Енгин Акюрек в "Дъщерята на посланика". Нови и стари проекти – Тема 408

• 46 970
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив

https://enginakyurekforever.wordpress.com/2021/03/14/tiene-relac … L68LEHNPkWo3rdXrg

Превод от испански Теменужка Христова.

АНАЛИЗИ/ИНТЕРЕСНИ МНЕНИЯ/ГЕРОИТЕ НА ЕНГИН АКЮРЕК/САНДЖАР ЕФЕ/ДЪЩЕРЯТА НА ПОСЛАНИКА

Има ли връзка последният разказ на Енгин Акюрек с преживяванията му в ДП ?

От Мария Фернандес

Всеки, прочел последния разказ на Енгин Акюрек „Провалени нощи”, излязъл в 37 брой на списанието “Cafasına Göre”, сигурно е изпитал дълбока тъга и меланхолия; чувства, които внушава и героят на тази история, младият Тахсин(означава Разкрасен), същата сензация, която изпита публиката на „Дъщерята на посланика” със заминаването на Наре.

Но нека първо да поговорим за „Провалени нощи”. Разказът ни предава историята на Тахсин, млад мъж, на прага на нова любов след двегодишна връзка с предишната си приятелка. Още от началните изречения, разказът е обгърнат в мистерия, която ще ни заведе до изненадващият финал, в обичайният Енгин Акюрек стил. В този случай, разказвачът говори от трето лице, той наблюдава и опознава героя отстрани.

Още в първия абзац откриваме една визуална метафора, която ни показва какви са чувствата на Тахсин на този етап от живота си, когато е на път да целуне за пръв път своята нова любов: ”Сякаш е прогонил враг, загнездил се в него, а не дъха си”. От тези думи става ясно, че Тахсин се е освободил от миналото си и гледа обнадежден към бъдещето. Но, според разказвачът, само така изглежда, защото малко след това с думите “Добре съм”, младежът убеждава сам себе си, че трябва да продължи напред и да бъде оптимист. От какво се е освободил Тахсин? Какъв демон и защо, е бил загнезден в душата му?

Когато се провежда изследване на една литературна творба, трябва да бъдат проучени историческият, социалният и биографичният фактори, оказали влияние върху автора, в момента на създаването на творбата. Следващият въпрос е: В кой момент от живота си е написал Енгин Акюрек този разказ? Много възможно е, разказът да е писан през февруари, 2021 г в Бодрум, по време на заснемането на „Дъщерята на посланика”. А какво е преживял преди това, свързано с темата на тази история? Който следи ”Дъщерята на посланика”, знае, че в края на януари, Неслихан Атагюл напусна снимачната площадка поради болестта си и решението на сценаристите беше, нейната героиня да изостави Санджар и дъщеря им Мелек.

Ако се поставим на мястото на Енгин Акюрек, сигурно е било тъжно за него да се сбогува с партньорката си и в същото време с героинята, която тя изигра. Трябва да е било трудно за него да се преструва, че всичко е наред, че той е “добре”, като Тахсин и да продължи напред с усмивка, да работи с нов партньор, героят му да се влюби в нов персонаж. Невъзможно е да остане безчувствен в подобна ситуация, не мислите ли така?!

Да се върнем към разказа . Героят, който Енгин е създал в тази творба , Тахсин , иска да продължи напред, да бъде прагматичен, иска да има надежди, да се влюби отново, “да открие един нов свят в тъмнината”, но въпреки това , той не може да спре да чувства меланхолия и болка, заради миналото. Това напомня ли ви нещо? Ако се вгледаме внимателно, има много дребни детайли, мънички подсказки, които ни водят към скритото съкровище. Например: Какво означава прашният портрет на починалият баща на бившата му годеница? Какво означава меланхоличното посещение на нейната стая? А сълзите, които Тахсин потиска в тази стая? Или пък, защо този път използва универсално име (унисекс)? Какво е значението на това решение? „Провалени нощи” е един вълнуващ разказ, който говори за загубите и за приемането на действителността, за Притежанието на съвест и състрадание, за тъгата и за надеждата, за мракът и за светлия лъч, който ни дава оптимизъм да излезем от онези неприятности, с които се сблъскваме в живота.  Вярвам,че повече от всякога,Енгин Акюрек говори от дълбините на сърцето си!
Поздравления!

Мария Фернандес, писателка и лицензирана по сценична режисура и драматургия в университет Малага.

# 691
  • Pleven, Bulgaria
#BugünGünlerdenSefırınKızı
#BugünGünlerdenSancarEfe
#BugünGünlerdenMavı
#BugünGünlerdenMavSan

Здравейте в нашият ден за кино,момичета,в деня на Санджар Ефе.
Може да не знам езици,да интерпретирам със сърцето повече,отколкото съм разбрала по картинки,може да си чакам чинно преводите и да благодаря за тях,може да не съм специалист кинокритик,специалист преводач,може да съм зомбирана и сектантка......но всеки ден ,откакто е започнал сериалът Дъщерята на посланика,чинно се отбивам в ТТ и давам своя принос в подкрепа на сериала.На всяка акция,повтарям всяка,вземам участие и карам до изтръпване на пръстите,всеки понеделник постъпвам по същия начин.Доскоро хаштаговете ми бяха различни.Подкрепях от серце и душа двойкат НарСан,исках да ги видя щастливи,исках да видя как любовта лекува,исках да видя искрена прошка в очите на Наре и въпреки всичката лудост и сбъркани идеи,не се отклоних и на милиметър.Докато по други места плюеха Енгин,(не бъркам актьора с героя му),плюеха Санджар,възхваляваха неестествени връзки и послания,а неотстъпно бях ЗАД двойлата НарСан и вярвах илюзорно,че ще разберат,защото аз ги разбирах.Защото исках проектът ни да разтърси соц.мрежи.Е,както се оказа,гледаме два различни сериала.В пълния смисъл на думата.Неслихан напусна,Ураз напусна.По какви причини,всеки си знае.Времето е най- добрия и справедлив съдник!
Сега гледаме наистина нов сериал,с нова история.И аз съм доволна,че Туба подаде ръка в труден момент и ни подари часове екстра да се наслаждаваме на Енгин.В моето село казват “Направи добро и го хвърли в морето,то само ще изплува!”Та и Енгин така,но Туба имаше доблест да го каже на прощаването с КПА.А сега го и показа и го доказа!
Не съм фен на нито една актриса.Харесвам повече или по- малко образоте,които са изиграли и аз съм видяла.Харесвах НарСан,виждах химия между тях нагнетено ти страдание и малкото общи сцени.
Но двойката Енгин- Тубаследователно Мави- Санджар е на съвсем различно ниво.Висша класа!В тях намирам най- вече тотален синхрон,допълване един на друг,а химия,физика,синергия,енергия....  това ви тира в общите им сцени,обгръща ги!
Дори да не беше Дамата на турската киноиндустрия,да нямаше капчица талант,Туба Бююкюстюн си спечели моето лично уважение и респект!!!И както в Бг обичаме да казваме,учи се от големите !!!
Знаете ли какви нападки отнася Туба в инстаграм от анти- фенове на сериала и на МавСан?!Жената,обаче е с класи над другите,нито заключва профила си,нито се връзва да отговаря на дребни душици!Стои с гордо вдигната глава и достойнство!Промотира всеки епизод и посреща всеки ден с оптимизъм и добра дума!Как да кажеш на черното бяло?Какво да критикувам?Нищо!!!Да се учат другите,ако имат мозък!
В личен план,смятам,че ужасно много си подхождат с Енгин и имат много общи културни интереси.Кой знае,може след толкова много екранни целувки да видим истинска някой ден....Няма турски актьор,който да целува по- красиво от Енгин!А специално  целувките на Елмер са по учебниците за актьори.Останалото са имитации!
Казвам това полу на шега,не ми се връзвайте.Във всичко останало съм напълно сериозна!
Между другото,не мога да разбера,след като ние не сме добре дошли по чуждите “къщи”,защо в нашата нахлуват с гръм и трясък да ни налагат мнения и мисли????Нали още от началото те поставиха границите,не ние!
Ако Интермедия не са споменали Неслихан,имали са своите причини.Може да не са свързани с нея самата,може да е заради героинята и.Не е спомената,нали?
Това,което Мариана Димитрова прави е да подаде и имформацията,и при това безпристрастно.Всеки сам пречупва през призмата на собствените си виждания информацията!Както една моя любима дружка писателка обича да казва “Всеки си шета на акъла!”
Ние не ходим да спорим когато се обсъждат “”статиите”” на жълтите клюкарски таблоиди на Америка,защото Vibra e точно такова- клюкарско,сплетническо издание,дишащо от интриги и сплетни.някои го имат за капацитет в кинокритиката.Обаче ние отдавна сме минали по тази пътечка и сме се върнали даже.
Марианка,направи ми услуга да постнеш любимото ми гифче,на Енгин,издухващ праха (злобата)от себе си,моляяяя!!!!
Хубав следобед!!!

# 692

Благодаря за превода 💐 И на мен последния разказ някакви такива мисли и асоциации ми навява

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 15:44 от araselia

# 693
Чашата наполовина пълна или наполовина празна е?
Вечен  философски въпрос за който  две еднакви мнения няма.
 Защото: Чашата не е празна, но не е и пълна! И въобще, не е чаша. И не ти я гледаш, а тя вижда проекцията на размислите ти какво искаш да кажеш на себе си за чашата. Или пък не. Казусът с чашата е отношение, възглед към живота в безкрайно много измерения и тълкувания.

Никой не се спря, никой нищо не печели, никой няма да се опита да разбере другия...

Вече се изморих от тези спорове..

За мен Наре и Санджар бяха хубава двойка, това беше тяхната история...

Много голяма грешка в разказа беше преспиването с Менекше, от там някак историята тръгна, в друга посока.

И без значение, защо напусна Неслихан. Това си е нейно право. Ако не беше напуснала, историята щеше да е с друг край..
Колтото и да не се харесва на зрителите-Наре, Санджар или Гедиз...
Това беше двойката, сега има нова главна актриса..
 И двете са талантливи и харизматични, и двете двойки имат своя чар..

Нека пожелаем успех на всички актьори на ДП, сценаристите и целия екип.

Който иска да гледа последните епизоди, да се наслаждава и да бъде позитивен е по-добре.
В крайна сметка всеки от героите имаше своите силни и слаби страни.

Без значение какво виждаме в чашата, трябва да се научим да бъдем хора...Човечни..

Ценящи чуждото мнение, защото живото нямаше да е хубав, без различните гледни точки...

# 694
  • Пловдив

Теменужка, заповядай.
Страхотна визия - това е от зад кадър за списание L'Officiel Hommes-15.03.2015.

# 695
Здравейте,

Моето мнение е, че не одобрявам лъжата и коварството.В киното се справям по-добре, СЦ ми помагат и аз си изграждам отношението към героите, според моето неодобрение.

В реала и соц медии е много трудно, защото мога да попадна на лъжливи и коварни хора и съответно да направя грешки.Но прошката е на помощ.Ако я поискаш от сърце.Hug

Момичета, Hug Flowers Bouquet

# 696
  • Пловдив

Хаштагът на епизод 44.

И тези сладури ни канят да гледаме тази вечер.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 17:15 от mariana51

# 697
Много хубав хаштаг 🙌

Очертава се още една сватба, не толкоз изискана, но пък истинска и 100 пъти по-весела🙂

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 17:34 от araselia

# 698
Всички са на линия - а тези тримата "ГАС" Гювен/Ахмет/Седат  също бая активни, значи са замислили бая гадости.

Момичета Two Hearts  аз ще работя тази вечер, така че моля каквото разберете - слагайте. Най-вероятно по нощите ще гледам в Ютуб серията.

# 699

Цвета на очите и е същия като якето 😍

# 700
  • Pleven, Bulgaria
“И без значение, защо напусна Неслихан. Това си е нейно право. Ако не беше напуснала, историята щеше да е с друг край..
 И двете са талантливи и харизматични, и двете двойки имат своя чар.. “

Нинка,благодаря ти за тези думи.Точно така се чувствам и аз. НарСан бяха страхотни заедно и можеше да намерят щастието!В реала,обаче,не се случиха нещата така.Как,кога и защо напусна Неслихан ,си е нейна работа.Ние,зрителите,които обичаха НарСан,го преживяхме трудно,но бяхме принудени да се примирим.Обстоятелствата наложиха промените,затова и не разбирам каква е вината на Туба и Енгин?На мен лично,половината от удоволствието от сериала,от историята,от невероятното превъплъщение на актьорите,ми горчи от почти самото начало.Никога не съм гледала сериал,заедно с фен маса,която не уважава партньора на любимеца си!Беше ми болно,беше ми мъчно,сега чак ми е смешно.
Аз намерих смисъл в новата история.Мисля,че сценаристите отлично преплетоха минало и настояще.Дори мисля,че ако желаят,имат материал за трета темпорада,макар да е невъзможно.Ще ми липсва Санджар,когато свърши сериала.За мен той си остава олицетворение на мъжество,доблест,справедливост,честност,сила,достойнство.Ще ни липсва прекършената любов на НарСан.Но аз смятам,че всеки човек има право на втори шанс,ма поправителен изпит и на  щастие.
Наре остана в миналото,Мави е настоящето и светлото бъдеще!Искам да ги видя щастливи!
Всичко останало е като думите на Скарлет О’Хара....Утре ще бъде нов ден!
Марианка,благодаря за страхотното гифче!
Момичета,то не остана време до новия епизод!Стягайте се!♥

# 701

Теменужка 💜 на100 % съм с теб.  Не се чуди, ти нали си чувала - "не ми е на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле ", и проблема е, че на Вуте не само не му е зле, но му е и по-добре 😜 Ама да се спасяват, ние сме си ОК и както казва Нина 💜 да си се наслаждаваме на мига, че утрето не се знае какво ще е 🙂

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 18:53 от araselia

# 702
  • Пловдив

Канали на Стар тв за онлайн гледане:

1.   https://www.youtube.com/watch?v=APbEMxrFjXo
2.   https://www.startv.com.tr/canli-yayin
3.   https://canlitv.com/star-tv-izle
4.   https://www.canlitv.legal/star-tv-canli-1
5.   https://www.canlitv.video/star-tv-2
6.   https://www.canlitv.vin/star-tv-canli-3

Да се надяваме и на онлайн превод на руски в ефир тук:

https://www.instagram.com/turk.melegi/

Ако се появи и друг линк - подавайте.

# 703

Красиво.Heart

# 704
  • Варна
“И без значение, защо напусна Неслихан. Това си е нейно право. Ако не беше напуснала, историята щеше да е с друг край..
 И двете са талантливи и харизматични, и двете двойки имат своя чар.. “

Нинка,благодаря ти за тези думи.Точно така се чувствам и аз. НарСан бяха страхотни заедно и можеше да намерят щастието!В реала,обаче,не се случиха нещата така.Как,кога и защо напусна Неслихан ,си е нейна работа.Ние,зрителите,които обичаха НарСан,го преживяхме трудно,но бяхме принудени да се примирим.Обстоятелствата наложиха промените,затова и не разбирам каква е вината на Туба и Енгин?На мен лично,половината от удоволствието от сериала,от историята,от невероятното превъплъщение на актьорите,ми горчи от почти самото начало.Никога не съм гледала сериал,заедно с фен маса,която не уважава партньора на любимеца си!Беше ми болно,беше ми мъчно,сега чак ми е смешно.
Аз намерих смисъл в новата история.Мисля,че сценаристите отлично преплетоха минало и настояще.Дори мисля,че ако желаят,имат материал за трета темпорада,макар да е невъзможно.Ще ми липсва Санджар,когато свърши сериала.За мен той си остава олицетворение на мъжество,доблест,справедливост,честност,сила,достойнство.Ще ни липсва прекършената любов на НарСан.Но аз смятам,че всеки човек има право на втори шанс,ма поправителен изпит и на  щастие.
Наре остана в миналото,Мави е настоящето и светлото бъдеще!Искам да ги видя щастливи!
Всичко останало е като думите на Скарлет О’Хара....Утре ще бъде нов ден!
Марианка,благодаря за страхотното гифче!
Момичета,то не остана време до новия епизод!Стягайте се!♥
Нуши Yellow Heart  и аз като теб и някои други момичета до последно бях за НарСан, ама ми мина Smile то и в живота е така, хубаво е че идва новото и се забравят лошите работи .... иначе човек няма да може да продължи .
Не знам, но според мен се намеси съдбата,  след всичките помии дето се изляха върху  Енгин/ не само върху Санджар/  се случи нещо, което никой не е предвиждал  и обърна всичко. Никой не знаеше какво ще стане, радвам се, че Енгин е смел човек, не изостави героя си, защото можеше и с право друг би го направил, да махне с ръка и да каже и той "Йетер",  ама не го направи, за което съм му много благодарна Two Hearts Защото и аз чувствах постоянно една горчилка и ми се губеше удоволствието от гледането на прекрасната актьорска игра от постоянните негативни коментари и злоба, която се лееше от привържениците на Неслихан..... еми, с такива фенове врагове не й трябват  Smiling Imp
Ами да, Санджар си беше и си остана основна действаща фигура, не че някой от нас се е съмнявал в това, ама други си измисляха други главни герои. Неговия герой си беше най- добре изградения и последователен в действията си/ малко преекспониран на моменти с агресията, но това е била целта- да покажат после трансформацията/ .. друг е въпросът, че не им достигнаха силите на предишните СЦ да развият образа на Наре, нейния образ беше доста неглижиран от тях и непоследователен Rage
Новите СЦ направо ме изненадаха, дотук добре напипаха същността на историята и с този паралел, който правят все едно продължиха историята на Наре , но с новата героиня ... браво на тях Flowers Hibiscus

Приятно гледане, момичета !

пп еее, тая серия мога да я гледам н- пъти Yellow Heart

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 19:53 от Аnista

Общи условия

Активация на акаунт