Най-доброто отопление според нашия дом

• 43 168
  • 616
  •   1
Отговори
# 570
На практика  топлоотдващата част я дублирате (вкл. финансово) - един път за подовото и втори - за конвекторите.
Защо правите този избор? Заради движението на въздуха от конвекторите? И още какво?
При нас няма радиатори! Защото не искам да гледам радиатори, да ми отнемат излишно място в помещенията, да отвеждам вода от ваничките под тях през пода в канализацията, защото се развалят и следва ремонт или смяна, защото издават шум, който ми пречи при спане, защото подовото ми е чисто, поддържа идеална постоянна температура, дори при изключена ТП часове наред сред това, по-енергийно ефективно е от радиаторите и защото не са ми необходими, дори за охлаждане при нашият планински климат. Няма лошо, като искате и ви е необходимо да си поставите радиатори, но поне да са конвекторни, иначе ефективността ще малка и ще харчите много ел. енергия, за да добиете нужната топлина, респективно ТП ще е обезмислена, а сметките ви за ток ще са високи. ТП е нискотемпературна и не може да загрее обикновен радиатор например до 60 градуса, като при топлоподаване от парно, за да ви е супер горещо в помещенията. Затова е подовото с малко ел. енегрия и ниски градуси да се поддържа достатъчна топлина на помещенията, която не е еднострнна, т.е. пред радиатора те топли, а от другата страна е студено поне докато всички стени и под се затоплят. Нека ви го обяснят ОВК проектантите и да ви докажат кой ваиант е по-енергийно ефективен за вас, за да може да вземете правилното решение.

# 571
Те и проектантите много подвеждат. Зависи кой и какво им плаща допълнително. Имайте предвид, че при газ, ако не е централна, трябва съхранение и доставка. Това си е жива бомба в двора - да риска не е голям, но го има ( особено в БГ, където проверките минават по документи).
Хамалогията с дърва, пелети и въглища не ми се коментира - комшиите цяла седмица режат и подреждат.

# 572
Сигурно аз не обяснявам добре.
Системата за климатизация е ТП. С конвекторни тела, които топлят зимата и охлаждат лятото. Към системата се изгражда буферен съд, в който се събира климатизиращия агент. Този буферен съд  допълнително се подгрява през зимата при ниски външни температури чрез конвенционален котел (газ, пелети) Електроника го включва само при необходимост. Като си потърсих материалите на компютъра ми излезе и точния термин - "хибридна система за климатизация". Според всички статии - най-ефективното и модерно решение за момента. Като към хибрида се прибавят и соларни панели. Разбира се подобен разход е оправдан в райони като нашия, в които зимата е много студена, лятото - много горещо. Ако един от елементите липсва - следва редукция на съоръженията.
Скрит текст:
За радиатори нито съм писала, нито ги мисля. През цялото време коментирам конвектори.
Отвеждането на вода от ваничките става само в режим охлаждане, т.е ако ще се охлаждате - водата все някъде ще трябва да я пратите.
ОК, на вас лятото ви е хладно и не ви трябва система. При нас обаче онзи ден беше 45 гр., през нощта 30гр и на мен ми трябва И охлаждане. Независимо дали харесвам радиатори по стените и под прозорците.
Така, конвекторите лятото охлаждат и се монтират когато е необходим летен режим на работа на климатизиращата система. Но те могат и да топлят през зимата. И то доста добре в съвременните си варианти при почти никакъв шум. За чий ми е тогава да вграждам и тръби в пода?
Остава ми да реша - в името на комфорта, който описвате (което е абсолютно субективно усещане) дали да направя още един разход за същата функция (отопление) или да не го правя.

ПП Статии като тази в линка от  скрития текст има достатъчно много в нета, с подобни изводи.
Заключението в горната:

"При положение, че това не е вашето решение и решите да използвате резервен източник на топлина – трябва да имате и газов котел, който да допълва вашата термопомпа. Избраната от Вас система с двойно гориво ще е по-скъпа, но ще е по-енергийно ефективна в дългосрочен план. Двойните отоплителни системи обикновено са 20-25% по-скъпи за закупуване и инсталиране от стандартните системи за отопление. Икономиите на енергия, чистотата, автоматичното управление на отоплението, които предлагат ще се изплатят за около 5-6 години."

Понеже коментирахме поведението на проектантите - дали пък  не се плъзгат по най-лекия наклон. Като знаят, че повечето хора търсят най-ниската цена на момента, подражават на видяното в съседи и приятели, не са технически грамотни и никога не мислят за повече от година до три напред - дали не предлагат само масовото техническо решение. ТП, тръби и най-много индивидуални климатици за охлаждане.

ПП  Докато писах всичкото това се замислих, че ако става въпрос за апартамент в ЖБ за допълнителен котел почти няма място. Най-много (понеже питането беше за мезонет - да прибавят и соларни панели към системата за подобряване на ефективността.)

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 17:34 от dariVale

# 573
  • Варна
Не знам дали въпросът ми е за тук.
Какви терморегулатори за подово отопление избрахте? Някакви съвети за марка, екстри, полезно, безсмислено? Първоначално тръгнах да гледам Шнайдер, за да може да ги поставя в една конзола / панел с ключовете до тях. Но пък сега, като започнах да проучвам, виждам, че има доста избор на пазара и не знам какво да гледам. Вие как го направихте в домовете си?

# 574
Заложих на тези https://engocontrols.com/bg/produkt/esimple-230b-4/ - заради гаранцията и българският офис. Предварително изтеглих обаче кабел за термостатите. Ако не сте го направили, то вече само WiFi или ZigBee са вариантите.

# 575
  • Варна
Имам кабели за термостати във всяка спалня и дневната. Но от незнание за какво трябва да внимавам и какво да изисквам, тези кабели са на леко разстояние от ключовете до тях. Иначе са в една линия. И сега, като дойде ред за ключове и контакти, си дадох сметка, че няма да влязат в един панел, а ще са отделно. Сега се чудя да ги местя ли тези кабели до ключовете, така ли да останат..........трябва да си харесам термостати и да решавам. Затова и питам - на какво заложихте?

# 576
Ако сте заложили на Legrand Btichino Living Now за ключове и контакти, то има термостат, който се вгражда в конзолата и изглежда такa : , като се комбинира с ключове и/или контакти. Но не са съвместими с абсолютно всички системи за отопление. Най-добре говорете с инсталатора на подовото за препоръки.

# 577
Legrand Btichino Living Now имат стрхотен дизайн.
Моят проблем при тях е, че те са само ръчни (или поне аз не съм отркила как да го направя автоматичен).
Например искам в 22ч да намаля температурата на 20 градуса а в 5ч сутринта да връща на нормалната температура.

За втория етаж установихме, че ни е много добре към 22ч да изключваме изцяло циркулационната помпа и в 5ч да се пуска пак. Позваме шелита за циркулационната помпа.

# 578
  • София
Legrand Btichino Living Now имат стрхотен дизайн.
Моят проблем при тях е, че те са само ръчни (или поне аз не съм отркила как да го направя автоматичен).
Например искам в 22ч да намаля температурата на 20 градуса а в 5ч сутринта да връща на нормалната температура.

За втория етаж установихме, че ни е много добре към 22ч да изключваме изцяло циркулационната помпа и в 5ч да се пуска пак. Позваме шелита за циркулационната помпа.

Явно не сте взели модула, който се програмира към Умен дом.
Показаният термостат от TorbaLan1 е управление за конвектори (обикновено вързани към термопомпа). За да могат да работят "дистанционно" или с режим на програмиране е необходимо отделно допълнителен модул в табло и още нещо беше + окабеляване до всеки конвектор + лан кабел за интернет до въпросния модул.
Миналата година го "играхме" този филм. При готови тавани се наложи отново да прокарваме кабели, но не съжаляваме. Макар че, нещо не ми харесва как се програмира системата им (през приложението). Все се опитва да е по-умно от нас, та накрая си включваме конвекторите дистанционно тогава, когато ние решим. Програмата я ползваме през зимата, защото тогава не ми създава дискомфорт и върши чудесна работа. Лятото - пускаме на охлаждане конвекторите, когато темп. в помещенията стане над 26-28 градуса и/или 2 часа преди прибиране.
За подово отопление (предполагам водно) термостата е различен.
Lady April, защо не се обърнете към специализирана фирма за тази цел? Вероятността да закупите термостат, който да не ви върши работа е голям. Вие в крайна сметка с какво сте? С подово отопление или с конвектори? Или и с двете?

# 579
  • Варна
Водно подово с термопомпа без конвектори. Като ми се иска да го пускаме и спираме от разстояние, ако пътуваме например

# 580
  • Sofiа
Аз лично изобщо не вярвам който и да е проектант или човек в бранша на ОВиК да има подобни убеждения и разсъждения. Това са си вярвания на потребителката.
О, аз това го вярвам.
От ОВК проектант, на който споделих, че планирам отопление на къщата с термопомпа, подово и конвектори съм чувала, че това “ е нещо, за което всичко говорят, но никой не е виждал наистина да работи”. Dizzy Face

# 581
  • София
Водно подово с термопомпа без конвектори. Като ми се иска да го пускаме и спираме от разстояние, ако пътуваме например
Виждам, че сте от Варна. Не може да няма представител на Legrand или Шнайдер, който да ви консултира. Каква серия ключове и контакти сте избрали - потърсете представители техни най-добре. За дистанционно управление на каквото и да е в дома трябва да има съответното окабеляване и модули.
Аз лично не се наемам да давам нищо като препоръка. Ние си наехме фирма, предлагаща Bticino, и те си направиха цялостна оферта за модулите (ключове, контакти, термостати, както и умните ключове + допълнителните модули към конвекторите, за които вече споделих) и също така за настройката на цялостната система за умен дом. Не е проста работа.

# 582
Само да обърна внимание, че ако искате ТП и подовото да работят ефективно и да имате икономия на електроенергия, то следва като ги включите да не ги спирате до края на студения сезон. Подовото бавно загрява и му трябва много време за да затопли помещенията, но и много бавно изстива, особено ако е с подходяща настилка. След като се постигне нужната температура ТП сама си спира и се включва за кратко, когато е необходимо, колкото да поддържа зададената температура, а не като ако е изключена и да работи наново часове наред. Програмира се предварително. Това не е климатик, та като ви няма да решите преди да се приберете да включите ТП, за да ви е топло след час - два. И да можете чрез wi-fi да включвате ТП отдалечено, но следва да прецените колко време преди прибирането да стане това. Термостатите си ги задавате на няккава температура, каквото ви устройва и си стоят така без да ги променяте. Предполагам, че фирмата, която ще ви монтира системата сама ще си избере термостатите и ще ви обясни поне в основни линии как да я управлявате.

# 583
Виждам, че сте от Варна. Не може да няма представител на Legrand или Шнайдер, който да ви консултира. Каква серия ключове и контакти сте избрали - потърсете представители техни най-добре. За дистанционно управление на каквото и да е в дома трябва да има съответното окабеляване и модули.
Аз лично не се наемам да давам нищо като препоръка. Ние си наехме фирма, предлагаща Bticino, и те си направиха цялостна оферта за модулите (ключове, контакти, термостати, както и умните ключове + допълнителните модули към конвекторите, за които вече споделих) и също така за настройката на цялостната система за умен дом. Не е проста работа.

Галски, може ли да споделиш кои точно са допълнителните модули за конвекторите?

# 584
  • София
.... Ние си наехме фирма, предлагаща Bticino, и те си направиха цялостна оферта за модулите (ключове, контакти, термостати, както и умните ключове + допълнителните модули към конвекторите, за които вече споделих) и също така за настройката на цялостната система за умен дом. Не е проста работа.

Галски, може ли да споделиш кои точно са допълнителните модули за конвекторите?
Хората си разбираха от работата и "сглобиха" допълнително табло, в което се намира сървър, с необходимост от лан-кабел и контролери за всеки конвектор. Всеки конвектор и вързан към съответен контролер, а те към сървъра. Пак казвам, не е проста работа. Всичко това е, защото искахме да се контролират през wi-fi. Термостатите също трябва да са с възможност за такова. Изобщо окабеляването трябва да е направено преди това. Говоря за смарт управлението на Bticino - Myhome Connect.
Може на друга марка да е съвсем друг принципа на действие на смарт автоматизацията.

Общи условия

Активация на акаунт