Мнения за училища във Варна след 7-ми клас

• 87 778
  • 656
  •   1
Отговори
# 210
  • В центъра на моретата
Дъщеря ми е с английски език в Първа. Категорична беше, че не иска да е с немски и го писахме на последно място. Влезе с първото си желание.  Нивото й на владеене на език преди да влезе беше на доста добро. По състезания и олимпиади, на които ходи се представи доста добре.  Не съм я виждала да учи по езика, освен да си напише домашните за 20-30 мин. В класа им имаше деца, които не са учили АЕ и заради тях по-бавно напредваха с материала, докато се изравнят с останалите, но това зависи най вече от подхода на учителя.Изпитванията им са само писмени, втория срок има около 30 -тина оценки по АЕ. Знам от нея, че други паралелки имат доста повече. В гимназията имат доста клубове, които се провеждат след часовете. Седмият час свършва в 14,40 ч мисля, ако има занимания по интереси - още час, час и половина. Докато се прибере става 17 ч. Ученето й е чак вечер. Тази година й беше лежерно с оглед на това, че разказвателни предмети нямаха. В 9 кл. вероятно ще й бъде по-трудно, заради това, че ще наваксват с разказвателните за две години, а и някои от тях са на ангкийски.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 07:22 от zaek

# 211
Мнение за V, ако може някой да изкаже. Балът е по-висок в сравнение с IV. С какво е по-предпочитана?

# 212
  • Варна
Мнение за V, ако може някой да изкаже. Балът е по-висок в сравнение с IV. С какво е по-предпочитана?
Балът за паралелките с първи НЕ и АЕ е по-висок заради предпочитания език. Но защо мин.бал за ФЕ+АЕ през 2021 е по-висок в Пета от този в Четвърта и за мен е интересно да разбера. През 2020 ФЕ+АЕ балът за Четвърта обаче е по-висок от този в Пета.

# 213
  • Варна
Да ви кажа, аз познавам хора, които предпочетоха Пета пред Първа при достигащ бал, само заради факта, че Първа са с часове по 45 мин, и почват в 8, свършват 14.30. Същото е и за Четвърта.
Feel u, моето голямо дете е в Първа с АЕ, и е на тренировки всеки ден веднага след училище. Факт е, че съотборничката й с НЕ в лайстунг паралелка, е много по-натоварена в училище и наистина й е по-трудно да се справя.
Аз смятам, че за моето дете имаше смисъл да е АЕ, не знам нивото й в 7 клас какво е било точно, но е със взискателна учителка и си учат сериозно по английски.

# 214
  • Варна
Здравейте!

Моят въпрос е към родителите на деца приети или завършили Първа.
Моят син започна да се колебае за това с какъв език да запише там.
............

Преди три години дъщеря ми имаше същата дилема, но за Пета. Първа я изключваше заради неудобното за нас местоположение и по-дългите часове. Тя е спортистка, с много натоварено ежедневие, лагери, състезания...Всички ѝ говореха, че немският е много труден, че ако запише немски, че ѝ се наложи да се откаже от спорта. Та...уж беше решила да пише английски, като се двоумеше дали да е Пета или МГ и в последния момент, докато беше на компютъра да маркира желания каза "Мечка страх, мене не" и цъкна върху немския...

Ами...справи се повече от добре и не съжалява за избора си.. По-трудно ѝ беше първия срок на осми клас, защото немският ѝ беше изключително непознат. / В тази връзка не мога да си обясня и приема масовото ходене на школи и частни уроци на приетите с немски деца. /. Много отсъства, но успява някакси да навакса, но пък тя е много организирана и упорита. Е, немският не можа да й стане любим, но го владее добре и се надявам да ѝ е от полза. Другата година смята да ходи на школа, за да вземе сертификат С1  за английския, пък по-нататък...времето ще покаже.

# 215
  • Варна
Моята дъщеря също е спортистка, тренира всеки ден без неделя и въпросът с графика е много важен. За Първа е ясно, но като погледнах в Пета часовете са пак по 45 мин. и почват в 8:00. Гледам тук

# 216
В Пета часовете са по 40 мин. и започват в 7.30ч. Но са на 2 смени, първия срок са втора смяна, вторият срок минават първа.
Допълвам се, на тази програма са сгрешени часовете,  последния 7-ми час свършва в 13.15ч.

# 217
  • Варна
Моята дъщеря също е спортистка, тренира всеки ден без неделя и въпросът с графика е много важен. За Първа е ясно, но като погледнах в Пета часовете са пак по 45 мин. и почват в 8:00. Гледам тук
Хм, Ясмина, на смени са, делят сградата с Раковски.

# 218
  • Варна
По 40 минути са и почват в 7,30/13,30 за втора смяна. Това е може би някакъв график, останал от онлайн обучението...

# 219
  • Варна
По 40 минути са и почват в 7,30/13,30 за втора смяна. Това е може би някакъв график, останал от онлайн обучението...

Ясно. Значи актуалното разписание е на тази страница График на смените?

# 220
В онлайна максималната продължителност не беше ли 35-40 мин, никога не са имали 45 мин час при онлайн

Моят е с немски,  двоумеше се между МГ и Първа, но говорихме и единодушно стигнахме до извода, че ако искаме ЕГ да не е губене на време трябва да хване първи ЧЕ, различен от АЕ. Да ако беше с АЕ вероятно щеше да е отличник, но пък немски никога нямаше да научи на това ниво.
Гьоте институт успяха да ме разочароват жестоко с несериозно отношение, а друго място в града не знам, та приказките - "Той немския може да си го учи и извън училище" не ми важат. Дори по фирмите  Call Center с НЕ във Варна обучаващите са учители в Първа и Пета

НЕ, ФЕ и Испански като втори език не могат да се научат, казвам го от опит и с племениците, но АЕ може да се научи. МС иска след 10 клас  да ходи на курс за C1 AE, в момента покри теста за B 2.2. AE e навсякъде около тях, дори ако щете на международните състезания и лагери го упражняват, постоянно се гледат клипчета, новите филми се гледат преди да се преведат, купуват се книги, които ще се преведат след година поне..

За мен в средното и в университета е времето да им  е трудно и да се изправят пред предизвикателства! Млади, активни, без допълнителни ангажименти към семейство

# 221
  • Варна
Скрит текст:
Синът ми има бал, с който смятам, че ще бъде приет и в МГ, и в Първа. Той се е насочил към немски, като се интересува основно от коли и иска след гимназия да ходи да учи в университет в Германия. Сега не мога да реша кое е по-добре - да запише в Първа и да наблегне на немския или да се запише в МГ паралелка с немски, където ще учи достатъчно и останалите предмети - математика, ИТ, физика, плюс среда с повече момчета, отколкото в Първа, надявам се и конкурентна, за да има стимул да учи и върви напред.
Здравейте, имам информация, че в МГ  6 нови учители по математика ще поемат новия випуск. Отделно по информация от учащо там дете, самите ученици от МГ са се представили много добре на НВО и по двата предмета, и съответно се очаква наистина извънредно висок минимален бал за прием в МГ.  Например минималният бал за паралелката с немски 2020 г. е бил 490т., докато в ЕГ обикновено минималният бал е по-нисък. Какви са резултатите на детето, ако не е тайна, защото и това е важно.

Това за учителите наистина е притеснително, но пък няма гаранция как стои въпросът и в другите училища. Децата от МГ винаги са се представяли отлично на НВО и основно от тях се формират класовете в гимназията. Седмокласникът вече избра МГ, балът е над 490, надявам се да стигне.

Скаридка, странно е това за Езиковия център. Аз съм учила немски там и съм с много добри впечатления. Ако човек има желание, не мисля, че няма да се справи. Език наистина може да се учи и извън училище, докато с общообразователните предмети е по-сложно. За английския дотук не съм разчитала на ученето в училище. В Езиковия център на нивата от В1 нагоре бяха или лекари, които се готвят да заминават и им трябва сертификат, или ученици от немски паралелки, които доучват за ниво или за хорариум.

# 222
Благодаря, момичета, за отговорите! Имаме още малко време да мислим... Скаридка, в Първа с немски остава ли време за допълнителни занимания? Аз все пак таях надежди, че с допълнителни уроци по немски ще може да се постигне едно добро ниво ако детето е мотивирано да го направи...

# 223
  • Варна
Да отговоря и аз за Първа, трудно е с времето, моята се прибира след 15ч. у дома, ако чака автобус. Положителното в тази гимназия е НЕ. В класа на щерка ми знам, че има активно спортуващи, как обаче се справят с уроците, не съм запозната. Предполагам за всички времето недостига.

# 224
  • Варна
Ех,  мненията за 4ЕГ истински ме притесниха. Писах я на първо място. Учители- студенти??? Какви са и тези поправителни изпити??? За някои деца, като моето например - започване на два езика от АБВ - не стига, че ще му е трудно, а и на поправителен да ги оставят си е направо жестокост... С ясното съзнание е , че ще трябва да учи, но това ми звучи демотиващо...
Здравейте, бих искала да Ви попитам дали сте записали детето си в 4 ЕГ и какви са ви впечатленията сега, след една година.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт