COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 667
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 575
В отворено писмо лидерите на Обществото за аерозолни изследвания в Германия (GAeF) призоваха федералното правителство да преосмисли частично отношението си към корона пандемията.  Защитата срещу инфекция с вируса трябва да се осъществява предимно и да се засилва там, където хората са на закрито.  Публикуваното в интернет писмо е адресирано до федералния канцлер Ангела Меркел, федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан и министър-председателите и здравните власти на федералните провинции.  
„Предаването на вируси на SARS-CoV-2 става почти без изключение на закрито“.  Вирусът се предава само "изключително рядко" на открито и никога не води до така наречените клъстерни инфекции.  Рискът от заразяване е предимно на закрито.  Рискът от клъстерна инфекция е най-голям в домовете за възрастните хора, училищата, на събития, репетиции на хор или по време на пътуване с автобус.  Учените предупреждават: Ако искаме да овладеем пандемията, трябва да информираме хората, че опасността се крие ВЪТРЕ.

https://www.tagesschau.de/inland/coronavirus-forschung-auflagen-101.html

Горното е критика към продължаващите дебати за срещи в бирени градини или джогинг на открито.  Учените смятат, че по този начин мерките са на грешното място.  Вместо това трябва да се засили защитата на закрито.

# 10 576
Раналд, доколкото знам чхг се покачва само при брименност и в редки случаи на тумор. От ваксина не се покачва.

# 10 577
Хахахах-това ли било решението Simple Smile . Гледах заповедите,но не намирам магазини като Технополис отварят ли?Не ,че нещо ,но ми омръзна да пия нес кафе Simple Smile.
Все още са затворени. Но дефакто не са спирали да работят, защото можеш да поръчаш по телефона и да ти я доставят до вкъщи, или да си я вземеш на входа на магазина. Практикер е на същия принцип.

# 10 578
Хахахах-това ли било решението Simple Smile . Гледах заповедите,но не намирам магазини като Технополис отварят ли?Не ,че нещо ,но ми омръзна да пия нес кафе Simple Smile.
Все още са затворени. Но дефакто не са спирали да работят, защото можеш да поръчаш по телефона и да ти я доставят до вкъщи, или да си я вземеш на входа на магазина. Практикер е на същия принцип.
Да ,при други обстоятелства ..Аз имам проблем с размера Simple Smile и за това бих искала на живо да избера ....И това с тези магазини за мен е поредната глупава мярка.За година пандемия като съм ходила и с приятелка,която обзавежда повече от 10 човека в магазин не съм видяла,за разлика от Кауфланд,Лидъл и пр.Явно ще почакам още Simple Smile .Благодаря.

# 10 579
д-р Симидчиев (Демократична България): Рано се разхлабват мерките, здравната система все още е напрегната

Скрит текст:
Моят подход с разхлабването на мерките би бил към малко по-устойчиво поведение, трябва да се проследяват тенденциите в по-дълъг срок - седмица, седмица и половина. Това каза по БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев и поясни, че ниските стойности на днешните данни са типични за понеделник.

Трябва да се изгради стратегия, базирана на това да се изличи вирусът, а не да играем на пинг-понг. Това отваряне и затваряне не може да ни помогне в дългосрочен план.

Почти 800 човека са в интензивно отделение, а над 10 хиляди са хоспитализираните – това са параметри, които говорят, че здравната система все още е напрегната, даде пример д-р Симидчиев и подчерта, че регистрираните случаи са само върхът на айсберга. Ако имаме 500 заразени, това означава, че реално има два пъти повече заразени, коментира днешните данни от единната система пулмологът.

Направихме стратегия, която е свързана с това как да можем да се справяме и ще я внесем в Народното събрание, съобщи той. Стратегията предвижда законодателни промени за ясно разписани правила и предварително зададени критерии при въвеждането на извънредно положение, посочи Симидчиев. Това значи, че когато се въвежда извънредно положение трябва да се знае предварително при определен брой заразени какво следва.

Той заяви, че е привърженик на стратегията „COVID нула“ – изличаването изцяло на пандемията на територията на България.

При тези темпове на ваксинация не можем да изградим колективен имунитет, защото позволяваме на вируса да се размножава и да се променя, категоричен е пулмологът. Нужно е масирано имунизиране, а за да стане това, трябва да има достатъчно ваксини и хората да са убедени в ползата от тях. В рамките на един-два месеца не можем да добием колективен имунитет, категоричен бе той.

Пандемията първо трябва да бъде спряна, после да се отваря всичко останало. Това не се харесва на хората, но е  единственият ефективен подход. Не може да се управлява пандемия с фейсбук статуси, обобщи д-р Александър Симидчиев.
https://offnews.bg/zdrave/rano-se-razhlabvat-merkite-zdravnata-s … gnata-749734.html

# 10 580
  • София
По-скоро е обезпокоително това, което пишат за клъстерното разпространение - на закрито - домовете за възрастните хора, училищата, на събития, репетиции на хор или по време на пътуване с автобус.  Ние все още отричаме простата логика, защото не ни харесва.

# 10 581
Според UK правителството тенденциите се наблюдават 5 седмици.
Все още не е разрешено хоровото пеене, както и пеене в училищата.

# 10 582
Мхм. Джъмбо им изяде главата, образно казано. Иначе ми направи впечатление как бързо се стиковаха и се адаптираха в новата ситуация. Веднага измислиха начин.

# 10 583
Ееее, стига де, нали им казаха да се пазят след ваксината, особено в началото.

# 10 584
  • София
Мхм. Джъмбо им изяде главата, образно казано. Иначе ми направи впечатление как бързо се стиковаха и се адаптираха в новата ситуация. Веднага измислиха начин.
Точно Джъмбо е обявил, че от днес работят всичките им магазини, с изключение на този в Стара Загора. Магазините за техника също трябва да работят, с контрол на броя хора вътре, май беше 1 човек на 8 кв.м.

# 10 585
Да и аз мисля,че е заради Джъмбо Sad .Иначе последно бях преди новата година -вътре 5 човека,на входа охраната пръска ръцете с дезинфектант лично всеки влизащ-имаха добри мерки и никаква навалица,но явно го отнесоха.

# 10 586
Стига де, колеги.

Първо, скрийте поне името на жената. Въпросът ѝ не е дали може да забременее от ваксина, а дали тестът може да излезе позитивен след ваксината?

Второ, ноторно ли е, че hCG хормонът не се покачва в процент от случаите? За мен - не е, но не съм се и интересувал. Чел съм, че при някои  медикаментозни лечения например се покачва.

По принцип има доста по-странни неща, които могат да окажат влияние на едни или друг тест, затова и често се търси потвърждение с повече от един метод, което би трябвало да е станало ясно още повече в последната година.

От тази гледна точка, това си е един съвсем нормален въпрос, да не говорим, че по принцип не е срамно да питаш, ако не знаеш нещо. За съжаление обаче у нас все повече се превръщаме в общество, в което предимно се надсмиваме едни над други, а резултати от това са... е, хайде да не задълбаваме. Да не говорим, че често този тип поведение се връща обратно като бумеранг при надсмиващите се.

И все пак да не забравяме, че точно форумът бгмама е станал нарицателно за опреден тип неща и постовете от тук масово се разнасят за забавление навсякъде другaде, та ако трябва само да си се надсмиваме едни над други, то по-голямата част от писанията тук са идеални за целта.

# 10 587
Здравейте, има ли някой, който е ваксиниран с РНК ваксина във ваксинационните центрове без да е персонал, роднина на персонал или нещо такова? Имам записан час за тази седмица, но съм извън София и не ми се пътува напразно, телефонът никой не вдига. При личната лекарка също съм записана, но тя категорично ми каза че няма "да ме огрее" в близките седмици.

# 10 588
Симидчиев измислил стратегия. Хубаво. Но някой се изказа праз почивните дни по тИлИвизора, че е крайно време да спрем да си играем на затваряне и отваряне и да се направи така, че обектите да работят при определени изисквания за посещаемост и всеки да решава как да действа. Кому е нужно това криене по къщи за гости да си отпразнуваш "великия" рожден ден?! Кому е нужно това надлъгване по бай-ганьовски...То ясно, че самосъзнанието у българина е на ниско ниво, но вече година и нещо не се вижда особен резултат от локдауните по света и от супер българския модел на управление на ББ у нас. Поне аз така го виждам...

# 10 589
Няма как да спрем да си играем, преди да се ваксинира цялото население. Можем да спрем да си играем за известно време като се затопли трайно и дойде времето на държавата на непрекъснато отворените прозорци навсякъде. Каквито и мерки да се измислят, вместо да е 50%, през 2 метра и не знам си какво капацитет на заведения, дискотеки и прочие, да е примерно 5%, и един човек да седи на 10 метра от другите за да се контролира вируса без да минаваме от затваряне в отваряне. Ми то се губи смисъла бизнеса да функционира за една шепа хора всяка вечер, които да стоят като в казарма, вместо да се забавляват, пийват, хапват и веселят. Това което трябва да се направи, е да има ясни рамки, (те могат да се променят във времето, със самият вирус, да речем днеска 500 на 100 000 заразени може да напълват болниците, утре вируса да мутира в много лек, и чак при 1 000 на 100 000 заразени трябва да се налагат мерки за да се предпази здравната с-ма и някой със сатурация 60 да не му казват, вие сте за болница, ама няма места). Трябва да има предвидимост, решенията да се взимат на база данни, да не зависят от това кой на какъв кеф е, на кого иска да се хареса, идват ли избори и прочие. То е добре и за самият бизнес, да знае кога какво се случва, и да може да планира бъдещето, а не да го отворят, при растящ вирус, при идваща вълна, при разпространение което в другите държави затягат мерките, да го затворят след 10 дена, защото са сбъркали с отварянето, и бизнеса да ревне вие за какво ни отворихте, за да ни затворите след 10 дена. Знаете ли колко е скъпо отварянето и колко пари изхарчихме за да се подготвим.

Общи условия

Активация на акаунт