COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 053
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 010
Понеже не мога да копирам текста, ето какво е казал мин.Ангелов

"Със сигурност на тези с първа игла ще им кажем ясно какво да правят с втората доза - дали ще е ваксина на основата на иРНК, или да бъде от новата векторна ваксина, която идва, на "Янсен".
Категоричен отговор засега няма. Разполагаме с още малко време, за да го дадем, каза здравният министър."

https://btvnovinite.bg/bulgaria/angelov-obsazhdame-kakvo-da-prav … -astrazeneka.html

# 11 011
  • Bristol
Това смесване на ваксини тествано ли е вече как се отразява?
Немците и французите ще го тестват в движение.

# 11 012
За да почнат да се смесват ваксини, следва някъде, някой да е провел подобно проучване. Направо недоумявам как човек ще вземе решение сам да избере друг вид ваксина след поставена първа доза АЗ? Уж ваксините бяха нови, непроследени за странични реакции в достатъчен период от време, а сега съвсем експериюентално ще се поставят втори дози на друга ваксина??
Все повече си мисля, едно време като учех имаше един принцип-Лош закон, но закон. Смисълът е, че когато има закон, той е стабилен,  макар и неправилен, но можеш да се облегнеш на нещо сигурно. В медицината не е точно така, защото залог е човешкия живот, обаче точно това променяне на правилата създаде огромен хаос, недоверие, на който сега се берат плодовете. После, защо хората не искат да се ваксинират. Е, как да искат, като не можеш да вземеш стабилно решение, тъй като правилата се променят по веднъж на ден? Точно тая несигурност отблъсква всички от ваксинирането.
Затова без избор, тоя ще избира каква ваксина иска, оня ще избира каква втора доза да му се поставела? Че с какъв капацитет избират немедицински лица каква ваксина да им поставят? Четейки из интернет?
И не, не величая нито Израел, нито Великобритания, обаче там посланията са еднопосочни. Ваксинираме, точка. Ваксинираме всички, под ред, на принципа Колкото повече, толкова повече. Нямаш избор. С извинение ама кой умрял, умрял, важно е в глобален план населението да се предпази и заразата да се пресече.

# 11 013

"Със сигурност на тези с първа игла ще им кажем ясно какво да правят с втората доза - дали ще е ваксина на основата на иРНК, или да бъде от новата векторна ваксина, която идва, на "Янсен".
Категоричен отговор засега няма. Разполагаме с още малко време, за да го дадем, каза здравният министър."

https://btvnovinite.bg/bulgaria/angelov-obsazhdame-kakvo-da-prav … -astrazeneka.html

Според 24 часа е казал и че АЗ още е опция за втора доза, заедно с РНК-тата - https://www.24chasa.bg/novini/article/9703800
Във втората половина на текста, не мога да копирам. Абзацът, който започва с "Решението, което обсъждаме за Астра Зенека..."

# 11 014
  • Bristol
По принцип смесване на ваксини се е прилагало за Ебола и имало добър ефект.  Ковид ваксините смесване било тествано при животни и резултатът също бил добър. Не е съвсем на сляпо да се хвърлят. Но мисля че някой писа, че в Германия, ако искат, втората доза може да им е АЗ.

# 11 015
Аз съм доволна от това, което чух днес от министъра. Който желае, втората му доза ще си е пак АЗ. Друго не ме интересува.

Не е така съвсем.
Виж линка, който съм постнала, не мога да копирам текст.
Пише, че още обмислят и може втората игла да е Янсен.

С тези новини от FDA за Янсен, главата си залагам, че утре и Янсен ще са го отписали нашите експерти.

Според мен на хората с една доза АЗ ще дадат избор:
1) Втора доза АЗ;
2) Втора доза Пфайзер/Модерна.

И после пак ще чакаме нечия благословия за допълнителни количества, защото и с новите 1.2М дози Пфайзер няма да стигнем далеч. Векторните ваксини са/бяха сериозна част от националния план. Някак ще трябва да се попълни тази липса.

Янсен е спряна за употреба от САЩ, ние тамън очаквахме с нея да се покрие дефицита на ваксини, който ще се появи, при спиране на Астрата, пренасочване на други ваксини за втори дози и т.н., дори вчера обявиха че на експертен съвет ще се решава дали втората доза на Астрата да не се замени с Янсен, това беше единият вариант (понеже почваме да получваме редовни пратки Янсен, и използвайки нея за втора доза, няма нужда да се пренасочва Файзер от фазите към вторите дози за Астрата). Аз подозирам че съвсем скоро ЕМА ще препоръча да се преустанови ползването на Янсен (защото и там има същите случаи на тромбози) и нашият ваксинационен план тотално отива на кино. Решението е трудно, просто нашите не трябва да се съобразяват с никакви европейски общи подходи, решения за спиране на АЗ и прочие, да ваксинират с втора доза отново Астра, и изобщо на тази паника която цари в Европа, нашите да кажат, ние не можем да си позволим да правим експерименти със сменяне на ваксини, втори дози РНК-а, па Янсени па не знам какво, да се позоват на специалистите с които уж се допитват че не бива да се сменят ваксини за втора доза. И да не дават избор, защото това ни изяжда скоростта на цялата ваксинация, всяко пренасочване на други видове ваксини за втори дози Астра, означава допълнително забавяне на ваксинацията. В която и без това сме последни. Означава удължаване на епидемията, още много починали хора, вреди за икономиката, и всички неприятни неща които носи пандемията.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 17:01 от Никола Тесла

# 11 016
Значи аз още от сега да си кажа, че очаквам решението да бъде да се да възможност за "избор", оттам нататък всеки да прави каквото иска, това не ме вълнува изобщо. Тези мои роднини и приятели, които аз преди време убеждавах да се ваксинират и които са Астра за първа карфица, ще им кажа директно някоя от иРНК ваксините да си сложат за втори пирон. Това за мен си е много добра опция и не защото имам някакви притеснения относно тромбозите, а защото очаквам това да даде много добър резултат включително и по отношение на новите варианти на вируса и никакви притеснения относно свободни интерпретации на тема "смесване" нямам.

Това даже си го мислих дали няма как да стане като вариант много отдавна без да съм очаквал точно по този начин да е и толкова лесно да се случи, но за мен е добре дошло.

Иначе помнете от какво сте се "ужасявали" и "потрисали" в дадени моменти и ще ви бъде много интересно тези неща да ги анализирате от дистанцията на времето и нещата, които в последствие сте правили. Да не споменавам някои през колко метаморфози минаха вече и то предимно заради случайни повеи на вятъра, а не нещо много задълбочено.

# 11 017

Ето и от мен цитат, пак министъра, пак от днес
"Обезпокоени сме от днешните съобщения, които получаваме от Америка, свързани с ваксината на "Янсен". До края на деня очакваме да имаме официално становище на ЕМА с проблема, който е на дневен ред, така че очаквайте официално съобщение в рамките на деня", заяви министър Ангелов.

# 11 018

Ето на този линк можете да чуете след 1:40
https://www.facebook.com/watch/live/?v=1109505852897596&ref=watch_permalink

Министърът казва, че за момента вариантите за хората, които отказват втора доза с Астра Зенека, са или Пфайзер, или Модерна. Трети вариант за момента няма, поне докато от ЕМА не излязат със становище за Янсен.

Евентуално, ако от ЕМА одобрят вместо втора доза Астра Зенека да се слага Янсен, тогава това би могло да е третият вариант за хората, които не искат Астра. Аз поне така го разбирам.

# 11 019
Излезли са новите данни за смъртността за 13-та седмица - 3929, с 1847 повече от миналата година или 88.7%, но се справяме чудесно. Първи в Европа.... отзад-напред. Само унгарците не можем да бием в момента.

https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/%D1%83%D0%BC%D0%B … D0%B8%D1%86%D0%B8

# 11 020
Хубаво различни ваксини 1-2 игла, но оня ден Кунчев обясняваше, че тези хора няма да получат сертификат за зелен паспорт ... единствен вариант виждам Jansen за получаване на сертификат.

# 11 021
На който му е зор сертификатът, да си чака Янсен. Аз искам протекция и си търся втората доза АЗ. Янсен ще дойдат толкова малко количества, че не си представям как ще ги използват за втора игла на АЗ точно тях. И като цяло ако отпишем от играта векторните ваксини играта в световен план сериозно загрубява.....

# 11 022
Щом било толкова хубаво да се правят кръстоски на ваксина в щатите как пък не са се сетили първа модерна, втора пфайзер и обратно и да направят 100% ефективност.
Ами си действат по правилата и не си измислят глупости да се поставяли след 10 седмици, след не знам колко месеци и подобни.
Експериментите на Германия и Франция ще излязат най рано след половин година, ама ще бъде късно, каквото и да показват.
На кой ще помогне Сорри, не бяхме прави.

# 11 023
Родителите ми днес се ваксинираха с Модерна при ЛЛ. Мерили им кръвно, сатурация и други рутинни процедури при преглед. Надявам се всичко да е наред. И двамата изкараха вируса и имат доволно антитела, но решиха, че без ваксина няма да стане.
Иначе заради наличието на антитела личната им беше казала да не се ваксинират преди юни, но сега ги потърсила.

# 11 024
д-ц Околийски (Представител на Световната здравна организация за България):

Не може да бъде поставяна втора доза от различна ваксина. Няма клинични изследвания, че това ще бъде ефективно.
https://bntnews.bg/news/mihail-okoliyski-ne-mozhe-da-bade-postav … -1103595news.html

Акад. Петрунов: Смесването на ваксини от различни видове е неправилно
https://bntnews.bg/news/akad-petrunov-smesvaneto-na-vaksini-ot-r … -1103519news.html

СЗО не препоръчва кръстосана имунизация с две различни ваксини

Без достатъчно данни за възможните рискове не би трябвало да се извършва втора ваксинация с различна ваксина от използваната при първата

Говорителката на организацията Маргарет Харис каза вчера за ДПА, че няма достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксната на "АстраЗенека" и втора - от препарат на друга компания.
https://www.dunavmost.com/novini/szo-ne-preporachva-krastosana-i … razlichni-vaksini

На нашите и на чуждите специалисти трябва да се позоват управляващите да устоят на паниката която цари в Европа по отношение на Астрата, и да не пренасочват ваксини за втори дози Астра защото не е в интерес на държавата. Още повече ще се забави ваксинационният процес.

Общи условия

Активация на акаунт