Най-доброто отопление според нашия дом

• 44 406
  • 645
  •   2
Отговори
# 630
  • София
Инсталацията по правило се изпълнява с подово за отопление и конвектори за охлаждане, като те могат да се използват и за отопление разбира се. Има много инсталации, изпълнени само с конвектори. Но подовото осигурява по-голям комфорт и е по-икономично.
Зависи много и от района, но само с подово не може да се охлаждате ефективно. Фатална е обяснила.

Да се сложи една машина за отопление и БГВ и да се дублира с климатици - такава препоръка е голяма загадка! Да не би вие да не сте разбрали и дада ви казали подово + конвектори?

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 19:15 от sofyia

# 631
  • Варна
Петенце, и ние водихме двама ОВК специалисти, и двамата препопъчаха водно подово + климатици. Единият от Варна, другият от София. Имаме и приятел с новопостроена къща - също е и с двете - подово и климатици. Доверихме се и монтирахме подово + мултисплит система.

# 632
Живяла съм 10 години с подово отопление. Не го харесвам изобщо. Къщата я направихме с радиатори и бойлерът също е в системата, двата етажа се топлят идеално така. Подът е изолиран с вата и изобщо не е студено като ходиш (паркет).
Лятото е с климатик.

# 633
... Доверихме се и монтирахме подово + мултисплит система.
Моля те да споделиш малко повече за мултисплита. Марка, капацитет, шумът как се усеща. Колко е тръбния път? От колко време се ползва? Би ли избрала отново същото, нещо за подобряване, препоръки какво да избягвам, да съобразя?
Може и на лично, да не досаждам, че малко е извън темата Blush

# 634
  • UK
Duhi puhi, защо не ти хареса? Не  отоплява достатъчно или не ти беше комфортно?

# 635
Green, sтарите системи за подово отопление с ток нямат, ама точно нищо общо с подово отполение с термопомпа, газ или котле с пелети или камина с водна риза. Изключително е комфортно, топло навсякъде, икономично и с лесно управление, ако е с ТП, включително отдалечено чрез wi-fi. Ако имате възможност посетете на място дом с такова отопление, за да добиете предства лично.

Teddу, има се предвед мултисплит система на климатиците и тя обичайно включва две вътрешни тела с едно общо външно, т.е. охлажда или отоплява две помещения едновременно. Шумът е като при всеки нормален климатик. Тази система няма нещо общо с подовото отопление. Възможно е ако подовото е допълнено с климатици, независимо дали отделни за всяка стая или мултисплит система, то първоначалната инвестиция да е по-голяма от колкото за подово + конвектори, но пък текущите разходи за електроенергия да са по-малки с климатици, в случай че са инвенторни и енергийно ефективни, от колкото подово+конвектори. За да се вземе информирано решение е добре да ви се изготви ОВК проект спрямо вашият дом и особености, като ви представят сравнителни варианти на разхода, както да първоначалната инвестиция за подово+конвектори(ще могат да ви коментирамт само цените за техниката и монтажа, без изолации, замазки и други строителни дейности) и подово + климатици, така и на текущите разходи за ел. енелгия или ел.енергия и газ или ел.енергия и пелети.

# 636
Teddу, има се предвед мултисплит система на климатиците и тя обичайно включва две вътрешни тела с едно общо външно, т.е. охлажда или отоплява две помещения едновременно. Шумът е като при всеки нормален климатик. Тази система няма нещо общо с подовото отопление. Възможно е ако подовото е допълнено с климатици, независимо дали отделни за всяка стая или мултисплит система, то първоначалната инвестиция да е по-голяма от колкото за подово + конвектори, но пък текущите разходи за електроенергия да са по-малки с климатици, в случай че са инвенторни и енергийно ефективни, от колкото подово+конвектори. За да се вземе информирано решение е добре да ви се изготви ОВК проект спрямо вашият дом и особености, като ви представят сравнителни варианти на разхода, както да първоначалната инвестиция за подово+конвектори(ще могат да ви коментирамт само цените за техниката и монтажа, без изолации, замазки и други строителни дейности) и подово + климатици, така и на текущите разходи за ел. енелгия или ел.енергия и газ или ел.енергия и пелети.
Сэрдечно благодаря за споделеното, Fatalina Flowers Hibiscus както писах, съм лекооо извън темата с въпроса си за мултисплит.
Предстои ми избор и монтаж в апартаментче с ТЕЦ, за охлаждане предимно. И понеже все още не съм се отказала съвсем от мултисплита  затова помолих Apri Lady да сподели опит.
И друго, от което не съм се отказала съвсем, е подово на ток. Обикновено, с ел. кабел в завазката, термодатчик и контролер, за монтаж под теракот.
Ще съм благодарна на всякакво мнение, коментар и препоръка Flowers Hibiscus

# 637
  • София
На село мъжът ми сложи подово на ток под плочките в кухнята. Не сме го ползвали много, но лично на мен много си ми харесва. Подът е приятно топъл и определено ми харесва повече как се загрява, отколкото в хола с климатик. На котките също им допада.
Duhi puhi кое не ти допада на теб на подовото?
От онзи ден имаме най-накрая и фотоволтаична система, ще видим как ще се отрази на сметките за ток, тъй като отоплението ни е на ток.

# 638
  • София

Сэрдечно благодаря за споделеното, Fatalina Flowers Hibiscus както писах, съм лекооо извън темата с въпроса си за мултисплит.
Предстои ми избор и монтаж в апартаментче с ТЕЦ, за охлаждане предимно. И понеже все още не съм се отказала съвсем от мултисплита  затова помолих Apri Lady да сподели опит.
И друго, от което не съм се отказала съвсем, е подово на ток. Обикновено, с ел. кабел в завазката, термодатчик и контролер, за монтаж под теракот.
Ще съм благодарна на всякакво мнение, коментар и препоръка Flowers Hibiscus
Нека някоя фирма ви направи оферта за мултиспит система - да не се окаже, че е по-изгодно 2 климатични системи (външно-вътрешно тяло), от колкото 1 мултисплит (1 външно тяло и 2 или повече вътрешни). При мултисплит най-голямото неудобство е, че ако се развали външното тяло оставаш без работещи вътрешни такива. Предимство е, че външното тяло е само едно, макар да може и да е малко по-голямо от тези на обикновена клим. система.
Относно подово на ток - определено е енергоемко и скъпо, т.е. харчи сериозно (1кВ топлина е 1кВ ток). Е, ако има фотоволтаечна система - може и да си струва полагането на такова, но не съм убедена.
Най-доброто подово е - нискотемпературното водно такова. Нисък разход и добър (отличен) комфорт.
ТЕЦ-а също може да се ползва за подовото, но е необходима инсталация, която да понижи темп. на водата до определените граници.
При подово отопление най-важните условия, за да работи добре са: топлоизолация под тръбите (или ел. рогозка) и топлопроводим финишен материал на пода (теракот/гранитогрес/камък). Паркет/ламинат, колкото и да твърдят, че има създадени такива за подово - не са най-подходящата настилка.

# 639
  • София
Теди, да допълня за мултисплита - излиза малко по-евтино, но разликата не е голяма. Спестява се от външни тела, и визуално отвън една къща изглежда по-добре примерно с две големи тела, отколкото с пет отделни малки. Недостатъкът е, че при повреда на външното, спират всички вътрешни, с които е свързано. Но това важи и за термопомпи те, като там спира всичко.

Като марка бих препоръчала LG. Единствено те в България имат изключително добър сервиз и адекватни служители и услуги. Всички останали, колкото и "марково" да ви звучат, само се внасят от някъде си, и всеки дупчи и монтира. При проблем нещата стават много сложни.

Мои роднини сложиха мултисплита на къща 160 м2, на южното черноморие. Вече две години ползват климатиците, през зимата ги оставят на режим поддържане на Т, следят ги с камера и Wi-fi. Пет вътрешни с две външни тела.

# 640
Aila, благодаря за споделеното. Много го искам това подово и в новия апартамент. Разглезихме се от сегашните с подово, особено в баните, в извън отоплителния сезон. Затова въртя, суча все към него ме влече.

Галски, много ме радва коментара за мултисплит. При нас са 3 вътрешни тела и точно, ако може да мина с 1 външно, ще е чудесно. Освен че заемат място, отделят и топлина, като топъл вятър си е направо, ще уморят зеленината на терасата. А по фасадите, при нас не може.
Подовото с ток е скъпичко, права си, 1кВ си е 1кВ и нямам фотоволтаици.
Трябва ми фирма, за оферта на подово към ТЕЦ, но пък няма да може да се ползва извън сезона или може някакси. Търся нещо като розов еднорог, ако може и на ТЕЦ и на ток  ахахаха
И тук ми е страшната дилема, дали да избера гранитогрес в холокухтята, ако става с подово или ако е без, да мисля за дървен паркет?

sofyia, благодаря за препоръката относно сервизиране и бърза реакция при нужда. Честно, това не съм го мислила. Сегашните ми са едни стари баби панасоник, част са монтирани 2000г, другите 2014г. Тихо и приятно си работят, топлят, охлаждат, за чудо и приказ. Сигурно вече не се правят такива машини и трябва да мисля и за сервиза. Благодаря, че ми обръщаш внимание.
За мицубиши също имам много добри отзиви. Първо да се изберем с фирма за доставка и монтаж на климатици и парно инсталация, ако могат и подово, ще съм щастлива.
Приемам всяка препоръка и съвет, безценни сте мили момичета !

Apri Lady Flowers Hibiscus

# 641
  • София
Теди , така е, няма вече като старите машини. Ние се топлим с две Мидеи, поставени 2011 г, апартамент 68 м2, само с вътрешна изолация. Но тогава бяха с компресори на Тошиба, работят си все още, сметките ни са нормални (хол и две спални, едната маломерна), и не, не са шумни, противно на всеобщото мнение. Но отдавна вече не се правят такива.

# 642
  • София
*TeddyBee*, ако връзваш подовото към ТЕЦ-а си вързан с неговия работен график. Ако искаш екстри -> термопомпа - с подово и конвектори, като подовото, когато пуснат ТЕЦ-а се превключва на него. Не зная до колко е оправдано като инвестиция, защото не е малко, но понеже питаш дали може - може. Много неща могат да се направят, но дали инвестицията е оправдана?
ТЕЦ в старо или в ново строителство иде дилемата с подово и климатици?

# 643
Ако сте с ТЕЦ не знам защо ви е подово. Струва камара пари и създава неудобства - повдигане на подове, ограничения в подовото покритие.
За преходните сезони и за охлаждане - инверторни климатици и толкова.
Мултисплит системата има големия недостатък, че ако стане нещо с машината губите пълната климатизация. Докато с два мощни климатика в две помещения на жилището ще вършите същата работа и ще имате авариен вариант. Все пак няма да се повредят двата едновременно.
На мултисплита машината ще е мощна. И ако нямате нужда от охлаждане/ отопление на част от помещенията ще дрънкате харчеща електричество машина за малка кубатура.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 07:27 от dariVale

# 644
Галски, дилемата започна да ми се изяснява, благодарение на вашите съвети и коментари! Инвестицията в подово с термопомпа към ТЕЦ и климатици не е оправдана, направо сэм смешна. Сегашното е НС, с ТЕЦ. Пълен юг и малко запад, не е партер,  не е последен етаж. Качествено строителство, дебели плочи, но пък е с френски врати и прозорци. Топличко ще е и зиме и лете. Усетих го в снега миналия февруари  а още не беше присъединен към ТЕЦа. Затова предвиждам охлаждане в 2 спални и холокухня.

dariVale, няма как да мина само с 2 вътрешни тела. Не бях се замисляла за харченето на повече ток, права си външното тяло си е консуматор, независимо от броя работещи вътрешни тела. Както ме посъветвахте, ще го изговоря с фирмата за климатици.
Нивата при подово на ток, тип Деви, монтирано в замазката под гранитогрес, не се двигат прекалено. Прилагам снимка, вижда се от вход врата, че всичко е на 1 ниво, без праг при банята (вратата в ляво). Имам го в 2 апартамента и съм повече от доволна. Ползвам го в междинните сезони, но си харчи ток.
Благодаря ви най-сърдечно, мили момичета, за съветите, споделения опит и безкрайно полезните препоръки!
Действам в посока отопление ТЕЦ и радиатори по стените, ел подово под гранитогрес в бани, коридор и холокухня, ако реша и там да е гранитогрес. Мултисплит или 3 външни тела, ще го изговоря с клима фирма, като отчитам безценните ви съвети, опит и препоръки   Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт