От коя марка съдомиялни сте доволни? - Тема номер 3

• 42 845
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • Paris, France
Чистенето става на най-дългата програма с най-високата температура. Обикновено това е интензивната програма. Ако миялната има копче за предварително изплакване, не го натискаш, избираш програмата, слагаш продуктите в чинийка на дъното за да не ги засмуче при започване на програмата и пускаш програмата. Ако има копче за таблетки го натискаш за да не пуска сол и да мие по-дълго Слагам лимонената киселина на прах, върху нея наливам малко оцет и накрая, когато е сложена в миялната,на дъното в средата заливам със спирта за да не се изпари веднага. Затварям вратата и пускам.

Ако програмата има задължително изплакване се пуска машината празна или с малко оцет и като чуеш,че изпразва първата вода, подготвяш паничката и като започне да пълни с вода, натискаш Stop/Pause веднъж, отваряш вратата и слагаш на дъното. Понякога просто отварям вратата, слагам и затварям 🤩 Някои хора изчакват водата да загрее, но на моите миялни не чувам кога. В повечето упътвания пише колко е дълъг всеки цикъл и отделните миения и плакненета. На моите предварителното плакнене е  около 20 мин, но всеки път отварям книжката и си припомням, както и засичам с хронометър. 

Може да изключиш гланца преди чистене, защото той също съдържа киселина и мазнина. На моята изключването е механично, но ако става с копчета трябва да видиш в книжката как точно се прави и е доста досадно 😎.

Приятелка слага сместа в пластмасова цедка за ориз, но аз нямам такава, а и не всички издържат 70°. Друга позната слага в марля или тензух,която слага в кошницата за прибори (преносната на долния ред).

Само да те предупредя, че:

1. Ако маркучите са затлачени няма да видиш кой знае какво подобрение докато не ги свалиш и изчистиш и тях. Досадно е,особено ако е вградена,но трябва да се прави веднъж годишно. Е, аз досега никога не съм го правила на моите, ама да си кажа 🤩. Чистят се най-лесно в големи легени във ваната. Пълниш с препарат за чистене на котлен камък и обезмасляване, като за вана и с гореща вода и ги киснеш и после вдигаш и пускаш да изтече мръсотията. Ще се хванеш за главата като видиш какво излиза.

2. Ако миялната не е чистена отдавна и на места има големи отлагания на котлен камък, трябва да се чисти няколко пъти, но не са нужни големи количества киселина за следващите чистения, а 50-60 грама, примерно.

3. Ако живееш в район с твърда вода (моят случай) трябва да чистиш често, на 3-4 месеца. Еееех, де да го правех и аз 🤩!

4. Ако си в район с мека вода веднъж годишно е достатъчно.

За да не се нацапва бързо е важно:

1. Чиниите да се слагат изплакнати. Кисна в леген в мивката, но без да трия и мия с препарат. Гледам да няма частици храна по тях. После пускам на програма без предварително плакнене за да не хабя вода.

2. Тенджерите да се киснат във вода с малко оцет, за да не влиза котлен камък в машината. Майка ми живее в София и не плакне с оцет, защото водата е мека, но ако е твърда е важно. Откакто плакна с оцет чистя веднъж годишно с 50гр. лимонтозу и капки оцет, но без спирт.

Лимонена киселина купувам от турските магазини в пликове от 500гр. С нея чистя и пералнята. В България се продава и в кутии от 1кг. Оцет от супермаркет, спирт от аптека в България, 1 литър 90%.

Стискам палци машинката да проработи, защото ми е много симпатична с тези 41дб. Чакам да се похвалиш.

С увеличаване на всеки 1-2 децибела шумът нараства двойно. 43дб машина е 2 пъти по-шумна от твоята и може и повече. 45дб е 4 пъти по-шумна. Моята машина не се чува изобщо докато мие ако не си доближа ухото, а тази на майка ми се чува, но не е фатално. 49дб са си ужасни. Всъщност и моята се чува, но само ако сложа пластмасов леген или голям, пластмасов капак за микровълнова в долното чекмедже. Като е пълна със стъкло и метал не се чува.  Мия основно на едночасова и програма за кристал от около час и 10 или 20 минути. 43 децибела можеш да вземеш смело, но повече от 45 не. Приятелка си купи LG от 41дб, но гадта бучи като трактор, та нямам доверие на новите машини. Првдишната и юашина беше Сименс 43дб и изобщо не се чуваше, та не е от жилището и изолацията. Чети отзиви преди да купиш и не разчитай на марка!

Да, по-добре е да има перка на тавана ако има чекмедже за прибори, въпреки че предишната ми машина имаше перка, но ако децата сложена омазан в нутела нож, то той излизаше мръсен. Предпочитам кошница в долното чекмедже или чекмедже за прибори под горното чекмедже. Не съм фен на горно чекмедже за прибори, и са вечно мокри там. Кошницата мога да я сложа на парното барабар с приборите вместо да хващам парцала.

А за дъна на тигани и купи в горното чекмедже душ в предостатъчен. Сегашната ми миялна е с душ и не мие по-зле от предишната с перка.

# 61
  • На брега на реката
При сина ми, имаше същия проблем и се оказа, че е спукана горната перка и отделно от това, уплътнението  м/у перката и рамото не държи. От това, не можеше да създаде необходимто налягане и не миеше съдовете в горната кошница.
Котлен камък не би следвало да има, след като твърдиш, че винаги си слагала сол, освен ако, йонообменника не е прецакан и не омекотява водата.
И ако позволиш един съвет: Винаги когато чистиш филтъра, почиствай и перкитеи може да я пуснеш с препарат за миялни, върши добра работа!

# 62
  • София
Благодаря ви, тези дни ще огледам перките и уплътненията,ще почистя и с препарат за миялна и с другата рецепта и ще пиша. Дано има ефект!

# 63
  • София
Моята пък "нова" миялна не прави сауна в стаята като си отвори вратата - явно пак съм сиромах Петко и за мен го няма този зимен бонус Sad  В чекмеджето за прибори си измива всичко нормално, че и го изсушава (е, случвало се е някоя вилица да изкарам за доизмиване, ама като оставиш лепкаво тесто 2 дни хубаво да засъхне и не пуснеш програма с накисване... не обвинявам машинката аз). А тези децибели дето си ги говорите, нали знаете, че са при конкретни условия, не че на всяка програма и при всякакво зареждане някой ви обещава 43 или 45 децибела. Същото за разхода на вода - като напише търговеца Х литра, не значи, че на всяка програма ще изхарчи точно отлкова. Не бих сипала спирт в миялната, но си я чистя редовно с предназначен за това препрат. Понеже стана на една година вече, може да пробвам дали на ММ ще му се занимава да разкачи тръбите и да видя при редовно почистване дали пак се натрупва мизерия в тях.
Според мен голяма каша се изписа, в която има истини и неистини.
Дано тръгне старата машинка, в края на краищата - нали това е желаният вариант.

# 64
  • София
Скрит текст:
Здравейте, за пръв път ще купуваме съдомиялна и поради ограничение в мястото гледаме за компактна такава. За сега сме харесали този модел на Бош, Серия 4. Имате ли някакви препоръки за друг модел и марка или пък забележки към този модел, който сме харесли?
Лаленце, аз съм с такава съдомиялна. Доволна съм как мие и суши, но ми липсва място за повече купи. Тави стават  и мия в нея.  В тази или предишната тема се коментираше едно кубче, което беше с две кошници, потърси, че не си спомням каква марка беше. Ако в този момент трябваше да избирам такъв вид съдомиялна, щях да купя нея. Това е заредените си съдомиялна от сутринта. Независимо, че купите се "застъпват" всичко е добре измито. Дъното на едната тендже не е перфектно, но в такива случаи го търкам с допълнителен препарат на ръка. Мия само на автоматична програма и понякога пускам изплакване.
Пиша от тел. и не мога да скрия снимката, за което се извинявам.

Благодаря много за отзива и съвета! Гледахме я и тази с двете кошници, но за съжаление сме ограничени в място и откъм височина, а тя беше по-висока. В крайна сметка взехме коментирания Бош и вече два пъти я пусках. За сега сме доволни. Единствено не мога да се оправя с настройката за изключване на системата за омекотяване на водата. Задържам бутона "Старт", но на дисплея не се появяват различните настройки. При вас получава ли се?

Идвам да дам отзив за съомиялната, ползваме я активно вече 2 седмици. Като цяло съм доволна, единствено имам забележка към сушенето на посудата, определено са си мокри. Сравнявам със съдомиялната на нашите и има разлика.

А относно изключването на индикаторите за липса на сол и гланц - оказа се, че има грешка в бг превода с инструкциите. В оригиналните пише различно и се справихме.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 18:50 от Госпожа Лаленце

# 65
  • София
А тези децибели дето си ги говорите, нали знаете, че са при конкретни условия, не че на всяка програма и при всякакво зареждане някой ви обещава 43 или 45 децибела. Същото за разхода на вода - като напише търговеца Х литра, не значи, че на всяка програма ще изхарчи точно отлкова.
Дано тръгне старата машинка, в края на краищата - нали това е желаният вариант.

За децибелите знам, но и знам колко е тиха моята, а новите не знам. Зависи и от шумоизолация на уреда и от мн. неща. Новите обаче за бюджета ми няма под  46 децибела, 42 има за 1700 лв. и ми е много. Водата изписана на етикетите е на програма еко, моята е засичана и на другите, разлика литър. Икономията на вода и ток е минимална и не ми е толкова критерии,колкото шума и програмите в уреда, не си откривам комбинацията от такива,които искам в уред и то цвят инокс за бюджета, който съм определила. На финала пък търся и отзиви за модела и ако не открия не смея да купя .... И то стана егати сагата. Ако не се оправи с почистването е ясно де, ще се купува нещо.
Като за финал моята е с четири нива на пръскане, две перки,душ на тавана и дюза от страни на стената....

# 66
Snoopi чудно ми е на коя марка е сегашната ти миялна ? Съжалявам ако си споделяла ....

# 67
  • София
Snoopi чудно ми е на коя марка е сегашната ти миялна ? Съжалявам ако си споделяла ....

Не съм.. Simple Smile Аристон е, но чист Аристон,а не Хотпоинт Аристон.

# 68
  • Paris, France
Snoopi, ако не спите в помещението, в което е миялната, 46дб хич не е зле. Миялната на майка ми е 46дб и не я чуваме извън кухнята, но и да сме в кухнята не е досадно. Майка я пуска нощем, когато навън е тихо и няма оплаквания от съседи, нито я чуваме в хола или спалните.

Дори и да не е съвсем безшумна, може да се пусне като пускаш пералня, примерно. Установих, че всичко ми се измива идеално и на програмата за кристал 40°, а тя е с доста слаба струя. Ако искаш пробвай на сегашната (в смисъл как се измиват тенджери на нея)!.

Не виждам разлика в качеството на измиване на горния ред  между миляна с перка на тавана и такава с душ. Предишната ми миялна имаше перка, а сегашната душ и от сегашната съм по-доволна, защото мие по-бързо. Предишната беше висок модел на Бош, сегашната е висок модел на Беко. Майка ми също има Беко. И Бош и Беко са 43дб, но сегашната (Беко) е леко по-безшумна,  като че ли, което почти ме дразни, защото имам чувството, че не бачка или нещо се е развалила.

Защо не разгледаш Беко? Имат много хубави модели с тихи,индукционни (магнитни, без предавка) мотори, които са доста тихичко, защото няма триене на ремък. Вътре са инокс, иноксов филтър. Тази има 8 програми досущ като моите (има за кристал) и май е даже по-тиха от моята. Две приятелки я имат и съм я чувала, тоест не съм я чула да издава звуци.

https://www.beko.fr/dfn1420s

# 69
Беко – пълни боклуци . И да ми ги подоряват не ги искам .
Говоря за СЕГАШНИТЕ модели , не ПРЕДИ ГОДИНИ !

# 70
  • София
Може ли да кажеш защо? Бях се спряла на това Беко    https://www.technopolis.bg/bg/Svobodno-stoyashti-s% … X/p/680679   много доволни отзиви,но срещнах и недоволни и съм в чуденка.
 https://www.bosch-home.bg/productlist/SMS46LI04E#/Tabs=sec … 16/    
За този Бош пък не откривам мнения птносно миене и сушене,дали мие загорели тави....
Гаранцията на Беко е 5 години срещу две на Бош

# 71
Аз съм от недоволните за Беко - моята се развали 2 месеца след като я купих ..

# 72
Може ли да кажеш защо? Бях се спряла на това Беко    https://www.technopolis.bg/bg/Svobodno-stoyashti-s% … X/p/680679   много доволни отзиви,но срещнах и недоволни и съм в чуденка.
 https://www.bosch-home.bg/productlist/SMS46LI04E#/Tabs=sec … 16/    
За този Бош пък не откривам мнения птносно миене и сушене,дали мие загорели тави....
Гаранцията на Беко е 5 години срещу две на Бош
Една приятелка сега е с този Бош ама буквално снощи ще я е пуснала за първи път. Аз ходих да и обяснявам кое как кога та я огледах на живо. И ето на прима Виста какво ми направи впечатление. Дъното е пластмасово ( не знам до колко е проблем), филтъра който е за едри частици е без дъно и парчета храна ако има такива ще падат надолу и трябва да бъркотиш с ръка да ги изкарваш. Не разгледах съвсем подробно инструкциите за филтъра ( оставих и го за домашно да си прочете подробно 😁) но видях че имаше някаква картинка да подвадиш някаква част с лъжица 🤨. Иначе я пуснахме първо миене без нищо и се чуваше само водата. Повече отзиви за сега нямам.

# 73
  • София
За децибелите знам, но и знам колко е тиха моята, а новите не знам. Зависи и от шумоизолация на уреда и от мн. неща. Новите обаче за бюджета ми няма под  46 децибела, 42 има за 1700 лв. и ми е много.
Моята е вградена Whirlpool, не съм търсила свободностояща със същите децибели. На първо четене намирам тази, която е даже по-добре от моята - 42 db https://www.tehnomix.bg/sadomiyalna-whirlpool-wfo-3o32-p Ама не е инокс, уви, а и не знам програмите дали са твоите.
Като търсих моята преди година, при цялото четене срещнах много положителни и негативни отзиви за Беко. Бях се навила и на такава, склонна бях да рискувам. Сега не знам дали бих, при положение, че се сдобих с Whirlpool-a с 6 години гаранция, който си върши работата съвсем прилично; ама и тази беше риск, понеже инфото не беше така обилно като за Беко и Бош/АЕГ. Може да се окаже, че наложи ли се сервиз, ще сменям направо миялната - всичко очаквам от гаранционен сервиз аз.
Според мен 100% подсигуряване няма, ама поне си вземи уред, който да отговаря на най-високите ти приоритети. Тъй де, най ти стискам палци да не купуваш нова изобщо, ама ако ще - все някой компромис ще има, нека не е с това, което ти е най-важно Simple Smile

# 74
  • гр. Варна
Имат много хубави модели с тихи,индукционни (магнитни, без предавка) мотори, които са доста тихичко, защото няма триене на ремък.
Може би имате предвид инверторен двигател?
Къде има/няма ремък? Може би имате предвид четки?
За ниското шумово число е от значение наличието на шумоизолация в съдомиялната, защото двете помпи (циркулационна и дренажна) при работата си създават доволно шум.

Общи условия

Активация на акаунт