НОЕМВРИйчета 2❤2❤ тема 3

• 26 969
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Pistachio, каква е тази болница, направо настръхнах Confounded И аз бях по същия начин и ми носиха АМ на определен час, но имахме телефон и като звъннех са ми носили и по-рано. Горкото бебче, току-що се родило, няколко часа на бял свят и вече да му миеш стомахчето с вода.. Sad И горката ти.

Сериозно трябва да се помисли нещо, да се ъпдейтнат познанията масово на лекарите в България.

# 661
Ами в частна болница раждах, но моя си е грешката, че не си поисках още първата вечер. Нямаше да откажат. Но го споделих, защото все пак се очакваше, че няма да яде цяла вечер. След това вече си исках, но първата вечер ми беше шок. За щастие, след 4 дена на АМ в болницата, не успя да ми спре кърмата, та откакто сме си вкъщи си е само на кърма.

# 662
За мен е абсурдно как някой няма да ти покаже как да кърмиш, ами ще ти тика АМ и вода в количката с бебето. Аз много досаждах, не че ми помогнаха, но много досаждах. И в кабинета им по кърмене, спонсориран от Авент, и на старшата в Неонатология. На всички, на които можех, досаждах. Не считам, че е редно да се процедира по този начин. В моята глава още след раждането трябва да дойде някой и да ти покаже как, какво, защо. Секцио или не. Това категоризирам като нормална грижа за родилка и бебе. Меко казано съм потресена от практиките в бг болниците и от това, което ти се е случило, Пистачио. Това е жестокост просто.

Съдя от своя си опит де, в който ако имаше навременна адекватна намеса в болницата, нещата може би щяха да се случат. Акушерките не са консултанти по кърмене. Акушерките не разбират от кърмене и не могат да помогнат, бвз да бъдат адекватно обучени от консултанти по кърмене. Те съдят от това, което са видели, което в 70% от случаите може и да работи. Но в останалите 30 едва ли е от помощ на когото и да било.

# 663
  • Варна
Аз от моя опит с болницата се ядосвам първо на себе си, защото идваха да ми помагат за кърменето (долу-горе), обаче си бях внушила, че кърма няма (май очаквах да капе и да я виждам, не знам). Просто не бях въобще подготвена за разлика от момичето до мен, дето си носеше в багажа даже книгата за кърмене. А аз се убих се да чета за раждането и първите дни с бебето, но шматка - не четох нищо за храненето. Бях си приела съдбата, че ще караме на АМ. Да ама като се прибрах и извиках вкъщи консултант, ми дойде куража. И така 2 месеца смесено хранене, 1 месец само вечерно АМ и от третия досега - само кърма. Надявам се да продължим до 1 годинка пък да видим.
Съжалявам, че не настоявах в болницата. Щяха да ми носят помпа да стимулирам, но забравиха и аз не нахалствах. Иначе постоянно ми стерилизираха протекторите и ми ги носиха. Идваха да гледат какво става, казваха ми, че имам коластра. Ама аз пълен олигофрен ... с шишето ставаше по-лесно. Милото си пиеше млекцето и веднага заспиваше. А на гърда си трябваше работа.
Следващия път...

# 664
Дъгичке и при нас се случи точно така! До третия месец си правеше много големи паузи, дори през деня по 5-6 часа, нощем е правил и по 7 часа и после БАМ. През нощта понякога през час и нещо мрънка... Надявам се само да е скок в растежа, много се надявам! Но и през деня иска да яде по често, което за мен е показателно, че е време за загряване. На 6.04 прави 5 месеца и за това от понеделник го почвам. Просто виждам, че не му стига АМ то но и не може на 1 да изяде много.

# 665
  • София
Дух, колко хранения имате сега? 6 ли бяха? И по колко АМ даваш?
Моят е мнооооого гладен напоследък. И аз почвам захранване от понеделник, но много бавно - никакъв зор.
Исках да изчакам до 5+++ ама и 5+ и 3 дни е ок. Днеска бяхме на ваксини: 7400гр 66см. Педи каза да почваме, че какъвто ми е труден, сигурно ще стане по-бавно всичко.
Аз си кърмя нощем и понякога сутрин. През деня давам АМ по около 150мл вода + 5 лъжички АМ или цедена кърма 150мм.

# 666
И аз, която само съм кърмила и двете си деца, в болницата хранех с АМ. То първите дни имах само малко коластра. Първият път ми дадоха малко напътствия, но чак да са ми обърнали кой знае какво внимание - не. Вторият път като разбраха, че имам опит съвсем никакво внимание. И аз раждах в чястна болница.

# 667
Дух, колко хранения имате сега? 6 ли бяха? И по колко АМ даваш?
Моят е мнооооого гладен напоследък. И аз почвам захранване от понеделник, но много бавно - никакъв зор.
Исках да изчакам до 5+++ ама и 5+ и 3 дни е ок. Днеска бяхме на ваксини: 7400гр 66см. Педи каза да почваме, че какъвто ми е труден, сигурно ще стане по-бавно всичко.
Аз си кърмя нощем и понякога сутрин. През деня давам АМ по около 150мл вода + 5 лъжички АМ или цедена кърма 150мм.
Ами между 6-8 хранения има, но той яде и през нощта. Тази нощ и миналата по веднъж, други случаи по 2 пъти е ял. Яде между 90 и 120 на хранене. Педиатърката каза 6 по 140 ама не става. А като беше на 2 месеца и по 180 е изяждал. Сега яде горе долу по 700-800 мл. на денонощието.
Последно у дома като го мерихме беше 6350
А и аз без зор. Лека по лека, ние дори още нямаме столче Simple Smile

# 668
На мен ми показаха един път, обаче малкият много ревеше като се опитвах да го сложа и се отказах. Вкъщи до 6 седмица само цедях и го хранех от шише. След това вече успяхме да се научим сами. Само малко ме е яд, че не си уредих поне нещата още в болницата да цедя и да му давам коластрата, ама за следващия път ще си знам.
Иначе той също до към третия месец правеше вечер по една пауза 5-6 часа, обаче оттогава най-дългата му е 3, иначе на час и половина- два се буди. И аз се надявам скоро да се променят нещата, на 3-4 часа ще ми е идеално през нощта 😀 Дори не си мечтая за цяла нощ.
А за момичетата, които мислят, че АМ не стига, не може ли просто да увеличите малко дозата? Доколкото знам зеленчуковите пюрета не са особено засищащи и е възможно скоро след пюрето пак да са гладни и да си искат млякото.

# 669
  • София
И ние нямаме. Харесах си едно втора ръка на пег перего и чакам да ми го докарат тия дни. Не искам да инвестирам преди да видя дали ще се задържи вътре.
Много ме очудва, че Божко е ял по 180, а сега не го прави. Аз отскоро вдигнах дозата от 120 на 150 (течната част само нали) и стана ощееее по-гладен, вместо да се успокои. Той никога не си е оставял и капчица в шишето. Още от родилния дом. Цокаше денонощно месец и половина, сега със шишето пак ме втрещява. И 200 да му дам, ще ги изяде. Е, аз разбира се, не съм пробвала.
Писташио, те зеленчуковите са комплиментарни към кърмата.
Заместващо хранене без плечен компонен, жълтък или месо, не бива да се прави.

# 670
Дагни, той като цяло почна и много да се разсейва като яде, всичко му е интересно и върти глава.
От вчера много трудно почна да заспива денем, не иска и биба вече. Днес след два часа и 40 минути го приспах в раницата с триста зора

# 671
Тези, които ще захранвате с пюренца, решили ли сте как ще въвеждате храните? Конкретно се чудя за жълтък и месо в каква последователност трябва да се дадат, кашите дали преди или след това, ориза като каша или като добавка на зеленчуково пюре да се въведе? Такива неща. То още е далече при нас, ама сме на темата сега, затова питам.

# 672
Все не ми остава време да прочета и излушам цяла лекция, за сега съм само на етап картоф, морков, тиквичка, тиква, пащърнак това ще въведа първо. после ще го мисля

# 673
И аз доста го мисля това. Някъде четох съвет при кърмените бебета месото да се въведе по-рано (примерно ако почваш със зеленчук, след него), тъй като имат нужда от желязо.

Обмислям последователността да е зеленчуци -> месо и жълтък -> каша -> плод, но не съм решила финално. Примерно ако не харесва кашата, ще въведа плод и после бих пробвала каша заедно с плод. Но ще чакам да видя ЛЛ какво ще каже.

За първия зеленчук се чудя между картоф, сладък картоф и тиква. Картофът четох, че не го харесвали много сам по себе си, докато тиквата е сладичка и я хапват с кеф.

# 674
Оф, аз още отсега го мисля, че ми се вижда сложна работа. Мисля картоф щото е класика и тиквичка после, а с тиквичката да дам ориз, за да мога после от месните пюрета да давам - те имат добавени ориз или царевица купешките. Кашите казват, че ако не наддава добре или е с рефлукс се почва с тях, така че май ще са накрая, а и те май не са им вкусни ако няма плодче вътре, поне за оризовата така са ми казвали. Обаче голямото колебание е с жълтъка. Една педиатърка, която слушах, казваше, че трябва като се стигне цяла порция пюре да се добавя мазнина и най-добре да е жълтък (за домашните пюрета), ама кога ще достигне тая цяла порция, дали преди или след месото... И кога се вкарва месо изобщо...нямам си идея, ама ще чета още, сигурно и от детето зависи. Искам месо и жълтък бързо да ги вкарам, въглехидратите не са ми толкова важни сякаш.

Общи условия

Активация на акаунт