Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 380
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
Има ли деца, които ще се явяват следващата събота на Оли по рисуване?
Ако знаете къде, от колко часа и въобще каквото и да било инфо, моля да споделите. От нашето училище нямаме ни вест, ни кост по въпроса, а съм заявила желанието на детето за участие още преди месец, с подсещане преди седмица.
Нищо не съм чувала за такава олимпиада. Но тя така или иначе едва ли е вход за Художествената или НПГИ, те си имат собствени изпити. Може би максимален резултат би се взел като максимум точки от изпита за проверка на способностите, който ще е вход за някои училища / 51, 3 и др. с такава специалност/
При нас школата също продължава онлайн.
Програмата, освен продължителността на часовете, не е различна при присъствено и при ДО. Те са на блокове, така че сега като намалиха химията, всъщност имат на две седмици веднъж два часа, а не всяка седмица.

# 316
  • София
Kally May, дъщеря ми каза, че в нашето си училище другата събота има състезание по рисуване - нали е 4.клас, на всичко му казва "състезание". Може би всяко училище ще проведе за своите ученици, не знам нищо друго, защото тя е на състезание тогава, но по танци Joy
Ако искаш, мога да попитам класната ни, ако ти върши работа

# 317
  • София
... едно детенце плакало почти през цялото време на изпита...
Е, това да ти скъса сърцето Disappointed Relieved ... Дори не ми се коментира...

По биология имат 2 часа този срок. По история, география и химия също. Само физиката е с 1 час.

Нищо не съм чувала за такава олимпиада. Но тя така или иначе едва ли е вход за Художествената или НПГИ, те си имат собствени изпити. Може би максимален резултат би се взел като максимум точки от изпита за проверка на способностите, който ще е вход за някои училища / 51, 3 и др. с такава специалност/
Всичко това го знам. Както и че не е "може би", а със сигурност, но само ако е класиран на първите три места на Областен или Национален кръг, за Общинския не важи.
Но на нас не това ни е целта. Просто младежът се присети преди много време да ме попита, след като имало Олимпиади за БЕЛ, МАТ и др., защо никой не се е сетил да направи Оли и по рисуване. Като му разясних, че са се сетили и то от много отдавна, реши, че иска да се явява - ей така без никакви цели. Доставя му удоволствие да рисува, успокоява го и се записва на де що има състезания. Както се похвалих наскоро - и медали получава, което е допълнителна радост, че цитирам: "Ето, че и мен ме бива в нещо!" .
Следващата седмица очакваме резултат от едно друго състезание, на което участва. Дано да имаме повод за черпене.

Бебчо, ако не те затруднява, ще съм ти благодарна. Аз в понеделник ще тормозя в нашето училище да ми дадат инфо. При нас се смени класната и съм сигурна, че новата не е в час с досега поставяните от мен въпроси.
Знам, че от училището трябва да подадат заявление и бройка на децата, желаещи да участват и след като получат потвърждение, трябва да дадат на родителите някакви декларации за подпис преди провеждането на Оли-то. Но досега нищо не са ми пратили - нито дали е записан, нито някакви насоки, нито нищо.

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 13:55 от Kally May

# 318
https://www.24chasa.bg/novini/article/9556162 - пак за дните и ваканциите говори министърът...

# 319
Първата 9 дни, втората 11. Hе виждам как може да се говори за една по-кратка и една по-дълга ваканция в този случай. Имам чувството, че пак журналистите нещо не са разбрали. и дано в MОH не обмислят вчерашното предложение 18 - 21 март и 29 април - 9 май. Иначе нямам нищо против две големи ваканции, но не ми се вярва.

# 320
  • София
И аз съм против наизустяването.
Моят продължава онлайн/присъствено по мат (курс и индивидуални уроци) и присъствено по бел (индивидуални уроци). И школата по английски е онлайн. Не е ходил на ПИ, нито е правил у дома. Но от 1 март го подпуквам яко, ще гледам да го запиша и някъде присъствено на ПИ.
Имаме драма, всъщност две драми. Първата - баш сега взе, че се влюби, леко несподелено. Втората - на два поредни теста по мат в училище (присъствено) получи паник атаки. Ама сериозни: с бели петна, главоболие, повръщане, спазми в корема, падане на кръвното - по учебник. Подозирам две двойки след това, но не за тях се притеснявам - все ще ги оправи до края на срока. Проблемът е ако това се случи на самия изпит. Та приемам съвети какво да правим. Хич не е добре тая работа. По бел не е имал такъв проблем, само по мат.

Lulumba, покрай навлизането на нашия набор в пубертета имам опит с такива паник атаки, пристъпи на задух и наличие на обсесивно-компулсивно разстройство, което се проявява в стресови ситуации и се изразява в непрекъснато желание да си мие ръцете.
При нас помогнаха редовните консултации с психолог и приемането на комбинация от капки на Бах по схема, предписана от психолога.
Това беше преди пандемията, дистанционното обучение и стреса от 7. клас. Когато настана тази промяна, ситуацията беше сравнително спокойна, но всички фактори от последната година водят до периодични прояви. Сега проблемите се появяват частично и се обострят, когато не се справи с даден тест, изпитване и т.н., от което самооценката му веднага се влошава (чувствителен е). Тогава го карам да използва дихателната техника за успокояване и му давам билкови капки за нервната система (последните само при по-тежък пристъп). Има един препарат на д-р Бах специално срещу паник атаки - Rescue, който също е ефективен при пристъп (дано не изглежда като реклама) и се продава в аптеките. Така къде по-добре, къде по-зле се справяме със ситуацията...

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 16:34 от Inanna

# 321
Излязла е новата заповед на МЗ и би трябвало от 01.03 да отворят школите най- после. Също и сензорните училища.

# 322
  • В светлината на слънцето
Благодаря ви, момичета! Hug
Там е работата, че него никога не сме го притискали, даже е доста лежерно оставен като за 7 клас. За разлика от сестра му, при която имаше и малко преса, че иначе щеше съвсем да се отнесе.
Това сега е абсолютна изненада. Подозирам, че помежду си много говорят и това рефлектира.
А иначе аз изобщо нямам амбиции за топ училище. Все ще се изучи, по-важно е после накъде ще продължи. Той иска твърдо да учи немски. Каза, че ако не успее някъде с немски, ще го учи в Гьоте. Тоест алтернатива винаги има. Сега взе да се интересува от китайски, защото имало интересни варианти с него за след това. Но е само намек, не нещо сериозно. Бе където влезе, там. Няма да остане без училище.

# 323
  • София
Успех на днешните олимпийци Hug
(Ако има и други осен младежът на Добри)

Дописвам се, че съм последна писала:

Капките на д-р Бах: с Rescue имам собствен опит, вкуснички са и капките и бонбоните, ефект не забелязах да има. При мен плацебото не помага,  хомеопатия не ползвам,
Скрит текст:
освен ако някой д-р ми е предписал нещо и съм разбрала какво съм купила в последствие (с Rescue същата работа).
Ако се заговори повреме на преглед, че ще ми дадат "едно хомеопатично", си казвам, че искам друго.
От години имам едни ГастроКидс, които стояха  при децата да си взимат, когато "ги боли корема". Последно гледах, че срокът им на годност е изтекъл преди 3 г.

Лулу, не знам как може да се помогне, аз също много се притеснявам, дори да се мобилизирам и да изпълня нужното, след това имам бели петна. Паник атаки не съм имала, при мен е с по-леки неразположения - безсъние, свива ме корема.... всеки изпит е така, сега когато трябва да говоря пред хора също,  изправяла съм се многократно на сцена.... та опитът не помага на 100 %.
Училищните състезанията поне ги срещат с различни хора като квестори та има полза от тях, дори минимална да е.
Също съм говорила, че светът не свършва от НВОто, колкото и аз да не съм уверена в това Joy

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 09:48 от Desem

# 324
  • София
Днес освен олимпиадата по география има ли и друга? При положение, че началото е в 9.00 ги искаха най-късно в 8.00.

# 325
Сигурно пропускам нещо, но синът ми остана без оценка на олимпиадата по химия /областен кръг/. Видях публикувани кодове на деца, които имат от 50 до 100 точки. После излезе и списъкът с имената на децата, класирани на национален кръг. Детето не си знае кода. Госпожата по химия нищо не знае. Т.е. не разбирам смисъла на всичко това.

# 326
Аз пък така и не намерих къде се качват тези резултати(уж всеки път подписвам декларация, че разрешавам резултатите на сина ми да се публикуват). На сайта на РУО определено няма нищо от общинските кръгове, но пък има олимпиаси, за които не знам - просто защото не са се провели в нашето училище и явно не се полага да знам 🙄. От всички учители само този по история ми звънна да ми каже как се е справил наборът. Сега искам да знам резултатите по български, обаче не намирам за правилно аз да ровя и търся. Искам да ме информират, да има някакъв ясен ред 😆

# 327
Сигурно пропускам нещо, но синът ми остана без оценка на олимпиадата по химия /областен кръг/. Видях публикувани кодове на деца, които имат от 50 до 100 точки. После излезе и списъкът с имената на децата, класирани на национален кръг. Детето не си знае кода. Госпожата по химия нищо не знае. Т.е. не разбирам смисъла на всичко това.
И при нас няма инфо. Нито списъци, нито кодове, нито нищо. Освен да звъним в РИО-то във съответната област....

# 328
Пълните протоколи ще се публикуват след разсекретяването, а то ще се осъществи след арбитража на работите на предложените за национален кръг от националната комисия.

# 329
Общинските кръгове на олимпиадите се провеждат по училищата и те трябва да публикуват резултатите. Много училища не го правят, но проблемът си е в тях. Областните кръгове имат училище/училища координатор/и. На техния сайт трябва да се публикуват резултатите. В сайта на РУО се публикува само линк към резултатите от сайта на координатора. В сайта на МОН (олимпиади/класиране) се публикуват протоколите с допуснатите до национален кръг, както и резултатите от национален кръг.
За химията - ще се появят, просто са малко бавнички в 23 СУ (ако за София става въпрос), в сайта природни науки вероятно ще ги изпреварят. Протоколите са 2 отделни с резултати на допуснати и с резултати на недопуснати до национален кръг.

Общи условия

Активация на акаунт