Кръщене - организация, общи въпроси, традиции, подаръци

• 56 251
  • 354
  •   1
Отговори
# 135
Само кръстчето ли се купува или и синджирчето?
Няма правило. По твоя преценка.
Ако не купуваш синджирче, може на кръстчето да сложиш червен конец.

# 136
  • София
Може да не е златно. На последния кръщелник взехме гривна с червен конец и сребърно кръстче.

# 137
Червеният конец не е ли свързан със суеверие и следователно неподходящ за вярващ човек? На дъщеря ми подариха златно цвете с червен конец (гривна) по случай кръщенето. Не от кръстницата, дори не близък на семейството ни човек и дори не беше поканен на празника. Не приех подаръка, понеже не беше близък човек и не беше адекватно, но и честно казано тоя червен конец ме притесни също.

# 138
  • София
В християнството червеният конец се свързва с кръвта Христова и е знак за връзка с Бог, затова е напълно подходящ.
Вярващи хора изобщо не би трябвало да го свързват със суеверия, не трябва да се притесняват от евентуална негативна натовареност, а да търсят в само символа на вярата.

# 139
А някой ще ме светне ли дали, ако си обикновен гост на кръщене, а не кръстник - трябва ли да носиш подарък? След няколко дни ми предстои първото кръщене и не знам какво да правя.

# 140
Разбира се, че трябва що за въпрос?! Все едно да сте поканена на рожден ден или на сватба. Тоест това е така ако има и почерпка в ресторант, но обикновено има, така че поне 100 лева, според мен. Ако сте само на ритуала в църквата пак така. Аз даже знам че се подарява злато така че поне пари...

# 141
А някой ще ме светне ли дали, ако си обикновен гост на кръщене, а не кръстник - трябва ли да носиш подарък? След няколко дни ми предстои първото кръщене и не знам какво да правя.
Трябва. Ако не искаха, щяха изрично да пояснят. Аз например не желаех подаръци и бях казала на близките.

# 142
  • Велико Търново
Дори и родителят да не държи на подаръци, бих взела нещо символично. Все пак си е важен повод

# 143
  • София
Хич не обичам като се каже минимумът е еди-колко-си. Всеки според възможностите си все пак. Ние освен пари винаги вземаме и някаква книга/играчка.

# 144
  • София/Севлиево
Мина нашето кръщене .Стана много хубаво, въпреки че не успяха всички да дойдат.Подаръци получи дрешки(въпреки че бях предупредила да не вземат, защото има от всичко по много,все пак са по-големи,та ще свършат работа),един огромен плюшен мечок,който в момента му е любим и от сестра ми(негова кръстница)-златно кръстче и синджирче.Малката племенничка (на 7 г) милата му взела обувки за прохождане,и от голямата(на 9 ) получи подарък,останах трогната от децата.И парички му дадоха,с тях ще му купувам неща от ежедневието -памперси,пюрета, мляко.

# 145
  • София
За червения конец - преди време бях на едно кръщене, детето беше с обикновен червен конец без нищо на ръката. Свещеникът го видя и направо откачи, сряза го с ножица най-безцеремонно и обясни, че това е езическо и няма нищо християнско в червените конци.

# 146
  • София/Севлиево
Според зависи.За нашето кръщене свещеникът поиска китка здравец вързана с червен конец
Имаме приятели,които са страшно религиозни.Те не носят мартеници и отричат и червения конец, защото така им е казано.Та явно и тук има различни интерпретации.Иначе защо ще продават гривни от червен конец в църквите и манастирите?Бебето ми има такава с кръстче  от свекървата,която я е взела от Троянския манастир и му я подари като се роди.

# 147
Ако червения конец е със синьо око или просто против уроки,  го приемат за езически символ. И на нас се случи, една от гостенките на кръщенето носеше червен конец със синьо око и отчето каза или да го маха или да напусне храма.

# 148
Може ли да споделите заведения, от които сте доволни за кръщене в София?

# 149
Здравейте как поканихте кръсниците ? Ако може да приложите снимки на поканата за кръсниците ?Освен покана имаше ли бутилка или само покана ?

Общи условия

Активация на акаунт