Кръщене - организация, общи въпроси, традиции, подаръци

• 57 000
  • 355
  •   1
Отговори
# 180
При нас списъка, който ни дадоха от църквата пише кръстче, но не пише дали златно или не. Поръчах по-рано комплект за кръщенето и в него има едно кръстче, което не е златно, та мисълта ми е него може ли да ползваме или трябва златно кръстче със синджир?

# 181
  • София
Всеки си преценява. Идеята на златното или сребърното е, че остават за спомен на детето и като ценност, но не всеки може да си позволи.

# 182
При нас списъка, който ни дадоха от църквата пише кръстче, но не пише дали златно или не. Поръчах по-рано комплект за кръщенето и в него има едно кръстче, което не е златно, та мисълта ми е него може ли да ползваме или трябва златно кръстче със синджир?
Няма значение какво е кръстчето, искат го, за да го освети отеца.

# 183
И аз видях в нашия списък кръстче. Автоматично предположих, че става въпрос за златно.

# 184
  • София
Важно е да има кръстче, което свещеникът освещава, за да си го носи после детето. Пък може и дървено да е, и плетено, няма значение.

# 185
Предполагам не е проблем родителите да купят кръстчето, а не кръстникът. Иска ми се да е златно, но не искам да натоварвам нашия кръстник с такава покупка. Той най-вероятно няма да се съгласи, но все пак.

# 186
Именно, аз също мисля ние да си го изберем и да не товарим и с това кръстницата.

# 187
  • София
И това зависи как ще се разберете.
Били сме кръстници с всички "салтанати" - от официалното канене, през подаръците за кръстниците, до златното кръстче и почерпката от кръстника. Родителите така прецениха и можеха да си го позволят. Били сме и кръстници на скромно кръщене, за което ни поканиха по телефона, не ни подариха нищо, а ние взехме на детенцето единствено малко сребърно кръстче на червен конец за ръката, а почерпката беше пица и бира. Родителите тогава имаха проблеми и не можеха да си позволят пищно тържество, а ние не искахме да се чувстват зле ако идем със скъпи дарове за кръщелника.
На кръщенето на едно от децата ни кръстникът реши да купи друг подарък, а кръстчето си го взехме ние.
Въпросът е да ги изговорите нещата и да няма после недоразумения или сърдене.

# 188
В тази връзка да питам - има ли някакви традиционни подаръци, които се подаряват на кръстниците?

# 189
  • София
Принципно е прието да се подарява нещо.
При поканата се носи нещо сладко, а след кръщенето се подарява нещо за спомен. Най-често икона, но на нас са ни подарявали и сме подарявали - картини, бижута, сервизи и подобни.

# 190
Както се разберете. Кръщенето на малката е през юни и кръстчето купих аз, макар кръстницата да искаше да е тя. В момента златото е доста скъпо и не желая да изисквам такъв подарък. Поканила съм я, заради светостта на ритуала и защото искам тя да е кръстница, а не за подарък. Може да избере нещо друго, което прецени, аз лично не държа, самият подарък е това, че прие поканата.
Аз като съм била кръстница единия път майката помоли подаръка да са златни обеци и се съобразих.
Моя близка държеше кръстницата да купи накита, както и дрехите, които детето облича след като го поеме кръстницата от купела и вече е кръстено.

# 191
Ние подарихме на кръстниците ръчно изработена икона на св. Николай, защото детето ни се казва така, комплект от три големи хавлиени кърпи (защото имало традиция да се подаряват кърпи), голяма кошница с ароматни сапунени цветя и голяма кошница, която ние аранжирахме и украсихме, пълна с уиски, бонбони, кафе, шоколади, бейлис и разни други.

# 192
Много добри предложения. Ще ги имам предвид 🙂 Благодаря!

# 193
Аз поръчах вече подаръка на кръстницата, който ще е изработен от скандинавски мъх, обаче не знам каква е традицията за това кога й се подарява? На самото кръщене или може и преди това?

# 194
Ние поднесохме подаръците в ресторанта.

Общи условия

Активация на акаунт