Най-доброто отопление според нашия дом

• 44 109
  • 630
  •   1
Отговори
# 615
А аз помислих че ти искаш да имаш този високия вместо стандартен радиатор, пък ти си искала да се оттървеш от него Grinning
Ако не е спешен ремонтът поне аз бих пробвала една зима с просто спрян този радиатор и да видя достатъчно топло ли е без него, щом е един от много. Има вероятност и да не търсиш да го заменяш щом е южно с добра изолация и дограма, но това ние няма как да го предположим.

# 616
А някой от вас има ли опит и мнение за тези радиатори
https://bgtherm.net/produkt/innova-konvektor-za-podov-montazh-sl … ka-za-vgrazhdane/

# 617
  • UK
Дали сте обсъждали назад в темата подово отопление, ако може да ме насочите към коя страница да търся.

# 618
  • София
Много неща за подовото се обсъждат... кажете направо вас какво по-конкретно ви интересува - да помагаме! То може да го няма като казус точно в тази тема. Или да е мноого назад...
Дали сте обсъждали назад в темата подово отопление, ако може да ме насочите към коя страница да търся.

# 619
  • UK
Въпросите са ми много общи. Да кажа, че къщата е газифицирана, питах ММ каза че подовото което гледаме се води " водно". Искаме да го сложим на първия етаж, в голямо помещение - отворен план кухня, трапезария и хол, в коридора, и в още един по малък хол. Та питането е колко е ефективно, дали ще може да отопли достатъчно целите помещения. Според ММ, ще топли долу само на краката, без да стопли въздуха на горе в стаята. Да вметна, че при нас парното се ползва ефективно около 8 месеца в годината.

# 620
Въпросите са ми много общи. Да кажа, че къщата е газифицирана, питах ММ каза че подовото което гледаме се води " водно". Искаме да го сложим на първия етаж, в голямо помещение - отворен план кухня, трапезария и хол, в коридора, и в още един по малък хол. Та питането е колко е ефективно, дали ще може да отопли достатъчно целите помещения. Според ММ, ще топли долу само на краката, без да стопли въздуха на горе в стаята. Да вметна, че при нас парното се ползва ефективно около 8 месеца в годината.
Мъжът ти изобщо не е нясно и е добре да се консултирате с инженери, занимаващи се с отопление, вентилация е климатизация. Няма значение какъв ще ви е източникът на отопление(във вашия случай, очевидно ще е газ), подовото отопление топли изключително добре цели къщи. За да е ефективно следва въпросните ОВК специалисти да ви изготвят проект, с който да изчислят коректните параметри съобразно вашият дом.

# 621
  • UK
Да, чакаме техници да дойдат и да изготвят проект и да дадат оферта. Имаме няколко седмици да решим, в момента сме в средата на ремонта. Четохме също, че по тежки мебели не могат да се слагат върху подовото, нямаме много големи мебели освен диван и малка секция в хола.

# 622
Според ММ, ще топли долу само на краката, без да стопли въздуха на горе в стаята.

Първо, топлият въздух се издига нагоре, така че няма как да се задържи само долу, ще стопли цялата стая.
И второ, има един интересен феномен, че когато на човек краката му са топли, чувства топлина по цялото тяло. И обратно, когато краката са студени, все му е студено и може дори да се разболее, нищо че температурата на стаята е нормална.
Минус на подовото отопление е, когато хората имат проблеми с кръвообращението – разширени вени, отоци, тромбози и т.н. Но това е, когато е прекалено усилено. Ако не се прекалява с температурите, би трябвало да няма проблеми.

# 623
Да, чакаме техници да дойдат и да изготвят проект и да дадат оферта. Имаме няколко седмици да решим, в момента сме в средата на ремонта. Четохме също, че по тежки мебели не могат да се слагат върху подовото, нямаме много големи мебели освен диван и малка секция в хола.
Няма такова нещо. Това са някакави легенди, които четете.  Върху подовото има замазки, подови покрития(най-доброто е гранитогрес или теракота, в краен случай ламинат за подово).

# 624
Ще правите ремонт на вече съществуваща къща ли?
Имайте предвид, че подовото ще вдигне височината на пода, а това ще се отрази на всички врати, а може би и прозорци. Височината на стаите ще намалее. Отразява се и на стълбите това вдигане на пода.
Намерете си добър ОВК проектант, който да може да Ви обясни нещата. Има значение дали къщата е изолирана или не. Ако проектатанта е добър, той ще Ви консултира.

ПП. В къщи сме с подово навсякъде. На мен лично много ми харесва, защото темературата е еднородна в цялата къща.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 19:22 от nellytan1

# 625
  • UK
Да, да, правим ремонт на вече построена къща. Нещо, което започна от просто монтиране на климатици и нова кухня, прерасна в грандиозен проект.
 Ще се консултираме със специалисти, исках да чуя мнения от собствен опит дали сте доволни.
 Знаем, че нивото на пода ще сте вдигне, вратите ще ги преправяме и без това.
 Надявам се другата седмица да дойдат от фирмата и да ни дадат скоро оферта.

# 626
  • София
GreenP, като допълнение на препоръките по-горе ви съветвам да прочетете акво представлява подовото отопление, как работи и т.н. Не се засягайте, но мненията на мъжа ви как няма да топли, защото е долу и как не могат да се слагат мебели са меко казано несериозни.

Първо си изяснете дали може да се коригират вратите с поне 10-12 см. Над вратите се поставят т.нар. щурцове, които при ново строителство са елемент с арматура и бетон, облечено в керамично тяло. В старите къщи, зависи колко са стари, може и дебера дървена греда да е. Трябва да се отстрани цялата (а тя е доста по-широка от отвора на вратата), да се изкърти още нагоре и да се постави нов щурц.
Къщата на плоча ли е? Ако да, повдигането ще е минимум 10 см - минимум 5 см изолация, после тръбите и замазка пак минимум 5 см. Но с оглед изравняване, никога не е точно 10, а отива на повече см.
Ако къщата е на гредоред, може да се използва суха система, но при нея цената е по-висока, а повдигането ще бъде почти същото.
След полагане, ще имате още 1 .5-2 см настилки.

# 627
  • UK
Благодаря за препоръките!

# 628
  • София
Аз исках да попитам за водното подово отопление, тъй като предстои да слагаме такова в новопостроена къща и вече 3-4 различни фирми идваха да дават мнение и оферти. Явно съм била доста заблудена за подовото отопление - аз исках нещо, което да е максимално енергийно ефективно и да отоплява зимата, а лятото да охлажда. Всички 4 фирми, които дойдоха, са абсолютно единодушни за това, че такъв тип подово е най-добрият избор за отопление, но не и за охлаждане и ни препоръчаха (тъй като къщата ни е на един етаж и е малка като квадратура) да си вземем висок клас климатик, който ще ни харчи 60лв ток отколкото да слагаме конвектори и да охлаждаме с термо помпата лятото.

Някой с повече опит може ли да обясни/потвърди?

# 629
Аз исках да попитам за водното подово отопление, тъй като предстои да слагаме такова в новопостроена къща и вече 3-4 различни фирми идваха да дават мнение и оферти. Явно съм била доста заблудена за подовото отопление - аз исках нещо, което да е максимално енергийно ефективно и да отоплява зимата, а лятото да охлажда. Всички 4 фирми, които дойдоха, са абсолютно единодушни за това, че такъв тип подово е най-добрият избор за отопление, но не и за охлаждане и ни препоръчаха (тъй като къщата ни е на един етаж и е малка като квадратура) да си вземем висок клас климатик, който ще ни харчи 60лв ток отколкото да слагаме конвектори и да охлаждаме с термо помпата лятото.

Някой с повече опит може ли да обясни/потвърди?
Да, принципно за охлаждане не е особено ефективно и е по-добре да го комбинирате или с конвектори или с климатици. Подовото охлажда, но първоначално, за да достигне желаната температурата в помещенията следва да работи часове наред. След това само поддържа температурата. Подът става ледено студен, а нагоре въздухът бавно се охлажда. Ние ползваме подовото и за охлаждане. Опитът ми е с подово без конвектори, с термопомпа въздух-вода(системата е напълнена с пропилен гликол), 300 л бойлер, който също се подгрява от ТП, а при слънчево и ясно време и самостоателно от слънчеви батерии. От 1 година сме и с малка фотоволтаична централа, така че не мога да съм ви полезна относно разходът за електроенергия.

Общи условия

Активация на акаунт