Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 388
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
може би да опитате няколко разговора с психолог.

при толкова училища в софия аз наистина вярвам, че има готино място. отделно вярвам, че и в мг/ег да си, може да не си хепи, както и в кварталното да си и да си хепи. знам напр за дете в гимназиална степен в 144то СУ и после медицина.

# 301
  • София
Лу, ужас е това, което описваш. И моето дете е от притеснителните, но досега, слава Богу, паник атаки не е имал. Във вашия случай бих направила една консултация с лекар, не за друго, ами да знам в такива моменти как да реагирам и ако се наложи, какво да му дам за успокоение.
Случвало се е така да се притесни на изпит, че да блокира и резултатът естествено да е далеч под знанията и възможностите му. Обмислям в дните на НВО да му дам нещо сутринта - /мъжът ми щедро предложи бутилката с една доста силничка ракия/ - но при всички случаи първо ще попитам педиатърката.
Стресът върху децата наистина е голям тази година; вкъщи винаги гледаме да е ведра обстановката, често се шегуваме при неуспехите му, защото той е склонен да драматизира и от нас зависи дали ще задълбае или не. Разговаряме непрекъснато и мисля, че успяваме да му осигурим нужното спокойствие у дома. Затова се дразня адски много на учители, които направо пресират децата с "Колко е важно НВО в 7 клас!", "От НВО ти зависи целия живот занапред." и пр. непрекъснато мелене, като че ли самите деца не си дават сметка за това.

Тихичко ще се похваля от вчера - донесе шестица по Химия, един от слабите му предмети по принцип.
Следобед го заведох на тренировка, която мина повече от добре и треньорката страшно много го похвали. После се шегувахме и се посмяхме, че е най-добрият химик сред спортистите и най-добрият спортист сред химиците.

# 302
И моята красота е една притеснителна, ужасно е това. Аз цял живот до ден днешен съм така- преди изпит- страхотен стрес, безсънни нощи, напрежение.  

Бях свидетел на едно контролно по математика (тази година беше)онлайн контролно- как блокира девойката. Един  паниран и отнесен поглед и пълен блокаж. Затова ми се иска да мине повече ПИ- за да оттренира формАта.
В училище само по БЕЛ правят контролни като първата част от изпита и  преразкази- не много често.
По математика грам не я интересува че имат НВО. Взимат материал, решават от един сборник и това е.

Не знам- да са здрави и да имат късмет децата. Аз си мисля, че това което правим за тях ще се оцени рано или късно.

Браво на младежа Кали. Химията е отвратителна, както и биологията и физиката, всъщност Simple Smile) Гледам че доста се зубри- а дали и какво разбира спорна работа. Вчера имах "щастието" да слушам урок по биология за червеи, тении и глисти- Таман седнах да хапвам и рязко ми се отяде....
По биология си спомням че в 6-ти клас учехме ботаника, а в 7-ми зоология- сега ми се струва мешаница.

# 303
Здравейте, и аз съм майка на седмокласник . Чета ви още от началото на учебната година, но сега реших да споделя една случка от миналогодишното НВО . Моят син има приятелче една година по-голямо от него и  миналата година на НВО по математика получава паник атака.Извеждат го от стаята, медицинско лице го преглежда били са му някаква инджекция и продължава с изпита.

# 304
  • София
Лулу, паник атаките са много неприятни, за съжаление все по-чести.
Децата ни вече цяла година се справят с една много тежка и неприемлива (по моему) ситуация. Тревожността при повечето деца (дори без да я изразяват) е доста висока. А нашите седмокласничета не стига, че ги тресе пубертет, не стига че имат енергия за трима в тази каша, а и НВОто. Преди време с каката госпожата им БЕЛ все повтаряше - има две неизбежни неща - смъртта и изпитите за НВО в 7 клас.
Децата са изправени пред собствените си страхове и ние (родители и учители) допълнително го товарим с нашите очаквания и евентуално с разочарование. Изпитът е голям процент знания, но и психологическа издръжливост.
Повтаряйте непрекъснато, че това са два важни изпита, но в края на краищата - каквото и да се случи - те ще учат и ако искат навсякъде ще научат и ще станат добри хора, че вие винаги ще ги обичате, че те винаги ще са най-добрите ви деца, вашето по-добро продължение. Децата имат невероятна необходимост да се чувстват обичани, подкрепени и част от семейството си (особено, когато несъзнателно свързват получаването на тези блага с добро представяне и поведение - подчертавайте, че неизбежно ще ги обичате все толкова много).

# 305
Аз водих дъщеря ми скоро на лекар за мигрената и я питах дали може да изпише нещо по-силно в случай че получи пристъп  на нво. Тя пък взе, че каза, че е имала такива деца, получават пристъп, не могат да изкарат нво и си провалят живота.  И това пред детето.

Според мен много важно е да има други изпити, на които да могат да се явят, за да не се концентрира цялата тежест в нво.
Моята затова ще ходи и на изпита за АК.
Гадно е, че и в НПМГ и ПЧМГ се взема пустото нво.

Лу, може да му пуснеш целия щитовиден панел, вит.б12 и вит.д. Понякога дефицитите, освен стресът, благоприятстват паник атаките.

# 306
наистина им идва много напрежението на децата и при по-отговорните става страшно понякога.

lulumba, при самата атака може да си помогне с дишане. виждали сме ги в американските филми как дишат в хартиени пликове, но дори и дълбоко, бавно дишане сваля учестения пулс, насища кръвта с кислород и бързо подобрява нещата.
психолозите имат техники, обучават човека да разпознава и спира атаката преди началото й, но това не става бързо, изисква месеци посещения и работа.
на лекар аз не бих завела човек с паник атаки, защото лекарите лекуват с лекарства. все си мисля, че е рано да почват с хапчетата децата. по-удачно е да изчакат времето, когато ще могат просто да пият.

моите само по бел правят пи, на уроците. добри са им резултатите, но не знам колко са реални. по мат още не са правили пи за време.
разпусната работа.

# 307
  • София
Химията е отвратителна, както и биологията и физиката, всъщност
Трите най-омразни му предмета. Хайде, биологията някакси я "преглъща", но другите са му кошмар. Затова беше и толкова голяма радостта вчера. Учителката е нова, дойде от втория срок и със сигурност оценката е безпристрастна, защото все още се опознават. Изпитването е било на дъската върху валентности. Младежът, съвсем заслужено, беше много горд от себе си.

Да питам нещо извън нАучните теми.
Има ли деца, които ще се явяват следващата събота на Оли по рисуване?
Ако знаете къде, от колко часа и въобще каквото и да било инфо, моля да споделите. От нашето училище нямаме ни вест, ни кост по въпроса, а съм заявила желанието на детето за участие още преди месец, с подсещане преди седмица.

# 308
Забравих, че исках да  питам колко часа седмично имате биология?
При нас при присъственото бяха планирани два, а заради ДО е един. Всички други са по два, само био един.
Дъщеря ми много харесва и химията, и биологията за разлика от история и география, които са кошмар.

# 309
  • Варна
Кали, браво на момчето Simple Smile

Дъждче, при нас са си 2 часа биологията, за ужас на дъщеря ми Simple Smile Тя е фен на химията, физиката й е интересна (учителката е същата като по химия и може и това да играе роля), затова като намалиха физиката за сметка на химията втория срок, беше нещастна, че не е за сметка на биологията Simple Smile

# 310
  • Varna
За нервните стомахчета, на мойто му помага Спаскуприл, на Heel е. Иначе на голямата, НВО в 7-ми клас и давах една комбинация на шуслерови соли. И Баховите са ни помагали, но в детската градина.

Barfly дали може да споделиш комбинацията на шуслерови соли, която сте давали.
Иначе и моята и притеснителна и за съжаление много състезания и ПИ не помагат. Ние имаме над 100 състезания до момента за 7 години, но тази година хормоните и пубертета си казаха сумата и може би знаейки тежеста на резултата от НВО. Така беше и в 4 клас. Иначе когато не зависи живота й от това си отива с песен и даже съм й се карала, че изобщо не се трогва от това къде отива... Но вече го няма онова сладко, малко наивно хлапе, което ходеше за забавление на състезание и превръщайки се в млада чувствителна жена, емоциите избиват по всякакъв начин.
Но преди време за успокоение сме давали Киетюд /психосоматчно хомеопатично сиропче/. На мен ми препоръчаха капките на БАХ преди стрес, но не съм давала.
Записах я тази седмица на ПИ в МГ, да видим какво ще стане, че това ни е първият пробен изпит някъде....

# 311
  • София

Според мен много важно е да има други изпити, на които да могат да се явят, за да не се концентрира цялата тежест в нво.
Моята затова ще ходи и на изпита за АК.
Гадно е, че и в НПМГ и ПЧМГ се взема пустото нво.

Дъждец, доколкото ми е известно за ПЧМГ имат свой изпит, а за НВО-то имат изисквания да е само над определени точки (без да е определящо, май). За НПМГ, да, взимат и НВО, но пак от особена тежест е представянето на техните изпити (или високи оценки от Областните кръгове по съответните предмети.
Като ви чета за тези паник атаки, искрено ви съчувствам Sad Аз затова го записвах от малък ходи на всякакви състезания и май е попретръпнал

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 11:27 от molive

# 312
  • София-Младост
Забравих, че исках да  питам колко часа седмично имате биология?
Първия срок по 1 час, а сега по 2 часа седмично.

Хора, знаете ли нещо за школите, ще ги отворят ли присъствено вече.

# 313
Първият срок Физиката беше 1 ч.
Сега вторият срок Химията е 1 час.
Биологията и двата срока е по 2 часа.
Програмата не се променя спрямо ДО и ПО.

Ала-Бала, за съжаление при нас нищо не се чува, все така сме си онлайн на школата.

# 314
Е, при нас що не намалиха историята или географията вместо биологията!
Това е чист заговор Joy

Молив, знам за ПЧМГ, но аз разглеждам случая, в който детето изобщо изпусне НВО. В нашия случай ако се случи пристъп и не се овладее, просто няма как да пише. То дори и да се овладее след това човек е като изцеден, спи му се, не може да стои на лампи и е трудно да се концентрира.

Моето дете също ходеше на доста състезания и никога не се е панирала. На ОМТ в 4ти клас едно детенце плакало почти през цялото време на изпита. Дъщеря ми не се беше впечатлила. Тази година явно заради стреса, че е нещо решаващо, на първите контролни във формата на НВО и първия пробен се беше панирала.

Общи условия

Активация на акаунт