Най-доброто отопление според нашия дом

• 43 188
  • 616
  •   1
Отговори
# 555
Аз лично изобщо не вярвам който и да е проектант или човек в бранша на ОВиК да има подобни убеждения и разсъждения. Това са си вярвания на потребителката.
Абсолютно! Потребителката сравнява електрическо подово с такова, което има източник на топлина от ТП или газов котел(едновременно поставяне на два източника е пълно безумие и огромен, излишен разход), а двете системи нямат, ама нищо общо. Подовото отопление с ТП е с вкарана течност в тръбите, в нашият случай пропиленгликол, който като загрее държи доста висока температура, дори при доста студено време, а ние сме в планински район. Обаче, за да ги няма тези изгубени проценти топлина не е препоръчително тръбите от подовото да се покриват с материали, които изолират топлината, а не я поемат и задържат като: паркет, винил или ламинат(въпреки, че вече има специални ламинати за подово). Препоръчва се покриването с гранитогрес или теракота. Разбира се под тръбите се поставя изолация, а върху тях специална смес, която също е топлообменник и предава топлината към горният слой. Когато подовото е покрито с гранитогрес или теракота, дори при изключена ТП тези плочи задържат топлината още часове наред. За апартамент ТП инсталация, дори да е с конвекторни радиатори не е особено подходяща, но всеки си преценява какво отопление да избере.

# 556
dariVale , топлината се предава по два пътя - чрез конвекция и чрез лъчение, според физиката ... Първият начин е основният при конвекторите, а вторият - при подовото (без значение дали е с вода, електрическо, с инфрачервена спирала). И усещането за студ се проявява по различен начин - например, ако влезете в една стая, на която стените с студени, примерно 15 градуса, а на въздуха е 25 градуса от конвектора, то ще ви е студено, докато стените не се стоплят поне до 20 градуса. Същото е и с подовото - при по-ниска температура, усещането е друго, много по-различно и приятно. Надявам се, че не съм ви засегнал по някакъв начин.

# 557
Всъщност топлината се предава по ТРИ начина. Ти пропускаш топлопроводимостта (кондукция), а именно това е методът, по който работи подовото отопление, поне докато се нагреят подовите плочи. После вече може да има и излъчване от нагретите плочи, вероятно и някаква конвекция все пак, а и минимална кондукция.

Но като цяло няма начин всичко, сложено отгоре върху тръбите, да не пречи в някаква степен. И тук според мен идва едно объркване в някои постинги, а именно какво ще рече неефективно отопление.  За някого щом успява да стопли значи е ефективно, ама въпросът е на каква цена (с колко енергия). И ако се хаби повече енергия за същия топлинен  комфорт, то дали е ефективно?

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 14:36 от Черна станция

# 558
Ние сме в апартамент с тп и вградени в стените конвектори. Апартаментът е голям, имаме дневна, офис, три спални. Отопляваме и охлаждаме с конвекторите, като сметките ни са ниски. Зимата поддържаме 26 в дневната и 23-25 в спалнята и детските. Не сме плащали над 200лв дори в най-студените месеци. ТП работи еднакво добре и на -20(тази зима имаше такива дни). В началото обмисляхме плодово, но единственото, което ни отказа, беше, че ще трябва нова замазка в цялото жилище.

# 559

Може ли точно да оборите нелепиците с аргументи, а не с общи приказки. 
Не знам с какви точно аргументи искате да Ви оборя. Ползваме подово с ТП.
- Начина на ползване и температурните режими не са ли определящи за това - каква да е системата?
Какво имате предвид под начина на ползване на температурните режими?
Ако на вас 18 гр. ви стигат да си стоплите чорапите и шапката, аз желая 24 гр. в помещението и да мога да си платя сметката със средностатистическа заплата.
Как точно достигнахте до извода, че температурата в къщи е 18гр. ?
- Преграда ли е пред топлоотдаването циментовата замазка, меката подложка и ламината, в сравнение с ламелния алуминиев радиатор и вентилатора на конвекторите?
Замазката е преграда само при първоначалното подгряване - след това е само +. Нямаме ламинат. Алуминиев радиатор/конвектор не харесвам, защото с него не се постига еднородна температура, както с подовото. Но при нашите и с тях (радиатори) се топлим, усещането обаче е тотално различно
- Какво ще се случи в жилището, ако съм единствения карък в световната история на когото се спука тръба в пода, примерно след 3 години?
Добре, че за конвекторите не са нужни тръби...
- Какво ще се случи с тия тръби след 25 години?
При нашите парното е над 25 години - нищо им няма на тръбите. На подовото ще видим, но и при тях не очаквам драма дори след 50г
- Колко ефективна е термопомпата при външни температури под 0 гр.? Информацията е напоително многобройна на един клик разстояние.
Мога да Ви дам информация от първо лице, защото тази зима си беше доста често под 0-та.
- С какво ще охлаждам през лятото или е по-евтино да дублирам с класически климатици за лятото
ТП може и да охлажда. Аз например имам мечта да си направим таванско охлаждане, защото не понасям конвектори.

И ако вие сте се доверили на вашия "майстор" (дано да сте наясно как е придобил квалифицираността си - по метода "проба-грешка" или защото е учил), препоръките които споделих за моя случай и моя начин на живот са от водеща фирма в бранша за комплексна климатизация, проектират със съответните изчисления на бъдещи разходи, произвеждат, официални вносители на съответната техника, монтират и дават гаранция.
Ако всичко, което споделяте е информация от въпросната фирма, то тя все повече ми звучи, като вносителите на Шуко, големи претенции без покритие.  Нищо лично към Вас.
Когато ми бъде готов проекта може и да публикувам някои изчисления.

ПП Не видях някой да предложи на потребителката работещ вариант вместо да се нахвърли да критикува моите "остарели" разсъждения.
Потребителката и сама е стигнала до извода, че само за инсталацията това ще и струва доста повече. Ако слага подово, то това означава и преправяне на почти всичко в този апартамент, защото нивото ще се вдигне и то не малко. Вдигането на нивото се отразява на всички врати -входни, вътрешни, към тераси и т.н. Аз лично не би си го причинила, ама има хора всякакви. Ето Вие ще ползвате хем ТП, хем газов котел. Както казват хората, кеф цена няма. И аз за някои неща съм точно така - кеф цена няма. На подовото много му се кефя, защото в цялата къща темературата е еднородна, за разлика от радиаторите при нашите.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 14:42 от nellytan1

# 560
  • София
dariVale, аз продължавам да не вярвам, че водещ в бранша ще наговори толкова небивалици, че и съвети ще дава, и проект ще направи.
Не ми е удобно от телефона са поставим статии, линкове и таблици.
Накратко, СОР на термопомпата е средно около 4-4.5-4.8, т.е взема 1 кВ/ч енергия и го преобразува в 4.5 топлина. При климатиците е 2.8  - 3.5 максимум.
Газта взема единица и отдава единица, няма друг начин.
Ефективност на двете системи - да, газова инсталация се препоръчва в райони над 1300-1500 м.н.в. Щом във Велинград успяваме да се стоплим с климатици в изолирана къща, значи с ТП не е толкова страшно.
След това идва комфорта от подовото. Водата постъпва от ТП в тръбите на 32-35°С и излиза на около 20-25°С.  След първоначалното затопляне, системата дотопля около 8-10°С. Разбира е пода няма как да се затопли до 35°. Именно тук идва разликата от около 30% в Т, за която вероятно са ви споменали. Но това не са загуби на системата, а отдадена топлина. Възможно е да сте попадали на помещения с много висока Т на подовото, и аз съм. Пода пак не се чувства горещ, няма как да го усетите така. Дори да се подаде вода на 45° и пода да е нагрят на около 30-32-35, пак няма как да е "горещ". Т на човешкото тяло е около 37 и около ще чувствате, че топлината на повърхността е неутрална, но в същото време Т на въздуха ще е неприятно висока.

За комфорта от конекторите да не се повтарям.

Относно възможността за повреда - ако се спука (някакси) една тръба, това е един кръг. Просто се изолира. Дори в малка спалня, 12-13 м2 кръговете са минимум два, по-правилно три. Термостат командва на другите два кръга да вдигнат Т, за да компенсират и постигнат желаната Т на въздуха.
Вие в първия пост писахте, че харесвате да стоите на 20°С, сега вкарвате някакви високи Т и изречения кой можел и кой не можел да си го позволи. Ами отоплението на дърва и пелети е доста по-скъпо, пък и най-бедните хора си палят печката, нали?

Как се ремонтира -с термокамера се вижда къде е проблема. Ако е паркет, още по-лесно, вдига се част, кърти се малка част от замазката, поставя се специален пресфитинг (струва 6 лв на дребно), с една специална голяма пневматична клеща и после обратно другите операции. Общо взето, ако го прави някой, който знае какво прави, е работа за два часа. С паркета/плочката, чистене и подреждане - хайде един ден да е.

Какво ще стане след 25 г?! Ами вие може ли да кажете? След 25 г ще има ли запаси на синьо гориво? Или дали ще съществува Топлофикация? Или ние дали ще сме тук? Има ли нещо вечно?!

Хайде поздрав от 1560 м н.в, където също успешно работят ТП. Съветвам ви да си смените проектанта.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 15:56 от sofyia

# 561
Нашите живеят на 1400м надморска височина - в планината. От две години ползват ТП с радиатори. Работи си помпата и на отрицателни температури. Топло е в къщи. За ток са дали по-малко пари от колкото за докарването на дървата (хамалогията по цепене, пореждане, носене си е отделна).

# 562
Живея в къща, 400 кв.м, с огромни панорамни прозорци. Отопляваме се с подово и ТП. При -20 през зимата вътре температурата е 25 градуаса. Подовете са гранитогрес. Угасвал е тока за 24 часа през най-тежката зима, температурата падна с 2 градуса. Топлата вода ни е с ел. бойлери. Разхода за ток на месец е колкото на панелката парното и топлата вода. Комфорта даже не искам да го коментирам - температирата е равномерна навсякъде, няма студени крака и дебели чехли през зимата Simple Smile
Родителите ми са в къща 100 кв.м. , отопляват се с парно на дърва и въглища. Ако спре да работи за 4 часа и става студено. За слугинажа, не коментирам.

# 563
Благодаря за конструктивните коментари.

dariVale, всичко това са ваши разсъждения, или някой проектант ви е обяснил подобни неща? Последно писахте, че ви предстои проектиране на къща и ще ползвате услугите на проектант за отоплението.
Моля ви не плашете хората с подобни измислици - 30% загуби, радиатор в гардероба и топлене на комшията през тавана....
Да, вкл.  и проектант се съгласи, че подпрозоречни конвектори топлият по-бързо и по-ефективно от тръби вградени в пода.
Вкл. съм ходила през зимата в такова жилище и за мен не е топло. Но аз не обичам нито зиме, нито лете температура 20гр. Обичам зимата да хода боса и по къс ръкав.

Ето ми го поста за 20те градуса - не обичам.
У нас (в настоящото жилище) винаги е над 24гр. Навсякъде, през деня и през нощта.
Теракот на пода не обичам и няма да поставя. Но съм съгласна, че при подово той играе ролята на акумулатор на топлината. Когато отсъствам по-дълго предпочитам да изключа всякакви системи (знам възраженията, че се оставя на ниски градуси, но това е моя начин)
Горните неща отговорят на въпроса - начин на ползване и температурен режим.
Относно допълнителен котел за подгряване течността в системата при ниски външни температури има много статии с положително мнение относно ползите, както и описание как работи термопомпата при отрицателни температури. Не е въпроса, че изобщо не работи или, че не може да топли.

Как ви е решен въпроса с охлаждането през лятото, когато сте с подово? Трябват или климатици или както писа някой по-назад - мечтае за "таванско охлаждане". Т.е така или иначе разхода е за още една система (хайде частична да е).

На конвекторите тръбите не са в замазката на пода и не ми се струва супер безобидно да вдигаш ламинат или да къртиш плочки и подмазваш после. Може някъде в София и да го правят за 2 часа. Проблема на провинцията е, че тия бързАци не живеят при нас.

В крайна сметка заключението наистина е "кеф цена няма". Аз искам да вложа сега една добра сума с идеята за дългосрочно икономично ползване.

# 564
Ние се охлаждаме със същата термо помпа и таванни конвектори. Тях ги ползваме и в междинните сезони, когато има нужда от малко отопление през нощта.
При ново строена къща най-изгодно отопление е ТП. Мъжа ми е с топлотехника, смятахме всички варианти ( газ, твърдо гориво, термално), това излиза най-изгодно и удобно цена-качество.
Другото важно е инвестицията в топлоизолация, ако няма такава както и да топлите, няма са се стоплите.
Аз пак да кажа, че се топлим само с тръби в пода и зимата ходим боси и по бельо - 25 градуса е. Дистанционно се управлява системата, когато ни няма за дълго я намаляме. Не я спираме заради котките. Следи си прогнозите за времето и сама си определя температурата на водата, за да може да поддържа вътре определени градуси. Аз по-удобно отопление не съм ползвала. А газ в къщата си никога няма да сложа.

# 565
Ние се охлаждаме само с подовото.

# 566
  • София
dariVale , боса и по къс ръкав ще ходите точно с подовото.
От написаното имам чувството, че вие сте убеждавали проектанта колко лошо и неефективно е подовото, а не той вас. И след като сте така категорични, просто ви прави проект по ваше желание, все пак сте клиенти, защо да спори с вас?
Настилка, различна от гранитогрес намалява Т с 1°. А новият тип винилови даже не дават и тази разлика. При нас трапезната част  и коридори е с гранитогрес, холовата част от всекидневната, както и спалните - с паркет. Охлаждането е с конвектори,  и БГВ е другата част от системата.
Резервното отопление ни е камина на дърва, а резервното готвене - газ. Изключително рядко има спиране на тока за повече от 2-3 часа.

Обяснила съм как може да протече една поправка. Но такова спукване и протичане  на тръбите е практически невъзможно, или поне две-три - четири десетилетия. Е, при подово в апартамент на 20-я етаж и земетресение над 6 по Рихтер системата вероятно ще пострада, но не само тя.

# 567
На практика  топлоотдващата част я дублирате (вкл. финансово) - един път за подовото и втори - за конвекторите.
Защо правите този избор? Заради движението на въздуха от конвекторите? И още какво?

# 568
Конвекторите са само за охлаждане, ползват същата ТП, която ползва подовото.  Цената на конвектора е колкото на един качествен вентилатор.
Ако отоплението е на газ или твърдо гориво, трябват климатици за охлаждане или ТП само за охлаждане. По-скъпо излиза.

# 569
  • София
На практика  топлоотдващата част я дублирате (вкл. финансово) - един път за подовото и втори - за конвекторите.
Защо правите този избор? Заради движението на въздуха от конвекторите? И още какво?
Не я дублираме. Това е оригиналната конфигурация на тази система - подово, конвектори и БГВ. Конвекторите се използват за охлаждане и за бързо затопляне в преходните сезони.
Когато се избира гориво газ (или пелети, дърва), тази система осигурява само отопление. За охлаждане се поставят климатици. Не се слагат две цялостни инсталации, както вие сте решили.
Не мога по-разбираемо да  обясня. Или не сте си направили труда да прочетете малко по темата, или просто пишете просто така, за контра.

Общи условия

Активация на акаунт