COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 148
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 170
  • Пловдив
Случайно безплатно да ходи на домашни посещения. Или пенсия 250 лева и 100 лева за доктор вкъщи е ОК.

# 10 171
dazel, малко е 100 лв за такъв лекар на домашно посещение. Обикновен лекар от клиника, млад, без специалност взима по 70 лв да дойде и погледне болен, една слушалка, една рецепта без нещо специално, защото няма изследвания и не смее... това е. Това от личен опит. Та тя поне 200 и повече сигурно взима (така аз си мисля)

# 10 172
Аз също не вярвам в твърденията, че 80% от хората го изкарват без да разберат /безсимптомно/.
По мои лични наблюдения си мисля, че наистина много голямо значение има количеството вирусен товар, което е поето. Имам приятели и познати, които го прекараха около 20-25 човека,/някои по-леко, други доста по-тежко/. Тези, които бяха с леки симптоми, са хора, които работят от вкъщи, живеят сами, не са семейни, навън винаги са с маски, не са разбрали откъде са се заразили /предполагат, че от магазин, в който са били съответно с очила и маска и  явно не са поели голям вирусен товар/. Другите с по-тежки симптоми, всичките са заразени в вкъщи от болен член на семейство, което според мен доказва тезата, че когато се заразиш без маска и постоянен контакт със заразен, нещата наистина стават доста по-сериозни.

# 10 173
Тъкмо щях да напиша, че тези домашни визити нито са безплатни, нито са достъпни за всички, така че ако така смятаме, че ще преборим пандемията, много се лъжем. Ли Лу, твоят пост за ваксинираната и повторно боледуваща лекарка да го прочетат всички мангъровисти на първо място тази професорка, дето смята, че хората са ненужно изплашени. Да си на кислород не е леко изкарване на инфекцията, каквото и да ми говорят.

# 10 174
  • София
Фанфанито, кой кого подвежда? Навсякъде има информация за повторно заразени, за ваксинирани и заразени... Твърди се, че шансът за това не е много голям, а не че е нулев. И това е точно така.

# 10 175
Редки кръвни съсиреци - това, което трябва да знаете

Провеждат се разследвания дали случаите на рядък тип кръвен съсирек са свързани с ваксината за коронавирус Oxford-AstraZeneca.
Връзката между ваксината и тези редки съсиреци - известни като CVST - все още не е доказана, но експертите казват, че доказателствата „се засилват“.

Съвместният комитет по ваксинация и имунизация (JCVI), групата експерти от UK, които съветват как да се използват ваксините, сега препоръчва на здрави хора под 30 години да се предлага друга ваксина.

Какво представляват съсиреците CVST?
CVST означава тромбоза на мозъчните венозни синуси. Казано по-просто, това е съсирек, открит в голяма вена в мозъка.
Кръвта обикновено преминава през вените от мозъка обратно към сърцето.
Съсирекът CVST може да блокира притока на кръв в мозъка, намалявайки доставката на кислород и потенциално причинявайки щети - спирайки централната нервна система да работи правилно.
Редки съсиреци са открити и в други области, като големите вени в корема, при хора, които са имали доза на Оксфорд-АстраЗенека и, в няколко случая, в някои артерии (съдовете, пренасящи кръв от сърцето до органи).

Защо се получават съсиреците?

Все още никой не е сигурен, но има някои общи фактори.

В разследваните случаи на CVST при всички пациенти е установено, че имат малък брой тромбоцити - това са кръвните клетки, които обикновено помагат за възстановяване на кървенето в тялото.
Установено е също, че пациентите имат определено антитяло (имунен протеин, който често помага в борбата срещу инфекцията) в кръвта си, което активира тромбоцитите.
Антитялото кара тромбоцитите погрешно да се слепват и да образуват съсиреци и от своя страна активира други части от системата за съсирване на тялото.

Комбинацията от съсиреци и ниски тромбоцити е една от характеристиките, които лекарите търсят сега.
Но има много повече неща, които трябва да се разберат относно процеса.

Как да разбера дали имам такъв?

Всеки, който има някой от следните симптоми четири дни или повече след поставяне на ваксината, трябва да потърси незабавна медицинска помощ:

Силно, постоянно главоболие
    Замъглено зрение
    Задух
    Болка в гърдите
    Подуване на краката
    Постоянна болка в стомаха / корема
    Необичайни синини или червени / лилави точни петна извън мястото на инжектиране, където се прилага ваксината
    Неврологични симптоми като слабост в краката или гърчове

Колко дълго след ваксината се появяват съсиреци?

Повечето случаи са били наблюдавани между четири дни и няколко седмици на хора, които имат доза.

Сега медицинските експерти във UK предлагат лекарите да разглеждат това рядко заболяване като диагноза при всеки, който има съвпадащи симптоми до месец след като е получил ваксината.

Колко редки са съсиреците?
Според британския медицински регулатор, MHRA, са установени 79 случая и 19 души са починали.
Това е от общо над 20 милиона дози от ваксината AstraZeneca, дадени във UK.
Данните продължават да се анализират и с течение на времето вероятно ще има повече информация.

От настоящата информация общият риск от тези видове съсиреци след удара се оценява на един на 250 000.

Въпреки че все още е рядък, изглежда, че този риск нараства при по-младите хора.

JCVI реши, че - като се има предвид, че здравите хора под 30 години са изложени на по-малък риск да се разболеят сериозно от Covid - балансът на рисковете и ползите означава, че трябва да им бъде предложен различен удар, ако има такъв.

Експертите са категорични, че за по-голямата част от хората ползите от ваксината значително надвишават рисковете.

Може ли съсиреците да се лекуват?

Като цяло, колкото по-бързо се идентифицират случаите, толкова по-добре за пациента.
Лечението може да включва редица лекарства и включва имуноглобулини - имунни протеини - дадени чрез капково вливане.
Някои пациенти ще бъдат изпратени у дома с разредители на кръв от ново поколение и ще бъдат редовно наблюдавани.
Според специалиста по кръвта, проф. Адриан Нюланд, настоящите данни сочат, че 75% от хората оцеляват.

Експертна група от кръвни специалисти във UK изготви насоки за лекарите, които постоянно се актуализират.

Свързани ли са други ваксини Covid със съсиреци?

Проф. Антъни Харден, заместник-председател на JCVI, казва, че има няколко случая с Pfizer и случай в рамките на клиничното изпитване на ваксината Янсен, но казва: „Те са изключително редки и затова е трудно да се реши дали са причинени от ваксина или не. "

Той казва, че ако се докаже връзка с ваксината AstraZeneca, учените ще трябва да разгледат внимателно други ваксини - като Янсен - които използват подобни методи за доставяне на ваксината.
https://www.bbc.co.uk/news/health-56674796

# 10 176
Фанфанито, кой кого подвежда? Навсякъде има информация за повторно заразени, за ваксинирани и заразени... Твърди се, че шансът за това не е много голям, а не че е нулев. И това е точно така.
Подвеждат всички дето говорят, че всички ще го изкараме. Да, ще го изкараме, ама не само по един път , ако няма мерки и не се внимава и после, не се пазиш, не пазиш и околните. Точно това става сега и така го разбират хората. Дри по-лошо, тези които още не са го изкарали или не знаят, си живеят без мерки, протестират и обиждат всички, които имат грижа за близки и себе си дори.
Не , не е така. Не го караш само веднъж и хоп вече край. Докато имаш антитела си защитен донякъде, но те бързо падат и дори това пак може да не те спаси, ако си попаднал до човек силно заразен и си поел много вирусен товар (ако си дълго време затворен в едно помещение с часове - до теб колегата по бюро, съученикът в класната стая  и т.н.) Като ти паднат антителата, а това е след 3-4 месеца от боледуването си отново на пистата. Така е поне за мен. Да кажат лекарите тук.

# 10 177
Не знам и какво да правим. Това вече става наистина безумно. Нито можеш все в страх да живееш, нито все с маски, дистанции да носиш и спазваш (то другите не ти оставят избор много около теб) , нито да не работиш, да не ходиш поне седмица някъде на почивка (така ми се иска и имам нужда да се откъсна от всичко) имам чувството , че полудявам и някак само съществувам, уморих се наистина и нямам сили вече, просто се предавам и май ще се омангърча((( Не се издържа, не можеш да се бориш с повечето хора, не можеш и да живееш по собствените си правила и виждания.
Фани, ти нали си ваксинирана с две дози вече? Защо да не отидеш на почивка?
На мен ми остават седмици до втора доза и гледам все още да се пазя, но вече ми е по-спокойно. След втората определено се връщам към нормалния начин на живот и целта ми ще е само да не се срещам с голямо количество вирус. Малко вирус само ще напряга имунитета, така че може и да е добре.
Ако нещо измислят дотогава и не мога да сложа втората (или по някаква причина много ме хване шубето), пак се връщам към нормален начин на живот, макар и с една доза.

# 10 178
Аз също не вярвам в твърденията, че 80% от хората го изкарват без да разберат /безсимптомно/.
По мои лични наблюдения си мисля, че наистина много голямо значение има количеството вирусен товар, което е поето. Имам приятели и познати, които го прекараха около 20-25 човека,/някои по-леко, други доста по-тежко/. Тези, които бяха с леки симптоми, са хора, които работят от вкъщи, живеят сами, не са семейни, навън винаги са с маски, не са разбрали откъде са се заразили /предполагат, че от магазин, в който са били съответно с очила и маска и  явно не са поели голям вирусен товар/. Другите с по-тежки симптоми, всичките са заразени в вкъщи от болен член на семейство, което според мен доказва тезата, че когато се заразиш без маска и постоянен контакт със заразен, нещата наистина стават доста по-сериозни.
Съвсем не винаги е така. Братовчедка ми с двустранна пневмония (заразена от офиса), мъжът ѝ със съвсем слаби оплаквания ден-два. Не са се изолирали изобщо. Спят в едно легло. Двете деца без никакви признаци на каквото и да е.
Така че не само вирусни ят товар е от значение.

# 10 179
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моят мъж не се зарази при 3 болни вкъщи и при много близък контакт в последните месеци с поне още няколко положителни. Приятелят ни с кислородния апарат живее изолиран, работи хоум офис и никъде не ходи. И се разболя от ковид, изкара го средно тежко.

# 10 180
Аризона, там е работата, че след първото боцкане бях така щастлива и си мислех, че вече ще съм спокойна и защитена. Но мина време, пазих се до втората игла, нещо пак бях болна (ама аз съм си така зимата-кашлям, температура, хрема..всяка зима и поти цял сезон) Докарах се до втора доза, вече бетон съм , ама..почнаха да излизат информации и пак съм отначало психически. Сега пък си мисля дали изобщо нещо съм изградила и не се превземам. Много хора според мен поне няма май да изградят защита (аз съм си все в изключенията) Ако не ме беше страх от игли да съм си направила изследване и все го мисля, но ще отида. Наистина много ми идва, не се превземам. Миналото лято ми беше кошмар, живеех в някаква мъгла от болка и безсилие. Изтощих се наистина, не съм слаб човек, но...всичко си има граници. Ваксината беше панацея за мен в началото, сега...малко успокоение е, ама..нищо не е свършило. Така го виждам.

# 10 181
Да си на кислород не е леко изкарване на инфекцията, каквото и да ми говорят.
Откакто четох в другата тема, че изписват хората, препоръчвайки им да си купят уреда за обдишване за вкъщи, ми стана ясно, че в момента всеки се спасява поединично. Човек, който има нужда от машина за кислород, не е здрав. Това не е окси-вода за подмладяване на бръчките примерно.. Да не говорим, че са и скъпи за нормалния бюджет у нас. Вече нито споря, нито убеждавам , толкова хвърлена излишно енергия.

Мога да кажа за Австрия две-три нови неща:

Скрит текст:
Днес ще се проведе "майката на всички демонстрации" та не сме в парка, защото не обичам такива "джумбиш-събития", където някои отиват, за да си избият агресията. Не ми харесва, че крайнодесните радатели на арийската раса и богати чужденци, са оглавили гребена на вълната. Мисля, че ще спечелят гласове от млади уморени свестни хора. А и има политически актуални скандали, та ще видим кой как ще разграничи своите искания. Топло и слънчево е, сигурно ще има много участници, ще пиша.

От понеделник четвърти клас от основното училище ще са отново присъствено с три теста седмично на училище. Тук след четвърти клас се отива в гимназия или друго средно училище, затова е приоритет. Четвъртите класове на гимназията също ще са на смени в училище (и с тестове); те също сменят евентуално училището. Както и матурантите.

Започнаха записванията на хора от държавния апарат, уж до края на април ще са дали и конкретни часове за ваксинация.

Излезе една статистика, която на мен не ми се струва достоверна. Всеки втори не ходел на тест. Аз пък не познавам нито един човек, който никога да не е бил на тест, защото тук ги изискват под път и над път, а и са безплатни. Та не знам в кои райони са питали, но за Виена това не е верно. Само като помисля за учители, ученици, медицински персонал, държавните администрации и офиси.. Абсурд.  

# 10 182
Ли Лу и в Англия казват, че всеки 2-ри не се тества..... учители, ученици, медицински персонал, държавните администрации и офиси..  може и да се тестват, но те са доста под 50% от населението....

Ако се тестваха всички и изолираха нямаше да се изчислява R 0,8-1 за UK, нищо че новозаразените са 3 000.......

# 10 183
Ли Лу и в Англия казват, че всеки 2-ри не се тества
Ама тук са безплатни, а и след седмица само с тест ще пазаруваме (търговията без хранителни магазини и дрогерия) - това е, което ме учудва. А и трябваше да си правим тестове за фризьор, маникюр, козметик.. Сега беше Великден, защо да не се тестват хората, преди да се срещнат. За мен наистина е странно, защото ни раздават по четири ПСР теста на човек на седмица напълно безплатно.100% фри. В аптеката има бързи безплатни тестове, също така и драйв-ин-ове - пак без такса.

# 10 184
Ли Лу и в Англия казват, че всеки 2-ри не се тества
Ама са безплатни, а и след седмица само с тест ще пазаруваме - това е, което ме учудва. А и трябваше да си правим тестове за фризьор, маникюр, козметик.. Сега беше Великден, защо да не се тестват хората, преди да се срещнат. За мен наистина е странно, защото ни раздават по четири ПСР теста на човек на седмица напълно безплатно.100% фри.

Те и в UK са безплатни, както и всеки има право на 2 бързи домашни теста на седмица.....
На нас няма да ни искат тестове за пазаруване, фризьор и т.н. Започват пилотни проекти за масовите мероприятия с бързо тестване.

Общи условия

Активация на акаунт