COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 372
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 895
  • София
Надявам се по-скоро някой да вземе адекватни мерки, защото данните за смъртността, дори засенчват данните за финансовите проблеми на хората.
След всичко, което се случи и продължава да се случва, трудно е да се прецени, кои/какви мерки са адекватни. Blush
На нас ни е трудно, но за науката не е. Както каза Симидчиев, вече има достатъчно данни кой подход до какво води и на каква цена, та е сравнително лесно да се избере, но според мен е редно да се започне и с една яснота относно данните. Най-голямата грешка от самото начало беше, че държавата не тества, а останалите тестове изобщо не е известно какви са, колко от тях са рутинни, на какви групи и прочее. Това не са данни. Как да се вземат адекватни мерки без данни?
Другото, паралелно с данните, е да се оправи ситуацията с ваксинационния план. Нужен е нов план, който наистина да е план с приотитети и средства да бъде изпълнен. В други страни още на етап носене на маски имаше във всяка телевизия заставки с обяснения, досадни като реклами и се набиха в главите на хората. Трябва сериозно да се наблегне на ясна и точна информация по този план и хората да видят, че той се спазва. В несигурни времена само хаос от страна на управлението липсва, за да се шашнат напълно всички.

# 11 896
Не разбирам как си ги представяте тези про-вакс кампании. Интернет залива възрастните с глупости, факт, но по телевизията толкова често съм хващала предавания, в които се обяснява надълго и широко за ваксините и защо е добре да се ваксинираме. Трябва някой специално да обиколи възрастните до домовете им и да им обяснява за ваксините, че да се наканят да се ваксинират ли? Или всяка вечер преди новините да излиза Симидчиев и реч да държи? Факт е, че в днешно време има всякаква информация , навсякъде, за всичко, но ако някой няма капацитета да отсее, да направи преценка, или пък гледа само телевизия 7/8, за това лек няма, за съжаление..
Колкото до работодателя дето подпитвал дали си ваксиниран - ако ваксината не е задължителна (ако е, то няма и да се налага да подпитва), това подпитване може да се случи само в някоя селска фирма, тъй като здравния статус на служителите е тайна.

# 11 897
Моята баба се ваксинира чак като й каза един кардиолог да се ваксинира. Преди това два пъти отказва вакснирине, защото била с много заболявания и нямало да й понесе...След ваксината лежа цял ден без никакво оплакване, чакаше и чакаше и накрая й писна да лежи и стана. И драмата приключи.

# 11 898
Да, всъщност може би това куца в случая и може да се подобри - ЛЛ да спрат да говорят глупости. Предполагам ще има ефект, защото възрастните си поддържат доста връзки с тях.

# 11 899
  • София
Антиваксърските кампании не са български патент. Псевдо научното проучване за аутизма и ваксините е британско и то върху 6 деца, и от там тръгва и е доста по-силно на запад, отколкото тук.

Но друг пример ще дам. Любимият на всички Авирон. Всеки може да чете листовка и макар да са използвани синоними, то вътре е видно, че има спирулина и ехинация. Не, че са вредни, но това не са лекарства изобщо. Хората го пият това вместо Тамифлу и Реленца при грип. И защо е така? Защото масово личните лекари го изписват. Така беше преди 10 години с Есберитокс. Фармацевтичните компании стимулират личните лекари да предлагат нещо и те го правят. Нима никой не може да ги стимулира да препоръчват ваксини, вместо да правят обратното, както е сега? Не всички, разбира се, вчера чух позната, чийнто мъж тази седмица се е ваксинирал с Модерна при личния лекар без да е рисков толкова и по негова покана. Значи може. А това бяха хора, които доста се колебаеха и притесняваха, заради множество наследствени тежки алергии.
Колкото и да ни прави интернет всезнаещи у всеки надделява здравия разум и чува авторитетите. Дори да не вярва на всички лекари поне на онзи, когото е избрал вярва донякъде. От там трябва да се започне, а медиите отделно, тях ги дадох само за пример. Винаги рекламата от авторитетно лице или близък с авторитет е най-силна.

# 11 900
  • София

Колкото до работодателя дето подпитвал дали си ваксиниран - ако ваксината не е задължителна (ако е, то няма и да се налага да подпитва), това подпитване може да се случи само в някоя селска фирма, тъй като здравния статус на служителите е тайна.
Не само, че не сме селска фирма, ами сме чуждестранна с назначен българин за управител. И този управител си води списък и държи всеки да му докладва кога и с коя ваксина се е ваксинирал... Над 100 служители сме.

# 11 901
  • в страната на чудесата
Като си говорим за фарма, Бояна, Симидчиев е добре обучен, след 15 години в глаксосмитклайн. Което обяснява спокойното и меко говорене макар и на различни тези през няколко месеца. Това, разбира се не е проблем, ГСК е много сериозна фарма, в топ 5. Проблем е, че излиза като пулмолог... (каквато специалност има, несъмнено), като учен... (за което се иска повече от добре направени презентации).
С други думи, надявам се да е ползотворен за всички ни, поне не се излага. А има изключителната подготовка на фармата, което за политик е от полза.

# 11 902
Бояна,
Ти беше се хвалила, иначе няма откъде да знам.
Както от теб знам, че си се ваксинирала случайно, уж с дефицитните ваксини за да не бъдат похабени.
Пак от теб знам , че си с две магистратури и си експерт по статистика.
Начало на годината е първото тримесечие за повечето хора, края на годината е последното тримесечие.
То оставаше да можеш и да раздаваш бан на потребителите.

Хората разбраха какво написах. Никой насила в България не го карат да се ваксинира, а всички знаем, че първите ваксинирани различни от лекари и учители са по линия която е срамно да напишат открито каква е.
Жокер... Обаждане от приятел

# 11 903
Единственните данни, които са необходими са бр. хоспитализирани, брой на интензивно лечение, бр. персонал, който ги обслужва - ако няма ревалентност - строг локдаун до достигането ѝ.

# 11 904
Не всички, разбира се, вчера чух позната, чийнто мъж тази седмица се е ваксинирал с Модерна при личния лекар без да е рисков толкова и по негова покана. Значи може. А това бяха хора, които доста се колебаеха и притесняваха, заради множество наследствени тежки алергии.
Колкото и да ни прави интернет всезнаещи у всеки надделява здравия разум и чува авторитетите. Дори да не вярва на всички лекари поне на онзи, когото е избрал вярва донякъде. От там трябва да се започне, а медиите отделно, тях ги дадох само за пример. Винаги рекламата от авторитетно лице или близък с авторитет е най-силна.
Точно същото се случи и при родителите ми. ЛЛ, която им е такава от 25 г., се е обадила на майка ми. Обяснила й, че Модерна е най-добрата ваксина, че специално на нея се обажда за първия флакон като най-рискова. Преди това я беше посъветвала да си пусне изследвания за алергии точно за съставките и помощните вещества във ваксината и майка ми се нави. Хем тяхната ЛЛ си има доста кусури и не мога да кажа, че майка ми напълно се уповава на преценките й във всяка ситуация.
moonriver - относно фирмения натиск, едва ли това ще е основен двигател, но самият факт, че големи работодатели правят списъци и организират ваксинация на място, определено има роля. Дори и в аспекта, че досега РНК ваксините бяха за "връзкари",но фирмата мисли за служителите и прави всичко възможно да ги "уреди" с хубавите ваксини е мотиватор, колкото и безумно да е това. И точно при големи работодатели, международни фирми се случва организираното ваксиниране, а не при "селските". Като повечето колеги отидат, колебаещите се също го правят. Ясно е, че има такива, които няма как да бъдат убедени, но определено страхът от вируса не е единствен мотиватор, а и нагласите търпят промяна с времето. Много хора имат доверие на това какво се прави в други страни, така че повече примери за Европа, инфо докъде са с ваксинационните си планове  и как това се отразява там, също много биха помогнали.

# 11 905
  • София
Sadlady, много хубав пост. И за мотивацията, и за познаването на болестта, като стимул да се ваксинира човек. Точно същото си мислех, че досега се ваксинирахме за куп болести, които познаваме само по картинка. Но и ваксините за тях са от години и с установен профил на безопасност.
Не виждам изобщо смисъл да се насилват хората пропагандно към ваксиниране. Като отмине истерията, като има достатъчно ваксини, като бъдат тествани по-дълго време и има повече данни за безопасността им, тогава много хора ще се ваксинират. В някакъв момент може и да включат тази ваксина в имунизационния колендар, без да има съпротива (съмнявам се, но все пак не го изключвам). Но този момент не е сега, просто обществото в момента е твърде чувствително на тази тема. Особено след неуспешната стратегия за справянето с кризата.

Ваксинация винаги се прави преди и след пандемия, когато никой не "вижда" болестта.
Ностоящото ваксиниране по време на пандемия, което създава условия вируса да мутира, при това - с неизпитани ваксини (изпитанията се провеждат в момента), никога не се е случвало досега. Много ясно, че ще има съпротива.
И най-важното - всичко това се прави за вирус, предизвикващ смъртност от 0,3%.

# 11 906
Едно е организация за ваксина от фирмата, друго е шефа да те пита дали си ваксиниран. Според мен второто е леко незаконно.

# 11 907
Скрит текст:
Sadlady, много хубав пост. И за мотивацията, и за познаването на болестта, като стимул да се ваксинира човек. Точно същото си мислех, че досега се ваксинирахме за куп болести, които познаваме само по картинка. Но и ваксините за тях са от години и с установен профил на безопасност.
Не виждам изобщо смисъл да се насилват хората пропагандно към ваксиниране. Като отмине истерията, като има достатъчно ваксини, като бъдат тествани по-дълго време и има повече данни за безопасността им, тогава много хора ще се ваксинират. В някакъв момент може и да включат тази ваксина в имунизационния колендар, без да има съпротива (съмнявам се, но все пак не го изключвам). Но този момент не е сега, просто обществото в момента е твърде чувствително на тази тема. Особено след неуспешната стратегия за справянето с кризата.

Ваксинация винаги се прави преди и след пандемия, когато никой не "вижда" болестта.
Ностоящото ваксиниране по време на пандемия, което създава условия вируса да мутира, при това - с неизпитани ваксини (изпитанията се провеждат в момента), никога не се е случвало досега. Много ясно, че ще има съпротива.
И най-важното - всичко това се прави за вирус, предизвикващ смъртност от 0,3%.

И предизвикващ колапс на здравната с-ма.......

# 11 908
В началото ваксинирането наистина тръгна по групи и приоритети. Видя се, че няма желаещи или поне половината от някои групи да се боцнат. Тогава още нямаше АЗ. В София специално не искаха и бавно вървеше. В другите градове не знам, там ваксините не достигаха и малко разпределяха, а желаещи е можело и повече да има и наистина да не са могли точно тези групи да се ваксинират желаещите (това четох и във ФБ да се оплакват хора)
Минаха хора от фирми наистина в друга сфера, но пак работещи с доста хора и в риск. Но и техните шефове бяха доста организирани си мисля или не знам, но успяха да направят списъци и да минат и то не защото са приоритетни, а защото няма желаещи толкова, ваксините ги имаше, но хората се чудеха. Това се гледаше от масата и всеки си казваше , амииии то ето, няма да искат другите, та аз ли, значи нещо има. После дойде и АЗ, пуснаха я на зелени коридори, на лични лекари, народа почна да си иска ваксина и да свършва, за паспорти се писа, живнаха нещата. И после...тромби, проблеми, спиране, айде пак в началото сме. Да, минаха и свои хора и с връзки , но и такива дето работодателите успяха някак си да си подадат бройка където трябва и да им се обадят да отиват. Не знам как и защо, но е факт.
Милитина, не е до претенции, а до сигурност. Да, има хора дето няма да ги хване ваксината, ама ще имат сертификат, други ще си лежат на прекаран ковид и антитела с години сигурно, защото няма все да ходят и да се изследват. Все някъде и нещо обаче трябва да се направи и почне. Нали всички искаме да работи всичко, децата да са на училище и детски, да не са пълни болниците и да се лекуваме и от други заболявания сериозни без опасност да ни се лепне вируса, да работят отделенията там и лекарите да си почнат нормално да приемат и лекуват. Някои ваксини ще дадат по-късно отговор, може би след втората игла, по-бавно ще се изгради имунитет мисля, но пък ще е по-дълготраен. Тези хора пак няма да заразяват толкова и ще са защитени , дори тогава.
Не може само едните да искат свобода , равенство и демокрация и другите да се чудим как да се предпазим, работим и децата да учат. Ми или едното, или другото. Аз поне така виждам нещата. И като сложиш и болката от загубата на близък или увреждането, тогава вече..ставаш краен. Въпросът е обаче кой иска, вика по-силно и неговият глас се чува. А не трябва да е така.

# 11 909
Едно е организация за ваксина от фирмата, друго е шефа да те пита дали си ваксиниран. Според мен второто е леко незаконно.
Много по-сериозни неща, които са в сивата зона, се случват във фирмите. По-скоро ще те пита защо не си се записал в списък, ще го представи като загриженост лично за теб, а няма да има ултиматум и директна заплаха. Както казах, това ще е само някакъв страничен елемент в мотивацията, не основен, но очаквам да се случи, особено в големи колективи, които работодателят не иска да пламват при поредната вълна.

Общи условия

Активация на акаунт