Мнения за училища във Варна след 7-ми клас

• 85 872
  • 656
  •   1
Отговори
# 180
И ние сме пред дилема в избора на гимназия. Английския на сина ми е на ниво В2 и сякаш няма смисъл да започва с този език отначало. Немски не иска да учи. В такъв случай 1-ва отпада. С френски се запознаха в училище, не че научи нещо,  според мен учителката имаше странен подход и загуби моя син за езика. Той си е наумил да учи испански с профил биология и химия, понеже се цели в медицина по-нататък, но написаното от Slavena ме притесни за качеството на обучение по испански. Научват ли реално езика, какво е нивото на обучение или ако в 4-та с френски е по-добре за там да го натисна? Обърках се Simple Smile

# 181
Здравейте, тържествено обещавам да изчета темата, наистина ми е много любопитно, но ще избързам с въпроса - за английски език 1ЕГ или 5ЕГ?

# 182
  • Варна
1ЕГ естествено.

# 183
Дори няма база за сравнение- 1ЕГ

# 184
  • Варна
Синът ми има бал, с който смятам, че ще бъде приет и в МГ, и в Първа. Той се е насочил към немски, като се интересува основно от коли и иска след гимназия да ходи да учи в университет в Германия. Сега не мога да реша кое е по-добре - да запише в Първа и да наблегне на немския или да се запише в МГ паралелка с немски, където ще учи достатъчно и останалите предмети - математика, ИТ, физика, плюс среда с повече момчета, отколкото в Първа, надявам се и конкурентна, за да има стимул да учи и върви напред.

# 185
  • ВАРНА
Синът ми има бал, с който смятам, че ще бъде приет и в МГ, и в Първа. Той се е насочил към немски, като се интересува основно от коли и иска след гимназия да ходи да учи в университет в Германия. Сега не мога да реша кое е по-добре - да запише в Първа и да наблегне на немския или да се запише в МГ паралелка с немски, където ще учи достатъчно и останалите предмети - математика, ИТ, физика, плюс среда с повече момчета, отколкото в Първа, надявам се и конкурентна, за да има стимул да учи и върви напред.
В 1 ЕГ има паралелка с НЕ, профил математика и информатика.

# 186
  • Варна
Паралелката с НЕ в МГ е с най-висок бал в областта и това не е случайно. Там ще научи езика със сигурност. За справка, тази учебна година единственият варненски осмокласник, класиран на националната олимпиада по НЕ е точно от МГ. Разбира се зависи от конкретен учител, от мотивацията на детето и ред други неща, но е факт, че който иска - може да постигне високо ниво на езика и в МГ. Подготовката по физика също е на ниво - единственият учител, получил лична покана за откриването на колайдера в Церн е действащ и в момента и прави чудеса с мотивираните да учат деца. Предлагат се школи по физика, роботика, програмиране. Жалкото е, че МГ някак не се "рекламират", не парадират, не си хвалят достатъчно учениците за успехите им и от обществото остава скрито колко всъщност знания и умения имат тези деца. Друг неприятен факт, който лично аз смятам за минус на гимназията е, че се делят на "наши" и "нови" децата. Ако знаех това по-рано, щях да настоявам дъщеря ми да се запише в немската паралелка. Там са златните яйчица и за тях се подбира най-добрият учителски състав. И последно - повечето деца в немските паралелки на МГ имат подобни на сина Ви желания за разитие - немски технологични университети. И от години успяват.
Желая Ви успех с избора! Несъмнено е труден, но пък и сладък, защото е неограничен Wink

# 187
Хубавото на немската мат. паралелка в МГ е, че е само една и няма как да разделят децата на наши и външни, дано и учителите не го правят в самия клас.
Аз бих избрала може би МГ във вашия случай, езикът може да го надгражда, ако не е достатъчно, вероятно няма да е нивото на лайстунг класовете, но ако има мерак - ще стане!
В сайта на РУО се търсят 4 броя учители по Мат за МГ, това не е добре, пенсионират се титуляри или са напуснали, някой знае ли?

# 188
  • Варна
Немски се учи в ЕГ. В МГ имат малко часове след 8. клас по езика. Колкото до примерите с олимпиадите - тази година 1.ЕГ имат лауреат по физика, но едва ли скоро ще повторят.

Попаднах на сайт за резултатите от олимпиадите. Има класиране за периода 2014 - 2020 г.
Това е за немски език: https://olimp.noit.eu/german.php
Не съм предполагала, че Първа са с най-много по лауреати в България.

# 189
  • Варна
Че имат по-малко часове по езика след 8. клас е факт. Причината е ясна - ИУЧ и ФУЧ са за математика и информатика. Че имат по-малко лауреати на олимпиади по езици, също не е учудващо, все пак фокусът на училището е различен. Че други училища имат лауреати по математика, информатика, ИТ, физика - разбира се, никой не твърди обратното! Споменах факта с олимпиадата тази година, защото според мен доказва, че подготовката е на ниво, а не за да омаловажавам успехите на децата в Първа. Спорът кой е по-по-най мисля е излишен. Резултатите от обучението в Първа, профил математически ще се видят в годините напред, затова е рано да гадаем дали ще е съпоставимо с МГ. Според програмите -да, но действителността е това, което иска да разбере дамата, затова се включих, а не за да споря или оплювам.
А относно учителите по математика - за съжаление първо директор нов трябва да има, за да се реши този въпрос. Причината за свободните бройки е двама пенсионирани, един починал и един уволнен.

# 190
  • В центъра на моретата
Първа ЕГ не е насочена към математиката. Дават много добри резултати в химия и физика, наистина. Математическата паралелка с АЕ, която миналата година я предложиха за първа година не блести с нищо, а и не се води езикова. Тази година е с немски. Нямам представа дали зависи от учителя или децата не са таланти, но е факт. Това, което ми прави впечатление е, че деца, които са влезли с резултат по математика от НВО 95-100, рязко занижават знанията си по математика в 8 кл. Или се учи за НВО, колкото да се влезе в добро училище и след това всичко се забравя, т.е. занията са нетрайни. Това го подчертаха и на родителските срещи през годината.

# 191
В Първа профилите са математика и информационни технологии, а не информатика!!! В МГ има само един профил с информатика и информационни технологии, но тази паралелка мисля е професионална, а не профилирана.
Нормално е математическите постижения на Първа да са по-малко от тези на МГ, все пак вторите си готвят кадри от 4клас. Успехът по математика в Първа в 8 клас се снишава, защото изискванията са големи. От учители в средни училища знам, че масово деца с 90+ точки на НВО имат базови пропуски и като ги натиснеш с по-сложни задачи и става мазало.
И като пишете лауреати, награди за ученици се замислете дали това се дължи на учителите в училище или на частните уроци.
Заек, НЕезиковата паралелка не я направиха за да конкурират МГ, а защото за страната от МОН намалиха броя езикови паралелки, Първа решиха да оставят 9 паралелките във випуск и трябваше 9тата да не е езикова. Доколкото разбирам са привлекли учители от МГ, но дали ще ги задържат и как ще се развие не знам. Искат и силен профил мат за езиковите да дадат, но си трябват мотивирани деца и учители

# 192
  • Варна
Нивото на Математиката , както и за всеки друг предмет зависи от учителите, които ще ти се паднат. За съжаление , сина ми в ЕГ с НЕ попадна на добри учители по Математика чак в 11 клас и по профил и ЗП, а двете години ДО ги проспаха…

# 193
  • Варна
Да вметна, че Първа за догодина предложиха профил И Информатика за 11-класниците, освен инф.тегнологии.

# 194
  • Варна
Благодаря на всички! Изборът ни става само още по-труден. Наясно съм, че език се учи най-добре в ЕГ, но също така може да се учи и извън училище. Докато останалите предмети би трябвало да се учат в училище и добрата подготовка е решаваща. Моят мъж е завършил тази гимназия и иска да се запише там, защото според него в МГ ще го научат да мисли и да решава проблеми. И за двете училища се колебаем за паралелките с НЕ, Мат и Инф ( в МГ ИТ и Инф паралелката е софтуерни и хардуерни науки). Наясно съм, че всичко зависи от това какъв учител ще се падне, както и за промените, които се случват с учителите в МГ.

Общи условия

Активация на акаунт