Мнения за училища във Варна след 7-ми клас

• 85 793
  • 656
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Моя син също е 10 клас в Първа, но нищо от това което казва Манжелка не се случва в техния клас. Паралелките са много и на какви учители ще попаднеш си е късмет. Моето момче обаче е в немска паралелка, но и там има по двама- трима преподаватели за основните предмети. Тази седмица имат основно свободни часове Sad

DSD и свободни часове - няма как да се случи.

Под немска паралелка визирам с НЕ, защото на Манжелка сина е с АЕ. Незнам как е в DSD паралелка.
Съжалявам, ако съм подвела или заблудила някой.

# 91
  • Варна
Едно от най-ценните неща в Първа е DSD (Немска езикова диплома) и не защото получаваш някаква диплома (има и други начини за сертификати), а защото обучението съответства на немската образователна система, която е много по-различно организирана и доста по-прагматично ориентирана.

# 92
А в Пета гимназия има ли я DSD програмата също?

# 93
  • Варна
Да, но с по-малко ученици

Варненки, качили са програмата за деня на отворените врати: https://www.1eg.eu/dokumenti/Otvoreni-vrati-IEG-2021.pdf

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 23:43 от schwester

# 94
  • гр.Варна
Аз още вчера видях програмата,но ми е малко неясна.В колко часа г-жа Витлянова ще представя училищните планове.Има и още няколко неща,които искам да посетя,но нямат часове...

# 95
  • Варна
Моя син също е 10 клас в Първа, но нищо от това което казва Манжелка не се случва в техния клас. Паралелките са много и на какви учители ще попаднеш си е късмет. Моето момче обаче е в немска паралелка, но и там има по двама- трима преподаватели за основните предмети. Тази седмица имат основно свободни часове Sad

K_savova,  а дали детето наистина споделя? Щото ако си мълчи като партизанин, можеш да останеш с грешно впечатление. Част от часовете таьи седмица и при моя син са свободни, НО... учителката по БЕЛ ги е предупредила за това, защото е проверяваща на НВО, а и са взели целия материал. Даже им даде списъка за лятно четене. Учителката по МАТ също имаше някакви свободни, но и там взеха и преговориха всичко преди НВО, а и независимо от това продължава да им изпраща тестове за домашни, които трябва да качват решени или пък имаха интересни проекти, в които на децата се падат различни задачи (на моето от стереометрията), които те трябва да решат и обяснят на английски, като запознаят децата с терминологията. В това време ги модерира учител по езика, а за госпожата по математика - качват клип с реално свършеното в клас. Днес май имат и изходно по математика. Аз съм очарована, че учителите преподават разчупено и интересно.

# 96
  • Варна
А от къде ще знам, ако не споделя? И не съм казала, че не са предупредени, а че имат доста свободни часове.
Както искате приемайте написаното от мен. Дано повечето учители преподават разчупено и интересно. И аз имах такива очаквания, но не се случва.

# 97
  • Варна
А в Пета гимназия има ли я DSD програмата също?
Да, но с по-малко ученици
за Пета гимназия - 3 паралелки с НЕ - 1 с DSD
за Първа гимназия - 6 паралелки с НЕ - 2 с DSD

# 98
  • Варна
Аз още вчера видях програмата,но ми е малко неясна.В колко часа г-жа Витлянова ще представя училищните планове.Има и още няколко неща,които искам да посетя,но нямат часове...

Предни години обясняваше през цялото време. Много мила и сърцата жена. Доколкото виждам тя е зададена от 10:00 до 12:30. Все пак е по-добре да се отиде по-рано. Презентацията за иновативното училище също е важна.

За началото и края се ориентирай по тъмните стрелки с часове. Всички започват почти по едно и също време - без онова за европейския коридор и продължават различно (историята и химията са до 11 и 30). Впрочем там винаги има учители и ученици, които ще те насочат.

k_savova - Явно много си набрала на Първа, но все пак да сме точни - в Първа само последните 3 години паралелките с немски език бяха 5 (никога не са били 6), а преди това бяха 4 (от следващата година пак са 4). Винаги  DSD са били по два класа.

Първа е много хубаво училище, но и тук има къси клечки - едни изискват прекомерно, други нищо не искат ... но като цяло амбициозни и знаещи деца и учители.

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 17:17 от schwester

# 99
От вчерашната родителска среща в ПГКМКС
Проведе се в зала, която не е точно компюърна(компютърнета е различна, май), но обзаведена с огромен екран, малки лаптопи на всеки чин на които ние, родителите попълвахме анонимна  анкета, съоръжения за роботика, състезателна маса за роботика и още разни неща, от които не разбирам, директорката ги обясни, но аз съм далече от тези науки.
Всички специалности извън системното програмиране ще минат двуетапни курсове по програмиране също, както и по роботика-безплатни. В 10 клас има ФУЧ  БЕЛ И МАТ, на които ще подготвят за НВО. След 10 клас има атрактивни стажове. Преподавателите от ТУ на 10 клас били доста строги и имало проблеми, но по предмета в 9 клас(техн чертане) беше много дружелюбен.
Аз съм далече от тези науки и бях много скептична към избора на сина ми, но все повече се радвам, че изборът е такъв.
За свободите часове една интересна ситуация-отсъства учителката по АЕ, защото е болна. Тя е почти нейтив, защото повече е живяла в англоговоряща страна, отколкото в България, омъжена за англоговирящ и тн, както и да е. Това беше на ДО.Децата не знаят, че е болна, влизат в час по АЕ, но влиза учителката по философия и те мислят, че е объркала срещата, нямат този ден философия. Госпожата спокойно, на кристален АЕ обяснява , че титулярната е болна, посочва на коя страница да отворят, изпитва, преподава новия урок. Ето, това е много интересно, невероятна комбинация от компетентности при учителите. Подобни неочаквани съчетания има и при други учители.
От първи до 9 клас не съм присъствала на по-интересна род среща, вкл и при записването в тази гимназия.

# 100
Благодаря за споделеното мнение, Светкавица! В коя паралелка е синът ти, с какъв профил?

# 101
ВЕИ-(възобновяеми енергийни източници), но техният випуск беше само с 3 паралелки. Третата е "промишлен дизайн", там беше с изпит по рисуване, (което не е за моето дете, не умее да рисува), но после нямаше такава паралелка. А клас са системно програмиране. Но набор 2006 и 2007 са 5 паралелки, като другите освен СП и ВЕИ не зная какво точно учат.

# 102
  • Варна
Мен това не ме кефи в това училище, че всяка година са различни паралелки. Никаква проследяемост. Сега от 5 само 2 са компютърни. А уж е гимназия по компютърни науки.

# 103
В известна степен всички са компютърни, макар да не разбирам много, но директорката така обясни. Затова ще учат всички като курсове (предполагам, без оценки) роботика и системно програмиране. Нашите (ВЕИ) учиха  в осми клас  ФУЧ "Начално програмиране" с текущи оценки, но без срочна/годишна. През лятото имаше безплатен курс по СП и няколко деца поискаха да се преместят в СП. После 2 или 3 се върнаха, защото не успяха с приравнителния изпит или май се отказаха да се явят , въпросът е, че има възможност. Но в 10 клас пак ще учат СП, вече задължително.(като курс)

# 104
Има ли някой с реален поглед върху 4ег? Да сподели информация за натовареност, среда, учители..

Общи условия

Активация на акаунт