скрит текст:
И двамата ни препоръчват охлаждането с климатици. Пак, за да имаме алтернатива и за преходните сезони.

# 524
Защо ТП и климатици?
ТП може също така да охлажда. В темата за строителството мисля, че има хора, които са с конвектори. Те могат и да охлаждат и да топлят.
Има системи, които са с вграден бойлер. Аз лично не виждам смисъл от ТП + климатици + отделен бойлер. Ако фирмата разбира от тези неща, би трябвало да може да Ви препроръчат цялостна система, която ще топли, охлажда и подгрява топлата вода.
Ако нямате проект, намерете и добър проектант. Мисля, че в групата във Фейсбук (за отопление и охлаждане), доста от инсталаторите работят с проектант от Варна. Неподценявайте проектирането. То е едно от най-важните неща и спестява пари и главоболия.

Общи условия

Активация на акаунт