COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 540
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 155
  • В офиса
Може ли за линкове от Lancet или други? Търсила съм и не съм намирала.
Всъщност, с наличието на machine learning изобщо не е сложно да се търсят модели. Има достатъчно статистически данни. Прави се хипотеза, модел и ML алгоритмите показват дали е вярна хипотезата. После идва по-сложния въпрос вече каква е връзката на генетично, а не на емпирично ниво. Някой да е срещал статии за ML модели за ковид?

# 10 156
  • София
Дори вече работят върху най-важното – защо някои хора изобщо не се заразяват. Просто науката не е като интернет, отнема време да се стигне до научен извод, който е доказан.

# 10 157
В Иван Рилски имало два зелени коридора.
Един за всички с АЗ и един за хора над 65 години със записване на час и с пфайзер.

Иначе Швейцария и тя съобщи за 55 починали ваксинирани с пфайзер и модерна. Те други ваксини май не използват, още не са одобрили АЗ

# 10 158
Ами аз не съм медик и не следя професионално изследванията, поради което не съм компетентна да дам линк към такива. Надявам се бг научните работници да си ги следят. Макар например в посочената Иван Рилски да цари шизофрения. Имунолозите им са доста спокойни и небрежни, пък примерно други специалисти говорят за дългосрочни последици- сърце, мозък и т.н. Simple Smile Но се надявам наистина науката в БГ да не е вечно с гащи на главата.

# 10 159
Дори вече работят върху най-важното – защо някои хора изобщо не се заразяват. Просто науката не е като интернет, отнема време да се стигне до научен извод, който е доказан.

Може и нищо да не докажат.
Какво толкова чудно има, че казала лекарката, че всички ще го минем? Естествено, че няма да са буквално всички, но ще е огромна част от населението. И да, много са го минали без да са в статистиката, включително и дъщеря ми със сигурност.

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 15:57 от Анонимен

# 10 160
  • В офиса
А не бе, мислех си друго. Ама си чешем клавиатурите къде кой умрял от АЗ. Една недоказана хипотеза се разпространява и става “интернет знание”, за други учените се държат като черна кутия - “то се работи”, ама кой е чул върху какво се работи, аз не съм.

# 10 161
Всички ще го минем. Въпросът е дали на тези, които изтеглят късата клечка да го карат тежко, ще се направи усилие да им се помогне, или ще махнат с ръка- медици, политици ...това е въпросът. Не ми допада надменното отношение на някои преболедували леко. Преболедувало са леко короната, но има достатъчно ситуации, които изискват наличие на общество. Не е редно подобно поведение.

# 10 162
  • София
Тинкърбел, още миналата година се изказваха някакви хипотези -пък този ген, пък онзи, кръвни групи, БЦЖ-то и т.н. За мен явно още нямат никакъв пробив щом нищо не се чува. Дори бяха въвели данни миналата година точно с изкуствен интелект да търси и беше излязло като отговор вит. В12. Не знам какво излезе после. Но нещо се работи. Да, вероятно за ваксините има повече финансиране, но те са и по-ясно решение, тъй като се знае действието им, а за другото изобщо не се знае дали ще се открие скоро отговор. Все пак и лекарства започнаха да се явяват на хоризонта, та има някакъв напредък.

# 10 163
Има изследвания, има хипотези, има публикации защо вируса засяга различно хората.
През гугъл на въпрос Why some COVID-19 cases are worse than others;  Why the coronavirus affects people differently
излизат много статии

# 10 164
Ние междувременно се оказахме познати на повторно заразена ваксинирана лекарка. Случаят е сто процента истина, жената в момента е в болница. Изкарала е корона заедно с позитивен тест и всички официални потвърждения, че е корона плюс престой в болница миналата година. Ваксинацията и като медицинско лице е била през февруари. Към днешна дата отново е с корона в болницата, за щастие не е интензивен случай, но е на бутилка кислород.

Не искам да плаша никого и не давам тон за песен от рода на "ваксините са еди-какво-си", да не ме разбере някой погрешно. Аз съм за свободното право на избор и в двете посоки. Просто на мен вече започва да ми се струва, че няма да сме приключили с това другата година.

# 10 165
На работа сме 10 човека, 30 и 40-тина годишни. До момента са го изкарали яко симптомно 6, при положение, че не сме в рискова среда. Хич не са 85% според мен безсимптомните.
Любопитно ми е: другите 4ма имат ли антитела? А тези 6мата с ПСР ли са доказали, че са боледували от ковид?

# 10 166
Спрете се с тази мантра "всички ще го минем". Не е актуална, защото имаме вече ваксини. Дори и преди това пак не беше актуална, защото  беше въпрос на месеци, за да започне ваксинацията.

# 10 167
Защо някои хора се разболяват тежко от COVID-19, докато други не?

Един от най-объркващите аспекти на коронавируса е защо той поразява хората толкова различно. Защо някои хора са без симптом, докато други - дори някои, които иначе са здрави и сравнително млади - се разболяват изключително или дори умират? Може да е свързано с интерферони.

Ново изследване предполага, че до 14% от хората, които развиват тежък COVID-19, имат неадекватен интерферонов отговор. При някои хора това се случва, защото собствените им антитела погрешно атакуват и неутрализират своите интерферони. Други имат генетична мутация, която пречи на организма им да произвежда достатъчно количество определен интерферон.

Интерфероните са важен компонент на вродения имунитет, бързата, неспецифична имунна защита, която тялото изгражда в рамките на минути след инфекцията, за да освободи тялото от нашественици. Интерфероните помагат да се защити тялото по редица начини: те дават сигнал на близките клетки, за да се предпазят от инвазия; те сигнализират, че заразените клетки умират; и те активират адаптивната имунна система, за да създадат специфичен, дългосрочен отговор на антитела. Неадекватният интерферонов отговор може да помогне да се обясни защо някои хора - особено някои млади хора без основни състояния - стават толкова по-зле от други на тяхната възраст.

Съществуват лечения с интерферон за лечение на други заболявания. А на медицинските работници в Китай бяха дадени инхалатори с интерферон, за да се предотврати инфекцията. Но лечението идва със собствени рискове и трябва да се разрешат въпроси относно дозата, времето и вида на интерферона, преди терапията с интерферон да може безопасно да се използва за COVID-19.

Друга важна причина за разликите в тежестта на заболяването COVID-19 също е свързана с имунната система. Ако имунната система не се изключи, след като вирусът бъде овладян, той може да прерасне. Резултатът: интензивен и широко разпространен възпалителен отговор, увреждащ тъканите в цялото тяло. Това често се нарича цитокинова буря.
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/covid-19-basics

# 10 168
  • Отвъд алеята зад шкафа
Анди, госпожата (не ми идва отвътре да я нарека лекар) явно вади добри пари от домашни посещения - тя го спомена. Какъв е проблемът че ще се разгаря инфекцията - тя си работи. Моя позната сподели, че не може да се запише час за пулмолог за месеци напред. Ама проф. Велизарова е на линия, тя даже се похвали, че нейните пациенти не влизали в болница - същи Мангъров с домашните визити. А и как може спокойно един лекар да говори за смъртност от 1% като за нещо обичайно и приемливо при заразени за деня към 4000. Единствено съм съгласна с нея, че има огромна скрита заболеваемост и много хора се тестват само с домашни тестове и нищо друго.

Ако повече лекари правеха домашни посещения, нямаше да се налага хора, които не са за прием в болница, да ходят и да се натискат да ги приемат. Защото тези, които имат нужда от лекарски прегледи, преслушване, но не са в спешно състояние, всъщност остават вкъщи и са обслужвани само по телефон. И се юрват към болниците, защото само там получават прегледи и внимание.

# 10 169
И това-всички ще го минем не е точно и коректно. Хубаво, минава го веднъж човек, дори и съвсем леко, доволен и щастлив е, с антитела и туй-онуй, ама...що не кажат, че пак се минава тази гадинка. Къде е гаранцията и защо успокояват хората. Колко от миналите леко уж остават с усложнения и обикалят болници , за да разберат какво им има. И изненада....лекото вирусче е поразило сърце, дробове, други органи , а често и мозък май чета. Много от волните си продължават живота с още по-голяма увереност, вече са го изкарали и приключили. Защо не кажат, че хората пак се заразяват, дори по-тежко го карат, допълнителни увреждания получават. Така човек се успокоява сякаш е шарка изкарал и край вече. Дори и с ваксина пак го карат и някои до болница стигат. Къде е успокоението, защо подвеждат хората, които и без това не спазват мерки. Мои колеги го били изкарали, някои в болница бяха и какво...сега са щастливи и уж предпазени. За тях вирус вече няма, другите да му мислят. Нито маски носят нормално и то кога се сетят и не може съвсем, нито се пазят, нито околните пазят. Това нанася по-голяма вреда за мен , такива мнения на специалисти. Успокояват хората, принизяват вниманието и са фактор за повече заразени и починали за мен поне. Връщаме се в изходна позиция-вирус има, ама е грипче леко, няма проблем.
Не знам и какво да правим. Това вече става наистина безумно. Нито можеш все в страх да живееш, нито все с маски, дистанции да носиш и спазваш (то другите не ти оставят избор много около теб) , нито да не работиш, да не ходиш поне седмица някъде на почивка (така ми се иска и имам нужда да се откъсна от всичко) имам чувството , че полудявам и някак само съществувам, уморих се наистина и нямам сили вече, просто се предавам и май ще се омангърча((( Не се издържа, не можеш да се бориш с повечето хора, не можеш и да живееш по собствените си правила и виждания.

Общи условия

Активация на акаунт